Laparoszkópos mióma eltávolítás fotósorozat

mióma kulcslyuksebészet öt képben

Úgy vélem, az információ egy lépés a gyógyulás felé, amely segít a műtét előtti stressz és félelem leküzdésében.

A kulcslyuk-sebészetnek is nevezett laparoszkópos méhmióma eltávolítás fontosabb lépései fotósorozaton

Eddigi bejegyzéseinknél stock fotókat használtunk. Ezért nagy öröm számomra, hogy ezúttal egy igazi műtétről, igazi fotókat mutathatunk, amivel a külső szemlélő számára titokzatos kórházi műtő kulisszái mögé láthatunk. A kórház úttörő szerepet vállalva nem minden napi módon járul hozzá a betegek tájékoztatásához.
Helyszín: Békés Megyei Központi Kórház, ahol az elmúlt 23 év alatt több mint 1500 sikeres laparoszkópos mióma eltávolítást végeztek.

Jó hír a családtervezés előtt állók részére

Amennyiben a meddőség oka a mióma, akkor a laparoszkópos eltávolítás után a teherbe esési arány 57%.

Kapcsolódó bejegyzés. 11 kérdés – 11 válasz: Interjú dr. Szeberényi Zsolt főorvossal

A beavatkozás során egy 38 éves hölgy hat centiméteres miómáját távolították el sikeresen. Ma már panaszmentes beteg két nap után elhagyta a kórházat, tíz nap elteltével pedig (kontroll után) munkába állt.

Fotó a méhben elhelyezkedő miómárólA beteg altatása, eszközök előkészítése, a műtéti behatolási pontok jelölése steril filctollal

 

A hasüreg széndioxid gázzal feltöltése a belső szervek láthatósága miatt, az endoszkóp bevezetése

 

Speciális ragasztó stripek felhelyezése – így nem kell varratokat behelyezni, a seb később nem látszik
Az endoszkóp számítógép monitorra kivetített képen látható az eszközök bevezetése

 

A végleges állapot: varratok helyett speciálisan ragasztott sebekkel, a köldökön kivezetett drénnel – így a későbbiekben annak a helye sem látszik

A mioma.hu olvasói nevében szeretnék köszönetet mondani a Békés Megyei Réthy Pál Központi Kórház Szülészeti Nőgyógyászati Osztály csapatának és vezetőjének

Dr. Szeberényi Zsolt főorvos úrnak a hazánkban egyedülálló fotósorozat elkészítéséért.

Kapcsolódó bejegyzés: Az étrend hatása szerveinkre mióma műtétnél

Mióma Organic Life életmódprogram segíthet a hormonegyensúly elérésében és a mióma növekedésének megfékezésében. Katt, rendeld meg most! Semmit nem veszítesz!

Forrás:

https://medicover.hu/en/surgeries-inpatient-care/gynaecological-surgery/laparoscopic-myoma-removal/ 

https://www.london-fibroids.com/expertise/laparoscopic-myomectomy/  

https://de.wikipedia.org/wiki/Ingrid_Gerhard

 

 

 

mióma műtétnőgyógyászat
Comments (9)
Add Comment
  • Lola:))))

