A méh üregében található (intracavitalis) mióma

A miómák méhben való  elhelyezkedésük szerint különböző panaszokat okoznak. A méh külső felszínén található jóindulatú daganatok nyomhatják a környező szerveket, például a húgyhólyagot, amivel sűrű vizelési ingert okoznak. A méh falában található miómák deformálják a körte alakú méhet, alhasi nyomásérzést váltanak ki. A méhnyaknál elhelyezkedő mióma pedig orvosi szempontból a legtöbb kockázatot hordozza magában, hiszen a legsűrűbben erezett mióma. Bővebben: Méhnyaknál elhelyezkedő mióma  Kedvezőtlen elhelyezkedésű mióma

Ezúttal a hiszteroszkópiával (méhtükrözéssel) könnyen eltávolítható méhüregi miómáról olvashatsz.

A méh üregében található mióma tünetei

A méh üregében növekvő (intracavicalis) miómát a méhen belül teljesen középen szimmetrikus szabályos kör alakú „képződményként” írják le. A méh üregében növekvő mióma több napig elhúzódó erős vérzést, alvadékos menstruációt vált ki. A mióma a méh üregét részben kitölti, ezért gátolja a méhösszehúzódást.

Az intracavitalis mióma négy (4) jellemzője

  • Az intracavicalis mióma okozta erős vérzés megszüntetése érdekében általában vérzéscsillapító készítményt kapunk vagy hormontartalmú spirált helyeznek fel a méhben.
  • Az intracavicalis mióma nem azonos a méhnyálkahártya alatti, a méh felszínét bedomborító miómával.
  • Az intracavicalis miómát nőgyógyászati tapintási vizsgálat, illetve hüvelyi ultrahang segítségével állapítják meg. A vizsgálatokat legcélszerűbb a menzeszt követő héten végezni.
  • Az intracavicalis mióma sebészi eltávolítása leggyakrabban hiszteroszkópiával (hysteroskopia jelentése: méhtükrözés) történik.
Az intracavitalis miómát hiszteroszkópiával távolítják el.
Illusztráció: drzsolnay-nogyogyasz.hu
Mi a hiszteroszkópia? Mire használják a nőgyógyászatban?

A hiszteroszkópia során a hüvelyen keresztül a méh üregébe néhány milliméter átmérőjű kamerát, illetve beavatkozásokra alkalmas apró eszközöket vezetnek be. A hiszteroszkópiát végző eszköz a hiszteroszkóp. A hiszteroszkóp segítségével speciális műszereket (fogókat, csipeszeket) juttatnak a méhbe.Ezekkel felaprítják, és eltávolítják a miómát, esetleg a méh belsejéből szövetmintát vesznek. A mintákat mikroszkópos szövettani vizsgálatra küldik. Az eljárás állítólag fájdalommentes, egynapos sebészeti ellátás keretében altatásban végzik. Az eljárást követően másnap el lehet hagyni a kórházat.

 

Inspiráció:

http://drzsolnai-nogyogyasz.hu/nogyogyaszat/mioma
http://nogyogyaszdebrecen.hu/hysteroszkopia/

Méhtükrözés (hiszteroszkópia)

https://www.mayoclinic.org/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/symptoms-causes/syc-20354288

http://drzsolnai-nogyogyasz.hu/nogyogyaszat/mioma

miómamióma műtét
Comments (4)
Add Comment
  • Veronika

    Sziasztok!
    Tegnap voltam kontrollon. Több mint egy éve volt 2020 02.15-én mióma műtétem.
    Mindent rendben találtak, de sajnos van újra a méhfalban egy kis miomagöb (1.5 cm). Az orvos azt mondta, ne aggódjak. Sajnos az a tapasztalat, ha valakit egyszer már műtött miómával, amíg aktívak a petefészkek ,az ösztrogén hatása miatt mindig vissza fognak jönni. Öröklött tényezők miatt.
    Mindenkinek kitartást és mihamarabbi gyógyulást kívánok!

    • Zsuzsa

      Én egy hónapja voltam fél éves kontrollon:-) Nálam is vannak „mióma kezdemények”, de azt mondták „az semmi…” Így én nem aggódok.

      • Ivett

        Nekem is egy éve májusban volt műtétem. Nuvaring fogamzásgátló hüvelygyűrűvel és Hölgyi teàval még kordàban tudom tartani az èn miòmàm, 6 hònap alatt èrdemben nem vàltozott a mèrete, remèlem így marad.

        • Bogi

          Nekem idén februárban vettek ki 2 nagy miómát. Most újra van két kicsi kezdemény.. ugyanezt mondta a Doktornő, hogy nem leszek sosem mióma-mentes.
          A fogamzásgátlót én senkinek nem javasolom. Trombózist kaptam. Nem egyértelmű, hogy attól, de van rá esély…