Mióma

Ezen az oldalon a női méhben található miómáról gyűjtöttük össze a legfontosabb információkat. Forrásként gyakran használjuk az érintett hölgyek tapasztalatait.

A mióma a női méh leggyakrabban előforduló jóindulatú daganata, a méhfal simaizom burjánzása. Formája szinte minden esetben gömb alakú. A mióma mérete 1-2 cm-től egészen a 15 cm nagyságig terjedhet.
A miómák a méhben túlnyomóan csoportosan fordulnak elő, ennek következtében a körte alakú méh deformálódik. Az ilyen módon megváltozott női méhet a szakemberek (olvasói tapasztalatok alapján) „krumplis-zsákhoz” vagy szederhez hasonlítják.

Kapcsolódó bejegyzések: Csoportosan előforduló miómák  Uterus myomatosus: mit jelent?  A mióma keletkezése   Kedvezőtlen elhelyezkedésű mióma  

A mióma a méh jóindulatú simaizom daganata, amely elhelyezkedésétől és méretétől függően okoz panaszt. Tünetek: alhasi fájdalom, nyomásérzés a hasban, erős menstruáció, alvadékos vérzés, vérszegénység Illusztráció: frauenarzteimnetz.de

A méheltávolítások vezető oka még mindig a mióma

A mióma által okozott panaszoktól függően kezelésükre számos megoldás kínálkozik. A mióma eltávolító, szervmegtartó beavatkozások mellett, a legdrasztikusabb kezelési móddal a méheltávolítással még mindig gyakran találkozunk. Sajnos a méheltávolítások döntő hányada 2019-ben is mióma miatt történt. Bővebben: Mióma szakorvosi kezelése  A méheltávolítás szövődményei és kivédésük

A mióma a XXI. század betegsége: az elmúlt 20 évben az érintettek száma emelkedik

A többi daganatos betegséghez hasonlóan a mióma esetek száma az elmúlt évtizedekben emelkedett. A mióma a perimenopauza éveiben járó (változókori átmenet 10-15 év) hölgyek betegsége, de ma már egyre gyakrabban találkozunk a 20-as éveikben járó fiatal betegekkel. A mióma történetek kategória alatt sikeres műtétek olvasói történeteket, a mióma alternatív zsugorítása sikersztorykat olvashatsz. Mióma műtét   Hogyan készülj a mióma eltávolító műtétre?

Mióma és életkor

A mióma megjelenésének esélye az életkorral emelkedik. A 20-30 éves hölgyeknél minden negyedik, ötödik, a 40 éves kor feletti hölgyeknél már csaknem minden második hölgy rendelkezik miómával. Ezért a miómát a késői termékeny kor betegségének is nevezik. Minél közelebb állunk a termékeny kor végéhez, annál nagyobb eséllyel számolhatunk vele. Meddig tart a termékeny kor? A kérdésre a választ az AMH hormon szint adja meg.  Mióma és változókori átmenet: összefüggések 9 pontban

Mióma és rassz

A mióma előfordulása országonként, kontinensenként változik. A mióma korszerű kezelése szakkönyv szerint a mióma az afroamerikai hölgyek körében gyakoribb, a skandináv és Távol-Keleti országok hölgyeinek körében ritkábban fordul elő. Feltételezések szerint ebben életmód tényezők játszanak szerepet.

A mióma-hoz hasonló tünetekkel rendelkező méhbetegségek

adenomióma

adenomiózis

endometriózis

endometrium hiperplazia

méhpolip

További információk a mióma-ról:

mióma tünetek

mióma hajlamosító tényezők

a mióma szakorvosi kezelése

mióma embolizáció

mióma természetes gyógymódok

#mioma  #mioma tunet #eros menstruacio #mioma kezeles #mioma kezeles termeszetesen #mioma panasz #fibroma #mioma mutet #mioma dieta

Forrás:

http://mioma.hu/a-mioma-korszeru-kezelese/

https://en.wikipedia.org/wiki/Uterine_fibroid

https://en.wikipedia.org/wiki/Uterus

https://en.wikipedia.org/wiki/Leiomyoma

https://de.wikipedia.org/wiki/Uterusmyom

Was sind Myome der Gebärmutter ?