    Most már tudok ülni az íróasztalomnál rövidebb ideig és le tudom írni a tapasztalataimat.
    Február 17. műtöttek a SOTE 2. sz. Nőgyógy.-i Klinikán LAPAROSZKÓPOS MÉHMEGTARTÓS MIÓMAELTÁVOLÍTÁSsal.
    Dr Vezér Márton volt az „operatőr” Dr Sobel Gábor az „asszisztens”. Nagyon profik voltak, nem kellett vágni a laparoszkópon kívül és így is 5 db miómát szedtek ki (több nem is volt látható, MR alapján 7-8 db van, de az a 2-3 nagyon pici), kb 1-1,5 órás műtét volt. MOST ÚGY ÉRZEM, NEM JÁRHATTAM VOLNA JOBBAN, MINDEN ÚGY TÖRTÉNT, AHOGY NEKEM A LEGJOBB. Az összes orvos figyelmes, kedves, vérprofi volt a Klinikán. Vezér Mártonnal többször is tudtam egyeztetni a műtétről előtte.Sok lenne mindent leírni, ezért próbálok inkább praktikus tanácsokat adni azoknak, akik erre várnak, vagy dilemmáznak a műtéten. A honlapon is van fent 1 rövid tájékoztató: https://semmelweis.hu/noidaganatsebeszet/mutet-elott/ ezt pár SZUBJEKTÍV TANÁCCSAL kiegészíteném, hátha valakinek segít.2 dologról írok.
    PRAKTIKUS TÁRGYAK, AMIT VIGYÉL MAGADDAL A KÓRHÁZBA (SOTE 2. sz. NŐI KLINIKA)
    FORGATÓKÖNYV MŰTÉT ELŐTT/ALATT/UTÁN
    1. MILYEN PAKKOT / CSOMAGOT PAKOLJ BE? és MILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT FOG KELLENI?
    Ahogy itt olvastam, praktikus két külön csomaggal készülni. Inkább több dolog legyen nálad, mert ha bent tartanak, nehéz lesz pótolni, mivel nincs látogatás a COVID miatt.
    Egy GURULÓS KISBŐRÖND – osztályra, ahol kapsz ágyat (Wizzair-es méret) és egy PEHELYKÖNNYŰ KIS CSOMAG az intenzív örzőbe (nem mindenki kerül ide). Érdemes olyan UTCA RUHÁBA bemenni, amit a műtött hasadra kényelmes lesz felvenni (bő, gumis derekú), különben pizsamában mész haza, ahogy én is tettem, vagy szitkozódva próbálod visszahúzni a csinos szűk nadrágodat. L
    A KIS CSOMAGRA csak akkor lesz szükséged, ha a műtét után megfigyelnek (EKG, vérnyomás, ujjhegyen véroxigén-szint mérésre van szükség). Na és akkor itt jött a dilemmám reggel, miután felvettek az osztályra, hogy magaddal vidd-e mikor jön érted a gurulós kocsival a műtős cukifiú. Aki eleve nagy műtétre készül (laparotómia / nagy hasi vágás, vagy egyéb komplex, hosszú műtétek), annak várhatóan kelleni fog ez. A nővérek/ápolók mikor erre rákérdeztem viccelődtek, hogy mit akarok én az intenzíven csinálni, meg hogy biztos nem bírom őket eléggé, és hogy eszem ágába ne legyen vinni őrzős csomagot, „há minek az…”. Aztán a műtétem hosszabb lett + nehezen ébresztettek fel az altatásból és így inkább megfigyeltek még délután a POSZTOPERATÍV / INTENZÍV ŐRZŐBEN. Praktikus lett volna, ha az ágyamon hagyom az OSZTÁLYON a POSZTOP. INT. ŐRZŐS kiscsomagot, de mivel a fekvőbeteg osztályos nővér lebeszélt róla, szanaszét voltak a cuccaim. Volt olyan lány, akinek eleve a lábánál volt egy kis csomag a gurulós kocsin a műtétre menet. Szóval, ha tudod, hogy nagy műtét lesz, szerintem jobb vinni / összekészíteni az ágyad végére, ha kérdéses, akkor hagyd az ágy végén és a POSZTOP. INT. ŐRZŐS nővérek, akik iszonyú kedvesek és figyelmesek, elhozzák Neked az OSZTÁLYRÓL az ŐRZŐBE.
    Hogy Nektek ne legyen ilyen problémátok, leírom a két csomag praktikus tartalmát.
    1. EGY PEHELYKÖNNYŰ KIS CSOMAG AZ INTENZÍV ÖRZŐBE (NEM MINDENKINEK LESZ RÁ SZÜKSÉGE, CSAK HA MEGFIGYELNEK MŰTÉT UTÁN): AZÉRT LEGYEN KÖNNYŰ, MERT MŰTÉT UTÁN NEM FOGSZ TUDNI SEMMI NEHEZET MEGEMELNI ÉS TILOS IS.
