Három napos vasban gazdag étrend

vashiányos vérszegénység étrendi kezelése

Ma már nem csupán a hölgyek körében leggyakoribb ásványi anyag hiány a vashiány. Akinek miómája, hormonegyensúly problémából adódó ösztrogén dominanciája, túl erős menstruációja van, természetesen súlyosbítja a vashiány mértékét..  Egyetlen menstruációs nap 1-2 mg vasvesztéssel jár.

Vashiány következménye

A vas minden emberi sejtben megtalálható. Hiánya teljesítménycsökkenést eredményez.  Akár munkaképtelenséghez vezető fáradékonyság, gyengeség, koncentrációzavar jelzi. Mióma, erős menstruáció esetén minden bizonnyal neked is szükséged van vaspótlására.

Vashiány felszámolásához vasban gazdag táplálkozás szükséges

Vasban gazdag élelmiszerek listája több weboldalon megtalálható, napokra bontott táplálkozási tervet azonban ritkán találunk. A három napos „vasétrend” a vashiányos vérszegénység kezelésére tett javaslat. A vasraktárak feltöltése csupán az étkezés megváltoztatásával hónapokat vehet igénybe. Súlyos vérszegénység esetén nem nélkülözhető az szakorvosi segítség, vasinfúzió, vasinjekció, vényköteles vaskészítmény formában.

Kapcsolódó bejegyzés: Hová vezet a rendellenes vérzés? 8+2 kérdés amelyek  segítenek eldönteni rendellenes-e a menstruációs vérzésed? 

Hogyan jutunk elegendő vashoz táplálkozással?

A vaspótlás nem könnyű feladat, hiszen a szervezetbe bevitt vas csupán 5-15 százaléka hasznosul. Ezt a gyenge arányt néhány egyszerű szabály betartásával emelhetjük meg.

Vaspótlás három fő szabálya

1. Vásárolj tudatosan vasban gazdag élelmiszereket.

2. Vasat tartalmazó élelmiszerekből álló étkezés előtt egy órával és utána két órán keresztül kerüld a vas felszívódását hátráltató élelmiszereket! (kávé, kakaó, fekete tea, zöld tea, tej, tejtermékek)

3. Étkezés előtt egy órával, étkezés után három órával segítsd a vas felszívódását a következő anyagokkal: C vitamin, növényi fehérjék, savban gazdag gyümölcsök, hagyma, fokhagyma.

Fotó: Pinterest.com

Vasban gazdag étrend

Vasszükséglet különböző élethelyzetek szerint

A vasban gazdag étrend célja napi 15 mg vas bevitele. Ez a fiatal és termékeny korú hölgyek vasszükségletének megfelelő mennyiség. Klimaxon átesett hölgyek napi vasszükséglete tíz milligramm. Terhes, szoptató kismamák, a normálistól eltérő erős menstruációval rendelkező hölgyek vasszükséglete napi 20-30 milligramm. Ha nem tudod eldönteni rendellenes-e a menstruációd olvasd el ezt 8+2 kérdés amelyek segítenek eldönteni rendellenes-e a menstruációd?

A vasban gazdag étrend összeállításánál (Hormondiéta) a helyben termő, tápanyagokban gazdag, de vegyszerekben szegény friss élelmiszerekre építünk.  A három napos vaspótló étrend nem kőbe vésett szabály, elemeit kedved szerint variálhatod. Nassolnivalóval évszaknak megfeleleően kiegészíthető.  Nyáron szederrel, áfonyával, sárgabarackkal, ősszel vörös szőlővel, sommal, télen céklát, gránátalmával.

A vasban gazdag élelmiszerek vastartalma termőhely szerint erősen ingadozhat.

1. nap (15.2 mg vas)

Reggeli

2 deci frissen préselt narancslé vagy fél citrom kifacsart levét tartalmazó vörös tea a vas felszívódását segíti elő (0.7 mg vas)
Egy szelet tönkölykenyér (1.4 mg vas egy szelet 500 grammos tönköly kenyérben) vörös lencse- kendermag krémmel (25 gramm vöröslencse krém 1.5 mg vasat tartalmaz) napraforgómaggal megszórva.