http://www.uterusmyomen.de/ueber.html

Mióma, adenomiózis, adenomióma, endometriózis

 

109 hozzászólás
 1. Márti megjegyzése

  27 éves korom óta van mióma, már volt egy műtétem is. Most 35 vagyok és ismét sok -sok apró van…
  Menstruációs panaszaim most lettek, holott 27 éves korom óta vannak miómáim. 35 éves vagyok most.
  Alapvetően az orvosi szakvélemények és a javaslatok hiánya miatt vagyok bizonytalan, illetve alternatív megoldásokat keresek, hogyan lehet a miómák ellen felvenni a harcot. Műtét után vagyok már, még egyszer nem szeretnék kés alá feküdni.

  1. Helga megjegyzése

   Igen, miómára vonatkozó kérdéseim esetében sok az ellentmondó szakvélemény, ráadásul sajnos egyre növekszik. Ezért specialistát keresek, mások tapasztalatai alapján.

   1. Juci megjegyzése

    Pênteken fognak műteni hystercroscopos endometrium műtétem lesz, a kêrdêsem az lenne van e valaki akinek mår volt, meddig kell bent maradni a kórhåzban ês mire számítsak?

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     Szia, úgy tudom ez egynapos, éjszaka megfigyelésre ott kell maradni a kórházban, másnap rengeteg folyadékot kapsz infúzióban infusioban, ha mindent rendben találnak a viziten haza engednek. Szövettan változó, általában két hét, akkor úgyis mész az orvosodhoz kontrollra.

 2. Csilla megjegyzése

  Sziasztok!

  38 éves vagyok, nemrég döntöttem el, hogy szeretnék gyereket. Megnézettem magamat a nőgyógyásznál és kiderült hogy 5 db miómám van. A legnagyobbat (5 x 6 cm) és az egyik kisebbet (2 cm) mindenképp ki szeretnék belőlem szedni, a 3 kisebből (2 és 3 cm-esek) egy rizikós lehet ha megbolygatják. Panaszaim nincsenek vagy legalábbis nem vettem magamon észre semmi különlegeset. Talán a hasam mintha kijebb lenne mint régebben. Rendszeresen mozgok és viszonylag jól odafigyelek a táplálkozásomra.

  Szemezek az MR ultrahangos bécsi vagy dachau-i mióma eltávolítással, viszont nem tudom, mik a mellékhatások, mennyire hatékony vagy veszélyes. Szerettem volna dokikkal átbeszélni egy-két dolgot, de nem igazán jutottam előrébb az ügyemben. Szerintem belevagdosni (bármelyik módszerrel) gyerektelen nőbe elég durva, mégha ez nekik alapnak is tűnik.

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia Csilla, kulcslyuksebészet útján is van lehetőség a mióma eltávolításra, laparoszkópiának nevezik, ezen kívül létezik mióma embolizáció http://mioma.hu/mioma-embolizacio-budapesten/ és Jénában már lézerrel is eltávolítják. http://mioma.hu/a-mioma-lezeres-kezelese-hola-biolitec-eljaras/ Melyik eljárás volna számodra a legmegfelelőbb, a miómák elhelyezkedése, száma, nagysága dönti el. http://mioma.hu/a-miomak-elhelyezkedese/ http://mioma.hu/miomak-mioma-merete-es-terhessegi-komplikaciok/ Remélem megtalálod a számodra legmegfelelőbbet:)))

   1. Csilla megjegyzése

    Szia Gabi, és köszi a választ. Lassan végig olvasom az egész weboldaladat 🙂 A dokikkal rettenetesen lassan haladok.

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     Örülök Csilla! A lézeres mióma eltávolítást végző európai klinikákat itt találod: http://mioma.hu/a-mioma-lezeres-eltavolitasa-klinikak-europaban/
     Ma már elérhető a “laparoszkópos mióma eltávolítás szén-dioxid gáz nélkül” is, egyelőre külföldön. Szerintem jó tudni hogy van ilyen és az előnyéről is, amely a későbbi összenövések miatt fontos. Az érvelés így szól: A SCAR 2 tanulmány szerint a hasi vágással és széndioxid gáz feltöltéssel járó hasi tükrözéssel járó nőgyógyászati beavatkozások (mióma eltávolítás) után négy éven belül az esetek 35 százalékában az összenövések miatt újabb operáció szükséges. A magas szám a gázmentes laparoszkópiával csökkenthető. Bővebben: http://mioma.hu/laparoszkopos-mioma-eltavolitas-szen-dioxid-gaz-nelkul/

     1. Csilla megjegyzése

      Köszi!

