Egy mióma három szakvélemény: mi a magyarázat?

Melyek az eltérő diagnózis okai?

Zsuzsa júniusban és augusztusban is volt mióma ellenőrzésen és meglepődve tapasztalta hogy két hónap eltéréssel négy centiméter méretkülönbséget mutattak ki. Miből adódhat az eltérés?

Felmerül a kérdés, hogy a mióma méretének növekedése valós-e, vagy ha nem, mi okozza az eltérést?

A felvetés más hölgyeknél is előfordulhat, ezért körbejártuk a kérdést.  Az egyik lehetséges ok a mérési hibából adódó méretkülönbség.

Milyen okok vezethetnek rövid idő alatt, két nőgyógyászati mióma vizsgálat között centiméterekben mérhető eltérő eredeményhez? 

A mióma ritkán szabályos gömb alakú képződmény, ezért meghatározó lehet a mérési pozíció.

A méhben található mióma lehet borsó, tojás, szeder, krumpli alakú, tapasztalatok szerint erről számolnak be a betegek.  A mérési eredmény  függhet a mióma vetületétől, illetve attól, hogy milyen szögből veszi fel a képet az ultrahang készülék.

Három ok, amiből a méretkülönbség adódhat:

  • A mióma mérete függhet a méréshez használt eszköz elhelyezkedéséből.
  • Különbség adódhat a hasi és hüvelyi ultrahang eltéréseiből is.
  • Más mérési eredményt nyújthat a tele vagy félig hólyaggal történő mérés is.

A mióma méretéről, elhelyezkedéséről, formájáról a legpontosabb információt egy bizonyos vizsgálat mutat, hogy melyik ez erről itt olvashatsz: Mióma vizsgálati módszerek 

Fotó. Poliklinika Harni

Comments (6)
Add Comment
  • Erna

    Sziasztok, furcsa dolog történt velem. Október végén ultrahanggal 70x80mm-esnek mérték a miómámat. Múlt héten voltam MR-en (embolizáció miatt) és ott már csak 48x54mm-esnek mérték. Létezik, hogy a nőgyógyász az ultrahanggal ennyire félremért volna? Vagy az létezik, hogy 6 hét alatt ennyit zsugorodott volna? Valakinek van esetleg hasonló tapasztalata?

    • Györgyi

      A gépek között nagy különbseg van, de az MRI-nek hinnék itt inkább. De a legbiztosabb, amikor a hasat feltárják és belülről néznek szét.

      • Bogi

        Igen, össze tud menni. A húgomnak is kisebb lett, szinte alig látszik. Ezért vizsgálják meg többször, mert változhat a mióma mérete idővel. Inkább legyen kisebb.

        • Adrienn

          Nekem sajnos a nőgyógyászok mértek össze-vissza. Szerintem is az MR a legfontosabb. De ennek örülj, hogy ment össze. Megkérdezhetem, hogy mit csináltál?

          • Erna

            örülök neki nagyon, persze nem igazán csináltam semmit, ezért is furcsállom es hajlok inkább afelé, hogy az uh-on félremérték… 9 éve is volt ugyanis egy nagy miomám, akkor mindent bevetettem a vegán étrendtől kezdve a teákon át a bioenergetikáig. Most nem ittam még csak teákat sem es nem szedtem vitaminokat sem… egyetlen változás, hogy igyekszem nem enni cukrot, de ebből is inkább csak az jön össze, hogy keveset eszem.

          • Ági

            Unokatesómnak MRI 11 centisnek mérte. Mikor felnyitották be kellett hívni még egy orvost, mert 20 cm volt a mióma nem is 11. Pedig magán MRI vizsgálaton volt.