Vérszegénység, ahogy én látom

A vérszegénység megállapítása otthon

Vérszegénységre utalhat a feltűnően sápadt bőr és a szemfehérje élénk rózsaszín helyett fehér, sárgás színe. Egy másik népi megfigyelés szerint, ha a fülcimpát két újjal összeszorítod, majd elengeded és a fülcimpa színe fehér marad, vérszegénység alakult ki a szervezetben. A hajhullás, a vékonyka hajszálak, töredező, papírvékony körmök szintén vérszegénységre utaló jelek.

Vérszegénység szakorvosi diagnózis

A vérszegénységről (anémia) vérvizsgálattal győződhetsz meg. A vérvizsgálati lapon a vas, (iron) ferritin szerum és hemoglobin értékek nyújtanak információt a vérszegénység mértékéről. Mióma (vagy más méhbetegség például adenomiózis) következtében erős menstruációval rendlkező hölgyek többsége súlyos vérszegénységről számol be. Előfordul, hogy vérszegénység miatt mióma műtétet  későbbi időpontra halasztanak. A vérszegénység megszüntetése után kerülhet sor a műtétre.

Kapcsolódó: Vérvétel után, vérszegénységre utaló értékek   8+2 kérdés amely segít eldönteni rendellenes-e a menstruációs vérzésed?

Vérszegénység otthon

A vérszegénység bár nem halálos kór és még csak nem is betegség, a mindennapi teendők végzését, hangulatunkat hátrányosan befolyásoló állapot. Vérszegényen úgy érezheted magad, mintha a nap 24 órájában egy hegyet kellene cipelni. Lassít, álmosít, ólmosít, télen, nyáron dideregsz. A szervezet működését hátráltatja, hiszen a vér alacsony vas és hemoglobin szintje miatt nem jut a sejtekhez elegendő oxigén. A fáradtság miatt, tíz évvel korábbi teljesítményemhez képest ötödannyi munkát végeztem. A vérszegénység lassan, észrevétlenül, évek alatt alakul ki. Magas lázzal, sérüléssel járó betegséggel azonnal orvoshoz megyünk, míg a vérszegénységet hosszabb idő után fedezzük fel. Vérszegénység mellett gyakran lehetsz szomorú és rosszkedvű, ami a párkapcsolatra és családi életre is rányomja a bélyegét.

Vérszegényen a munkahelyen

A vérszegénység a gondolkodást és szervezőkészséget is hátráltatja, Úgy éreztem kolléganőim után mindig lemaradva, az ötödik lépcsőn ballagok. Munkahelyi megbeszélésen míg a többiek rég megértették a feladatot, én még vagy háromszor rákérdeztem. A feladatmegoldásban önkéntelenül maradnak ki lépések. Előfordult hogy összecsaptam munkákat, mivel alig vártam hogy haza menjek pihenni. A vérszegények nem bírják a terhelést. Ma már tudom, ezek is a hiányos oxigénellátottság jelei. Vérszegénységben az agy sem jut elegendő oxigénhez. Hogyan is lehetne így jó munkát végezni?  Vérszegénységben az intelligencia terén is gyengébb leszel, nem vérszegény társaidhoz képest. Nekem megoldásként az élénkítő kávé mutatkozott, úgy kétóránként egy. A sok kávé azonban vízhajtóként működik, amely méginkább ásványi anyag és vitaminhiányt eredményez, ezzel súlyosbítva a vérszegénységet. Ördögi kör!

Vérszegény nő az iskolában

Minden erőfeszítés és szorgalom ellenére a tanulás lassan megy. Míg másnak 20 perc megtanulni a tananyagot, a vérszegénynek ugyanez egy órába telik. Lassú a felfogásod. Ez a legtalálóbb kifejezés. A vérszegények a vizsgákon átlagosan egy jeggyel rosszabbul teljesítenek.