     2. Csilla megjegyzése

      Sziasztok!

      Október 28-án megműtöttek, laparoszkópos mióma eltávolítással. Kiszedtek belőlem 1 nagyobb intramurális és 3 kisebb subserosus göböt. Holnap megyek varratszedésre.

      A műtéttől nem féltem, bíztam a dokimban és a többiekben.
      Az őrzőben hamar talpraálltam.

      Mivel jól voltam, a harmadik napon kidobattam magamat a kórházból, nem láttam értelmét hogy bent maradjak.

      Napról napra észrevehetően javult az állapotom. Úgy a 4-5 naptól lendültem túl az ülésből-fekvés és fordítva fájdalmon, a 6-7 naptól már nem éreztem. A nővér által javasolt felülős technika is jó, de a bénaságomban sikerült finomítani rajta úgy, hogy kisebb lendiből a saját lábamba kapaszkodva húzom fel magamat és eresztem le, így a hasi részek viszonylag mozdulatlanok lesznek, nem húzódnak, nem fájnak…

      1 hét után megcsináltam a Női Egészségtorna bevezető és levezető laza részét, a többit fokozatosan tervezem. A hasi részeket még kimélem. Nem emelek, nem hajolok, nincs nagy tempó.
      Szeretnék minél előbb biciklizni.

      Jól vagyok, gyorsan regenerálódok, semmi bajom nem volt a műtét óta, a felajánlott fájdalomcsillapítót nem kértem, mert még egy enyhe menses-hez hasonló fájdalmam sem volt. A hasam nem maradt puffadt.

      Amit még fontosank tartok elmondani, hogy a műtét előtt egy-másfél hónappal rágyúrtam a hasamra és a kezemre (házi módszerrel, nem látványos eredmény, de mégis). Ha tudom hogy mennyire fontos és hogy pontosan melyik izmokat fogom igénybevenni, akkor sokkal többet és másfélét is csináltam volna. A felülésekhez és átfordulásokhoz nagyon fontos lett volna, hogy erősebb legyen a kezem és a vállam is.

      Ezen kívül szintén hetekkel a műtét óta és azóta is minden nap iszom a palástfű teát, valaki ( 🙂 ) azt mondta, hogy ez az elsőszámú női csodatea…

      Amit még érzek, az a köldököm, ami nem fáj, de picit olyan mintha lenne rajta egy gomb, amit lassan, de folyamatosan forgatnak… Háton fekve a legjobb.

      Ja és amit akár megtarthatnék magamnak is, de inkább megemlítem.
      Az 5. éjszaka volt egy brutális álmom, de állítólag a műtétek után ez előfordul.

      Gondoltam ezeket leírom.

      No para!

     3. Erzsó megjegyzése

      Sziasztok! Jövő hét hétfőn megyek miómakonzultációra, megmondják
      hogy mikor operálnak meg. Úgy kértem időpontot, hogy már bőven ne menstruáljak.
      Már 5 napja késik de ha még ma megjön akkor hétfőre elmúlik.
      Ha úgy megyek oda, hogy meg van a mensim, megvizsgálnak, megnézik a miómámat? K
      ülső fali, hasüreg felé növő mióma. Előre köszönöm a segítséget.

     4. Cserháti Gabi megjegyzése

      nekem anno az aszisztensno mondta h. a menzesz nem zavar a vizsgalat alatt hiszen ultrahangon nezik meg a mioma elhelyezkedeset. szerinten orvosfüggő, de máshol is azt hallottam a menzesz alatti ugyanúgy megvizsgálnak mint ha nem lenne.

