Laparoszkópos mióma eltávolítás

Néhány évvel ezelőtt a nőgyógyászati sebészeti beavatkozások többsége a hason ejtett hosszú függőleges metszésen keresztül történt. Ma már a mióma, endometriózis betegek többségét laparoszkópos eljárással (kulcslyuk sebészet) kezelik. A hason ejtett kisebb nyílásokon (3-4 db 1-2 cm) keresztül távolítják el a rendellenes szöveteket.

Hogyan zajlik a laparoszkópos mióma eltávolítás?

A betegek túlnyomó részénél már nem szükséges méheltávolítás. A szervmegtartó műtéteknél csupán a miómát távolítják el, a méh megmarad.

Miért javasolják gyakran a méheltávolítást a mióma eltávolítása helyett?

A beavatkozáshoz speciális eszközök szükségesek, ami korszerű berendezésekkel ellátott klinikákon áll rendelkezésre:

Kisebb szakrendelőkben eszközhiány miatt a méh eltávolítását javasolják. A méheltávolítás könnyebben kivitelezhető.  A laparoszkópos mióma eltávolítás nemcsak speciális orvosi eszközöket, de speciális orvosi ismeretet és tapasztalatot is. Valószínű az is, hogy a laparoszkópos mióma eltávolítás költségei magasabbak mint a méheltávolításé.

Egyszer azt hallottam, a méheltávolítást egy rezidens is el tudja végezni. A mióma göbök kihámozását, apró nyílásokon keresztüli feldarabolását, eltávolítását felkészült, tapasztalattal rendelkező orvos tudja végre hajtani.

A mióma laparoszkópos eltávolítás lépései

  1. Altatás.
  2. A hasüreg széndioxid gázzal való feltöltése. Erre azért van szükség, mert a gázzal felfújt hasüregben több hely lesz a munkához és többet lehet látni.
  3. A hasüregbe való behatolás a köldökön illetve a has alsó részén kétoldalt történik. Általában 2-3, szükség esetén akár 4 apró, kb. 1-2 cm-es nyílást vágnak a hason.
  4. A nyílásokon keresztül vezetik be az optikai eszközöket illetve mikro-sebészeti eszközöket a hasüregbe.
  1. A méh falánál speciális elektromos eszközzel a mióma feletti részt megnyitják, majd a göböt kihámozzák.
  1. Ezt követően a hasüregbe bejuttatnak egy speciális aprító eszközt, melynek segítségével az apró nyíláson keresztül darabokban ki tudják venni a „felaprított” akár 10 cm-nél is nagyobb miómát.
  2. A méhen keletkező sebet apró nyílásokon keresztül több rétegben varratokkal zárják.

A laparoszkópos mióma eltávolítás alkalmas egyidejűleg akár több mióma göb eltávolítására is. Amennyiben a méhben sok  5-10-15  mióma göb is látható és meg akarják menteni a méhet, akkor több külön műtét szükséges az összes mióma göb eltávolításához.

A laparoszkópos mióma eltávolítást követően a beteg két napot tölt kórházban, majd haza mehet. Egy hét kímélő életmód után munkába állhat.

Méheltávolítás esetében a beteg 4-5 nap (varratszedés) után hagyhatja el a kórházat, majd 6 hét táppénz után térhet vissza munkahelyére. Pont úgy mint a császármetszés esetében, hiszen ott is hat hét a hasi seb gyógyulási ideje.

A mióma műtétek összehasonlító táblázata

(Új módszer a mióma gyógyításban pdf dokumentum 2. oldal) Az összeállítás szempontjai, a felépülés időtartama, termékenység, komplikáció előfordulása, kórházi tartózkodás, hátrányok. Mióma embolizációról:Mióma-embolizáció méheltávolítás helyett

Külföldi laparoszkópos eljárások gáz és altatás nélkül:

Külföldön már létezik a laparoszkópos mióma eltávolítás gázmentes változata, illetve az altatás nélküli méhtükrözés is. Ezekről infot külföldi oldalakon itt találsz: http://myome.de/  http://endogyn.de/gaslose-lift-laparoskopie/gaslose-bauchspiegelung-im-zdf/

Kapcsolódó bejegyzések: Méhmegtartó mióma műtét A méheltávolítások egyik leggyakoribb oka: mióma Hogyan készülj a mióma eltávolító műtétre? A mióma korszerű kezelése Az első személyes tapasztalat az ultrahangos mióma eltávolításról (Bécs) Egy rejtélyes betegség:adenomiózis Csak semmi pánik! A diagnózis: mióma 

Életmód a hormonegyensúly érdekében

A mióma ösztrogénfüggő daganat, amelynek okai a gyakori peteérési zavar (a tüszőrepedés elmaradása, a progeszteronhiány, az egyoldalú ösztrogénterhelés). Ilyen esetben a kiváltó okot kell megszüntetni. Hogy ez sikerüljön, életmódváltással befolyást gyakorolhatsz a mióma növekedés gyorsaságára, vagy a növekedés visszafordítására. Ha kitartó vagy és jól csinálod a mióma akár el is sorvadhat. Milyen lépéseket kell tenned ennek érdekében? Kattints: Mioma Organic Life 3.0 életmód

 

Forrás:

http://endogyn.de/

http://drtomosvary.hu/laparoszkopia-lsk-hastukrozes/115

http://www.nemesekteherbe.hu/tartalom/Muteti_beavatkozasok_a_meddoseg_kezeleseben/Mioma_Myoma_eltavolitasa_laparoszkoppal

http://laparoscopyofadhesiolysis.com/

Myome – Uterusmyome – Myome der Gebärmutter – Uterus myomatosus

 

 

mióma műtét
Comments (21)
Add Comment
  • Anikó

    Kedves Aliz! Ha aktuális még a kérdésed szívesen írok neked. Hat hete estem át laparoszkópos mióma műtéten. Megosztom veled a tapasztalataimat ha érdekel, előtte nekem sem volt semmilyen műtétem eléggé féltem de minden jól alakult !!

  • Mariann

    Két hónapja laporaszkópos mioma műtétem volt. Kiderült úgy benne van a méh falban hogy biztonságosabbnak látták az orvosok ha nem nyúlnak hozzá. A Női Egészségtornát https://mioma.hu/kezeles-termeszetes-modon/noi-egeszsegtorna/ folytatom, de gondoltam hogy az étkezéssel is segíteném hogy ne nőjön vissza. Ebben szeretném a segítségeteket kérni, hogy mik azok az ételek amit kerülni kéne?

  • Alíz

    38 éves vagyok, pár éve fedezték fel, hogy van egy miómám, nekem semmi problémát nem okoz a mai napig, egy gyereket szültem mellette természetes úton, problémamentes terhesség után. A tegnapi nőgyógyi kontrollon derült ki, nott a mioma, most 4x7cm, az orvosom a laporoszkopikus műtétet javasolta, azt mondta jó lenne még az iden kivenni, h ne nőjön tovább. Parázok, hisz soha semmilyen műtétem nem volt. Tegnap óta rengeteget olvastam róla, aki már túl van egy ilyen műtéten az meg tudna írni, h mégis mire számítsak, ezen kívül bármi biztatót szívesen olvasnék.

    • Zsóka

      Tavalyelőtt vettek észre egy 3cm-es miómát a méh külső falán ami elkezdett nőni, terhesség kezdetén volt 3.5cm a végére 8cm lett, most 5cm. A nőgyógyászom azt javasolja, hogy operáltassam meg laparoscoposan. Szerintetetk ha nincs panaszom az 5centis méh külső falán elhelyezkedő miómát eltávolíttassam laparoszkóposan? Megéri a procedúra ha nincs panaszom?

  • Andi

    Akinek már volt császármetszése annak vajon csinálnak laparoszkópos mioma eltávolítást?

    • Zita

      volt császármetszésem, később férfi ökölnyi miomat vettek ki, pár év eltelte után, laporoszkópiával egy méhen kívűli terhességet szakítottak meg. igaz, fájdalmas volt picit utána, de a műtét után 9 nappal már dolgoztam.

    • Irma

      Engem egyik orvos sem tudott müteni laparoszkóppal, pedig több nögyógyászati mütétem volt! A miomamra azt mondták, az összenövések miatt nem férnek hozzá laparoszkóppal. Viszont a vakbelemet laparoszkoppal vették ki!

      • Anikó

        Akinek volt màr mostanàban laparoszkópos mioma eltàvolítása, mennyi volt a műtétre a vàrakozàsi idő?

        • Cserháti Gabi

          Dr. Bokor Attila SOTE II. Klinikán mióma, endometriózis laparoszkópos specialistánál félév is lehet. Magánrendelés utáni műtét esetén az idő feleződhet.

          • Edit

            Laparoszkópos mioma műtét előtt állok, érdekelne, mire számíthatok közvetlen műtét után, vérzés, rosszullét stb. Esetleg ha van valakinek tapasztalata és szívesen megosztaná megköszönném ? Nagyon izgulok, de rászántam magam, még 41 éves leszek idén, nem szeretném megvárni amíg nagyobb baj lesz.Előre is köszönöm az írásokat! E.

          • Cserháti Gabi

            Laparoszkópos mióma műtét után két nappal haza lehet menni, 6 nap után munkába lehet állni. A gyógyulási idő rövid. Ami kellemetlen a has gázzal feltöltése. Ha nincs altatás, csak érzéstelenítés nem túl kellemes megélni, amikor a beteg keze-lába négy ponton rögzítve, 5-6-7 orvos, asszisztensek „sürögnek-forognak” a műtőasztal 60 fokos szögben megemelve, miközben zajlik a beavatkozás….

          • Gyöngyi

            Most műtöttek laparoszkópos mióma eltávolítás volt. 3db belső miómám volt és 1 db 6cm-es a méh külső falán. Nem szeretném hogy visszanőjenek ezért belefogok az életmódváltoztatásba. A barátnőm már kipróbálta és jók a tapasztalatai. 3 éve volt mióma műtéte, azóta nem nőttek vissza. A Mioma Organic lIFE 2.0 és Hormondiéta segített. https://mioma.hu/hormondieta/

  • András

    Kedves Gabi!

    Az lenne a kérdésem, hogy van esetleg itt az oldalon tapasztalat a mióma eltávolító műtétek (hagyományos vs laparoszkópos) közötti különbségről? Mi a barátnőmmel e két verzió között dilemmázunk. (viszonylag nagyméretű 10 cm-es miómáról van szó). Egy helyen azt olvastam, hogy a nagyobb méretű miómákat laparoszkópos műtéttel nem tudják eltávolítani… A tanácsokat előre is köszönöm!

    • Cserháti Gabi

      Szia, egy legutóbbi műtéti tapasztalatleírás. A nagy méretű mióma eltávolítása laparoszkópiával indult, de vágás lett belőle. Itt olvashatsz róla.https://mioma.hu/mioma-mutet-uj/ További műtéti tapasztalatokról a fenti menü TUDÁSBÁZISban. Itt görgess le a MIÓMA MŰTÉTEK és a MIÓMA TÖRTÉNETEK címsor alá, ahol sok-sok bejegyzést találsz. Ha segítségre van szükséged, keress!

      • Cserháti Gabi

        Aktuális műtéti tapasztalatok Marcsitól 2017 augusztusban, új információkkal. (Fókuszált ultrahangos mióma eltávolítás egyelőre még Németországban.) https://mioma.hu/fokuszalt-ultrahangos-mioma-eltavolitas-2017-augusztusban/ Beavatkozás után 6 héttel Marcsi közérzetéről, a mióma panaszok megszűnéséről: „Nagyon jòl èrzem magam, fàjdalmak nèlkūl ès mindenfèle tūnetek nèlkùl. A miòma okozta panaszok…mint pl szexuàlis egyūttlètkori fàjdalom vagy gyakori vizelèsi inger megszűntek.”

  • Kondacs Erika

    Kedves Gabi
    már többször írtam Neked mindig nagyon hasznos tanácsokat adtál, de sajnos csak meg kellett műteni igaz laporoszkóppal csak a miómáimat szedték ki, csütörtökön műtöttek ma már itthon vagyok. Már most kezdem előről az aggódást mert az orvos aki műtött Dr Szeberényi Zsolt főorvos úr, megkérdeztem lehet e valamit tenni hogy ne keletkezzenek újra erre a válasza az volt, hogy nem . Én ebbe nem nyugszom bele továbbra is olvasom az oldaladat, és mihelyst lehetőségeim (anyagi ) engedi megrendelem tőled a letölthető életmód tanácsaidat, mert az hogy egy év alatt csak egy centit nőtt a miómám a Te oldaladon olvasható tanácsaidnak köszönhetem . Továbbra is jó munkát és egészséget kívánok üdvözlettel Kondacs Erika

    • Cserháti Gabi

      Kedves Erika, nagy tisztelője vagyok az orvosoknak, a tudásukhoz nyilván semmi kétség nem fér, nem is szeretnék vitába szállni velük. Véleményem szerint nincs idejük hogy az életmód kérdéseiről mélyebben és hosszabban beszélgessenek. Ezt a problémát magunknak kell megoldani. Az ő feladatuk hogy műtsenek és gyógyszereket írjanak fel. Ettől függetlenül minden orvos elismeri a betegségek kialakulásában az életmód döntő szerepét. Nincs ez másképpen a mióma esetében. A mióma korszerű kezelése (írók:Ács Nándor, Battyáni István, Harmat Zoltán, Koppán Miklós, Kulka Janina, Nagy Sándor, Pál Attila, Rákóczi István, Tóth Zoltán)című nőgyógyászok számára írott könyvben a rizikó és hajlamosító tényezők szerepét egyértelműen elismerik. Bővebben ezen a linken. https://mioma.hu/a-mioma-korszeru-kezelese/. Számos példa bizonyítja hogy az életmód megváltoztatásával a mióma akár felére is zsugorodhat, a panaszok megszűnnek és egy év múlva ugyanaz az orvos azt nyilatkozza, a miómát nem kell műteni.

    • Beatrix

      Kedves Erika,
      engem is Szeberenyi főorvos úr fog műteni. lenne pár kérdésem ha nem zavar, kaphatnék egy e-mail címet?
      Koszonom

      • Zsuzsa

        Két hónapja 10×13 cm nagyságú miómát laparoszkóppal műtöttek egy budapesti klinikán.
        Mindenkinek azt javaslom próbálja meg a laparoszkópos műtétet, ilyen nagyméretű mióma mellett. Sajnos a műtét óta állandó pisilési gondjaim vannak.
        Azt hittem elmúlik lassan, de nem. A hasfalam nem akar visszahúzódni mintha kitágult volna bennem minden. Milyen tapasztalataitok vannak laparoszkópos műtét után? Visszahúzódik a hasfal? Olyan érzés, mintha a hasamat fel tudnám fújni mint egy lufit. Elég furcsa. Sokszor magától felpuffad a hasam. Tehát a lényeg, az egész nem olyan mint régen. A komfort érzés megváltozott. A műtét után -igaz tudtam járni, hajolni- de a hat hét keményen ott volt.
        Alig volt erőm sokszor. Két hónapja történt a műtét, emelni már tudok. Sok szerencsét mindenkinek a miómával szemben. Nagyon sok kitartás, türelem és bátorság szükséges a műtéthez! Gabi, Te sok erőt adtál, köszönöm Neked!

        • Cserháti Gabi

          Vizelet-visszatartási nehézség esetén is vannak természetes megoldások, amelyekkel a panaszok enyhíthetők:https://mioma.hu/azonnal-bepisilek/
          Úgy tapasztalom, méhcsonkolás, méheltávolítás esetén általában 6 hét gyógyulási időt ígérnek, ehelyett a 6-9 hónap a reális gyógyulási idő. Van akinek még jócskán félév után is szúrnak a belső varratok. Laparoszkópos műtétnél azt mondják egy hét után munkába lehet állni!? itt is jóval hosszabb a gyógyulási idő, inkább 6 hét, két hónap. Hallottam már a méheltávolítást egy ebédszüneti sétához hasonlítani, ami enyhén szólva lebecsüli a műtét utáni fizikai és lelki állapotot. A teljes gyógyulás időigényes.

        • Dóra

          szia Zsuzsi! Neked azóta rendeződött ez a probléma? Nekem kívulről a varratok szépek, de olyan, mintha valami folyton nyomná a hólyagomat és sokszor van alhasi fájdalmam.