Vérszegény nő a sportban

Jómagam nem csak erős menzesz mellett hanem már jóval korábban is vérszegény voltam, csak enyhébb mértékben. Állítólag hajlam kérdése is lehet. (anyukám és az öcsém is vérszegény) Nem tudom mekkora hülyeség ez, de vérszegénységem súyosbodásában a sok-sok tejivás is szerepet játszhatott. Évek elteltével jöttem rá, ha elhagyom a tejet már az sokat segíthet. Szóval, úgy 30 évvel ezelőtt már feltűnő volt a futás közbeni lihegésem. A mozgás közbeni levegő utáni kapkodás, zihálás, nehéz légzés, lépcsőmászási nehézség mind-mind vérszegénységre hívják fel a figyelmet.

Három változtatás, amivel akár 50 %-al is javíthatod a vérképed és a közérzeted

 • hagyd el teljes mértékben a tej és tejtermékeket
 • fogyassz minden nap vérzéscsillapító hatású gyógynövény teákat naponta 2-3 citrommal együtt
 • változtasd meg étrended a Hormondiéta szerint

Ajánlott bejegyzés: 13 tipp, mire ügyelj ha vasat szedsz!

Kapcsolódó bejegyzések:

Vérvétel után:vérszegénységre utaló értékek

Őszi céklakúra és vasban gazdag céklaketchup recept

A vérszegénység kezelése házilag

8+2 kérdés amely segít eldönteni rendellenes-e a menstruációs vérzésed? 

Vastabletták helyett  

Korunk betegségei: mióma, endometriózis

Mi a megoldás?

A vérszegénység okának kiderítése, az erős menstruációs vérzés megszüntetése, majd a vas és tápanyag hasznosulást elősegítő étrend és táplálkozás. Ennek kialakításában itt találsz segítséget: Mioma Organic Life életmód és Hormondiéta egyben

31 hozzászólás
 1. Görbe Viki megjegyzése

  Sziasztok, ki volt hasonló helyzetben?
  A vas a szervezetemben nagyon alacsony lett…..10,7-32,2 között
  lenne normális nekem 5….
  Háromszór adnak B12 injekciót,hogy a vas jobban felszívodjon …..
  Létezik az hogy a 5 centis mióma ennyire elvonja tőlem a vasat?
  Minden segítséget köszönök!

  1. Krisztina megjegyzése

   Nekem 2.2 volt a vas ….minden a béka feneke alatt… 7 cm mióma.sikerült meggyógyulnom hála Istennek.:-)))))

   1. Mária Szűcs megjegyzése

    Más lehet a gond. Én 15naponta mensizek nagyon erősen miómám van. De tökéletesen a vér képem. 5 éve és 3 éve laporoszkópiásan eltábolitották a miómámat, akkor is így mensiztem, 2 éve újra van miómám.

    1. Rita megjegyzése

     nekem 2,7 volt a vasam, stabilan…infúzióra akarnak kötni. most erre várok, mert erre is hetekig kell várni.

 2. LKlau megjegyzése

  Sziasztok!

  Csak tapasztalatot szeretnék veletek megosztani. Egy évvel ezelőtt 1,3-as vas érték szerepelt a laboromban. Ezt felküzdöttem háziorvos által felírt vassal 7,8-ra 3 hónap alatt, végigszenvedve az ilyen tabletták mellékhatását. Ezután elkezdtem szedni az „I-all” nevű tablettát, mellékhatások nélkül (remélem nem gond hogy leírtam a nevét) Ezt követően 3 hónappal már 30-as vas érték szerepelt a labor papíromon. Hátha másnak is segít:)

 3. Edina megjegyzése

  Sziasztok!
  Volna egy kèrdèsem, vèrszegènysèg alatt is bősèges a havi ciklus miomától szenvedőknek? Válaszotok köszi előre is.

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Igen Edina. Menstruáció során mióma mellett -ha a mióma úgy helyezkedik el- akár tripla súlyos vérszegénység esetén a vér ugyanolyan intenzitással „ömlik”. A vérszegénység nincs hatással a vérzés erősségére. Az eredmény hónapról hónapra súlyosabb vérszegénység.

   1. Sóskuti Gabi megjegyzése

    Milyen véreredmény(ek) nél számít a vérszegénység súlyosnak?

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     Saját tapasztalat, olvasd el itt. A referencia tartományon belüli érték rendben van, ha alatta van, akkor vérszegénységről beszélünk. Nálam a vas serum, HGB (hemoglobin) értéket vizsgálták. https://mioma.hu/vervetel-utan-verszegenysegre-utalo-ertekek/

     1. Koós Melinda megjegyzése

      72 volt a hemoglobinom es a vasam 5. Vérvétel ezt mutatta ki.körzeti dokim megvizsgált mivel menszesen többnyire normalis volt igy nem küldött kivizsgálásra hanem vasat irt fel hogy szedjem.ennyi.aztán rá fél évre kiderült hogy a vérzésem nem akar elmulni elmentem nőgyogyászatra ott kiderült hogy miomán van ami 4 cm-es. Egyből beutalt a korhazba. Majd mütét lesz de most gxogyszert szedek.ha elöbb kiderült volna talán nem lett volna ekkora baj.

     2. V.K. megjegyzése

      Szia, mar nincs miómam, 1,5 éve kivettwk de ugyanugy vérszegény vagyok.
      A vasertekem 2.3.ez még így is nagyon alacsony.
      Raadasul az elmult masfel honapban 3x jott meg a menzeszem
      16 napra. Jövő héten megyek UH-ra.
      Valamikyen dietat eletmodvaltast szeretnék, mit javasolsz?

     3. Vas Szilvi megjegyzése

      Régóta olvasgatom már a mióma.hu oldalt ami nagyon hasznos információkat tartalmaz számomra.
      Olvastam egy bizonyos enzimről ami felkeltette érdeklődésemet, hogy talál hasznos lenne számomra a diéta mellé.
      A problémám az alábbi. Természetesen, mint sokan mások is tornyát baranyát bejártam már a problémámmal.
      Minden orvos csak tippel, “kísérletezik”.
      Évek óta erős menstruációval küzdök (nagy mennyiség, alvadt vér stb ) a menstruációm mindig pontos, a hossza is normális csak a mennyisége nem.
      Volt több próbálkozás. Küret ahol megállapították hogy mioma és polipok vannak. Azután jött a Mirena spirál.
      Na az egy borzalom volt igaz hogy a vérzés mennyiséget valamelyest csökkentette de de nem számottevően és folyamatosan véreztem hol jobban hol kevésbé 5 hónapon keresztül amikor azt mondtam hogy mostmár elég volt. A levételkor kiderült hogy a spirál nincs a helyen befordult a méhem felé tehát csak műtéti úton eltávolítható. Az eltávolítás utáni uh-on viszont már találtak egy miómát is ami elméletileg azelőtt nem volt. Ezután következett a Norcolut kura aminek most épp a harmadik hónapjába tartok de nem fogom tovább folytatni mert semmi értelmét nem látom. A menstruációm változatlanul sok és darabos talán ami változást tapasztalok hogy rövidebb ideig tart.
      Mindezek következménye képpen természetesen már vérszegény is vagyok amire augusztus óta vaskészítményt szedek.
      A vérszegénység tüneteit elég rosszul viselem sajnos nagyon legyengít. Rendszeresen sportoltam, futottam heti 3-4 akalommal amit most nem igazán bírok, nincs erőm, energiám. Erőltetem mert nagyon szeretem a mozgást de érzem hogy nem sok erőm van. Ráadásul a vérszegénység miatt a kisebb terhelésre is a pulzusom az egekbe szökik nem vagyok terhelhető.
      Abban szeretném a segítségedet kérni hogy hogyan tudom a vérzés erősségét csökkenteni?

     4. Cserháti Gabi megjegyzése

      Örülök érdeklődésednek.
      Az erős alvadékos vérzést gyógynövényekkel nagyszerűen lehet kezelni.
      10-ből 9 hölgynél csökken a vérzés mennyisége, megszűnnek az ezzel járó kellemetlenségek. Kapcsolódó bejegyzések:
      https://mioma.hu/menstruaciot-csillapito-gyogynovenyek/
      https://mioma.hu/3-otthoni-tipp-az-eros-menstruacios-verzes-kezelese-erdekeben/
      A tejtermékeket (kivétel savanyított kefír, natur yoghurt) el kellene hagyni legalább félévre.
      Az ortomolekuláris medicina szerint a következő vitaminok pótlása szükséges:napi 5x 200 mg C vitamin, folsav (5 mg), napi 3-4000 NE (nemzetközi egység) D vitamin, jód.
      Ligetszépe olaj/ kendermagolaj (gyulladáscsökkentés, hormonegyensúlyteremtés) napi fogyasztása fontos elem a vérzés normalizálásban. Vashiányos vérszegénység esetén néhány fontos tudnivaló: https://mioma.hu/13-tipp-mire-figyelj-ha-vasat-szedsz/
      https://mioma.hu/3-napos-vasban-gazdag-etrend/ Az eredményekről 1-2 hónap elteltével várjuk visszajelzésedet. Szívből kívánom, járj sikerrel!

 4. Kinga megjegyzése

  Sziasztok – én évek óta cipeltem magammal 2 db. hatalmas miómát, annyira legyengültem, hogy egy májusi vérvizsgálat során a vasam 1,6!!!, a hemoglobin 70,4!!! volt. Pedig nem vagyok vékony, csak folyamatosan sápadt, gyenge voltam, a menstruációm első 3 napját az utóbbi 3-4 évben végig feküdtem. Még szerencse, hogy meg tudtam oldani a távmunkát. A dokimat – Dr. Sára Leventét – Mindenkinek szívből ajánlom,türelmesen elmagyarázta, hogy milyen hátrányai vannak/lesznek, ha tovább húzom/halasztom a műtétet. A műtét előtt is részletesen elmagyarázta, hogy mi fog történni, esetleges szövődmények. Az altatástól nagyon féltem, ezzel kapcsolatban is megnyugtatott. Mint kiderült, naponta végez féltucatnyi mióma műtétet, hálás vagyok, hogy rátaláltam. Több orvost és módszert kipróbáltam, de az orvosok felületesek voltak, a módszerek eredménytelenek. Az AVIVA-tól egy ideig jól éreztem magam, de ilyen méretű miómáknál már ez sem igazán hat. Életvitelemben, munkámban kiemelkedően éreztem minden fentebb ismertetett negatív hatást. Július 4.-én végre megvolt a műtét, előtte kaptam vért, jelenleg itthon gyógyulok, minél többet próbálok mozogni. Tudom, hogy az előttem álló 6-12 hónap nagyon hosszú, de nagyon fontos, igyekszem mindenre figyelni. Nagyon jó ez a honlap, de jó lenne, ha minél többet írna a műtétekről, tapasztalatokról, felkészülésről is lennének hasznos információk, műtét előtti és utáni életmódváltásról tanácsok. Én még egy olyan „klubhoz” is szívesen csatlakoznék, ahol személyesen találkozunk, megbeszéljük a problémákat – sajnos úgy tűnik, hogy ez is a „népbetegség” határát súrolja, éppen ezért minél többet kellene beszélni róla, mert ahogy ezt a kórházban is láttam, nagyon sokunkat érint…én amit nagyon bánok, hogy nem figyeltem jobban az egészségemre, évekig elhanyagoltam a nőgyógyászati vizsgálatot, és amikor kiderült, hogy mi a baj, nem vállaltam be hamarabb a műtét,de mindent a maga idejében. Szép napot:)

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   2 feladatot és 2 tanulságot vontam le a levélből.
   1.
   Kérek minden olvasót akinek van kedve és ideje megírni saját mióma műtét történetét, küldje el nekünk a többiek okulására. Ha nem is itt nyílt levélben, akkor az info@mioma.hu címre. Megírhatjátok névvel vagy anonim. Korábbi bejegyzés:https://mioma.hu/hogyan-keszulj/ https://mioma.hu/category/mioma_tortenetek/
   2.
   Mióma, nőgyógyászati életmód klubot tervezem. Érdekelne benneteket? Melyik város lenne a legmegfelelőbb helyszín erre?
   Tanulság 1.
   Nem figyelünk az egészségünkre, nem figyelünk az apró jelzésekre.
   Tanulság 2.
   A nőgyógyászati szűrővizsgálatokra nem biztos hogy elmegyünk olyan gyakran, mint kellene.

   1. Kinga megjegyzése

    Köszi Gabi:) – Klub szuper lenne – ami a helyszínt illeti, nekem Bp. budai oldal és M1M7 vonzáskörzete: Budaörs, Törökbálint, Budakeszi, Érd…mindenképpen megírom a saját történetem, remélem sokak számára tanulságos lesz. Jó lenne, ha minél többen csatlakoznának a kezdeményezéshez, nagyon nagy szükség van a tájékoztatásra, a személyes tapasztalatok megosztására!!!

  2. Egy lány :-) megjegyzése

   Szia!

   Engem is Sára doktor úr operált utánad pár héttel. „Sorstársadként” még a mióma műtét előtt örültem a levelednek, mely szerint a műtét kibírható, kicsit megnyugtattál. Egészségügyis körökben mozgok, így az ember azt hinné, hogy nem félek a mióma laparoszkópos műtéttől – pedig de, nagyon is.:-)
   Előtte szedtem 3 hónapig a hormonkészítményt műtéti előkészítés gyanánt: az a 3 hónap gyomorgörccsel telt nekem, nem is voltam önmagam. Nagyon féltem, pedig tudtam, hogy ez egy „rutinműtét”.

   A műtét után én elég nagy fájdalmakkal ébredtem, de elsősorban a CO2 gáz okozta légzési nehezítettség volt a panaszom. Viszont az Őrzőben, ahova kerültem utána, a nővérek mind fantasztikusak voltak! Le a kalappal előttük. Ha előtte azt mondják, hogy katéterrel, drainnel, meztelenül első éjjel ki kell kelnem az ágyból, hogy megmosakodjak, akkor talán ettől a kiszolgáltatott, már-már megalázónak tűnő helyzettől még jobban féltem volna, mint bármi mástól. Azonban irtó segítőkészek, empatikusak voltak, és elérték azt, hogy azt érezzem, hogy az intim szférám nem sérül, mégis ott vannak azonnal, ha segítség kell.
   A doktor urat pedig nagyon sokan dícsérik, én is csak be tudok állni a sorba. Nekem egy terhesség (majd sajnos vetélés) kapcsán nőtt meg az addig jóval kisebb miómám elég nagyra. Több orvost felkerestem természetesen, ahogy ilyenkor „illik”. Először is nagyon sokan a szememre hányták, hogy hogy hagyhattam ekkorára (közel 10 cm) megnőni. Mivel a terhesség alatti hormonális változás okozta ezt a rapid növekedést, én ezt a vádat elhessegettem magamtól, de úgy gondolom, olyan orvosban nem tudok megbízni, aki a történetem meghallgatása előtt vádaskodni kezd. Másrészről meglepődtem, mert míg a mi kórházunkban heroikus sebészeti műtéti megoldások történnek laparoszkóppal, addig a mióma eltávolítását számomra érthetetlen módon sokan meg sem próbálják így kivitelezni. Sára doktor úr is tájékoztatott, hogy természetesen előfordulhat olyan helyzet, mikor nem folytatják laparoszkóppal, de nagyon örültem, hogy ő alapvetően szkóppal képzeli el a műtétet. Meg természetesen az is jól esett, mikor a részemről már-már idegesítően sokszor elhangzott „csak a méhemet ne vegye ki” kérésre ezredjére is megnyugtatóan tudott válaszolni (én már lehet, hogy elküldtem volna magamat melegebb éghajlatra, hogy „nyugodj már meg, ezt megbeszéltük már ezerszer, többet ne mondd, unom”…)
   Egy szó, mint száz: lehet, hogy vannak hasznos alternatív megoldások, biztos jó a gyógyszeres kezelés, de a mióma rendszeres, nőgyógyász általi követése mindenképp fontos. Meg kell találni azt az embert, akiben megbízol, aki partnerként kezel téged (mert szerintem ez a gyógyulás első kulcsa, a beteg a gyógyulásának aktív résztvevője kell, hogy legyen…). Nem kell minden esetben műtéti megoldásban gondolkodni, de ha a nőgyógyásszal egyeztetve az operáció tűnik a legjobb megoldásnak, nem szabad tőle félni. A fájdalom nem elviselhetetlen, és a fájdalomcsillapítók tényleg látványosan hatnak, csak kérni kell őket, ha fáj, utána a felépülés gyors (feltéve ha az ember nem várt annyit a műtéttel, hogy a szervezete teljesen legyengüljön), a kórházi tartózkodás pedig kellemes csalódás volt. (na jó,persze ha úgy érzed, lesz étvágyad a műtét után -nekem nem volt pár napig-, akkor inkább kérj a családtól valami ételt. De ők meg úgyis örülnek, ha valahogy segíteni tudnak,nem? És hát ha ez volt a legnagyobb bajom ott, az is jelzi, hogy minden más milyen flottul ment. :-))

 5. Karolina megjegyzése

  Sziasztok. Sajna 3,8 a vasam. Kaptam az orvosomtól rágótablettát, de sajna nekem székrekedést okoz…Próbáltam természetes úton pótolni a vasat de nekem nagyon nehéz dolgom van:(…. Amiben megérzem a vas ízét, szagát azonnal hányingerem lesz és sajna ki is hányom amit megettem. Szeretem a májat, próbáltam megettem de az utóíze miatt, amiben éreztem a vasat ki is hánytam. Most céklával próbálkozom. Azon nem érzem a vasat, csak sajna sok a gyomorsavam így a céklát is óvatosan kell fogyasszam. Ahogy időm engedi, szaladok az orvoshoz másfajta vaspótló tablettáért és igyekszem a természet útját járni a gyógyulásom érdekében.

 6. ibolya megjegyzése

  Sziasztok,
  én is súlyos vashiányos vérszegény vagyok. 10 napig kaptam vénásan vasat, cékla kapszulát szedek. Sajnos én is nagyon fehér voltam mint egy frissen festett fal, és szó szerint hulla sápadt.
  Azt mondta az orvos, csoda hogy meg élek 50 HGB (Hemoglobin) és 2.2 vas értékekkel. 32 éves vagyok 2 kislány anyukája!!!

 7. Viktoria megjegyzése

  Remek, atfogo cikk, koszonet erte!

  1. Desdy megjegyzése

   Sziasztok! Nagyon tetszik az oldal,sok hasznos olvasnivalót találtam már. Krónikus vashiányos vérszegény vagyok. Vasam 1.8 értékkel bírt legutoljára. Kb.1 hónapja. Mivel ez a probléma több éve tart, most már a TSH-m (pajzsmirigy hormon) is kicsit emelkedett: most 5.5.
   Mindenképpen rendbe szeretném tenni a vasam, mert ez a több éve tartó hiányállapot okozza szerintem a pajzsmirigy alulműködést is.
   Köszönöm a sok hasznos tanácsot!
   Üdv:Desdy

   1. Gabriella megjegyzése

    Sziasztok! Nekem is a vasam alacsony 1.3 viszont hemoglobin 127. de szédülök,ideges vagyok,pulzusom sokszor szapora. Doki csak vaspótlást javasolt, de nem tudok gyógyszert szedni mint pl. Maltofer, így 18mg vas tartalmú készítményt szedek, de nem tudom ennyi elég lesz-e? Üdv: Gabi

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     Gabi, a https://mioma.hu/vashiany-verszegenyseg/ és a https://mioma.hu/13-tipp-mire-figyelj-ha-vasat-szedsz/ bejegyzésekben találsz hasznos tanácsokat a vaspótlásra. Üdv. CsGabi

   2. Tünde megjegyzése

    Gabi!
    Köszönöm a gyors választ! A hétfői sokk után találtam a mioma.hu-ra.
    Félelmetes a hasonlóság az olvasottak és amiket érzek már 8 éve…
    2006-ban született 3. gyermekem után kezdődött a vashiány. 2007-ben már pótolni kellett a vasat. Foglalkozni nem foglalkozott vele senki, pedig 20 éve járok ua. nőgyógyászhoz. Volt epeműtétem, reumás gondjaim, pánikbetegségem. Mindenhol probléma volt a vérszegénység. De hogy mi az oka a vérszegénységnek azt nem kereste senki.

    A vérzésem erős. A nőgyógyásznak ezt is említettem többször. Talán ha nem itthon vagyok hamarabb megelégelem… Tavaly kimaradt a nőgyógyászati rákszűrés, mert két időpontom is meghiúsult. Így az idén úgy döntöttem „csak beugrok” helyben a rendelőintézetbe, ha gond lesz majd mehetek még fizetősre később… Ez az orvos volt az első aki kezembe nyomott egy táblázatot, hogy strigulázzam a mensi alatt a tamponokat, betéteket. Végre! Csak sejtettem hogy a vérszegénység oka az erős menstruáció. Hétfőn mentem vissza az eredményért és vittem a menstruációs táblázatot.
    Megemlítettem, hogy az utolsó két mensim-kor ráadásul nagyon fájt baloldalon a hasam… Így jutottunk el az ultrahanghoz /tb-re ez nem járt a kenet levételekor. Fizetősön ez minden évben hiper-szuper gépen megtörtént. Itt látták először, hogy adenomyosis –om van. Hát kérdezni sem tudtam, mi ez tulajdonképpen, annyira váratlanul ért. Az orvos írt fogamzásgátlót és azt mondta, majd menjek vissza ha egy hónap eltelik. Már itthon kezdtem gondolkodni, hogy pont az utóbbi évek célja volt, hogy ne kelljen ilyen idősen már tablettákat szednem. 41 éves vagyok.
    A párom direkt megcsináltatta 4 éve a vasectomat. A nagynéném 38 évesen bénult le trombózis miatt. Apu keringés összeomlása miatt halt meg. Szóval nem akarok gyógyszert szedni. Szombaton megyek egy másik orvoshoz, most már felkészülve, kérdéssel tele, szervezem az Aviva tornát. Olvasom a lehetőségeket.
    Már az erőt ad, hogy talán a pánik, a szorongás, a depi ennek köszönhető és ha végre normálisan működök nem csak azt érzem, hogy vonszolom magam az életemen át azzal az érzéssel, hogy valami nagyon nem jó, csak nem tudom mi az.
    Örülök a honlapnak és olvasom szorgalmasan! Merítem az erőt!
    Remélem szombaton az új orvos tapasztalt lesz ezen a téren.
    Üdv, Tünde

 8. Andrea megjegyzése

  Sziasztok,

  nekem is az a bajom, hogy általában extra erős vérzésem van és már nagyon alacsony a vasam egy ideje.
  A mióma miatt kellene életmódot váltani főleg a táplálkozásban, de a kóros vérszegénység miatt meg a hús fogyasztását javasolják. Most akkor mit együnk, hogy ne legyen miómánk, de vérszegények se legyünk?
  Ezt itt a kérdés.
  Üdv.
  Andi

  1. Szabó Emese megjegyzése

   Sziasztok!
   Nekem egy véradás után kezdtek jelentkezni a vérszegénység halvány tünetei,fáradékonyság (ok nélkül)levertség,stb.Ekkor még nem tudtam mi lehet az oka,majd 2 hónap után ismét vért szerettem volna adni,itt derült ki hogy vérszegény vagyok.Két hónappal korábban semmi baj,szerintem az én szervezetemnek sok volt a 4 ?dl veszteség,éppen a megengedett súly határán lavírozok 50-52 kg.Elkezdtem vas dús ételeket fogyasztani,a szöges almát is beiktattam,de sajnos kevésnek bizonyult,így rá kell segítsek.Elkezdtem kutakodni,így találtam rá a Ferohel-re ez a termék szerves kötésű vas-biszglicinát-ot tartalmaz,könnyen felszívódik.Kb egy hónap után vettem észre hogy vissza tér az életerőm,nem fáradok minden ok nélkül,ami a hangulatomra nagyon kihat.Érdemes kipróbálni!

 9. Réka megjegyzése

  A vérszegénység tipikus tünete az idegesség.
  Én sem tudtam,miért járok a plafonon,kis apróságok miatt is a dühroham öntött el…ijesztő volt!
  A másik tünet a szédülés: kóvályog a fejed,megszédülsz,furán érzed magad.Nálam időnként pár percig volt ez.
  Színtelen bőr,sápadtság,sárgás árnyalatú bőr: szintén tünet!
  A félelmetes az az egészben,hogy nem feltétlenül feltűnő a vérszegénység,pl. fáradással,gyengüléssel nem találkoztam.Azonban az említett tünetekre figyelni kell,a vérszegénység súlyos esetben valóban azzal jár,hogy legyengülsz,összeesel,elájulsz,aztán a kórházban ébredsz,hogy nyomják beléd más vérét…