 3. Kozma Csilla megjegyzése

  Kedves Gabi
  46 éves vagyok.MR-en 3 db myomát állapitottak meg,egyik pici,másik kettő 37-39 mm-esek, egyik exophyticus- melyről nem tudom,h mit jelent – ha tudod kérlek ird meg..
  Szedtem kb 2-3 honap jgyokeret, aztán kb másfél hónapja használom a mői krém-et, de semmi eredmény, sőt eddig az UH 1-et,most az MR 3-at mutatott.Az orvosom nem szeretne hormongyógyszert adni, mert 14 éve lombikos kezelésen vettem részt.
  De valamit tennem kell,mert a menzesz 24 naponként nagyon bőséges és hosszú, csak pásztortáskával tudom elállitani..és mivel a méhszájnál van egyik, sok a pecsételő vérzés..Mellesleg fáj a derekam is olyankor.. Használjam tovább a krémet?
  Elbizonytalanodtam a krémmel és más kezeléssel kapcsolatban.. Mit tanácsolsz??
  Köszönöm

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Kedves Csilla, az exophyticus jelentése izomszövetbe ágyazott szerintem. Az orvos pontosabban megmondja, hiszen a kifejezés nem köznyelvi, csak orvosok ismerik. A lombikos hormonkezelések később mióma és más daganatok kialakulására hajlamosítanak. Lombik után, fogamzásgátló tabletta tartós szedés után sűrűbben kell járni ellenőrzésekre. Magam nem vagyok egy-két csodabogyó, krém híve, ha a kiváltó ok a hormonhatású táplálkozás, hormonhatású háztartás és a progeszteron hiányt előidéző stressz és mozgáshiány változatlan. A krém és más készítmények csak az életmód megváltoztatásával együtt segítenek. Úgy biztos vagyok benne, hogy eredményes lesz. Én a helyedben teljesen elhagynám a hormonhatású élelmiszereket, többet tartózkodnék a szabadban, ellenőriztetném a D vitamin szintemet, jódot és más tápanyagokat pótolnék, minden nap egy órát tornáznék….További info: http://mioma.hu/3-otthoni-tipp-az-eros-menstruacios-verzes-kezelese-erdekeben/ http://mioma.hu/tudasbazis/

 4. Kelemen Gabi megjegyzése

  Sziasztok, van valakinek tapasztalata abban, hogy a mióma a változókorral együtt zsugorodik?
  Ez minden esetben így van? Minden választ köszönök!

  1. Rita megjegyzése

   Nővéremnek 48 évesen mult el a menszesze.
   Akkor csináltak uh és kiderült hogy 3 db 2-3 cm es mioma.
   A köv kontrolnál már 1 se volt. Nekem 8 cm, de nem engedem megműteni.
   Különösebb gondot nem okoz. Már 12 éve.
   Most figyelek a vegyszerek kerülésére a vitaminokra.
   A ciklusom rendeződött. 23 naprol 27 re. Konkrétan tudom a peteérést szoval lehet jo uton haladok.

   1. Emese megjegyzése

    Üdv! Diagnosztizáltak-e valakinek újszülöttfőnyi miomat,ami.nyomja a húgyhólyagot,beleket? Azonnali méh eltavolítást javasolt az orvos. Ez pénteken volt. Csütörtökön megyek egy másik dokihoz,ha ő is megerősíti akkor kénytelen leszek alávetni magam a műtétnek. Vagy valami megoldás ekkora miómára? A derekam annyira fáj mint ha szülési fájásaim lennének. Több kisebb mioma is van állítólag, bár csak hüvelyi uh csinált,hasit nem,de ez is elég volt. ? Köszönöm a választ …..

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     Kedves Éva! Igen diagnosztizáltak már több hölgynek csecsemőfej méretű miómát. A kezelés módja egyénileg különböző. Történt már olyan eset, hogy egy év alatt a mióma természetes módszerekkel felére zsugorodott. Hogyan történt ez? Hormondiéta, Mioma Organic Life életmódváltás, kismedencei torna együtt és még sok minden más, amelyről a mioma.hu/Tudásbázisban és Mioma Organic Life menüpontok alatt kapsz tájékoztatást.

     1. Erika megjegyzése

      Sziasztok! Mit gondoltok jó döntést hoztam? Mióma eltávolító nagyműtétem lenne márciusban.
      Két orvos is ezt ajánlotta, mivel alma nagyságú miómám van, meg több 1-2 centis. Privát elmentem egy harmadik orvoshoz, másodvéleményt kértem.
      A harmadik doki kisműtétet javasolta elsőre. Ha annak a szövettani eredménye negatív, maradhat a méh.
      Mivel több mint 10 éve vannak a miomak /3-4 cm volt eredetileg/ és nem hogy zsugorodna hanem nőnek, úgy tűnik előbb utóbb méheltávolítás lesz a vége.
      Nagy görcsökkel jár a menzesz, rengeteg vérrel 🙁
      A doki mondta hogy lassan el kellene hagyjon a vérzés. De ez napra pontosan jön,28 napra, néha 4-5 nappal korábban.
      Programozni menzesz alatt nem tudok, pl. mozi vagy ilyesmi, mert 10 percenként WC-t keresek.
      Jövő szerdán lesz a kisműtét. Lehet hogy elsőre is a nagyot kellett volna választani? Kösz a válaszokat.

     2. K Mónika megjegyzése

      Gabi, az utóbbi egy évben sajnos megnőtt a miomam (7cm), meheltavolitast javasolnak több helyen.
      Sajnos a munkam miatt nincs idom magamra, sok stressz er a munkahelyen.
      47 éves vagyok, viszont nem szeretnék ilyen radikális műtétet.
      Vérszegénység alakult ki nálam a sok, eros verzestol.
      Kérlek, írd meg nekem emailben, a szervmegtarto orvosok nevét, vagy próbálkozzak a természetes megoldásokkal?
      Köszönettel Moni

     3. Cserháti Gabi megjegyzése

      Kedves Móni! Sajnálom hogy a szelíd gyógymódok nem segítenek. Viszont jó lenne tudni milyen természetes megoldások kipróbálására volt lehetőséged, ugyanis azért léteznek 90 %-os gyógymódok. Várom válaszod! E-mailben küldök két szervmegtartó műtétek mellett elkötelezett orvos nevet.

     4. Anikó megjegyzése

      Szaisztok! Volt valakinek olyan hogy a mióma mérete maradt, a formája megváltozott?
      A doki szerint a miómám egyik fele elváltozott ami szerinte nem jó jelre utal.
      Próbálom magam nyugtatni, egy hét múlva lesz a műtétem. Kinek volt ilyen?

     5. Juli megjegyzése

      Nekem is az egyik oldal elvaltozott, kivették, nem volt semmi gond vele.

     6. Magdi megjegyzése

      39 éves vagyok. Milyen természetes módszer hathat a miománál, milyen diéta,torna ? 1 cm, megúszhatom műtét nélkül?
      Ki tud jó lélekbúvárt Bpn, aki ért az ilyenekhez,nagyonmagam alatt vagyok. Elvetéltem, mindenféle más bajom lett,
      a férjemmel nézeteltérés lett, magam alá kerültem. Tudtok valami jó lélekbúvárt ajánlani?

     7. Cserháti Gabi megjegyzése

      Egy lehetőség a mióma autolízis, érdemes kipróbálni. Egyéni érzékenységtől is függ kinek mi válik be. Itt olvashatsz róla: http://mioma.hu/mioma-autolizis/. A többi alternatív lehetőséget itt foglaltuk össze: http://mioma.hu/kezeles-termeszetes-modon/mioma-organic-life/

     8. Judka megjegyzése

      2007-ben találtak miómát nálam. 1dáig nem okozott gondot a mióma, de féléve már igen,
      kíváncsi vagyok a ti tapasztalataitokra.

     9. Barbara megjegyzése

      Nekem csecsemőfej nagyságú miómám van. Szerencsére probléma mentesnek mondhatom magam! 25-28 napos ciklus még most fordult elő. 5 napig tart. Gyógynövényekkel és antiösztrogén diétával igyekszem kordában tartani, most úgy tűnik sikerrel. Természetesen, a mioma lelki okát is keresem. Már fogytam 3 kilót, de még van rajtam három. Sajnos Avivára nem tudok járni, mivel itt nincs. Kutyát sétáltatok.

