Hiszteroszkópia, hiszterektómia, laparoszkópia: tisztázzuk a jelentésüket

Hiszteroszkópia, hiszterektómia, laparoszkópia hasonló hangzású, különböző jelentésű, a nőgyógyászati szakrendelőkben gyakran elhangzó kifejezések. Méh-mióma kapcsán mindhárommal találkozhatsz. Mivel a betegek gyakran összekeverik őket nézzük meg egyenként a jelentésüket.

Kapcsolódó bejegyzések: Endometrium jelentése  Uterus: tudnivalók a női méhről
Laparoszkópia és laparotómia különbségei   Nőgyógyászati szakkifejezések jelentései
Adenomiózis  Laparoszkópos mióma eltávolítás  Mióma műtétek utáni felépülés időtartama 

Hiszteroszkópia (hysteroskopy)

A hiszteroszkópia jelentése méhtükrözés, amelynél egy optikai eszközt vezetnek be a hüvelyen és méhnyakon keresztül a méhbe. Ezzel vizsgálják meg a méh belsejét.
Az eszköz lehetővé teszi a méhet belülről borító nyálkahártyából (endometrium) történő mintavételt, illetve a méh belsejében található (intracavicalis) mióma vagy méhpolip eltávolítását is. A hiszteroszkópia fájdalommentes, általában egynapos sebészeti ellátás keretében, helyi érzéstelenítésben végzik. Kapcsolódó: A női méh felépítése 

Hiszterektómia (hysterectomia)

A hiszterektómia méheltávolítást jelent. Minden esetben a családalapításon túlesett hölgyeknél végzik el. Oka lehet a súlyos vérzéssel járó méhbetegségek valamelyike, amelyek között első helyen áll a méh-mióma. Mióma és endometriózis mellett egyre gyakoribb betegség az endometriózis egyik formája, a méhmegnagyobbodással járó adenomiózis. Adenomiózisnál gyakran emlegetett „gyógymód” a méh eltávolítása. A méheltávolítás történhet hüvelyi úton vagy a has vízszintes „vágásával” járó sebészi beavatkozással laparotómiával.

Mióma kezelési alternatívaként találkozhatunk a hiszteroszkópia, hiszterektómai kifejezésekkel. A hiszteroszkópia méhtükrözést, a hiszterektómia méheltávolítást jelent. Illusztráció: healthline.com

Laparoszkópia

A laparoszkópos módszerről már többször olvashattál. A „kulcslyuk” sebészetnek nevezett eljárás során a hason ejtett apró nyílásokon (3-4 darab 1-2 cm nagyság) bevezetett eszköz segítségével távolítják el a feldarabolt mióma-kat. Ennek során széndioxid gázzal töltik fel a hasüreget, amely több nap elteltével távozik. A széndioxid gáz kellemetlenségeket okozhat. Egyelőre külföldön, de már létezik laparoszkópos mióma eltávolítás széndioxid gáz nélkül is.
Bővebben: 11 kérdés-11 válasz a mióma laparoszkópos eltávolításáról   Képes riport a méhmióma laparoszkópos eltávolításáról 

Mióma növekedést hátráltató életmód, táplálkozás, digitális kismedencei torna

Állati eredetű fehérjék helyett fogyassz növényi fehérjéket! A mióma növekedését serkentő szénhidrátok helyett fogyaszd a mióma zsugorítását elősegítő élelmiszereket. Mit lehet és mit nem? Hogyan hozd újra működésbe szervezeted öngyógyító folyamatait, amely során az oda nem illő felesleges anyagokat bontja le?  Hogyan serkentsd a méh egészségét biztosÍtó kismedencei vérkeringést tornával?

Mioma Organic Life 2.0 + Hormondiéta receptgyűjtemény és kismedencei Női Egészségtorna visszatérő olvasóknak kedvezménnyel. Kattints és gyógyulj természetesen!

Forrás:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/vaginal-hysterectomy/about/pac-20384541

https://www.mayoclinic.org/hysteroscopy/img-20007965

https://en.wikipedia.org/wiki/Hysterectomy

https://www.mayoclinic.org/medical-professionals/obstetrics-gynecology/news/hysterectomy-associated-with-an-increased-risk-of-cardiovascular-disease-study-says/mac-20476157

https://www.intimina.com/blog/what-is-a-hysterectomy/

https://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/6037/mehtukrozes-hiszteroszkopia

Méhtükrözés (hiszteroszkópia)

mióma műtétnőgyógyászat
Comments (11)
Add Comment
  • Mikó Andrea

    Szeptemberben műtött Ács professzor. Hüvelyi méheltávolítás volt. A 6 hetes kontrollon mindent rendben talált, azt mondta visszatérhetek a rendes éltemhez, de elfelejtettem megkérdezni, hogy hasizom gyakorlatokat szabad-e csinálni. Elég puffadt még a hasam és zavar kicsit. Lehet azért a belső gyógyulás miatt óvatosan szabad csak tornázni?

    • Marika

      Szia! Engem augusztus 4-én műtöttek hasi vágással, a doki azt mondta hasizom erősítő gyakorlatok fél év múlva.

  • Ági

    Sziasztok! Segítségek kérnék, olyanoktól akik mostanában voltak műtéten. Olvastam a „megőrző” csomagról! Ez mit takar? Mit kell összeszedni ebbe? Én laikusként arra gondolok, hogy ami a legfontosabb, azt fogom összepakolni. A másik: Kérdezném, Ti a dokinak vagy nővéreknek adtatok valamit (pénzt vagy bármit) ajándékba? Köszönöm a válaszokat!

    • Cserháti Gabi

      Szia, március 1-től büntetik a hálapénzt, azt is aki adja, azt is aki kapja. Nem érdemes kockáztatni. Nővéreknek csokit, kávét ajándékozhatsz.

      • Berni

        Nekem laparos műtét után semmilyen megőrző nem volt. Visszakerültem a kórterembe.

    • Szilvi

      Megőrző csomagba ezeket tettem: papucs, hálóing, pohár, törölköző, fogkefe, fogkrém, tusfürdő, mosdószivacs (csak cicamosdás lesz) telefon (műtét előtt töltsd fel 100-ra), szemüveg, zsebkendő, kupakos víz (fekve is tudjál inni),
      ropi. Minden más a kórteremben maradt. Addig vagy az őrzőben amíg talpra nem tudsz állni és elmúlnak a műtét utáni rosszullétek.

  • Szandra

    Sziasztok! Van egy 9 cm miómám. Eddig a nőgyógyászom azt mondta, hogy laparral ki lehet venni.
    Ma kértem időpontot műtétre.És azt mondták a telefonban, hasi műtét lesz nem lapar. Megijedtem tőle. 31 éves vagyok, szeretnék babát. Ha nem laparoszkóppal veszik ki a miómát, nagy a kockázata a meddőségnek? Szerintetek vágjak bele, vagy keressek másik korházat(Még az orvos nevét se mondta meg, hogy ki fog műteni)? Köszönöm a válaszokat!

    • Zita

      A barátnőmet műtötték, vágták, ő is 30 éves volt nem volt gyereke. Ma már két gyereke is van, természetes úton születtek.

      • Dóra

        Szia! Nekem vágásos műtétem volt tavaly szeptemberben Kecskeméten. 5db miomát vettek ki, most 12 hetes terhes vagyok.
        Igaz a terhesség kezdete óta 2 mioma visszanőtt, (egészségesebben élek, ezért addig nem jöttek vissza amig nem estem teherbe szerencsére) dolgoznak a hormonok úgy hogy ne aggódj , neked is sikerülni fog (29 éves vagyok)

        • Szilvia

          Szia, önmagában az, hogy hasi műtét, amiatt ne izgulj. Talán még biztonságosabb is mint a lapar, jobban látnak, jobban hozzáférnek a dolgokhoz. Nekem 7 db miómát vettek ki, köztük 11 centiset is, és lehet elvileg gyerekem, a vágás is alig látszik, „bugyi vonalban” van… persze „kellemesebb” a lapar, de nem vészes a hasi vágás se.

          • Cserháti Gabi

            Szia! Ha elfogadod tőlem; Nemcsak a sebészeti megoldás létezik, van más alternatíva is. Az elváltozás lelki okát kell megkeresni és életmódot váltani.