Mióma hiszteroszkópos eltávolítása: 11 tudnivaló

11 tudnivaló a méhtükrözésről

A mióma kezelési módja a méhen belüli vagy kívüli elhelyezkedésétől függ. Szerencsés vagy ha a miómád a méh üregében fekszik. Eltávolítása gyakran hiszteroszkópos eljárással történik. Mit jelent ez? Hogyan zajlik?  Tizenegy pontban foglaltam össze a legfontosabb tudnivalókat.

Kapcsolódó oldalak: Mi a mióma?   Miómák elhelyezkedése a méhben  Mióma laproszkópos eltávolítása: 11 kérdés- 11 válasz   Mióma embolizáció Magyarországon   A méhmióma feltételezett okai   

Tizenegy (11) tudnivaló a mióma hiszteroszkópos  (méhtükrözés)eltávolításáról

  • A mióma hiszteroszkópos eltávolítását kisebb, a méh üregében elhelyezkedő miómánál végzik.
  • Kíméletes műtéti eljárás, hiszen nincs hasi vágás.
  • A beavatkozás 45 perces altatásban, egynapos sebészet keretében történik.
  • A beavatkozás előtt fertőtlenítik a területet, majd feltöltik a méhet sóoldattal.
  • A hüvelyen és méhnyak-csatornán keresztül bevezetik a pár milliméteres eszközt a rezektoszkópot a méh üregbe, majd kikaparják a méhfalból a miómákat.
  • A hiszteroszkópia speciális endoszkópos jártasságot és műszerparkot igényel. Szükséges az endoszkóphoz csatlakoztatható fényforrás, videokamera és monitor. A méhüreg kitágítását folyadékkal végzik. Ehhez speciális folyadék és speciális műszer is szükséges.
  • Egy betegtársunk beszámolója szerint, két kisebb mióma eltávolítása 35 percig tartott.
  • Hiszteroszkópos mióma műtét maximális időtartama egy óra.
  • Beavatkozás után két órával a beteg felkelhet. A szövődmények elkerülése miatt az óvatos mozgást, sétálást mihamarabb el kell kezdeni.
  • A fájdalomérzet enyhe.
  • A mióma hiszteroszkópos eltávolítás ára magánklinikán 350.000.-Ft.
Mióma hiszteroszkópos eltávolítást a méh üregében fekvő miómánál, egynapos sebészet keretében a hüvely és méhnyak csatornán keresztül bevezetett eszköz segítségével végzik. A hüvelyen és méhnyak-csatornán keresztül bevezetik a pár milliméteres eszközt a rezektoszkópot a méh üregbe, majd kikaparják a méhfalból a miómákat. A beavatkozás óriási előnye, hogy nincs „vágás” és gyors a gyógyulás. Fotó: ivf-hamburg.de

Diagnosztikus és operatív hiszteroszkópia

Diagnosztikus hiszteroszkópia esetén lehetőség van a méh nyálkahártya és a szövetek alapos vizsgálatára, mellyel kizárhatóak vagy megerősíthetőek a jó és rosszindulatú elváltozások. A fent ismertetett mióma eltávolítási mód az operatív hiszteroszkópia területe.

Virtuális méhtükrözés (virtuális hysteroskópia)

Virtuális hysteroskópia során 3 és 4 dimenziós hüvelyi vizsgálófejjel szkennelik be a méhet, így a méhüreget rétegről rétegre ábrázolni lehet, így elkészíthető a méhüreg virtuális 3 dimenziós képe.

Hiszteroszkópos mióma eltávolítás veszélyeI

Minden sebészi beavatkozásnak lehetnek veszélyei, így a hiszteroszkópos mióma eltávolításnak is. Három kockázati tényezőt kell számba venni.

  • Érzéstelenítéshez használt szerekre való érzékenység
  • Méhfal sérülés
  • Kismedencei szervek gyulladása

Kapcsolódó bejegyzések

Hiszteroszkópia, hiszeterektómia, laparoszkópia: tisztázzuk a jelentésüket

Laparoszkópia, laparotómia

Mióma, adenomiózis, adenomióma, endometriózis  

Adenomiózis jelentése 

A méheltávolítás három típusa 

A méheltávolítás lehetséges szövődményei  

Irodalom

https://medicoverkorhaz.hu/blog/mikor-szukseges-a-hiszteroszkopia-mehtukrozes/

https://tritonlife.hu/vizsgalati-ajanlo/hiszteroszkopia 

https://www.delpestikorhaz.hu/wp-content/uploads/2020/02/SZ%C3%9CL-N%C5%90GY-7.-HSK.pdf  

https://www.semmelweiskiado.hu/termek/732/nogyogyaszati-laparoszkopia-es-hiszteroszkopia

http://kalmanrendelo.hu/szuleszet-nogyogyaszat/muteti-beavatkozasok

https://www.ivf-hamburg.de/kinderwunsch-untersuchungen-gebaermutterspiegelung-ohne-narkose/

https://versysclinics.com/hysteroscopia-hsc

https://gendiagnosztika.hu/mehtukrozes-hiszteroszkopia/

https://mehtukrozes.hu/  

https://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/6037/mehtukrozes-hiszteroszkopia

https://www.healthline.com/health/hysteroscopy 

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/10142-hysteroscopy  

https://www.gesundheit.gv.at/labor/untersuchungen/endoskopie/hysteroskopie.html

 

 

mióma műtétnőgyógyászatorvosi eljárások a mióma kezelésben
Comments (11)
Add Comment
  • Rita

    Sziasztok!Akit a sote2-n műtöttek és hétvégén engedtek haza,kapott zárójelentést? Vasárnap engedtek haza,és azt mondták hogy hétvégén nem adnak ki zárójelentést ,fel lesz töltve az EESZT-be.Hétfőn felírták a felhőbe a vérhigítót,de a zárójelentésem még a mai napig sehol. Tegnap felhívtam a nőgyógyászati osztályt és mondták hogy ott van a pultban(nyíregyházi vagyok),és ők nem tudnak segíteni az eesztbe való feltöltésben.Felhívtam utána dr Vezér Mártont aki azt mondta hogy mindenképp felkerül de 3-4hét az átfutási idő!!! Létezik hogy ilyen lassú? Az összes ott készült laboreredményem amit a műtét napján csináltak már fent van. Varratszedésre mennék(nem a sotera),de gondolom kellesz hozzá a záró.”.

    • Kaludia

      Igen. Nekem is több mint egy hét volt mire felkerült.

      • Edina

        Szia! Múlt héten szombaton jöttem ki. Megkaptam a zárót. 2-3 nappal később az EESZT-ben is fenn volt.

      • Erika

        Szia! Én alig találtam meg a zárójelentésem az eeszt-ben, mert nem az volt a legutolsó dokumentum, mivel nem az elbocsátásom, hanem a felvételem napjára dátumozták. Nem lehet, h neked is fent van már, csak egy korábbi oldalon? (Amúgy tőlem sem varratszedésen, sem kontrollon nem kértek eddig soha zárójelentést)

  • Krisztina

    Sziasztok! Szerintetek, van rá esély, hogy a SOTE2 mióma ambulancia online időpontfoglaló rendszerében zöld napot találjak? Egy hete minden nap nézem, de semmi szabad időpont nincs. Jó lenne minél előbb bejutni, mert eléggé fáj a hasam. (Van miómám, csak eddig nem fájt) Mi a tapasztalatotok, Ti hogy tudtatok foglalni, mennyi időn belül? Köszi előre is.

    • Anikó

      Év elején még teljesen jól működött a rendszer. Januárban foglaltam február végére,de akkor nem tudtam elmenni. Négy nappal előtte visszamondtam, és március végére volt a legközelebbi időpont. De utána még teljesen zöldek voltak a csütörtökök. Nem volt katasztrófális ennyire a helyzet. Nem lehet, hogy esetleg a rendszerben történt valami hiba? Valakinek rá kellene kérdeznie, aki megy mostanában.

      • Kata

        Úgy tudnom nincs időpont, júniusban nyitják majd a második 1/2 évet…

        • Joli

          végignéztem az összes szakambulancia időpontfoglalás naptárt és egyikben sem találtam zöld mezőt, szabad helyet, talán mégis lehet valami hiba.

          • Adri

            Mondjuk az is nagyon szomorú, hogy csak hetente 1 nap van rendelés. Manapság azt mondják a szakemberek, hogy a nők 30-50%-a miómás. Vagyis legalább 2 millió nő. Erre van heti 1-szer 6 db időpont. Persze lehet menni magánba is 1 milláért. Már aki meg tudja fizetni. Aki nem, az meg elvérzik.

          • Adrienn

            Nem csak augusztusig. 2024! december 31-ig nincs egy darab időpont sem. (Pontosabban utána sincs, csak azt már nem is érdemes végig lapozni)

  • Judit

    nekem anno úgy volt (sote 2, nem magán), hogy ha baj van hívnak, ha nem hívnak, akkor nincs baj, és majd a kontrollon odaadja. gyan a kezembe adták a zárójelentést – ez 2 éve volt – de az eeszt-be minden dokumentum több hét késéssel került fel (sote2), ráadásul visszadátumozva, tehát én se találtam meg egyből, bekerült a TEGO dokumentumok közé, de 2-3 hét késéssel.