    · KOMPRESSZIÓS HARISNYA (nem kötelező, csak elővigyázatosság trombózis ellen, vény nélkül kapható a SOTE gyógyászati segédeszköz boltban, kül. méretekben 4-5 ezer Ft volt.) Ez műtét előtt közvetlenül kell felvenni.
    · PAPUCS, amiben tudsz majd csoszogni műtét után (IGEN, nem vicc….), könnyű belelépni, és vízálló, ha zuhanyzáskor is használni szeretnéd
    · BŐ HÁLÓING kb. TÉRDIG ÉRŐS (nem nadrágos), mivel a branul még kilóg az alkarodból, így ha szoros az ujja, beleakad.
    · BUGYI, BETÉT ebből nagyobb nedvszívóképességű, ha véreznél kicsit (nálam semmi vérzés nem volt)
    · CUMIS ÜVEG (cél, hogy függőlegesen fekve is tudj kortyogatni, mert műtét után iszonyúan ki van száradva a szád, ajkad.) ehelyett saját fejlesztés a sima fél literes pille palack kupak átlyukasztása és rajta szívószál átdugása (lsd.: fotó.)
    · GYULLADÁSCSÖKKENTŰ gyógynövényes TOROKCUKORKA: alternatív (nekem nem kellett, de sokaknak igen, ha a lélegeztető cső felsérti a toroknyálkahártyát).
    · TELEFON, hogy ha magadhoz tértél már az őrzőből tudj üzenni a családnak, barátoknak (érdemes előtt maxra tölteni.)
    · WC PAPÍR
    · FOGKEFE, FOGKRÉM, POHÁR (ha éjszaka is ott tartanak)
    · KIS DESSZERT – INTENZÍVES NŐVÉREKNEK: nagyon figyelmesek, kedvesek, nem úgy mint az OSZTÁLYON. Ha valami apró kis ajándékot, desszertet be tudsz tenni még a zsákodba, érdemes, biztos jól esik nekik. Ez nem paraszolvencia.
    2. GURULÓS KISBŐRÖND TARTALMA: A FEKVŐBETEG OSZTÁLYON FOG KELLENI.
    · ALVÓPÁRNA (a benti nagyon kényelmetlen, csomóba vannak összeállva a szivacsdarabkák, arra jó, ha fel akarod támasztani a hátadat.)
    · SZEMTAKARÓ, ha zavarnak a fények, van, hogy nyitva marad a 6 ágyas kórterem ajtaja és a folyosón ég a lámpa egész éjjel.
    · ÉRTÉKEKET NE HOZZ (bankkártya, mert nem megoldott az őrzés), csak a legfontosabb IRATOK (TAJ-kártya, személyi, lakcímkártya, némi készpénz BÜFÉ, haza taxihoz, ha kell)
    · CUMISÜVEGES / SZÍVÓSZÁLAS ITAL (sokat kell inni műtét után, ki vagy száradva nagyon)
    · VÁLTÁS BŐ HÁLÓING, KÖNNYŰ KÖPENY (nagyon meleg volt az osztályon én nem vettem fel soha a fürdőköpenyt)
    · BUGYIK: 3-4 db(bő, kényelmes, ne nyomja elől a pocidat majd),
    · BETÉTEK (különböző nedvszívó képességű, nekem elég volt a legkisebb tisztasági, de van, aki vérzik utána picit)
    · FÜLDUGÓ, ha zavarnak a szobatársak, vagy éjszaka a hangok
    · FERTŐTLENÍTŐ SPRAY + konyhai TÖRLŐPAPÍR VAGY FERTŐTLENÍTŐ KENDŐ Az éjjeliszekrény, ágyvég (törölközőt ide rakod), közös WC! letörlésére.
    · ADAGOLÓS SZAPPAN: sem az osztályon, sem a mosdóban nincsen.
    · KEMPING-ÉTKÉSZLET: MŰANYAG TÁNYÉR, KISPOHÁR, EVŐESZKÖZ (reggelihez tányért, kést nem adnak, csak neylonban 2 üres zsemlét + 1 tömlős körözöttet)
    · TÚLÉLŐ KAJACSOMAG: amivel fel tudod tuningolni a benti kosztot. Semmi olyat, ami felfújja a hasadat (pl.: nyers zöldségek). Ami biztos jó: puffasztott barnarizs, natur joghurt, almakompót, szűrt almalé, gyömbér / ánizs / édeskömény tea) De ha majd lebírsz menni a BÜFÉBE, akkor nem kell (én nem bírtam másnap sem). Vittem egy almalevet, WASA szeletet, aminek nagyon tudtam örülni a műtét másnapján reggel. Nem nagyon adnak tippeket a nővérek, hogy mit egyél, mit nem. Műtét napján este nem kaptunk semmit enni, de az egyik szobatársam, akinek laparos polipeltávolítás volt, még aznap este befalt egy szendvicset. Erről nem merek nyilatkozni, hogy helyes-e. A dokim azt mondta, bármit ehetek műtét után. HŰTŐ A FOLYOSÓN VAN (KÖZÖS), tehát valamibe jól kompaktold össze a csomagodat. Eléggé tele volt, mikor én ott voltam.
