Almás receptekkel a vérszegénység étrendi kezelésében

Öt hormonbarát almás recept

0

A helyben termő, nem permetezett bioalma az egyik legfantasztikusabb őszi hormondiéta alapanyag.  Érdekes adat, hogy egy darab  mai alma C-vitaminból már csak századannyit tartalmaz, mint az 1950-es „évjárat”. Megdöbbentő, hogy ilyen ütemben csökken évek alatt a gyümölcsök, zöldségek vitamin tartalma.

Héjában az erő

Bizonyára azt is tudod, hogy az alma igazi ereje a héjában rejlik, hiszen az almahéj a húshoz képest többszörös vitamin mennyiséget tartalmaz. A mióma okozta erős vérzés és vérszegénység kezelésében kiemelkedő hatást érhetsz el vele.

Almanapok a vérszegénység kezelésében

Javítani fog a vérszegénységeden az almakúra akkor, ha a gyümölcsöt egy hónapon keresztül reggel éhgyomorra fogyasztod. Ha neked is van almafa a kertedben, ismered a problémát. Ősszel a fák roskadásig megtelnek gyümölccsel. Bár az alma hónapokon át tárolható, a bő termést változatos és különleges elkészítési módokkal tartósíthatod. Így az alma egész évben fogyasztható. A hétköznapi almalé, almakompót, almaecet vagy bundás almán kívül különleges almás csemegéket kreálhatsz: sült alma lekvár, almás fasírt, almahéj tea, fűszeres almakrém és almachips.

Kapcsolódó oldalak:

Mióma tünetei    Mióma kialakulásának okai    Mióma alternatív gyógymódok  Mióma szakorvosi kezelése összefoglaló   Méhmióma lézeres kezelése   Mióma fókuszált ultrahangos kezelése

Sült alma lekvár

Téli hangulat üvegbe zárva

A sült almalekvárral a meleg, illatos sült almát zárjuk üvegbe, ami a téli hónapok kedvence.

Hozzávalók
  • 1 kg alma
  • 15 dkg mazsola
  • almahéj
  • 2 bio citrom
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 8-10 kanál alternatív édesítő (aki édesen szereti)
Elkészítés

Almát meghámozod, a magházat eltávolítod, szeletekre vágod. Sütőpapírra fektetve, 200 fokon a sütőt grillfunkcióra állítva rövid idő alatt halvány barna színűre sütöd. Nem szabad túl sütni, mert levet ereszt.
A sült alma darabokat a többi hozzávalóval edénybe öntöd, lassú tűzön kevergetve megfőzöd. Ha nem darabos, hanem sima állagot szeretnél elérni, krumplinyomóval, vagy mixerrel pürésíted. A megfőzött lekvárt melegen fertőtlenített üvegekbe töltöd, lefeded.

Tipp: A sült alma lekvárt ízlésed szerint variálhatod, tehetsz bele mandula, mogyoró darabokat, rummal, amarettoval ízesítheted.

Sütüben, vagy még jobb ha sparhelten sütöd meg a sült alma lekvár alapanyagát. Fotó. Pinterest.com

Almafasírt

Szokatlan, de ugyanolyan mennyei lesz az eredmény mint a többi almás kaja. Rizs és alma felhasználásával készül. Maradék rizst is tehetsz bele. Az almapogácsákat előre elkészítheted, mélyhűtőben fagyaszthatod.

Hozzávalók hat darab almapogácsához
  • 3 alma
  • egy fej vörös hagyma
  • 500 gramm főtt barna rizs
  • 10 dkg tönköly zsemlemorzsa
  • 5 fürjtojás
  • kakukkfű
  • bazsalikom
  • bors
Elkészítés

Az almát kimagozod, durvára reszeled. A hagymát vékony szeletekre vágod. A rizst az almával, tojással formáltató masszává kevered. Fűszerezed. Megformázod a pogácsákat, amit két módon süthetsz ki.
Egészséges alternatív olajban a pogácsákat mindkét oldalán 5 percig sütöd. Ez lehet kókuszolaj, hidegen sajtolt napraforgó olaj vagy olíva olaj. Másik lehetőség a forró levegős sütő illetve sütőpapírral bélelt tepsiben egymás mellé helyezve 180 fokon 25 perc alatt aranybarnára sütöd. Frissen fogyasztható, vagy mélyhűtőben lefagyasztva tárolható.

Almahéj tea

Hallottál már a filteres gyümölcstea almahéjjal helyettesítéséről?  Jobban jársz a saját készítésű almahéj teával. Tulajdonképpen az alma összes részét felhasználhatod szárítás után.  Almahéj tea alapanyagot a következő módon készíthetsz. Öt-tíz cm-es darabokra vágott almahéjat tálcán száraz, szellős, de közvetlen napsütéstől távoli helyen szárítod. A szárított almahéjat üvegben tárolod.

Almahéj tea készítése

Egy evőkanál szárított almahéjat 2 dl langyos vízbe (30 fok) áztatsz. 15 perc elteltével átszűröd.
Langyosra visszamelegítve fogyasztod. FONTOS! Az alma héja az alma vitaminokban leggazdagabb része. 100-szor annyi értékes tápanyag található benne mint az alma húsában. A C-vitamin hő hatására megsemmisül, ahogy más tápanyagok is veszítenek értékükből. Ezért fontos a hőmérséklet, hogy a teába minél több vitamin megmaradjon.

Fűszeres almakrém (chutney)

Igazi őszi finomság a fűszeres almakrém, amit szendvicskrémnek vagy sültek mellé használhatsz.

Hozzávalók
  • 1 kg alma
  • 3 hagyma
  • 10 dkg xilit
  • 1 kanál olíva olaj
  • 1 kanál almaecet
  • 3 szelet chili paprika
  • 4 cm reszelt gyömbér
  • késhegynyi őrölt kömény
  • fahéj
Elkészítés

Az almát meghámozod, a magházat eltávolítod. A hagymát apróra vágod. Olíva olajon öt percig dínszteled. Hozzáadod az édestől, almaecetet. A gyömbért meghámozod, a chilivel apróra vágod, az almás masszához adod. Megfűszerezed, körülbelül 30-40 percig főzöd. A forró almakrémet azonnal üvegekbe öntöd. Strerilizált üvegekben a chutney akár hat hónapig is eltartható.

Almachips

Az almát vékonyra szeleteled. Elkészítésének lényege hogy a vékony szeleteket tepsiben 180 fokos sütőben 15 perc alatt sütöd meg.

Kapcsolódó bejegyzések:

Csalános ételek: a vérszegénység étrendi kezelése    Tuti tippek nagymamámtól vashiányos vérszegénységre

Három hormondiéta szezonális szemdvicskrém   Gyógynövényes keksz hat alapanyagból   Almaecet készítése otthon    Öt napos böjt miómával   Természetes vasforrások: céklasaláta és vasban gazdag céklaketchup    Három napos vasban gazdag étrend   

 

Inspiráció:

https://www.smarticular.net/rezepte-aepfel-ernte-konservieren-herzhaft-oder-suess-lagern/ 

https://divany.hu/eletem/2018/12/27/alma-egeszseg-vitaminok/

https://u-szeged.hu/sztemagazin/2020/forro-nyomon-vitaminok?

https://www.healthline.com/nutrition/foods/apples

https://www.livestrong.com/article/450127-the-vitamin-c-in-apples/ 

https://chilliworkshop.co.uk/cooking-with-chillies/chilli-jams-and-chutneys/apple-and-chilli-chutney/

https://www.femina.in/beauty/skin/8-benefits-of-apple-for-the-skin-111610.html  

Apple Chutney

 

 

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás