Így látja a beteg: mióma embolizáció Nyíregyházán

Előző bejegyzésemre hivatkozva osztom meg veletek egy nyíregyházi betegtársunk mióma embolizációs történetét. Ami engem személy szerint a sztoriban megfogott, az a nőgyógyász és radiológus szakemberek együttműködése. Ugyanis hosszú évek tapasztalata, hogy a mióma embolizáció a mióma kezelési eljárások sorából valahogy „kifelejtődik„. Olvasd el milyen egy mióma embolizáció az ország keleti felében. Nyíregyházi hölgytársunk írása.

Mióma embolizáció Nyíregyházán a beteg szemszögéből

Február 13-án zajlott saját mióma embolizációm Nyíregyházán. A miómám négy cm átmérőjű volt, panaszokat okozott. A mióma tüneteit mint a menzesz harmadik napján jelentkező nagyon erős vérzés, ami nem egyszer tíz napig is tartott, már nagyon nehezen viseltem. Fájdalomcsillapítás nélkül már nem tudtam ellátni sem az otthoni, sem pedig a munkahelyi feladataimat.

Hormonkezelés

Orvosi javaslatra egy teljes évig hormongyógyszerrel próbálkoztam, ami nem hozta meg a várt eredményt. Hormonkezelés hatására hónapokig nem jött meg a menstruációm. Mégis fáradékony voltam, szinte állandóan fájt a derekam, a hátam és a lábam. Nem igazán vagyok híve a gyógyszereknek, de valahogy mégis belevágtam. Azt kell sajnos mondanom, hogy ez a módszer nekem nem vált be.

Kapcsolódó bejegyzések:  Az új mióma gyógyszerrel kapcsolatos tapasztalatok   Méhmióma gyógyszeres kezelése   17 módszer amivel a mióma kockázata csökkenthető

Mióma tünetek

Karácsonykor a menstruációm derült égből villámcsapás -szerűen jött meg, amire egyáltalán nem számítottam. Olyan erős volt a vérzés, hogy alig tudtam két lépést megtenni úgy, hogy ne ázzon át a betétem nadrágig. Fájdalomcsillapító mellett elkezdtem vérzéscsillapító cseppeket használni. Így kissé csillapodott a vérzés mennyisége, de természetesen a nyíregyházi nőgyógyászati szakrendelő ambulanciát is felkerestem.

Kapcsolódó oldalak:  Tizenkét kérdés, amelyek segítenek eldönteni rendellenes-e a vérzésed  Vérzéscsillapító gyógynövények 

Miért a mióma embolizáció?

A nyíregyházi Jósa András kórházban Dr. Molnár Balázs főorvos úrhoz kerültem, aki a vizsgálatot követően két lehetőséget vázolt fel. Az egyik a méheltávolítás, a másik a katéteres mióma embolizáció. Méheltávolítást nagyon nem szerettem volna, mivel számomra a méh a nőiség szimbóluma. Mióma embolizációról akkor még nem hallottam, de orvosom türelmesen és részletesen elmagyarázta, hogy a mióma elhelyezkedése miatt számomra ez lenne az ideális választás.  Kapcsolódó oldal: Nem végezhető el minden esetben az embolizáció

Negyven perc

Megtudtam hogy az embolizáció sokkal kíméletesebb és fájdalommentesebb mint  a hagyományos műtétek. Nem tart 30 -40 percnél tovább. Nincs altatás. A beavatkozás után maximum két nappal haza engednek. Kisebb hasi görcsökre számíthatok, de fájdalomcsillapítóval teljesen elviselhetővé válhat. Megtudtam, hogy a mióma  kilencvenöt (95) százalék eséllyel fog összezsugorodni hat hónap alatt.

Fotó: Freepik.com

Nőgyógyászati javaslatra

A döntés az én kezemben volt. Bíztam az orvosban, úgy láttam a legjobbat akarja. Minden kérdésemre választ kaptam. A vágással járó műtét tudtam mivel jár, mert kislányom császármetszéssel jött világra. Jól emlékszem a csaknem tíz centis hasi vágás utáni teljes felépülés hosszú idejére (még ha kisbabánk meg is szépíti az emlékeket).

