Vörös forradalom: döntsük le a menstruációs tabukat!

Németországban a női higiéniai termékek áfája 7 %-ra csökkent

Bár a menstruáció az év 12 hónapjában 7 napon át, a világon minden termékeny korú hölgyet egyformán érint, beszélni róla mégsem illik. Egy német ifjúsági magazin, a NEON kezdeményezése ezen szeretne változtatni. A német Stern magazin és a NEON videosorozatot készített, amelyben férfiakat és fiatalokat kérdeztek a menstruációról.

Megdöbbentő igazság 2019-ben: a menstruáció még mindig tabu

Ezt bizonyítja, hogy a hölgyek a tampont úgy rejtegetik, mint kábítószer-kereskedő a drogot. Hú! Csak nehogy észrevegye valaki. Egy másik szomorú tény, a menstruáció szó az emberek közötti kommunikációban szinte nem is létezik. Helyette különös elnevezéseket használnak: „megjött a mikulás”, epernapok” vagy „vörös hullám”.

Az új, Németországból kiinduló mozgalom sikerét jelzi, hogy 2020 január elsejétől a menstruációs termékek adója csökken. A NEON ifjúsági magazin szerkesztősége és az „öko” higéniai termékeket gyártó Einhorn berlini start-up 2019 januárban petíciót nyújtott be a Német Parlament (Bundestag) részére a női higiéniai termékek (tampon, betét, menstruációs kehely) adójának csökkentése érdekében.

Az Einhorn start-up „öko” környezetbarát óvszert, tampont, menstruációs betétek, kelyhek gyártásával foglalkozik.
A környezetbarát óvszer alapanyaga 100 % lebomló tejfehérje, a kazein. Több info:Einhorn

A tamponadó csökkentése csak a kezdet

A Bundestag (német parlament) elfogadta a menstruációs higiéniai termékek adójának 19 %-ról 7 %-ra csökkentésére vonatkozó javaslatot. A törvény 2020 január 01-én lép életbe.

Itt azonban többről van szó, mint pusztán a higiéniai termékek adójának 12 százalékos csökkentéséről.
A folyamat egy éve indult, amikor aktivisták és politikusok a menstruációról párbeszédet indítottak. A „menstruáció nem luxus” címmel indított kampány egy éve alatt 200.000 aláírást gyűjtöttek a törvényjavaslat elfogadása érdekében. A menstruációs termékek áfája eddig a luxus termékek áfájával volt egyenlő (17 %).

A kezdeményezők között megegyezés született, hogy a tampon adó csökkentése csak a kezdet. Még rengeteg a tennivaló. Célként tűzték ki a menstruációval kapcsolatos köztudat megváltoztatását, a menstruációs tabuk megdöntését. Kampány indult a nehéz napokkal kapcsolatos tájékoztatás, a menstruáció alanyai, a hölgyek életének megkönnyítése érdekében.

Kordelia „a menstruáció nem luxus”  mozgalom szóvívője. Fotó: brigitte.de

A hölgyek óhaja

Milyen fontos lehet a társadalmi tudatformálásban egy alulról építkező kezdeményezés és milyen szerepet játszhatnak ebben a férfiak? Az erről szóló összeállítás a NEON Youtube csatornáján tekinthető meg.

A tamponok és egészségügyi betétek áfája Magyarországon 27 %

A menstruációs termékek magasa áfája nem csak Németországban téma. Náluk az Európai Unióban a 11. legmagasabb adóteher sújtja ezeket az eszközöket, de a listát Magyarország vezeti a maga 27 százalékával. Az MSZP és az LMP politikusai még a nyáron nyújtották be javaslatukat a Magyar Parlament elé, de ezeket október végén leszavazták, nem jutottak túl a Parlamenti Bizottságokon. Az LMP törvényjavaslata szerint a tampont és egészségügyi betéteket áfa-mentessé kellett volna tenni.”
írja a Mérce.

Erős vérzés, dupla mennyiségű tampon és betét

Mióma, endometriózis,, adenomiózis, perimenopauza esetén dupla mennyiségű tampont, betétet használunk. Pontos adat nem áll rendelkezésre, de források szerint a fenti betegségek közül egy, feltehetően minden második hölgyet érinti.

Ki lehet számolni, az érintett hölgyek részére milyen anyagi terhet jelent a 27 %-os ÁFÁ-t tartalmazó higiéniai termékek havi beszerzése. Nem beszélve arról, hogy a hölgyek a gyakori alhasi fájdalom, az erős menstruációs vérzés következtében teljesítményromlással és depresszióval járó súlyos vérszegénységgel is küzdenek.

Kapcsolódó bejegyzések:

Átázás: a mióma okozta erős menstruációs vérzés hatásai
SOS! 3 otthoni tipp az erős menstruációs vérzés kezelése érdekében   8+2 kérdés amely segít eldönteni rendellenes-e a menstruációs vérzésed? A méheltávolítás lehetséges hatásai

Inspiráció:

https://www.stern.de/neon/wilde-welt/gesellschaft/menstruation–wie-frauen-fuer-die-enttabuisierung-kaempfen-9042876.html

https://www.stern.de/neon/wilde-welt/politik/keinluxus/unsere-petition-gegen-luxussteuer-auf-periodenprodukte-im-wortlaut–hier-unterschreiben–8679732.html

https://www.tagesspiegel.de/themen/reportage/berliner-start-up-einhorn-arbeiten-ohne-chefs-und-regeln/23974838.html
https://www.tagesspiegel.de/wirtschaft/firmengruendung-berliner-start-up-setzt-auf-oeko-kondome/11341994.html
https://www.stern.de/neon/
https://www.stern.de/ren%C3%A9-pascal-weiss-7128804.html
https://einhorn.my/
https://www.youtube.com/watch?v=I0iF4h3c0rA
https://merce.hu/2019/11/09/a-nemet-parlament-megszavazta-a-noi-higieniai-termekek-afacsokkenteset/

Comments (0)
Add Comment