    · VÁLTÁS MASZK (végig maszkban kell lenni, a műtőbe is ebben tolnak be, a kórteremben is, elvileg alvás közben is)
    2. FORGATÓKÖNYV, ELŐKÉSZÜLETEK ÉS COVID-PROTOKOLL:
    · műtét előtt: ALTATÓORVOSI konzultáció KÖTELEZŐ (időpontot hetekkel előre kell kérni) az összes leleteddel (teljes labor, vércsoport, ellenanyag vizsgálat, EKG, mellkasröntgen)
    · Műtét előtt 1 nappal hashajtás, az X-PREP-75 (hatóanyag: Sennoside B) KÉSZLETHIÁNYOS Budapesten, nekem 2 hét múlvára tudtak volna rendelni. Ehelyett VÉNY NÉLKÜL vettem keserű-sósvizet 2 adagosat (2×1 dl), aminek az 1. adagját már MŰTÉT ELŐTTI NAP 10.00-kor be kell vennem. Jelentem, működött, a bevétel után kb. 1,5 órával beindult a hasam. Utána már csak üres csontleves levét ittam ebédre, majd 14-16 órakor kell a 2. adagot bevenni. Szörnyű íze volt, én kis teával fehigítva ittam, estére minden is kiment belőlem. Műtét napján már nem szabad SE ENNI, SE INNI!
    · műtét napján 7.00-kor az Ambulanciára kell menni az alagsorba a bőröndöddel együtt. Ha van oltásod, COVID gyorsteszt, majd 10 perc múlva szólnak, ha oké. Ha nincs oltásod előre csináltass PCR tesztet.
    · ezután húzol sorszámot a földszinten a FEKVŐBETEG osztályra. Ha szólítanak, a leleteidet kérik el és megmondják merre menj (balra, kávéautomata előtt megint balra, majd ott lifttel az 1. emeletre fel.) Itt nem veszik el a leleteket, csak átnézik, hogy minden megvan-e?
    · Megérkeztél a FEKVŐBETEG OSZTÁLYRA. Itt előbb-utóbb megcsinálják a BETEGFELVÉTELT (zöld/kék ruhás dokik), elveszik a műtéthez szükséges dokumentumokat, aláíratják a nyilatkozatokat. Ezután elfoglalod a szobádat/ágyadat, én 6 ágyasban voltam. Érdemes MINDENT kipakolni, mert műtét után fogsz visszatérni ide, mozgásban jóval korlátozottabban (emelni, hajolni nem fogsz tudni). Ha kész vagy, fel kell venned a HÓFEHÉR hálóinget / tógát, fehérnemű nélkül, bevenni a kis bogyót (valszeg nyugtató) és várni hogy jöjjön érted a jóképű betegszállító fiú hordággyal.
    · MŰTŐ: megérkeztél ide, mindenki kedves, a műtő orvosoddal pár szót válthatsz még. Ezután áttesznek a műtőasztalra, egyáltalán nem félelmetes, én nem izgultam kicsit sem. Az aneszteziológus feltesz még pár kérdést és utána 3 szippantás az altatógázba (3 mély sóhajtást kér az aneszteziológus, én a 2.-nál aludtam el) és már nem is emlékszel semmire. Tehát semmi fájdalmat nem érzel.
    · POSZTOPERATÍV INTENZÍV ŐRZŐ / FEKVŐBETEG OSZTÁLY: A következő állomás, attól függően, hogy mekkora műtét volt, voltak-e nehézségek. Engem az INTENZÍV (POSZTOPERATÍV ŐRZŐBE) vittek. Itt irtó kedves volt mindenki. Itt ébredtem fel, a nővérek elmondják, hogy mi a szitu és a dokim is odajött, hogy elmondja, mi történt. Megy az EKG, vérnyomásmérés, véroxigén-ujjhegyen.
    · OTTHON vagy: engem másnap délelőtt elengedtek. A csomagomat nagyon nehezen összepakoltam, de a bőrönd emelésében kértem segítséget a gyakornok fiútól, aki nagyon készségesen segít. A felhőbe felkerül a zárójelentés és a VÉRHIGÍTÓ, amit nekem pl 10 napig kell szúrni minden nap. Nem nagy ügy, nem fáj, csak meg kell szokni. A család, párod, barát segítsége kelleni fog az első napokban. Felkelésben, főzésben, és talán még a vérhigító szuri beadásában is az elején. Napról napra MINDEN JOBB

  • Adri

    Sziasztok! Két kérdésem lenne. Mióma műtét előtt milyen hasfal erősítő tornát csináltok 1-2 hónappal előtte? Valami hasizom erősítés plusz az aviva vagy női torna? Tudtok ajánlani videót esetleg? Másik kérdés: laparoszkópos mióma műtét után hány hét betegszabit vesztek ki, számítógépes munka esetén? (Asszisztens azt mondta most nekem hogy 1-2 nap után lehet menni dolgozni?!)

    • Noémi

      Szia, én másfél hét után itthonról dolgoztam pár napot, az még elviselhető volt, de a műtét utáni 3. heten be kellett menjek az irodába. Ami utólag jó nagy baromság volt, szenvedtem is esténként a fájdalomtól.
      Az aki műtét után 2 nappal tud dolgozni az már a wonderwomen kategória ????de persze attól függ milyen es mekkora műtéted lesz.

      • Gabi

        Én laparoszkópos műtét utan 3 hetet voltam otthon.

        • Szilvi

          Én laparos műtét után 3,5 hétig voltam otthon, de így utólag úgy gondolom, hogy még 1 hetet otthon kellett volna maradnom. Az első hét szenvedés volt (szintén számítógépes munka). Adj időt magadnak, légy türelmes és pihenj, amennyit csak tudsz. Gyors felépülést kívánok!

  • Bea

    Sziasztok!
    Két hónapja volt laparoszkópos mióma műtétem. Tegnapelőtt voltam kontrollon ahol az orvos megállapította, hogy petefészekgyulladásom van, ettől vannak a borzalmas hasi fájdalmaim, nem pedig az összenövésektől. Antibiotikumot kaptam rá. Van valaki, aki hasonlóan járt és ez volt a műtét következménye?

    • Szilvi

      Nekem volt már petefészekgyulladásom, (bár nem mióma műtét után) kaptam Cataflamt, antibiotikumot. Az antibiotikumnak nem orultem mivel refluxos vagyok a gyomrom kikészül tőle.
      De ha orvos írta fel, szedni kell. Élőflórás joghurtot kell enni naponta háromszor az antibiotikum kúra alatt, akkor nem árt a gyomornak. Nem feltétlenül kell a drága Normaflore és többiek. Jobbulást kívánok!

  • Bra

    Hahó! Laparoszkópos mióma eltávolítás után Nektek meddig fájt az alhasatok? Egy hónapja műtöttek és sokszor szúró vagy nyomó fájdalmat érzek.. Köszönöm a válaszaitokat!

    • Judit

      Nekem műtét után semmi nem fájt, aztán ahogy telt az idő kB 2..3 hét (gondolom gyógyult) úgy hùzòdott és szurkàlt. Még másfél hónap múlva is éreztem, de aztán fokozatosan elmúlt