 5. Fejes Rita megjegyzése

  Sziasztok, mióta tudom h van miómám (10 cm) kb egy hónapja, már elkezdtem a diétát, sok-sok egyéb tanácsot tőletek ill. máshonnan (azért ezek az infók nagyrészt, szerencsére összevágnak). Egy hónap után kizártnak tartom h akárcsak egy centit is kisebb lenne, viszont van h napokig iszonyatosan feszít a meglévő összes további kedves tünet mellett, amit okoz – ezért, keresek még bármilyen módot, amivel gyorsítani lehet a folyamaton… Progeszteron krém? Aloe vera készítmény?? Bármilyen javaslat???? Várom nagyon, köszönöm, FRita

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Rita, szétnéztél már a mioma.hu/Tudásbázisban? A mióma hosszabb idő alatt, több tényező együttes hatására alakul ki. A természetes gyógymódok mindig lassabban hatnak. Van aki kivárja, van aki nem. Aki nem az általában a gyógyszert vagy a műtétet választja. A mióma hajlamosító tényezőket kellene elkerülni. A természetes terápia részei a tisztítókúra, májregenerálás, kismedencei energiablokk oldás, speciális ásványi anyag és vitaminpótlás, gyógynövény terápia (fitoterápia) lelki háttér vizsgálata, stresszoldás és az összes ösztrogén dominanciára hajlamosító környezeti hatás csökkentése, stb.

 6. Békésiné Klaudia megjegyzése

  Jó napot.

  Nekem lenne egy olyan kérdésem , hogy már háron hete vérzek eddig csak elenyésző mennyiségben most viszon két napja nagyon intenzíven. Már jelentkezett erős szédülés , émelygés , rosszul létek.Az előző két vérzésen csupán két- két napig tartott és csak pecsétlő. A koromat tekintve fiatal vagyok 22 évemmel. Volt két spontán vetélésem is. Babát tervezünk de sajnos még nemsikerült. Két hét múlva tudok orvoshoz menni sajnos csak akkora kaptam időpontot. Sürgősségire hiába mennék mert nem érteném teljesen , hogy mi a probléma mivel némerországban élek. Szeretnék valami tanácsot kapni mindezzel kapcsolatban mert nagyon kellemetlen ez a helyzet. Előre is köszönöm!

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Klaudia, ebben a bejegyzésben találsz javaslatot a problémára. http://mioma.hu/menstruaciot-csillapito-gyogynovenyek/ Ezek a természetes módszerek sok nőnek segítenek. Ettől függetlenül kell hogy legyen az erős vérzésnek valami oka, amit az orvos fog megállapítani. Esetleg kérj hormonvizsgálatot, kismedencei ultrahangot.

 7. Timi megjegyzése

  Kedves Gabi,

  41 vagyok sajnos gyermektelen még, állandó kapcsolatom nincs, csak alkalmi. Két hete vérzek közepesen és nem akar abbamaradni. Voltam dokinál pár napja és vérvételre küldött el és sajnos talált egy 15 mm mióma-szerű elváltozást a méhfalon. A nőgyógyászom az erős vérzésre azt mondta hogy ha erősödik hívjak mentőt. Hétfőn kell vissza mennem akkor lesz meg az eredmény. Kérdezném, hogy tornázhatok-e így és szexelhetek-e? Esetleg az segítene-e a vérzés csillapitásban az összehuzódások miatt??? Köszönöm és bocsi ha tudatlannak tűnök, de szerencsére nem vagyok beteges típus. 2007-ben volt egy csokicisztám amit laporoszkopiával kivettek. Köszönöm, Timi

 8. Andrea megjegyzése

  Szia Gabi!
  Sajnos most fedeztek fel nálam is egy 51 x 44 x 44-es az Uterus fundusán illetve a hátsó falban egy intramuralis miómát. 43 éves vagyok. Szerettünk volna babát már két éve próbálkozunk, kevés sikerrel. Két évvel ezelőtt volt egy polipom amit sikeresen eltávolítottak. Most hasi műtéttel akarják kivenni. Szóba jött a méheltávolítás is ha zűr lenne. Az ESMYA-át nekem is felírták, de nem merem beszedni mert annyi rosszat olvastam és hallottam róla. Sőt még egy specialista, egy Főorvos is azt nyilatkozta, hogy a gyógyszer rontja a műtéti beavatkozás sikerének esélyeit, mivel felpuhítja, kocsonyássá, nehezen műthetővé teszi a miómát. Nagyon félek, mi tévő legyek?
  Szép estét, Andrea

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Andrea, hamarosan e-mailben válaszolok!