Mit találtam a neten?

Orvosi rendelőből távozásom után napokon át az embolizációról olvasgattam.
Különösen az érdekelt mennyi a sikeres beavatkozások aránya, mire számíthatok a tüneteimet illetően. És ami a legfontosabb, a beavatkozás után hogyan javulhat az életminőségem. Olvasmányaim alapján azt láttam, minden embolizációba belevágó hölgynek lényegesen javult az állapota. Így Molnár Balázs főorvos úr ajánlása alapján felvettem a kapcsolatot Dr. Ráski Gergely radiológus főorvos úrral. Már a telefonban határozott, megnyugtató hangon beszélt. Elmagyarázta az embolizáció lépéseit. Úgy éreztem jó kezekben leszek. Döntöttem az embolizáció mellett.
Éééésss…….a valóságban is minden rendben zajlott, reményeimet túlszárnyalva :))))

Beavatkozás

A mióma embolizáció előtti nap feküdtem be a kórházba. Másnap délelőtt megtörtént a beavatkozás. Combartérián keresztül vezették a katétert a méhhez. Harminc percig tartott az egész. Nem fájt, szinte semmit nem éreztem. Embolizáció alatt doktor úr hangját hallottam, mondta mikor mit csinál. Szerintem ez nagyon megnyugtató, hiszen pontosan tudtam mi zajlik a testemben. A klinikai környezet szintén megnyugtató volt és az asszisztensek figyelmessége is jól esett.

Végül kaptam egy nyomókötést a combomra, majd feküdnöm kellett huszonnégy órán át, ami szintén nem volt megterhelő. Megszűnt az erős vérzés, nem fájt a hátam. A következő huszonnégy órában hatóránként vettem be fájdalomcsillapítót. A hasi fájdalom alig volt észrevehető. Két -három nap elteltével a derék és lábfájdalmam is megszűnt. Kapcsolódó oldal: Sikeres mióma embolizáció történet Debrecenben  

Fájdalomcsillapítóra nincs szükség

Közérzetem az elmúlt hetekben sokat javult. A következő héten már dolgoztam. A kéthetes kontrollon Molnár főorvos úrnál kiderült, hogy már kicsit zsugorodott a mióma. Augusztusban következik majd az MRI kontroll. Ami különösen kedvező számomra, semmilyen fájdalomcsillapítóra nincs szükségem. Pedig a műtét utáni első menstruációm megvolt. Meglepetésemre újra átlagos lefolyású, normális mennyiségű.
Örülök hogy végül az embolizációt választottam és a méhem is épségben maradt. Ha Nyíregyházán és környékén választás előtt állsz, annyit mondhatok hogy Dr. Ráski Gergely és Dr. Molnár Balázs főorvos uraknál a legjobb kezekben leszel.
Hálával tartozom. Köszönetemet ezen az oldalon is szeretném kifejezni.
Kívánok minden kedves betegtársamnak hasonlóan pozitív „kórházi élményeket”!

Név, cím a szerkesztőségben

Kapcsolat:

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház
Nyíregyházi Jósa András Tagkórház
Angiográfiás- és Intervenciós Labor
Tel.: 06-42-599-700 / 1685 mellék
(munkanapokon 7:30-14:30 között tudnak telefonos vagy személyes konzultációra időpontot egyeztetni)

nyiregyhaza.dsa@gmail.com
Dr. Ráski Gergely
intervenciós radiológus
laborvezető

Forrás:

https://mioma.hu/mi-az-a-mioma-embolizacio/ 

https://www.hazipatika.com/eletmod/fajdalom/cikkek/az_intervencios_radiologia_helye_a_mai_medicinaban  

https://semmelweis.hu/ersebeszet/angiographia-es-intervencio/ 

https://de.wikipedia.org/wiki/Interventionelle_Radiologie 

https://www.umcutrecht.nl/nl/behandeling/interventieradiologie  

https://www.szszbmk.hu/nyiregyhaza 

https://mioma.hu/11-tudnivalo-a-noi-mehrol-uterus/ 

Mióma embolizáció Nyíregyházán

 

mióma embolizációmióma gyógyszer
Comments (0)
Add Comment