Melyek a puffasztó és nem puffasztó növényi rostok?

Vegyük górcső alá a mióma rizikó tényezőit. Látni fogjuk hogy a növényi rostban szegény táplálkozás és túlsúly rizikó tényezőként jelentkeznek. Hatásukra a mióma növekedhet. 

Mindenki tudja, hogy a testsúlycsökkentéshez növényi rostokban gazdag táplálkozás szükséges. A rostok teltségérzetet biztosítanak, ezért sokáig jóllakottnak érezzük magunkat. Napi szükséges rostmennyiség 30-35 gramm. Magyarországon ez az érték csupán 23.  Állítólag az USA-ban pedig a magyarnak a fele, tehát 11.5 gramm.  Azt is láthatjuk hogy a Távol-Keleti országokban (Kína, Japán) a növényi rostok bevitelének mennyisége magasabb mint a nyugati országokban., ami némileg magyarázatot nyújt egyes betegségek ritkább előfordulására. Itt találjuk a nőgyógyászati daganatokat, a miómát is.

Ösztrogén dominancia csökkentése növényi rostokban gazdag táplálkozással

Zsír és cukorszegény táplálkozás bizonyos növényi rostok bevitele nélkül csupán félsiker. A növényi rostok testsúly csökkentő hatását egy amerikai kutatás bizonyítja. 2008-ban ötven túlsúlyos nőt vizsgáltak, két csoportra osztották őket. A kísérletben résztvevő ötven fő mindegyike zsír és cukorszegény táplálkozást folytatott. Az egyik csoport abban különbözött a másiktól, hogy a fentiek mellett növényi rostokban gazdagon táplálkozott.

Kísérleti eredmény három hónap elteltével

Tizenkét hét elteltével mindenki fogyott, de a rostban gazdag táplálkozást folytató hölgyek három kilogrammal többet veszítettek testsúlyukból. A növényi rostban gazdag táplálkozást folytató hölgyek hasi térfogat csökkenésben is jobb eredményt értek el. Hasi térfogatuk 3.1 centivel csökkent a növényi rostban szegény táplálkozást folytatók 2.5 centijéhez viszonyítva. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a növényi rostokban gazdag táplálkozás javítja a testsúlycsökkentés mértékét.

Növényi és növényi rostok közötti különbségek

Meg kell különböztetni vízben oldékony és vízben nem oldékony növényi rostokat.

Puffadást okozó a szervezetből gyorsan távozó nem oldékony növényi rostok

A hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák rostjai (cellulóz, lignin) az utóbbiak közé tartoznak, a széklettel együtt kiürülnek. Az oldhatatlan növényi rostok az arra érzékenyeknél emésztési problémát (puffadás, teltségérzés) váltanak ki. Hormondiéta ajánlásunk azonban megemlít egy puffadást kikerülő módszert, ez pedig a főzés előtti többszöri áztatás.

Nem puffasztó vízoldékony növényi rostok

Hasi puffadásra hajlamnál a vízoldékony rostokat tartalmazó zöldség, gyümölcsöket válaszd. Vízoldékony növényi rostok az inulin, pektin, oligofruktóz, agar-agar, guar. Ezek a gyomorban rövid láncú zsírsavakká alakulnak, ezért könnyen emészthetőek.
Miben van inulin? articsóka, csicsóka
Miben van pektin? alma, citrom húsa, narancs húsa, málna, héj nélküli körte, birsalma, fekete ribizli

Mennyi növényi rostot tartalmaznak egyes élelmiszerek?

(100 gramm növényi rost)

  • tönkölybúza 45.1
  • bab 23.2
  • aszalt szilva 18.8
  • feketegyökér/ fekete retek 18.3

Te melyik zöldség, gyümölcstől nem puffadsz?
Írd meg tapasztalatod az info kukac mioma pont hu e-mail címre.

Mióma érintett hölgyek száma évről évre emelkedik

Oka kilencven százalékban az ártó környezeti tényezőknek tudható be. Jó hír hogy tudatos antiösztrogén életmód, Hormondiéta, kismedencei Női Egészségtorna bámulatos hatással rendelkezik. Csökkents helyes életmóddal a mióma növekedés, a műtét utáni visszanövés esélyét! Segítünk! Kattints!

Ötlettár:

https://www.researchgate.net/publication/5895211_Inulin_and_Oligofructose_and_Mineral_Metabolism_The_Evidence_from_Animal_Trials 

Ernährungstipps, Ausgabe vom 08.03.2019
Diese Lebensmittel sind besonders ballaststoffreich von Christine Pauli
https://hirmagazin.sulinet.hu/hu/eletmod/a-novenyi-rostok
http://blikkruzs.blikk.hu/test-es-lelek/egeszseg/hozd-formaba-az-emesztesed/6yf5jpt
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/fontos_rostok/20110901112204
http://tgy-magazin.hu/egeszseges-eletmod/a-ballasztanyagok-aldasai

https://www.upenn.edu/

hormondiétamióma kezelés természetesen
Comments (0)
Add Comment