Hogyan védhetjük ki a méheltávolítás szövődményeit?

Magyarországon is elkészült az Egészségtudatosság című kutatás kilencedikként a világon. A kutatás azt vizsgálta, hogyan dolgozzák fel az érintettek a betegség megelőzési és egészségfejlesztési információkat. Egészségtudatosságban a magyar társadalom kettészakadt egy aktívan tájékozódó és egy lemaradó rétegre.

Itthon problémát jelent a betegségekkel kapcsolatos megelőzési törekvések hiánya. A betegek számára rosszabb életminőséget, a társadalomnak pedig egészségügyi többletterheket jelent.

Hormonbarát életmód

A helyes életmód drasztikusabban csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát, mint ahogy korábban feltételezték. Egy német kutatás szerint 78 százalékkal csökken a betegségek rizikója a helyes életmódot folytatók esetében.

A mioma.hu célja, a tájékoztatás mióma, ösztrogén dominancia, perimenopauza hajlamosítő tényezőkről, természetes kezeléséről. A kezeletlen méhmióma alhasi, kismedencei fájdalmat, rendellenes menstruációs vérzést  okozhat.  A panaszok súlyossá válásával a probléma már csak teljes méheltávolítással szüntethető meg. Mielőtt a méheltávolításba beleegyezel tájékozódj az alternatív gyógymódokról. Adj magadnak időt, próbáld ki a helyes életmód hormonegyensúlyra gyakorolt kedvező hatását.

Méheltávolítás kapcsán orvosoddal három kérdést érdemes átbeszélni

Mivel nagyobb részben a petefészkek állítják elő a nemi hormonokat, a változókor bekövetkezéséig a petefészkekkel együtt a hormontermelés is marad. A méh is termel valamennyi hormont, de „csak” méheltávolítás esetén jóval kisebb „kárt szenved a hormontermelés”.

Kapcsolódó bejegyzések: Méhmegtartó mióma műtét A mióma korszerű kezelése A nőgyógyászati küret  Mióma méheltávolítás: Gyógyítás vagy testi sértés II. Természetes gyulladásgátlás és fájdalomcsillapítás

Ha indokolt a méheltávolítás és úgy döntöttél belevágsz, érdemes tisztában lenni a következőkkel.

Hogyan előzheted meg a méheltávolítás utáni szövődményeket?

  • Rendszeres cipekedés vagy súlyok emelése, nehéz fizikai munka elkerülése legalább fél éven át.
  • Az intenzív, rázkódással járó mozgásformák kerülése. Például a szökdeléssel, felugrásokkal, rázkódással járó sportok mint az aerobic, futás, labdajátékok, tenisz, Flabélos kerülése.
  • Székrekedés miatt a nagy nyomással járó székletürítések elkerülése (100 %-ban hatékony természetes módszerek a Mioma Organic Life 3.0-ban)
  • A túlsúly megszüntetése hormondiétával részben az ösztrogén dominancia, részben a szervekre rakódott zsír miatt.
  • A műtétet követően hat nappal, naponta végzett kímélő mozgásformák javasoltak. Ilyen például a kismedencei torna, a hormonjóga az általános kötőszöveti gyengeség és gátizom gyengeség megelőzése érdekében. A napi egy óra gyors léptű gyaloglás is jó választás.
Fotó: pexels.com

Kérj tájékoztatást az alternatív gyógymódokról

A méheltávolításról rengeteg részigazság kering a köztudatban. Több szakmai érv szól a méheltávolítás ellen azokban az esetekben, amikor a panasz a ma már általánosan rendelkezésre álló gyógyszerekkel, orvostechnikai eszközökkel egyszerűbben, kevesebb vérveszteség mellett, kisebb megterheléssel és csonkolás nélkül is megszüntethető.

Méheltávolítás után a hormontermelés csökkenésével a változókori csontritkulás folyamata felgyorsulhat. Legtöbb esetben a méheltávolítás a szexuális életben nem okoz hátrányt, sem pedig változást. Egyes vélemények szerint méheltávolítás csak a méh rosszindulatú daganata esetén indokolt.

A fölösleges méheltávolításon átesett nők legnagyobb sérelme hogy orvosuk nem tájékoztatta őket tárgyilagosan és széleskörűen az alternatív gyógymódokról, továbbá nem kaptak tájékoztatást a méheltávolítás hosszú távon jelentkező egészségre káros hatásáról. Mióma méheltávolítás, gyógyítás vagy testi sértés?

Ezért célszerű legalább kettő, de inkább több orvostól szakvéleményt kérni mielőtt a méheltávolításba beleegyezel. Méheltávolítás után hosszabb távon jelentkező egészségügyi kockázatokkal kell számolni.

Életmód javaslat a Mióma, ösztrogén dominancia panaszok megszüntetése, a méheltávolítás elkerülése érdekében.

További hasznos információk: Természetes vérhígítás hasfalba adott injekció helyett Mit jelent az ösztrogén dominancia? Természetes C vitamin források Antiösztrogén életmód és hormondiéta Az ösztrogén szerepe a mióma kialakulásában

 

Forrás:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/18638/egeszsegtudatossag-health-literacy-survey

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/5421/az-egeszseges-eletmod-dobbenetes-hatasai

http://www.nokfolyoirat.hu/files/16.pdf

http://www.timmermann.hu/site/letoltesek/hasi_meheltavolitas.pdf

http://www.zatik-nogyogyasz.hu/myoma_kezeles.htm

http://tgy-magazin.hu/index.php?page=3&action=SHOW&id=2643

http://www.delpestikorhaz.hu/wp-content/uploads/2015/06/HASI-M%C3%89HELT%C3%81VOL%C3%8DT%C3%81S.pdf

http://desertwomenscare.com/DWC530.html

méheltávolításorvosi eljárások a mióma kezelésben
Comments (10)
Add Comment
  • Drávai Miklósné

    Nekem 12 nappal volt méheltávolítás. A méhem elnyomta a hólyagomat. Más minden maradt. De színtelen váladék jön tölem. Nem tudom hogy meddig váladékozok.

  • Éva

    Nekem 1 éve vágással eltávolították a méhem is petefészket is. Vannak időnként beszúró fájások, de elviselhető. Most olyan gondom jött, hogy kicsit véreztem. Ami az 1 év alatt egyszer sem. Valakinek volt már ilyen? Mitől lehet?

  • Linda

    Sziasztok, érdeklődöm azoktól akik már túl vannak mióma miatti méheltávolitáson. Nekem laporoszkopos, hasi vágásos műtétem volt. Mennyi ideig tart a fájdalom? Alhasi szúró, köldöknél feszítő érzésem van. Kedden megyek vissza a dokihoz, de érdekelne mások tapasztalata is hogy ez mennyire természetes vagy ki hogy élte meg a lábadozást, mennyi ideig tartott és milyen ütemben tudott visszatérni a normális élethez.

    • Felhasználó

      Szia! Nekem június első hetében volt a műtétem. Pár napig éreztem ilyen fájdalmat, amit leírsz, olyan volt mintha húzódna össze a sebem és a hasam. Laparoszkópos műtétem volt, hosszú vágásom nincs. Hat hét a gyógyulás, de még fél évig érezhető itt-ott fájdalom. Semmiképpen nem ajánlott a 6 hét előtti visszatérést a munkába, de a kényszer nagy úr, ezért többen biztosan visszamennek előbb is. Aki otthonról számítógéppel dolgozik annak könnyebb dolga van, mint aki fodrász vagy eladó és egész nap álnia kell. Nekik kötelező megvárni a hat hetet.

      • Ági

        Engem laparral mütöttek. Nyolc napot töltöttem kórházban, Belgiumban. Az első pár napban adták a fájdalomcsillapítót. A gázok kicsit zavartak. Összesen három hét sem volt és már dolgoztam.

        • edina

          Nekem volt vagasos méheltávolításom 23 éve, de néha még most is érzek hasonló panaszt. Ez sosem műlik el?

  • Léna

    Sziasztok! Egy éve tàvolitottàk el a mèhem. Reggel derèkfàjàsra keltem, épp ugyanaz az érzés, mint ami menstruáció előtt/alatt szokott lenni. Sajnos azóta sem múlt el. Tapasztalt valaki ilyet, ennyi idővel a műtét után?

    • Enikő

      Az elmúlt két évben kétszer éreztem pár napig. Valószínűleg inkább peteéres. Vagyis nekem inkább arra az érzésre hasonlított. 2-3 nap múlva elmúlt. De inkább mellfeszülés, pms tünetek voltak.

      • Kinga

        Ugyanezt érzem én is. De szinte minden hónapban. műtét után pár hétig méhösszehúzódás érzetem volt. Aztán elmúlt. most hetek óta megint olyan érzésem van.