  Én a felírt vastablettát úgy eszem,mint a cukorkát,rendes étkezés mellett,semmi kedvem újra vértelen,idegbeteg zombivá avanzsálódni.
  A dührohamok miatt úgy tűnhet,hogy az egyén mentális problémákkal küzd,hiszen normális esetben nem üvöltözünk,törünk-zúzunk és haragszunk az egész világra a nap 24 órájában,mert minden és mindenki fel tud idegesíteni…Ilyenkor mi történik? Első dolog,hogy pszichológust javasolnak,de valójában célszerű körüljárni a helyzetet,ha egy nyugodt csendes emberből ideges őrült válik.Aki ebben benne van,az nehezen fogja megtalálni a választ arra,hogy miért ideges,ezért vérvizsgálat célszerű,abból elég sok minden kiderül!
  A pszichológus csak végighallgat,tanít egy-két relaxációs technikát,meg rávilágít arra,amit te nem látsz,de a probléma megoldása rajtad áll,ő ezt helyetted nem teszi meg,ezt jó tudni!
  A pszichiáter már más módszert alkalmaz,ő a mentális betegséget keresi és így áll a tünetekhez: „ja,dühöngsz? üvöltesz? őrült vagy!”,tehát felírhat nyugtatót és az végképp nem jó megoldás,mert gyógyszerfüggést eredményez és tényleges mentális betegséget okoznak a pszichiátriai szerek! Tudatmódosító hatásuk van és olyan mellékhatásaik,amik külső szemlélő számára pszichés betegségnek tűnnek! Csak egyet említek: szem-nyak merevgörcs,amikor az egyén hosszabb ideig mereven felfelé kezd bámulni,a fejét teljesen az ég felé feszíti és fennakadnak a szemei is…videón láttam,hát ijesztő,mert órákig ebben az állapotban szenvednek,ijedtek,mivel tudnak a környezetükről,pl. válaszolnak,de értelmetlenül,összefüggéstelenül és fájdalmat éreznek! Próbáld ki,5 perc után belefájdul a nyakad és nem fogod bírni! Én ezt függönyfelrakásnál kénytelen voltam,amíg nem szereztünk be egy magasabb létrát.
  Igen ám,de gyógyszerhatás alatt ez görcsösen beáll…borzalmas lehet!
  A tény az,hogy bárkit akarata ellenére megfigyelés alatt tarthatnak és adhatnak neki ilyen nyugtatókat,mert törvényileg így van meghatározva.
  Ha bármi gond van,pszichológushoz viszont nyugodtan lehet menni,ők csak beszélgetnek és léteznek normálisak és ingyenesek.
  Mindezt azért tudom,mert pár éve megnéztem egy ezzel a témával foglalkozó kiállítást és érdekes dolgokat hallottam,amit valójában kevesen tudnak!
  Az időskori demencia oka valóban lehet vérszegénység
  is,az agyi erek szűkülete pedig annak tudható be,hogy az
  idősebb emberek nem mozognak annyit,pedig a rendszeres tiszta levegőn sétálás,sportolás az egész szervezetet egészségesen tartja!
  Remélem,ez is hasznos infó lesz!

  Na,ideges vagy még? XD
  Nézd meg ezt a videót,megdöbbentően tanulságos és garantáltan elfelejted,min durrogtál éppen,mert röhögni fogsz!
  és garantáltan elfelejted,min durrogtál éppen,mert röhögni fogsz!

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=375132165956898&set=a.283970788406370.1073741829.282815425188573&type=1&theater&notif_t=photo_comment

 10. Széplaki Krisztina megjegyzése

  Nagyon tetszett amit a vashiány és mióma összefüggéséről írtál! Nyáron én is átmentem ezeken, úgy hogy 2 éve a nőgyógyászaton megállapították, hogy mioma van, de semmit nem akartak velem csinálni. Eljutittam a 70-es hemoglobin szintre, illetve a 2-es vashiányra( 16-tó jó) . Köszönöm az irásod, tovább tanulmányozom.

  Üdv, Krisztina

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás