Márciustól májusig tart a medvehagyma időszaka
Március közepétől indul az egyik legegészségesebb tavaszi csemege a medvehagyma szezonja. Fokhagymára emlékeztető illata miatt vadfokhagymának is nevezik.
Korábbi bejegyzésünkben már olvashattál arról, hol gyűjthető ha éppen nincs a kertedben. Szabadon szedhető vagy védett? Milyen gyűjtési szabályokat kell betartani? Milyen hormonbarát tápanyagokat tartalmaz? Hogyan különböztethető meg a medvehagyma és a mérgező gyöngyvirág levél? Válaszok itt: Medvehagyma szezon kedvence a medvehagyma pesto
Hormondiéta alapelv a tápanyagban gazdag, vegyszerekben szegény helyben termő, szezonális zöldségek előnyben részesítése. Így tavasszal az összes hagyma-félét (vöröshagyma, fokhagyma, lilahagyma) érdemes kiváltani tápanyagokban gazdagabb medvehagymára. Melegítés nélkül, nyersen aromáját tökéletesen megőrzi. Gyógyító ételeink jellegzetessége hogy nyersen esszük, az alapanyagokat hőhatás nem éri. Legjobb példa a pesto.
Ösztrogén dominancia csökkentése
Hatóanyagai közül kiemelem irtó magas C-vitamin és kéntartalmát. A kettő együtt elősegítheti a magas ösztrogén szint csökkentését. Tavasszal pedig pont erre van szükségünk. Ként mint kémiai elemet tartalmazó zöldségfélék gyógyhatásáról itt olvashatsz: Ösztrogén kivezetés retek félékkel
A C-vitamin hormon kiegyensúlyozó szerepéről itt olvashatsz: Nyolc érv a citrom mindennapi fogyasztása mellett Az egyes vitaminok, tápanyagok ösztrogénszint csökkentésben, progeszteronszint emelésben betöltött szerepéről: 9+1 tipp a progeszteronszint emelésért
Medvehagyma tartósítása
Mivel minden héten nincs lehetőségünk medvehagymát gyűjteni, szeretném megosztani veletek a medvehagyma tartósításának receptjét.
Medvehagyma tartósítása természetesen
Több hónapon át élvezheted az üde zöld aromát medvehagyma krémmel (más mint a peszto) Használhatod tavaszi levesek, szószok, sós kekszek ízesítésére. Szárítva nem az igazi, elveszti illatát. Ettől jobb a fagyasztás. A fagyasztás egyszerű módja, ha jégkocka tartót használsz és az egyes kockákba helyezve, vizet ráengedve fagyasztod le. Második tartósítási mód, ha sóval, olajjal tartósítod.
![](https://mioma.hu/wp-content/uploads/7bc3a5fb-8878-459c-bb2f-33e4162231ba-750x430.jpeg)
Tavaszi medvehagyma krém
Az olaj és só képes hosszú ideig konzerválni a leveleket, feltéve ha az üveget hűvös száraz, sötét helyen tárolod.
Hozzávalók
- 150 gramm medvehagyma levél
- 3 evőkanál olívaolaj
- fél teáskanál só
Készítés
- A medvehagyma leveleket alaposan megmosod, megszárítod. Ha ezt jól csinálod, az eltarthatóság idejét meghosszabbítod.
- A leveleket durvára vágod, az olajjal és sóval együtt turmixgépben élénkzöld színű krémmé kevered.
- Tiszta csavaros üvegekbe öntöd. Inkább öt kisebb két dl mennyiségű medvehagyma krémet készíts, mint egy nagy üveget.
Kapcsolódó bejegyzések:
Íme ezek a mióma tünetei Ösztrogén dominancia csökkentése Erős menstruáció étrendi kezelése
Szeretnél kismedencei szerveket átmozgató tornát, de későig tart a munkád? Katt ide, rendeld meg most a Női Egészségtornát!
Forrás:
https://mioma.hu/tavaszi-medvehagyma-krem/
https://utopia.de/siegel/eu-bio-siegel_23200/
https://utopia.de/ratgeber/baerlauchpesto-selber-machen-vegan-rezept_48073/
https://www.kostbarenatur.net/baerlauch-haltbar-machen-rezepte-die-baerenkraefte-bewahren/
https://www.swissmilk.ch/de/rezepte-kochideen/tipps-tricks/baerlauch-haltbar-machen/
https://www.express.de/ratgeber/baerlauch-einfrieren-haltbar-machen-89184