Így lettek hét centisek a miómák a hasamban

„hét centis miómákkal a hasamban élek együtt” címmel megjelent cikket olvashatsz az egyik női magazinban.  Az olvasottak összegzése után néhány gondolat jutott az eszembe, ezeket szeretném megosztani veletek.

Miről szól a cikk?

  • Andi méhében négy év alatt egy két centis mióma mellett még egy alakult ki, amelyek négy év alatt hét centisre növekedtek.
  • A 2 cm-es mióma-nál négy évvel korábban annyit mondtak: „nem kell foglalkozni vele.
  • A szakember szerint a mióma minden második hölgyet érinti 38 felett, ezért nem kell félni. Azt is mondták, növekedni fog. Ha tüneteket fog okozni, műtéti úton el kell távolítani.
  •  Valószínű, hogy műtét után a göbök visszanőnek.
  • Andrea édesanyjának is volt miómája. A mióma-t eltávolították, ami később kiújult. Újabb műtéttel eltávolították Andrea édesanyjának méhét.
  • A szakember szerint a mióma műtét „megérik.”
  • Az orvos tájékoztatása szerint egy kisebb mióma hormonális egyensúlyvesztés eredményeképpen  növekszik.
  • Léteznek alternatív kezelési módok, de azok nem vezetnek eredményre. „Mióma-göb nem tűnik el, csak műtéttel.” Gyógyszeres kezeléssel a mióma mérete csökkenthető.
  • Idős” családalapítás után álló hölgyeknél a méheltávolítás a „bevett szokás„.
Hiányos tájékoztatás

Mióma kezelések lehetséges módjaiként csupán két eljárást a laparoszkópos mióma eltávolítást és a méheltávolítást említik. A szelídebb beavatkozásnak számító mióma embolizációt, az ultrahangos mióma eltávolításról ritkán hallunk. (Az utóbbi kettő még nem elérhető itthon, de sok magyar hölgy él külföldön, ők igénybe vehetik.)

Életmóddal a hormonegyensúly érdekében

Andrea esetében az egy darab két cm és 2 db 7 cm -es mióma között eltelt négy év. Ahogy minden betegség, a mióma kezelésében is kulcs az életmód. Kérdés, hogy az életmód vonatkozásában miért lenne kivétel a méhmióma? Hiszen a Távol-Keleten ritka a betegség, amelynek valószínűleg életmódbeli okai lehetnek.

Kisebb mióma esetén várjunk?

Kicsi miómánál, a mióma növekedését előidéző ösztrogén többlet miatti sejtburjánzást miért ne lehetne hormonegyensúlyt biztosító táplálkozással hátráltatni? Miért halljuk a kijelentést: „nincs mit tenni, a mióma műtét úgyis megérik.

Pár év alatt a mióma komoly panaszokat okozva nagyra nő. Miért kell várni, amikor már tudjuk hogy ott van a mióma? Miért kell várni és haladni a méheltávolítás felé, miközben tudjuk hogy a mióma létezik, növekszik. Miért várjunk a mióma műtétre, amikor senki sem szeretné ezt a megoldást választani és senki sem fekszik szívesen a műtőasztalra?

Fotó: pexels.com

A mióma göbök visszanőnek

Ha tudjuk hogy a mióma-k nagy eséllyel visszanőnek, miért nincs információ az újrakeletkezés megállításáról?

A betegségek életmód eredetűek, miért lenne kivétel a mióma?

Mióma, ösztrogén dominancia, perimenopauza esetén az orvosi rendelőkben miért nem hallunk a hajlamosító tényezők szerepéről? Miért nincsenek mióma, hormonproblémák, változókort megelőző problémák kezelésére felvilágosító rendezvények? A kérdés minden hölgyet érinti.

„várjunk még”   „a műtét megérik”  „méheltávolítás szükséges”

kijelentések helyett bízom benne, létezik hatékony alternatív megoldás.

Inspiráció:

http://www.nlcafe.hu/egeszseg/20161020/mioma-kezelese/

Comments (0)
Add Comment