Tiszta hormonbarát élelmiszerek: a pisztráng

Gyermekkori emlék

Életem első pisztrángos élménye, amikor gyermekkoromban szilvásváradi pisztrángsütésre mentünk. A magyar pisztrángtenyésztés „fellegvára” a szilvásváradi Szalajka-völgy Egertől csupán 35 km-re fekszik.
Szilvásváradon ma is idegenforgalmi attrakció a szabadtéri pisztrángsütés. Egy óriási szalonnasütő helyet körbe ülnek az emberek. Egyik kezükben egy bepaprikázott nyársra húzott pisztrángot, a másikban szintén nyársra húzott beirdalt szalonnát tartanak. A pisztrángot és szalonnát parázs felett forgatva, a kiolvadó zsírt a halra csöpögtetik. Az eredmény fantasztikusan finom, ropogós sült pisztráng. Ha Szilvásváradon jársz, próbáld ki Te is!

Tiszta élelmiszerek

Bizonyára hallottad, az elmúlt tíz évben a daganatos betegségek száma ugrásszerűen emelkedett. Az ok életmód és környezeti hatásokra vezethető vissza. Legnagyobb problémát jelentik a szennyezett élelmiszerek. Ezért a női betegségek természetes kezelését célul tűző hormonbarát étrend kizárólag tiszta alapanyagokat használ.

Hogyan állapítható meg az élelmiszerekről hogy az tiszta vagy szennyezett?

Egy példát hadd említsek. A messziről szállított, import zöldségek, gyümölcsök biztosan hemzsegnek a vegyszerektől, erősen felületkezeltek. A helyben termő, szezonális biozöldségek minden bizonnyal kevesebb tartósító anyagot tartalmaznak. Aki ezzel tisztában van, kistermelői piacon vásárol. A hazai, helyben termő, szezonális és biozöldségek egészen biztosan kevesebb vegyszert tartalmaznak a többitől.

Tiszta húsfélék

A mióma étrend (Hormondiéta) nem tanácsolja, hogy húst egyáltalán ne együnk. Mértékkel fogyasztva, kiváló minőségű húsra szükségünk van. Különösen a körünkben oly gyakori vérszegénység miatt. (Bizonyára tudod hogy húsból a vas ötször hatékonyabban hasznosul szervezetünkben, mint a vasban egyik leggazdagabb zöldségből a céklából.)
Ezen a ponton az előző kérdést szintén feltehetjük. Milyen húsfélét vásároljunk? Honnan tudjuk hogy az adott hús tiszta vagy szennyezett? Kérdésünkre választ kapunk a Dr. Schwab Richárd gasztroenterológussal készült műsorban. Ebben megtudjuk, hogy a hazai húsfélék közül kevésbé szennyezett a pisztráng és a mangalica. Előbbi relatíve tiszta állat, nem bírja a nagyüzemi tartást és csak tiszta forrásvízben él meg.

Kapcsolódó bejegyzések: Bizonytalan hatású ösztrogéndominanciát kiváltó élelmiszerek  Egy hentes vallomása a feldolgozott húsfélék összetételéről  

Természetes daganatkezelés

A pisztráng „boldog állat”, forrásvízben úszkál egész nap:))))  Ezért húsa sovány, fehérjében gazdag. Száz gramm pisztráng húsz gramm értékes proteint tartalmaz.  Hormonbarát tápanyag-összetételével a perimenopauzában járó hölgyek top élelmiszere. Daganat növekedést hátráltató D-vitamint, gyulladáscsökkentő Omega-3 zsírsavakat és a vas beépülését elősegítő B12 vitamint tartalmaz.

Jód és szelén

Ásványi anyagok közül kiemelkedik jód és szeléntartalma . A jód és szelén a hormonháztartás működését harmonizálja, a pajzsmirigy működést optimalizálja.. A tengeri herkentyűk és halak jelentős jódforrásnak számítanak. Különösen fontos lenne a hölgyek számára a jódban gazdag halfélék fogyasztása, mivel a Kárpát-medence jódhiányos terület.

Óvjuk a környezetet

Ha hazai halterméket eszünk a földet is óvjuk, hiszen az itthoni halastavakban termelt halaknak az állati fehérjeforrások közül legkisebb a karbon lábnyoma.

Halfogyasztás itthon

Ha csak pusztán a halfogyasztást nézzük, bőven van mit behoznunk. Sajnos itthon még mindig kevés halat eszünk. A magyar halfogyasztás jócskán az EU átlag alatti. Az uniós átlag 20 kg hal / fő/ év. Németországban az éves halfogyasztás 14 kg. Magyarországon ezzel szemben 6.7 kg.

Tehát ne késlekedj. Vásárolj pisztrángot és készítsd el ma fokhagymás ropogós változatát.

Fotó: Freepik.com
Fokhagymás sült pisztráng oroszlánfog salátával, ibolyával

Talán egyeseknek kicsit jellegtelen az íze, de pisztránghoz illő fűszerezéssel ízletessé tehető.

Elkészítés
  • két darab pisztráng
  • 4 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • borókabogyó
  • színes bors
  • citrom

A pisztrángokat alaposan megmosod. Sózod, enyhén borsozod. Fokhagymanyomóval áttöröd a fokhagymát. Két kanál olívaolajjal összekevered. Majd a pisztrángot a fokhagymás olívaolajjal is átkened. Sütőben (grillsütőben) húsz perc alatt elkészül. Citrommal, salátával tálalod.

Oroszlánfog saláta receptet itt találod.
Kék ibolya hormondiéta felhasználási javaslatokért katt ide.

Kapcsolódó termék

Mioma Organic Life 3.0 életmódprogram Hormondiéta receptgyűjteménnyel, kismedencei Női Egészségtornával együtt kedvezményes áron itt rendelhető meg. Gyógyulj természetesen!

Forrás:

https://444.hu/2024/01/26/dr-schwab-visszater-napi-harom-etkezes-boseges-reggeli-hulyeseg-ingyenes-verzio-leirat  

https://hu.healthy-food-near-me.com/trout-benefits-and-harms-to-the-body-meat-composition-delicious-recipes/ 

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/ponty_harcsa_pisztrang_tele_vitaminnal

https://www.hegylakomagazin.hu/gasztronomia/1252-nemes-halunk–a-pisztrang-%E2%80%93-egyuk-tobbszor–egeszseges 

https://www.stern.de/panorama/wissen/faktencheck–so-gesund-sind-lachs–forelle-und-co–wirklich-32739534.html 

https://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3d  

https://en.wikipedia.org/wiki/Iodine  

https://mioma.hu/vitaminok-asvanyi-anyagok-nyomelemek-a-mioma-panaszok-csokkenteseben-i/  

Comments (0)
Add Comment