 9. Freizinger Timi megjegyzése

  Kedves Gabi! 2013 év májusában 2 éve szenvedés után kiderült, hogy laktózintoleranciában szenvedek. Szeptemberben elvesztettem a 10 hetes babámat. 2 hete voltam kontroll vizsgálaton. a nőgyógyászom talált egy miómát, amely állítólag még olyan kicsi, hogy nem kell vele foglalkoznom, de járjak el félévente-évente ellenőrzésre. Ezzel egy időben rákszűrést végzett. az eredmény sejtburjánzásra utal. Májusban menjek el egy újabb rákszűrésre.
  Nem vagyok nyugodt. Menjek endokrinológushoz? Lehet, hogy a laktóz probléma és a mióma összefüggésben állnak egymással?
  Kíváncsian várom véleményét és előre is köszönöm!
  Üdvözlettel
  TÍmea

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia Tímea,

   jó lenne egy hormonvizsgálat, de a leírtak progeszteronhiányra és ösztrogéntúlsúlyra utalnak. A kisbaba megtartásában és kihordásában a progeszteroné a fő szerep.
   A budai Endokrin Központot javaslom.
   Addig is az mioma.hu életmódra vonatkozó javaslatokat érdemes lenne elkezdened. Helyes táplálkozással és mozgással az ösztrogénszint pár hét alatt akár 30 %-kal is csökkenthető.
   Üdv, Gabi

   1. Freizinger Timi megjegyzése

    Kedves Gabi!

    Az interneten sokat kutattam a laktóz intolerancia miatt. Én is a budai Endokrin központra bukkantam rá, és terveztem , hogy felkeresem őket. Most már biztos vagyok benne, hogy nincs mire várnom.

    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel

    Tímea

 10. Kovács Ági megjegyzése

  Kedves Gabi!

  Sajnos a miómám akkor alakulhatott ki (valószínűleg) amikor ez év májusától vérhigítót írtak fel, ezért nem is tudtam sokáig, hogy mi okozza a rendszertelen és erős vérzést. A vérhigítónak tudtam be és az orvosok is (háziorvos, nőgyógyász)
  Aztán Nőgyógyászhoz mentem, és kértem, hogy nézzünk ultrahangot, mert nagyon rosszul éreztem/érzem magam. Ő megállapította, hogy mioma, 3 havonta kell ellenőrzésre mennem. Másfél hónapja voltam először. Akkor 1,4 mm x 1,4 mm-es volt, de nem vagyok jól…. A háziorvos a nőgyógyászhoz küld és fordítva.
  Azt mondta a Nőgyógyász, 35 felett sok nőnél van mióma, ha nem muszáj, nem műti, mert könnyen kilyukadhat a méh fal…
  Mit tanácsol, kihez/hova forduljak, mert a mindennapjaim nagyon keserűek, de hogy a vérhigítótól vagy a miómától-e, nem tudom.

  Ági

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Vérhígító helyett:GYÖMBÉR
   Hogyan alkalmazza a nép gyógyászat?
   A friss gyömbér rágcsálását vagy gyömbéres mézes teát a népi gyógyászatban régóta használják
   – megfázásra
   – koleszterinszint csökkentésre
   – magas vérnyomás csökkentésére
   – vérrög képződés megelőzésére mivel hatásos növényi véralvadásgátló van benne.
   – jótékonyan hat a visszerekre
   – reuma és izomgörcsök kezelésében is hatásos
   – nagyon jó memória-javító
   – kiélesíti az érzékeinket is

   Üdv:

   Cserhati Gabi

   1. Kovács Ági megjegyzése

    Kedves Gabi!
    Hálás köszönet!
    Ági

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

3 − kettő =

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás