A méh-mióma étrendi kezelését biztosító hormondiéta receptek a hagyományos étrendhez képest háromszoros mennyiségű karotinoidokban gazdag zöldségfélét tartalmaznak. A paradicsom az egyik favorit, hiszen a C-vitamin mellett nagy mennyiségű A-vitamin előanyagot béta-karotint tartalmaz. Egy amerikai állatkísérlet szerint nagy mennyiségű paradicsom fogyasztás hatására a méhmiómák (fibromák) mérete akár csökkenhet.
Használd ki tehát a paradicsomszezont, készíts naponta friss paradicsomos ételeket. Ehhez ajánlok két tippet. Készítsd el a gyógyÍtó karotinoidokban háromszor gazdagabb mióma zsugorító paradicsomos recepteket.
Frissen préselt paradicsomlé
Évente 40 liter gyümölcslevet és csupán egy liter zöldséglevet fogyasztunk.
A cékla és sárgarépalé után harmadik legnépszerűbb zöldséglevünk a paradicsomlé. A nyári paradicsom szezonban reggelente készítsd el frissen a narancsléhez hasonlóan. A reggeli friss 4-5 dl paradicsomlé a mióma zsugorító életmód, étrend részévé válhat. Egy kilogramm szabadföldi paradicsom ára lelőhelytől függően 1000-2000.- Ft. Egy kiló paradicsomból fél liter paradicsomlé készülhet. A saját termesztésű bioparadicsom leve még jobb. Az elkészítéshez csupán egy zöldségprés, pici só és bors szükséges.
Paradicsomszósz zöldségchipsekhez
Grillezett zöldségekhez, tofuhoz nagyszerűen passzol a fűszeres paradicsomszósz. Így készítsd el.
Hozzávalók
- 1 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- fél cukkini
- 3 teáskanál curry
- 500 gramm áttört paradicsom
- fűszerek (oregano, kakukkfű, zsálya, bazsalikom)
- só
- bors
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
A hagymát meghámozod, kockákra vágod. A fokhagymát szintén.
A hagymát és fokhagymát az olíva olajon üvegesre dinszteled. Leveszed a tűzhelyről. Két teáskanál curryvel összekevered. Az áttört paradicsomot hozzáadod. Összekevered, lassú tűzön melegíted. A kockákra vágott fél cukkinit hozzáadod. A harmadik kanál curryport is hozzákevered a többi fűszerrel együtt. 30 percig lassú tűzön főzöd. A végén sóval, borssal fűszerezed, bazsalikommal diszíted. További 250 mióma, ösztrogén dominancia, perimenopauza étrendi kezelése reggeli, ebéd, vacsora javaslattal. Katt a Hormondiétáért!
Házi paradicsomital
Házi kiskertből veszem a vegyes méretű „parasztparadicsomot”.
Annyiszor mosom amennyiszer csak kell.
Kivágom a közepét, a hibás részt, apróra feldarabolom.
Rögtön rakom a fazékba, folyamatosan (pici vizet teszek az aljára), kis lángon vasplatnin főzöm.
Mikorra kész a darabolás, tulajdonképpen meg is fő, pár percig még szoktam hagyni.
Kevergetni szükséges!
Ekkor új fazékba (lehet egy nem is elég) öntöm, következik a passzírozás.
A jó befőzési paradicsomnak alig lesz hulladéka.
Passzírozás után visszamegy a lé az első nagy fazékba. Újrafőzés.
Egy zellerszárat szoktam beledobni (pár percre hagyom csak benne).
Néhány csipet só, cukor megy bele.
De csak annyi, hogy felerősítse a paradicsom kiváló ízét!
Felforraljuk és mehet az üvegekbe.
Mindig sötét üvegbe rakom.
Először pár percre fejre állítom.
A kibélelt vasalókosárban lesz az ideiglenes helye a száraz dunsztban.
Egy hét elteltével kamrába állítom.
Állítólag állatkísérletekben a rendszeres paradicsom-fogyasztás a miómat 30 százalékkal zsugorította.
Inspiráció:
https://www.youtube.com/watch?v=TCH53GyPblg
https://hu.wikipedia.org/wiki/Paradicsom_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/7294/beta-karotin-elonyei
https://www.zentrum-der-gesundheit.de/ernaehrung/lebensmittel/getraenke/tomatensaft