Nem puffasztó, fogyasztó hatású növényi rostok mióma esetén

0

Melyek a mióma kialakulását hajlamosító rizikó tényezők?

A növényi rostban szegény táplálkozás, a túlsúly mindenképpen a rizikó tényezők a mióma növekedésben.

Ma már bizonyára mindenki tudja, hogy a testsúlycsökkentéshez növényi rostokban gazdag táplálkozás szükséges. A rostok teltségérzetet biztosítanak, ezért sokáig jóllakottnak érezzük magunkat. A napi szükséges rost mennyiség 30-35 gramm. Magyarországon ez az érték csupán 23. Állítólag az USA-ban pedig a magyarországinak a fele, tehát 11.5 gramm. Távol-Keleten (Kína, Japán) pedig magasabb a növényi rostok bevitelének mennyisége mint a nyugati országokban.

Az ösztrogén dominancia csökkentése mióma esetén növényi rostok segítségével

A zsír és cukorszegény táplálkozás bizonyos növényi rostok bevitele nélkül csupán félsiker. A növényi rostok testsúly csökkentő hatását egy amerikai kutatás bizonyítja. 2008-ban 50 túlsúlyos nőt vizsgáltak meg, két csoportra osztották őket. A kísérletben résztvevő 50 fő mindegyike zsír és cukorszegény táplálkozást folytatott. Az egyik csoport abban különbözött a másiktól, hogy az a fentiek mellett növényi rostokban gazdagon táplálkozott.

A kísérlet eredménye 12 hét után

12 hét elteltével mindenki fogyott, de a rostban gazdag táplálkozást folytató hölgyek 3 kilóval többet veszítettek testsúlyukból. A növényi rostban gazdag táplálkozást folytatók a hasi térfogat csökkenésében is jobb eredményt értek el. Hasi térfogatuk 3.1 centivel csökkent a növényi rostban szegény táplálkozást folytató csoport tagok 2.5 centijéhez viszonyítva.
A Pennsylvaniai Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a növényi rostokban gazdag táplálkozás javítja a testsúlycsökkentés mértékét.

Növényi és növényi rost közötti különbségek

Meg kell különböztetni vízben oldékony és vízben nem oldékony növényi rostokat.

Puffadást okozó, a szervezetből gyorsan távozó, nem oldékony növényi rostok

A hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák rostjai (cellulóz, lignin) az utóbbiak közé tartoznak. Ezek a széklettel együtt kiürülnek. Az oldhatatlan növényi rostok az arra érzékenyeknél emésztési problémát (puffadás, teltségérzést) váltanak ki. A Hormondiéta szerint a bab és borsó félék puffadáskeltő hatását többszöri áztatással lehet elvenni.

Nem puffasztó vízoldékony növényi rostok

Hasi puffadásra való hajlam esetén a vízoldékony rostokat tartalmazó zöldség, gyümölcsöket válaszd. Vízoldékony növényi rostok: inulin, pektin, oligofruktóz, agar-agar, guar. Ezek a gyomorban rövid láncú zsírsavakká alakulnak, ezért könnyen emészthetőek.
Miben van inulin? articsóka, csicsóka
Miben van pektin? alma, citrom húsa, narancs húsa, málna, héj nélküli körte, birsalma, fekete ribizli

Növényi rostok mennyisége

(100 gramm növényi rost tartalma)

tönkölybúza 45.1
bab 23.2
aszalt szilva 18.8
feketegyökér/ feketeretek 18.3

Mely zöldség- gyümölcs-féléktől nem puffadsz?
Írd meg véleményed az info kukac mioma pont hu e-mail címre!

A mióma érintettek száma évek óta emelkedik

Ennek oka 90 százalékban környezeti ártó tényezőknek tudható be. Jó hír, hogy a tudatos, egészséges antiösztrogén életmód, a Hormondiéta, a kismedencei Női Egészségtorna bámulatos hatással rendelkezik. Csökkents Te is helyes életmóddal a mióma növekedés, a műtét utáni visszanövés esélyét! Ebben segítünk! Kattints!

 

Ötlettár:

Ernährungstipps, Ausgabe vom 08.03.2019
Diese Lebensmittel sind besonders ballaststoffreich von Christine Pauli
https://hirmagazin.sulinet.hu/hu/eletmod/a-novenyi-rostok
http://blikkruzs.blikk.hu/test-es-lelek/egeszseg/hozd-formaba-az-emesztesed/6yf5jpt
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/fontos_rostok/20110901112204
http://tgy-magazin.hu/egeszseges-eletmod/a-ballasztanyagok-aldasai

https://www.upenn.edu/

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

tizenhat − egy =

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás