Nőgyógyászati szakkifejezések jelentése magyarul

A nőgyógyászati vizsgálat miómát állapít meg, amelyről kezünkbe nyomnak egy papírt. Az orvosi vizsgálat eredményét tartalmazó ambuláns lap hemzseg az érthetetlen kifejezésektől és bár orvosoddal ejtettek néhány szót a betegségről, a lap végigbogarászása megannyi kérdés tolul a fejedbe. Alig várod hogy haza érj, leülj a számítógép elé. Internetes nyomozásba kezdesz. 

Az orvosi szaknyelv latin, amit a betegek nem értenek.
Magam eleinte azt sem tudtam mit jelent az a szó, hogy fibroma?
Vagy fogalmam sem volt arról, mit jelent az a szó hogy invaziv, vagy akár a laparoszkópia?
Akkor is tágra nyílt szemekkel bámultam, amikor jónéhány éve az orvos gravidának szólított.
Ezért itt összegyűjtöttem a szerintem leggyakrabban előforduló nőgyógyászati szakkifejezések jelentését. Bízom benne, hogy segítségedre lesznek.

Orvosi szakkifejezések és jelentésük

Anémia: vérszegénység

Anamnézis: Kórtörténet, a korábbi betegségek és a jelenlegi panaszok ismertetése.

Ambuláns: járóbeteg

Ambuláns lap: Ambuláns lapot kapunk a nőgyógyászati vizsgálat után, amelyen a diagnózis, az ellátás ideje, módja és terápiás javaslat, további vizsgálatok szükségessége található.

Adenomyosis: Az adenomyosis az endometriózis egyik típusa lehet, melyben a méh belső nyálkahártya borítása szigetek formájában megjelenik a méh izomzatán. A méh megnagyobbodik, akár 2-3 szorosa is lehet a normálisnak. Alhasi görcsöket, komoly vérzészavarokat okoz. Megjelenése 35-40 év feletti nőknél gyakori. Nálam mióma-val együtt jelentkezett.

Abrasio (küret, nőgyógyászati kaparás): A méh belső felszínének megtisztítása, a méhnyak és a méh üreg nyálkahártyájának  eltávolítását jelenti. A hüvelyen és méhszájon keresztül a méh üregét a felesleges szövetdaraboktól megszabadítják, kiürítik. A méhnyálkahártya rétegből nyert szövetdarabokat szövettani vizsgálatra küldik. A vérzés zavarok hátterében a hormonrendszer zavara, gyulladásos folyamat, valamint jó és rosszindulatú szövetburjánzás állhat.

Autoimmun betegség: A szervezet nem ismeri fel saját sejtjeit, automatikus immunválaszt indít önmaga ellen. Ebbe a csoportba tartoznak a nők 30 %-át érintő pajzsmirigy betegségek.

Biopszia: Szövetminta vétel mikroszkópos vizsgálat céljából, abban az esetben ha rákos megbetegedés gyanúja áll fent.

Cervix: Méhnyak

CRP vagy C-reaktív protein: Egy fehérje, amelynek szintje gyulladás esetén akár ezerszeresére is emelkedhet a májban. Gyógyulás esetén az érték gyorsan csökken.

Cytológia: Élő szervezetek sejtszerkezetével foglalkozó orvosi tudomány. Nőgyógyászati vizsgálat során mintát vesznek. A P1, P2 érték esetében nincs kóros elváltozás. P3 értéktől már különböző kezelések szükségesek az orvos utasítása szerint. Bővebben itt olvashatsz róla. http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/korai_mehnyakrak/557

Fibróma: Rostos kötőszövetből álló jóindulatú daganat a méh különböző pontjain. (A fibrómát bőrbetegségekkel, anyajegyekkel kapcsolatban is gyakran említik.

Ginekológia (Gynecology): Nőgyógyászat

Gesztáció, Gestation, Graviditas, Pregnancy: A babavárás állapota

Gravida: A babát váró nő. (Amikor a fiam a hasamban volt és őt vártam, 2-3 hetente számos vizsgálaton kellett megjelennem. Az orvosok gyakran “gravidáztak”. Akkor jöttem rá, hogy az én vagyok, a babát váró nő.)

Endometrium: A méh belső nyálkahártya borítása. Vastagsága a ciklus során folyamatosan változik. (Állítólag ha 8 mm-től vastagabb az rendellenességre utal.)

Endometrium hyperplasia: A méhüreget fedő nyálkahártya túlságosan megvastagszik. Időben kell felismerni, mert rosszindulatú elváltozáshoz is vezethet.

Endometriosis: Gyakori kismedencei fájdalmat okozó krónikus nőgyógyászati betegség. A méh nyálkahártyával azonos szövet rendellenesen megjelenik más szervekben. A 25-44 év közötti menstruáló nőket érinti.

Endokrinológia:Orvosi szakterület, amely a belső elválasztású mirigyek (pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, petefészkek, mellékvese, hasnyálmirigy, agyalapi mirigy, tobozmirigy, stb.) működésével foglalkozik. A belső elválasztású mirigyek a hormonműködést és a szaporító szervek működését is szabályozzák, ezért nőgyógyászati panaszok esetén érdemes endokrinológus szakember véleményét is kikérni.

Fundus:Méhfenék

FSH: Folikulus stimuláló vagy tüszőserkentő hormon. A petesejt növekedését és működését szabályozza. Hatáskiváltáshoz az LH hormon szükséges.

HGB, Hemoglobin: A vér oxigénszállító molekulája, a vörösvértestek fő alkotóeleme. Szerepe, hogy oxigént szállít a vérben a tüdőből a test szövetekbe. Két fő részből áll, a vas (hem) és a globin elnevezésű fehérjéből.

Hysteroskopia: Méhtükrözés, a méh üregének vizsgálata optikai eszközökkel. Diagnosztikai és műtéti technika, amely segítségével a méh belső felszínét és a méh nyálkahártyát megfigyelik és a talált elváltozásokat feltárják, majd megműtik.

Infertilitás: Terméketlenség, meddőség.

Intramurális: A méh falában (a mióma elhelyezkedése)

Intrauterin (IU): Méhen belüli.

Intravénás: A gyógyszereket vénán keresztül, infúzióban juttatják a szervezetbe.

Invaziv: Olyan orvosi eljárás, amely során a testbe vágás, vagy szúrás révén hatolnak be.

Irrigálás: Eljárás, amely során víz vagy gyógyszeres folyadék segítségével tisztítják ki a hüvelyt és méhnyakat.

Intrauterine device (IUD): Méhen belüli eszköz, általában fogamzásgátlásra használt spirál.

Karcinogén: Rákos daganatot okozó anyagok. Részletes felsorolásukat megtalálod a http://www.organikus.hu/mergezo.php honlapon.

Katéter: Vékony rugalmas cső, amelyen keresztül folyadékot juttatnak a szervezetbe, vagy elvezetnek belőle.

Laparoszkópia: Hasüregtükrözés. A laparoszkópos mióma műtét pontos leírásáról ide klikkelve olvashatsz: A mióma orvosi kezelése

Leiomióma: Lásd, mióma

LH (luteinizáló hormon): A sárgatest képződést és a peteérést (ovuláció-t) szabályozó hormon.

Menarche: Orvosi szaknyelven az első menstruáció ideje, a női nemi érés kezdete.

Myometrium: Méhtest

Mióma:A méh sima vagy izomszövetekből álló jóindulatú daganata.

Ovarium:Petefészek, magház

Ösztrogén:Tüszőhormon. Túlnyomórészt a petefészkekben termelődő az elsődleges nemi jelleget és a ciklus első felében domináns hormon. Miómás elváltozás estében gyakran található a háttérben hormonális probléma, ösztrogéndominancia. Serkenti a méhnyálkahártya osztódását és méhizomzat tömegének növelését. Itt olvashatsz róla: mióma kialakulásának okai

Perimenopauza: A változókort megelőző hormoningadozással, gyakran testi, lelki panaszokkal járó állapot. Olvass erről többet itt: Hormonális változások a menopauza körül

Polip– Hám eredetű méhnyálkahártya megvastagodás. A mióma és polip közötti hasonlóságokról és különbségekről itt olvashatsz.

Posztmenopauza: A változókor utáni állapot, amikor a nemi hormonok szintje erőteljesen lecsökken és ennek következtében számos más egészségügyi kockázattal kell a nőknek szembenézni, mint például a szív-koszorúér betegségek, vagy a csontritkulás. Olvass erről többet itt: Hormonális változások a menopauza körül

Progeszteron: Sárgatesthormon. Egyesek szerint fiatalító hormon. Másodlagos női nemi hormon, feladata a méhnyálkahártya előkészítése a megtermékenyült petesejt befogadására. Hiánya több nőgyógyászati betegség megjelenését eredményezheti. Olvass erről többet itt: Mi okozza a hormonműködés zavarát? A progeszteron élettani hatásai A progeszteron a fiatalító hormon

Uterus jelentése: anyaméh

Kapcsolódó tartalmak:

Mióma tünetei Mióma kialakulásának okai Mióma kezelése természetes úton  Mióma kezelése orvosi segítség  Hasznos tények…, amelyeket érdemes tudnod!  Mióma főoldal  Mióma történetek

.

Mióma, ösztrogén dominancia kezelése természetesen

Rendszeresen olvasod a mioma.hu híreit? Készen állsz a közös munkára és már megtetted az első lépéseket? Ha igen a válasz a kedvezményes ajánlat neked szól! Mioma Organic Life 2.0 + Hormondiéta + Női Egészségtorna három termék egyben. Kattints és szerezd meg most a három életminőségjavító terméket!

Forrás:
http://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/4061/mit-kell-tudni-a-nogyogyaszati-kuretrol
miómanőgyógyászat
Comments (3)
Add Comment
 • Viki

  A múlt hét csütörtökön készült UH felvételen a méhfalban 17 mm-es kis miómat írnak.
  Azt meg tudja valaki mondani az 50×53 tagolt szerkezetű terime mellette mi a túrót jelent?
  A privát orvosom a klinikán vizsgált, 1000 beteg mellett, nem volt rám ideje.
  Előre is köszönöm én már belefáradtam ezek tanulmányozásába sajnos.

  • Cserháti Gabi

   igen, ez szinte mindannyiunk problémája, hogy nem tudjuk értelmezni a leleteket, így azok arra jók hogy “marhára elkezdjünk félni”. egyszer megkérdeztem egy orvost, miért nem lehet ezt magyarul, röviden érthetően leírni? az volt a válasz, hogy ezt a kollégák egymásnak írják, nem a betegnek. ezt Ti értitek?