Ebéd

Csalánleves (2 mg vas)
Paradicsomos cukkini spagetti (4 mg vas)

Nassolás: tízórai uzsonna

30 gramm diákcsemege (1 mg vas) A diákcsemegét készíts el Te magad. Mi legyen benne? Kevés szultána szárított mazsola szőlő (100 grammban 0.3 mg vas), sok kesudió (100 grammban 2.8 mg), aszalt sárgabarack (100 grammban 4.4 mg vas) aszalt füge 2.7 mg vas, dió (2.5 mg vas), mandula (3.1 mg vas), mogyoró (3.4 mg vas) napraforgómag (5.7 mg vas), tökmag (4.8 mg vas)

Vacsora

Sült édesburgonya erdei gombával, spenóttal (4.2 mg vas)

2. nap (17.5 mg vas)

Reggeli

Zöldturmix szezonális gyümölcsökkel, citrommal, szűrt vízzel.

Ebéd

Hideg borsó gazpacho (borsó, cukkini, avokádó, fenyőmag leves 2 mg vas/adag)
Fenyőmagvas mángold barnarizzsel (7.5 mg vas)

Uzsonna

Rizsdesszert

Vacsora

Kurkumás quinoa leves (4.3 mg vas/adag)

 

3. nap (15.2 mg vas)

Reggeli

Málnás, epres gyümölcssaláta (1 mg vas) alma, narancs, kivi, gránátalma (összesen 100 mg salátában 2 mg vas)

Ebéd

Fejes saláta, zöld saláta zsázsával, tökmaggal és tökmagolajjal (2.3 mg vas)
Paradicsomos párolt édeskömény gumó (2.8 mg vas)
Főtt lenmagos quinoa

Uzsonna

Tökmag (25 gramm 1 mg vas)

Vacsora

Currys édeskömény gumó leves (2.8 mg vas / adag)
Két szelet napraforgómagos tönkölykenyér

Vashiány, vérszegénység esetén a chili paprikát lehetőleg mellőzzük. Miért? Ebben a korábbi bejegyzésben megtudod! Két érdekesség a vas felszívódásával kapcsolatban

Vasértékek

A fenti vasértékek az alapanyagok vastartalma szerint van megadva. Az ételek vastartalmát friss fűszerekkel emelheted.

Fontos

Az étkezésre szánj elég időt. Ne siess, ne kapkodj, ne telefonálj, ne foglalkozz mással.
Egyél lassan az ételeket rágd meg alaposan. Alapos rágással az emésztést könnyíted, ezzel több vas hasznosulhat szervezetedben.

Súlyos vashiány esetén a vasszint tovább emelhető

Súlyos vashiány esetén egészítsd ki a zöldturmixodat vasban gazdag növényi készítményekkel. Például csalánlevélpor, petrezselyemlevélpor, búzafűpor, algák moringa, chlorella, kendermagpor. A vasban gazdag étrend és étrendkiegészítők hatására a vashiány (az erős menstruációs vérzés megszüntetése mellett) néhány hónap elteltével megszűnhet, a fáradékonyság a múlté lesz.

Mióma, ösztrogéndominancia kezelése, hormonegyensúly természetesen

A mióma ösztrogénfüggő daganat melynek okai a gyakori peteérési zavar (a tüszőrepedés elmaradása, a progeszteronhiány, az egyoldalú ösztrogénterhelés). Ilyen esetben tehát a kiváltó okot kell megszüntetni. Hogy ez sikerüljön életmódváltással befolyást gyakorolhatsz a mióma növekedés gyorsaságára, vagy a növekedés visszafordítására. Ha kitartó vagy és az életmódváltoztatást jól csinálod a miómák akár el is sorvadhatnak. Ebben segítünk! Életmód a kínzó mióma-menstruációs panaszok megszüntetése, a hormonegyensúly érdekében Étrend a hormonegyensúly helyreállítása érdekében Női Egészségtorna a kismedencei energiaáramlás serkentése

 

Kapcsolódó bejegyzések:

13 tipp mire ügyelj ha vasat szedsz 

Vashiány teszt

Vérszegénységre utaló értékek

A vérszegénység kezelése házilag

Két érdekesség a vas felszívódásával kapcsolatban

Mioma Organic Life kiadványok a mióma panaszok enyhítése érdekében

Forrás:

https://www.zentrum-der-gesundheit.de/ernaehrungsplan-mit-eisenreichen-lebensmitteln-810708.html

Der große Eisenmangel Ernährungsplan

https://www.zentrum-der-gesundheit.de/zucchini-spaghetti-mit-tomaten.html

https://www.zentrum-der-gesundheit.de/suesskartoffel-eintopf.html

vashiányvérszegénység
Comments (0)
Add Comment