Az ösztrogén szerepe a mióma kialakulásában

Ösztrogén
6

Mi az ösztrogén?

Az ösztrogén egy emberi hormon, amely nőkben és férfiakban is megtalálható. A menstruációs ciklusért felelős másik fontos hormon a progeszteron. E két elsődleges nemi hormon a ciklus folyamán fele-fele arányban van jelen, amely egyensúlyt teremt.. Az ösztrogén mennyisége életünk során folyamatosan változik. Az ösztrogén-szint óriási hatással van közérzetünkre.

Mi befolyásolja életünk során az ösztrogén mennyiségét?

 • életkor
 • a menstruációs ciklus szakaszai
 • környezeti hatások

Az ösztrogén szerepe

Az ösztrogén más néven tüszőhormon a petefészkek által a ciklus teljes ideje alatt termelődő hormon. A ciklus első fele (1-14 nap) mégis az ösztrogén domináns időszaka (menstruációtól az ovulációig) Az ösztrogén többlet a zsírsejtekben raktározódik, onnan nehezen képes kiürülni.

A ciklus második fázisában a progeszteron veszi át a vezető szerepet. A menstruációs ciklus első napjaiban a vérben található ösztrogén és tesztoszteron mennyisége a legalacsonyabb. Emiatt sokszor érezzük úgy hogy itt a világvége, rosszkedvűvé, szomorúvá válunk. A munka lassabban megy, a figyelem szétszórt.
Ez az alacsony ösztrogén szint aztán a ciklus közepéig folyamatosan emelkedik. Az ösztrogén hatására a méhnyálkahártya megvastagszik, sejtosztódási folyamat indul el a méh belsejében. Ez a folyamat a tüszőrepedésig a ciklus 14. napjáig tart. Az ösztrogén emelkedésének időszaka alatt a szervezet egyre több energiával töltődik fel. Úgy érezzük „szárnyakat kapunk” a munkahelyi és családi élet kiegyensúlyozott.

 

Az ösztrogén progeszteronhoz viszonyított aránya számít

Az ösztrogén dominancia nem csak azt jelentheti hogy az ösztrogén szintünk túl magas. Az ösztrogén dominancia azt is jelentheti hogy nincs elegendő progeszteron a szervezetünkben, ami ellensúlyozná az ösztrogént. Minimális progeszteron mellett a normál vagy alacsony ösztrogén szint is ÖSZTROGÉNDOMINANCIA! Az ösztrogén progeszteronhoz viszonyított aránya számít, nem a laborokban használatos határérték!

Az ösztrogén a mióma kialakulásában:ösztrogén dominancia

Az ösztrogén dominancia hatására a megemelkedett ösztrogén szint miatt az ösztrogén sejtosztódást serkentő hatása érvényesül.

Külső környezeti hatások miatt sok plusz ösztrogén kerülhet szervezetünkbe. Ezek lehetnek káros hatású xenoösztrogének, vagy jótékony hatású fitoösztrogének. Valójában az ösztrogén dominancia előidézői túlnyomó részt a környezeti mérgek, vegyszerek, más néven xenoösztrogének. Kapcsolódó bejegyzés:Bizonytalan hatású, ösztrogén dominanciát kiváltó vegyszerek

A xenoösztrogének az emberi ösztrogéntől tízszer erősebb hatású kémiai vegyületek.  A sejtek receptoraihoz kötődve bejutnak szervezetünkbe ezzel felborítják a hormonháztartást. Szervezetünk ezeket a vegyületeket ivóvízből, levegőből, szennyezett talajon termesztett növényekből képes felvenni. De az ösztrogéndominanciát előidéző xenoösztrogének beépülnek a műanyagok, gyógyszerek,  kozmetikumok, tartósító anyagokat, ízfokozókat tartalmazó élelmiszerek, csomagolóanyagok révén is. Az idő múlásával a sok káros környezeti hatás összeadódik, az ösztrogéndominancia tartósan érvényesül. Egyre nagyobb az esély a jóindulatú méh daganat mióma kialakulására.

Az ösztrogéndominanciát előidéző xenoösztrogének testzsírban tárolódnak, amelyek csak lassan ürülnek ki. Tudatosan kialakított életmóddal, bizonyos enzimek segítségével, testmozgással azonban természetes módon is meg lehet szabadulni tőlük.

A progeszteron képes ellensúlyozni az ösztrogéndominancia hatását

Ha nem termelődik elég progeszteron a szervezetben az ösztrogén méhizomzatra kifejtett sejtosztódást serkentő hatása korlátlanul érvényesül.A magas ösztrogén szint a mióma kialakulásában fontos tényezőnek tűnik..

Az alacsony ösztrogénszint jelei a ciklus során

Az ösztrogénszint ingadozik a ciklus folyamán, amikor az alacsony szintre kerül a következőket tapasztalod: lelki értelemben véve depressziós, sírós, “nehéz az élet” felfogással bíró hangulat. Gyakori hangulatváltozás jellemzi.

Az alacsony ösztrogén szint testi jelei
 • kiszáradt bőr
 • száraz nyálkahártya
 • vérnyomás-ingadozás
 • súlynövekedés
 • hónalj fájdalom
 • alvászavar
 • menstruációs fájdalom
 • fejfájás

Az ösztrogén női szervezetre gyakorolt jótékony hatásai

A normális mennyiségben előforduló ösztrogén pozitív hatással bír a női szervezetre, ezek:

 • támogatja a kollagén-szintézist
 • megelőzi a csontritkulást
 • csökkenti a magas zsírértékeket a vérben
 • segít megőrizni az erek rugalmasságát
 • kiegyensúlyozottá teszi a vegetatív idegrendszer működését
 • az öregedéssel a változókorral az ösztrogénszint csökken

Az ösztrogén-hiány

Mit tapasztalunk változókori ösztrogénhiány esetén?

Az ösztrogénhiány a változókorra és idős korra jellemző elváltozásokat mutat:

 • a bőr vékonyabbá, szárazabbá válik
 • erősebb testszőrzet alakul ki
 • gyakori hajhullás
 • allergia
 • a felső ajkak felett kialakulnak a hosszanti ráncok
 • az orr területén, környékén a hajszálerek megszaporodnak, szélesebbé válnak

Az ösztrogéntermelés csökkenésével a kollagén és rugalmas rostok mennyisége csökken. Az izmok, a bőr ernyedtté válik. Szemégést, gyulladásra való hajlamot,, fájdalmas szexet és infarktusveszélyt jelent.

Mióma, ösztrogén dominancia kezelése természetesen (3 termék egyben)

Rendszeresen olvasod a mioma.hu híreit? Készen állsz a közös munkára és már megtetted az első lépéseket? Ha igen a válasz, a kedvezményes ajánlat neked szól! Mioma Organic Life 2.0 + Hormondiéta + Női Egészségtorna három termék egyben. Kattints és szerezd meg most a három közérzetjavító terméket!

Inspiráció:

Wie kann man den Progesteronspiegel natürlich erhöhen

6 hozzászólás
 1. Timea megjegyzése

  Sziasztok.Hol is kezdjem..november 6-an volt mióma eltávolító műtétem, kettő 2 cm-es egy 6 cm-es miómám volt. A műtét sikerült, úgy tűnt. Műtét után 6 héttel ismét találtak egy 2 cm-es miómát, megint megindult a köztes vérzés és mostanra már rendszertelenné is vált a menstruációm (azelőtt sosem volt rendszertelen). Az újabb mióma megjelenése után most ismét elmentem orvoshoz. Már nem egy, hanem 4 újabb miómám van. 2 a méhüregben, 2 a méhfalban. Mind 2 cm alatt vannak még. Az orvos szerint ismét műteni kell, eltávolítani a méhüregben levőket. Nem akarok még egy műtétet!! Miért nőnek ilyen tempóban??? Ha nem lehet megállítani, akkor a 4 havonta ismétlődő műtét lenne a megoldás??? A doki csak annyit mond,hogy nem tehetünk semmit!!! Segítséget kérek mit tehetnék hogy ne szaporodjanak, ne nőjenek tovább!!!

  1. Éva megjegyzése

   Az oldaladon levő információkat nagyon jó egy helyen látni!
   Igazán nagy segítség!!!
   Az orvos csak a szintetikus hormonkészítményeket és a műtétet ismeri.
   Az ösztrogén szintem több ciklusban is lett mérve.
   A 21. napokon mért progeszteron szintem a diéta és fitoterápia hatására 14-ről 36-ra emelkedett.
   A diétától 7 kg-ot fogytam, remélem, tovább már nem fogyok. Mivel a táplálkozás megváltoztatásától jobban érzem magam, ezért folytatom a diétát. Szerinted mit tehetnék még, mivel az erős vérzések csak átmenetileg enyhülnek?
   K.Y.K.Éva

 2. Lepres Kata megjegyzése

  Szia!
  Köszönöm,a sok-sok hasznos tanácsot:-)
  Mivel olvastam a blogon,hogy Neked sikerült a mióma, endometriosis betegséggel együtt is teherbe esned és kihordani a babát ,erre vonatkozóan lenne néhány dolog,amit megkérdeznék.
  Arra lennék kíváncsi,hogy hogyan sikerült megtartani a mióma mellett a terhességet,nem voltak-e komplikációk,kellet-e szedned valamit,mit tanácsolt az orvos?
  Szóval,nagyjából,minden érdekelne,hiszen nekem ez a legborzalmasabb az egészben,hogy nem tudok kihordani egy újabb babát,még akkor sem,ha megfogan.
  Nagyon érdekelne,ez Nálatok hogyan ment,milyen volt a terhesség,szülés és minden,ami ezzel kapcsolatos.
  Mert Neked sikerült az,ami nekem nem. Ráadásul,hasonló korban,mint amiben én vagyok és ez nagyon nagy erőt ad nekem,hogy talán mégis van esélyem.
  Ha nem titok és megosztanád velem,kérlek írjál erről!
  Eddig is nagyon sokat köszönhetek Neked,eddig senkitől nem kaptam ennyi segítséget, orvostól pláne nem!
  Hálás vagyok nagyon!
  Még egyszer köszönöm és várom a válaszod!
  Üdv.!

 3. Lepres Kata megjegyzése

  Kedves Gabi!
  Nagyon-nagyon kedves és aranyos vagy,hogy írtál! Nagyon köszönöm!
  Az én esetem hasonlóan „rejtélyes”,mint a tied.
  41 éves leszek októberben.
  Én is voltam rengeteg nőgyógyásznál,kb. én is legalább hatnál,ha nem többnél,igaz más okból.
  2001-ben született a kisfiam,nagy nehezen estem teherbe és a terhesség sem volt fáklyás menet. Vérzés,kórház hetekig,fenyegető vetélés miatt,nyitott méhszáj,aztán méhszáj polip műtét a 11 héten,a végén a 7. hónaptól nyitott méhszáj.Nem ragozom. Végül megszületett épen,szépen,egészségesen a gyerkőc.
  Igen ám,de mi szerettünk volna kistesót is,minél előbb. És itt jött a bökkenő,ugyanis nem estem teherbe. Évekig próbálkoztunk és orvostól orvosig jártunk,de sehol semmi. Nagyon el voltam keseredve.Közben mindegyik megvizsgált,mindent rendben találtak. Holott,biztos,hogy már akkor gondok voltak.2006-ban elvetéltem,nagyon korán,a 6. héten. Aztán évekig megint semmi. Nem akarom hosszú lére ereszteni,de a lényeg,hogy 2011-ben oda jutottam ,hogy az ki tudja hányadik orvos javasolt termékenység fokozó injekció kúrát.Meg is kaptam a szurikat három alkalommal. És úgy tűnt,hogy használtak is,mivel terhes lettem. Aztán kiderült az ultrahangon,hogy semmiféle rendes terhesség nincs,valamiféle apró petezsákot látnak ugyan..viszont tele vagyok mióma göbökkel! Azt hittem elájulok! Nekem addig minden orvos azt mondta,szép a méhem,mióma sehol! 8 éven át! Voltam ultrahangon ezerszer,még átjárhatósági vizsgálaton is,ahol a méhemben nem láttak semmit! 2008-ban! Erre jött ez a diagnózis.( Hozzáteszem,a menzeszemmel azelőtt soha nem volt gond,nem volt rendszertelen,nem volt sok,nem görcsöltem.)
  Elvetéltem. Aztán még egyszer is elvetéltem.
  Azóta nem térek magamhoz.
  Nagyon el vagyok keseredve. 40 évesen az utolsó reményem is elszállt,hogy legyen még egy gyerekünk.
  Ezen kívül,rettenetesen erős menzeszeim vannak,ömlik valósággal. Olyan vérszegény lettem,hogy szinte alig volt kimutatható vas a szervezetemben,hónapok óta szedem a vastablettát. Amúgy,a menzeszeim rendszeresek,mindig azok voltak. Soha nem volt ezzel gond. Viszont,nagyon sok van és újabban már görcsök is. Amik szintén soha nem voltak.
  Meg vagyok győződve róla,hogy a végső „döfés” nekem a hormon injekciók voltak! Azoktól alakult ki ez a borzalom. Végülis,logikus,hiszen nagy mennyiségű ösztrogént juttattak a szervezetembe, attól miómásodott el így a méhem.
  Mindenképpen megyek nőgyógyászhoz,meg fogom nézetni,mi a helyzet a miómáimmal.De a műtéttől nagyon félek és nagyon nem szeretném és mindent elkövetnék azért,hogy ne legyen.
  Ezért is köszönöm ezeket a hasznos étrendi és életmód tanácsokat! Nagyon jól jöttek és ki fogok próbálni dolgokat. Most kezdtem el egy gyógygomba készítményt is szedni. Bízom a természetes módszerekben.
  Ne haragudj,hogy ilyen hosszú voltam,de jól esik valaki olyannal beszélni erről,aki maga is átélte ezt!
  Köszönöm,hogy meghallgattál és a bizalmat.És remélem,tényleg meg fogok gyógyulni.:)
  Maradok továbbra is hűséges olvasód,köszi mindent!
  Üdv, Kata

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia Kata,
   nagyon sajnálom, azért ne add fel a baba lehetőségét sem.
   Pont hogy a progeszteronhiány miatt nem maradt meg a baba. Mikor megfogantál progit kellett volna bevinni. A progeszteron a baba megtartásában az egészséges terhességért felelős.
   Az ösztrogén hatás nagyon romboló. Cink, azt még szedj, ok? Sok helyen olvastam helyre állítja a menzesz panaszokat, hormonzavarokat..
   Keress rá a Googliben de majd én is írok róla.
   http://www.tenyek-tevhitek.hu/cink-es-fajdalmas-mesntruacio-dysmenorrhea.htm
   Hamarosan felteszem a mioma.hu-ra:
   A mióma gyógyítás 20 pontja
   Elkerülendő mérgek a háztartásban
   Meg fogsz gyógyulni, drukkolok!
   Gabi

 4. Az ösztrogén szerepe a mióma kialakulásában 2013-06-06

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás