Március közepétől indul az egyik legegészségesebb tavaszi csemege a medvehagyma szezonja. Fokhagymára emlékeztető illata miatt vadfokhagymának is nevezik.
Korábbi bejegyzésünkben már olvashattál arról, hol gyűjthető ha éppen nincs a kertedben. Szabadon szedhető vagy védett? Milyen gyűjtési szabályokat kell betartani? Milyen hormonbarát tápanyagokat tartalmaz? Hogyan különböztethető meg a medvehagyma és a mérgező gyöngyvirág levél? Válaszok itt: Medvehagyma szezon kedvence a medvehagyma pesto
Hormondiéta alapelv a tápanyagban gazdag, vegyszerekben szegény helyben termő, szezonális zöldségek előnyben részesítése. Így tavasszal az összes hagyma-félét (vöröshagyma, fokhagyma, lilahagyma) érdemes kiváltani tápanyagokban gazdagabb medvehagymára. Melegítés nélkül, nyersen aromáját tökéletesen megőrzi. Gyógyító ételeink jellegzetessége hogy nyersen esszük, az alapanyagokat hőhatás nem éri. Legjobb példa a pesto.
Ösztrogén dominancia csökkentése
Hatóanyagai közül kiemelem irtó magas C-vitamin és kéntartalmát. A kettő együtt elősegítheti a magas ösztrogén szint csökkentését. Tavasszal pedig pont erre van szükségünk. Ként mint kémiai elemet tartalmazó zöldségfélék gyógyhatásáról itt olvashatsz: Ösztrogén kivezetés retek félékkel
A C-vitamin hormon kiegyensúlyozó szerepéről itt olvashatsz: Nyolc érv a citrom mindennapi fogyasztása mellett Az egyes vitaminok, tápanyagok ösztrogénszint csökkentésben, progeszteronszint emelésben betöltött szerepéről: 9+1 tipp a progeszteronszint emelésért
Medvehagyma tartósítása
Mivel minden héten nincs lehetőségünk medvehagymát gyűjteni, szeretném megosztani veletek a medvehagyma tartósításának receptjét.
Medvehagyma tartósítása természetesen
Több hónapon át élvezheted az üde zöld aromát medvehagyma krémmel (más mint a peszto) Használhatod tavaszi levesek, szószok, sós kekszek ízesítésére. Szárítva nem az igazi, elveszti illatát. Ettől jobb a fagyasztás. A fagyasztás egyszerű módja, ha jégkocka tartót használsz és az egyes kockákba helyezve, vizet ráengedve fagyasztod le. Második tartósítási mód, ha sóval, olajjal tartósítod.
Tavaszi medvehagyma krém
Az olaj és só képes hosszú ideig konzerválni a leveleket, feltéve ha az üveget hűvös száraz, sötét helyen tárolod.
Hozzávalók
- 150 gramm medvehagyma levél
- 3 evőkanál olívaolaj
- fél teáskanál só
Készítés
- A medvehagyma leveleket alaposan megmosod, megszárítod. Ha ezt jól csinálod, az eltarthatóság idejét meghosszabbítod.
- A leveleket durvára vágod, az olajjal és sóval együtt turmixgépben élénkzöld színű krémmé kevered.
- Tiszta csavaros üvegekbe öntöd. Inkább öt kisebb két dl mennyiségű medvehagyma krémet készíts, mint egy nagy üveget.
Kapcsolódó bejegyzések:
Íme ezek a mióma tünetei Ösztrogén dominancia csökkentése Erős menstruáció étrendi kezelése
Szeretnél kismedencei szerveket átmozgató tornát, de későig tart a munkád? Katt ide, rendeld meg most a Női Egészségtornát!
Forrás:
https://mioma.hu/tavaszi-medvehagyma-krem/
https://utopia.de/siegel/eu-bio-siegel_23200/
https://utopia.de/ratgeber/baerlauchpesto-selber-machen-vegan-rezept_48073/
https://www.kostbarenatur.net/baerlauch-haltbar-machen-rezepte-die-baerenkraefte-bewahren/
https://www.swissmilk.ch/de/rezepte-kochideen/tipps-tricks/baerlauch-haltbar-machen/
https://www.express.de/ratgeber/baerlauch-einfrieren-haltbar-machen-89184