Vérrög (alvadt vér) a menstruációban I. rész

Miómával, ösztrogén dominanciával is összefügghet, de bizony számos más oka is lehet a menstruációban felbukkanó menstruációs vérrögnek.

Bizonyára már Te is álltál már megdöbbenve a WC-ben, amikor menstruáció közben a betéten vagy a WC-ben alvadt vérdarabokra lettél figyelmes. Ne gondolj rögtön rosszra, hiszen a jelenség szinte minden hölgy életében előfordul. Ijedtséggel csak tovább fokozod a hormonegyensúly zavarához vezető stresszt. Nyugalom! Inkább olvasd el a menstruációs vérröggel kapcsolatos információkat.

Az első kérdés ami eszedbe jut az alvadt vér kapcsán az lehet, vajon normális ez az állapot vagy betegség jele?
Ismét meg kell hogy nyugtassalak, mivel a dolog többnyire ártalmatlan. Elenyésző esetben utal komolyabb problémára (erről a második részben olvashatsz).

Két részes bejegyzésünkben összeszedtem mindent amit tudni lehet a menstruációs vérrögről. Az első részben kivesézzük mi is az a vérrög, mit jelent tulajdonképpen, mi okozza.  Kapcsolódó oldalak: Tünetek, amelyek miómára utalnak   Mióma szakorvosi kezelése összefoglaló egy oldalon   Ezért alakul ki a méhedben mióma   Mióma kezelése  természetesen

Alvadt vér az erős menstruációs napokon

Talán minden hölgy tapasztalt menstruáció során alvadt vérdarabot, vérfoszlányt, vérrögöt. Elsősorban az erős menstruációval rendelkező hölgyeknél fordul elő. Egy átlagos menstruáció alatt 1-3 evőkanál mennyiségű vért veszítünk.  Kapcsolódó bejegyzések: Tizenkét kérdés, amelyek segítenek eldönteni rendellenes-e a vérzésed?   Az erős menstruáció kezelési lehetőségei 

Mi a vérrög?

Tulajdonképpen a menstruációs vérrög zselészerű vérmassza, az erős menstruáció velejárója. A menstruáció második, harmadik, negyedik erős vérzéssel járó napjain jelentkezik. Különböző méretűek lehetnek a picitől egészen a kétszáz forintos érme nagyságig. Formájuk változatos. Lehet kerek, hosszúkás, ovális vagy szív alakú, csirkemájra emlékeztető.

Mit jelent a menstruációs vérrög?

Alapvetően a menstruációs vérrög nem számít ritkának. Jelentése annyi, hogy a vastag méhnyálkahártya gyorsabban válik le és gyűlik össze a méhüregben mint ahogy a testből távozni képes, így az még a kifolyás előtt testünk belsejében megalvad. A menstruációs vérrög hajlam életviteli eredetű is lehet, amelyről a Menstruációs panaszok, szelíd gyógymódok két részes bejegyzéshez olvashatsz.

Freepik.com

Mi okozza a menstruációs vérrögöt?

Erre vonatkozó tudományos kutatások szórványosan készültek, ezért a menstruációs vérrög kialakulásának oka a tudomány mai állása szerint még nem pontosan tisztázott. Úgy tudjuk hogy szakértők több dolog együttes hatását tételezik fel a vérrög keletkezésében. Az egyik legfontosabb ok a női szervezet hormonális eltérése, a mióma, endometriózis vagy a véralvadás zavara. Nézzük meg ezt a négy okot külön külön.

Hormonváltozás

A menstruációs ciklust az ösztrogén és progeszteron női hormonok szabályozzák. Egy szabályos menstruációs ciklus az ösztrogén progeszteron szint egyensúlyát feltételezi. Ha valamelyik szintje kiugróan magas (általában az ösztrogén szintje lesz magasabb a progeszteronhoz képest amit ösztrogén dominanciának neveznek), ez vezethet a vér fokozott alvadásához, vérrög keletkezéshez.

Mióma

A mióma jóindulatú daganat a méhfalban helyezkedik el, ami akadályozza a méh vérellátását ezzel fokozott véralvadást okoz.

Endometriózis

Endometriózisnál a méhnyálkahártya rendellenes helyen a méhen kívül a kismedencében elszórtan található. Endometriózisban hasonlóan a miómához szintén kimutatható az ösztrogén dominancia ami fokozott véralvadást, vérrögöt okoz.

Véralvadási zavar

Véralvadási zavar is vezethet alvadt vér megjelenéshez.

Ezt tudod meg a második részben

Vérrög (alvadt vér) a menstruációban második részéből megtudod mikor jelez bajt a vérrög, mikor kell azonnal orvoshoz fordulnod, valamint választ kapsz arra a fontos kérdésre hogy mi az összefüggés az erős vérzés és vérrög között. Várlak vissza!

Orvosodnál szóba került a méheltávolítás?

Mentsd meg a méhed! Mioma Organic Life 3.0 életmódprogrammal, Hormondiétával, kismedencei női egészség tornával megelőzheted a műtétet. Vágj bele!

Forrás:

https://www.vital.de/gesundheit/frauengesundheit/blutkoagel-periode-9646.html   

https://www.starke-regelblutung.com/symptome/kluempchen-im-blut

https://herloop.com/de/blog/blutklumpen-waehrend-der-periode/  

https://mioma.hu/az-eros-menstruacio-kezelesi-lehetosegei/ 

https://en.wikipedia.org/wiki/Heavy_menstrual_bleeding   

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menorrhagia/expert-answers/blood-clots-during-menstruation/faq-20058401

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322707 

https://bebodywise.com/blog/why-you-have-heavy-periods-with-blood-clots-is-it-normal/ 

https://en.wikipedia.org/wiki/Endometriosis 

mióma tünetekrendellenes menstruációrendellenes vérzés
Comments (0)
Add Comment