Erős vérzés kezelése endometrium ablációval

Gyengeséget, vérszegénységet előidéző erős menstruáció a miómán túl más betegségeket is jelezhet, például endometrium hiperpláziát, adenomiózist, endometriózist, amelyek kiváltó oka lehet ösztrogéndominancia ( más néven progeszteronhiány).

Erős menstruáció kezelése

Az erős menstruáció szakorvosi kezelése mesterséges progeszteronnal, hormontartalmú méhen belüli eszközzel spirállal, majd egészségügyi kürettel (abrasio) történik. Tapasztalatok mutatják, bizonyos helyzetekben sem a gyógyszer, sem a spirál, sem pedig a méhkaparás nem hozza el a menstruáció gyengülését. Többen beszámolnak arról, hogy a non-stop menstruáció a kezelések ellenére tovább folytatódik. Amikor hosszú ideig tartó próbálkozás után sem a klinikai sem pedig az alternatív gyógymódok nem nyújtják a várt eredményt, ekkor  merül fel mint megoldási javaslat a méheltávolítás. Azonban a hölgyek nőiségét csorbító drasztikus beavatkozást a hölgyek többsége óriási traumaként éli meg, ezért minden módon igyekeznek elkerülni.

Kapcsolódó bejegyzések: 12 kérdés, amelyek segítenek eldönteni rendellenes-e a menstruációd?   Erős menstruáció kezelési lehetőségei   Négy erős menstruációt csillapító gyógynövény

Hogyan szűntethető meg a rendellenes méhvérzés végleg méheltávolítás nélkül?

Nőgyógyászati küretnél (abrasio) csupán a méhnyálkahártya felső rétegét távolítják el, ezért bizonyos idő elteltével újra keletkezik. Általában 2-3 hónap múlva a vérzés újra „beindul”. A méhnyálkahártya újra felépülését a méhnyálkahártya teljes “leégetése” akadályozza meg. Az eljárás az endometrium abláció, amelynél a méhnyálkahártya újbóli felépítéséért felelős méhnyálkahártya alapréteg is elpusztul.

Bipoláris rádiófrekvenciás endometrium abláció Forrás: https://www.uptodate.com/ 2005 Dowden Health Media

Endometrium abláció

Az endometrium abláció célja a méhizomzat szintjéig történő méhnyálkahártya eltávolítása. Hőhatás, elektromos áram vagy rádiófrekvencia segítségével pusztítják el végleg a méhnyálkahártyát. Így az nem tud ismét kialakulni, vérzészavart okozni. Milton H. Goldrath amerikai nőgyógyász nevéhez fűződik a módszer felfedezése 1979-ben.
Egynapos kórházi tartózkodás keretében altatásban hüvelyen keresztül felvezetett hiszteroszkóp segítségével végzik. Méheltávolítással összevetve kevésbé megterhelő. Abláció után megszűnik a fogamzóképesség, többé nincs lehetőség teherbeesésre, ezért csak családalapításon túli hölgyeknél végzik. Műtét után két hónapig számítani lehet kisebb vérezgetésre, sárgás folyásra. Állítólag az országban kevés klinikán állnak rendelkezésre a szükséges technikai feltételek, ezért ritkán hallunk róla.

Endometrium ablációs módszerek

  • elektromos árammal történő endometrium abláció
  • ballon terápiás
  • rádiófrekvenciás
  • fagyasztásos (kryoabláció)
  • mikrohullámos és
  • lézeres endometrium abláció

Kizáró okok (4)

Ha a méh óriási méretű, belső felszíne egyenetlen, abláció után is visszatérhet a méhvérzés. Ezért az abláció kizáró oka az ultrahangfelvételen kimutatható nagy méh, a méhmegnagyobbodással járó adenomiózis (endometriózis egyik formája, a méhnyálhártya szigetek átszövik a méhfalat) Kizáró ok lehet még a közepes méretű méh is. Az ablációs eszköz nehezítettsége miatt nem tudja a nyálkahártyát az egész szakaszon leégetni. Kizáró ok a rosszindulatú endometrium folyamat, ezért abláció előtt kötelező a méhnyálkahártya szövettani vizsgálata (abrasió). További kizáró ok még a méhgyulladás (endometritis).

Rizikó tényezők

Endometrium ablációs rizikó tényezőnek számít a méhfal sérülése (lyukadás) emiatt (méhizomzat sérül) méheltávolítás válhat szükségessé. Tüdőödéma, tüdőembólia és a környező szervek sérülése előfordulhat. A Mayo Klinika Obstetrics and Gynecology-ban megjelent közlemény szerint, az abláción átesett nők 16-20 százaléka szorul további méhvérzés miatt méheltávolításra, vagy további kezelésre a beavatkozást követő öt éven belül. Kevésbé hatékony a módszer a beavatkozást megelőzően erős menstruációs fájdalommal rendelkező 45 év alatti hölgyek körében. A női kismedence anatómiája és a hormontermelés változatlan marad.

Eredmények

A beavatkozások 80 százaléka sikeres, ami azt jelenti hogy az esetek 30-40 százalékában a menstruáció teljesen megszűnik, a másik 30-40 százalékban a menstruáció megmarad de lényegesebb kevesebb lesz. A hölgyek kisebb csoportja 1-2 alkalommal még erős, később csekély vérzésről számol be. 6-12 hónap elteltével látható a kezelés végleges hatása. Az endometrium abláció tartós eredményt nyújt, csekély esély van a méhnyálkahártya újbóli felépülésére.

Kapcsolódó bejegyzések: 13 mióma, adenomiózis információ Professzor Dr. Ács Nándor Semmelweis Egyetem Szülészeti Nőgyógyászati Klinika igazgatójától

Forrás:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/endometrial-ablation/about/pac-20393932

https://en.wikipedia.org/wiki/Endometrial_ablation 

mioma.hu szelíd nőgyógyászat

https://budakeszimedical.hu/meheltavolitas-helyett-endometrium-ablacio/

https://binobruno.com/meheltavolitas-helyett-endometrium-ablacio/

Házipatika/ Van megoldás a túl erős menstruációra

Mayo Klinika Obstetrics and Gynecology

https://bernau.immanuel.de/abteilungen/gynaekologie/leistungen/endometriumablation/

https://de.wikipedia.org/wiki/Endometriumablation  

https://www.uksh.de/frauenklinik-kiel/Bereiche/Gyn%C3%A4kologie/F%C3%BCr+Patientinnen/Ihre+Operation/Informationen+zu+verschiedenen+Operationen/Geb%C3%A4rmutterspiegelung/Endometriumablation.html  

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16569-atypical-endometrial-hyperplasia

https://en.wikipedia.org/wiki/Adenomyosis  

https://www.researchgate.net/scientific-contributions/Milton-H-Goldrath-2036654256 

https://www.danielgomezmd.com/endometrial-ablation-obstetrician-gynecologist-fort-lauderdale-fl/ 

https://www.columbiadoctors.org/health-library/multimedia/endometrial-ablation/

https://www.uptodate.com/contents/image/print?imageKey=OBGYN%2F81118~OBGYN%2F61150  

Comments (2)
Add Comment
  • Ildi

    Kedves Gabi, bár más jellegű a problémám mégis hasonló tünetekkel.Olyan segítő információkat találtam az oldalon, hogy gondoltam visszajelzek. Ma lesz a méhablációs műtétem a sote-n, köszönöm a hasznos gyakorlati infókat. Azért félek nagyon, szoríts nekem…

    • Cserháti Gabi

      Kedves Ildikó, nagyon örülök ha segítenek az oldalon található információk. Ezért csinálom, nagy örömmel. Szorítok neked. Kérlek írd meg hogy sikerült a műtét. Mi a tapasztalatod, megszüntek a panaszok?