A 38+ nőgyógyászati panaszok (mióma) életmód kezelésének egyik eszköze a méh egészségét biztosító (a mióma növekedését hátráltató) tápanyagok biztosítása lehetőleg természetes módon. A Hormondiéta ételek elkészítésénél ezért célunk hogy ételeinkben minél több hormonegyensúly teremtő hatású tápanyag maradjon.
Természetes vitaminpótlás a konyhában – Hogyan kerüljük el a tápanyag veszteséget főzés során?
címmel megjelenő Mioma Organic Life életmód tanulmányban sorra veszünk néhány az alapanyagok vitamintartalmának megőrzésével kapcsolatos tudnivalót és konyhai elkészítési módot.
A tápanyagveszteség függ az élelmiszer alapanyagtól (vitamin, ásványi anyag, antioxidáns típusától) és a főzés módjától. Az összeállítás bemutatja hogyan tudjuk a vitamin- ásványi anyag bevitelt természetes módon optimalizálni néhány egyszerű tipp segítségével.
Milyen kérdésekre kapsz választ a „Természetes vitaminpótlás a konyhában – Hogyan kerüljük el a tápanyagveszteséget” tanulmányban?
- Melyik főzési mód esetén a legnagyobb és melyiknél a legkisebb a tápanyag veszteség?
- Mire figyeljünk ételeink készítésénél hogy a tápanyagveszteség a lehető legkisebb legyen?
- Hogyan őrizhetjük meg a burgonya vagy a spenót C-vitamin tartalmát?
- Mennyi C-vitamin marad a hámozott főtt burgonyában és mennyi marad ugyanennyi sült burgonyában? Mennyi a C vitamin veszteség főzés, párolás, dinsztelés, újramelegítés esetén? Mennyi a C-vitamin veszteség 100 fok feletti főzés esetén? Mennyi a C-vitamin veszteség fagyasztás során? Mennyi a C-vitamin veszteség szárítás során?
- Egy vitaminhármas, amelyek egymás nélkül alig érnek valamit.
- A vízben oldódó vitaminoknál a hőhatás vagy a vízoldékonyság okoz nagyobb veszteséget?
- A fagyasztás milyen veszteséget okoz a többi tápanyag esetében?
- A béta karotin az A vitamin provitaminja zsírban oldódó vitamin. Hasznosulás szempontjából mégsem az olaj/zsír hozzáadása az elsődleges. Hogyan készítsük el jelentős béta-karotin veszteség nélkül a sárgarépát vagy a sütőtököt?
- Egy innovatív konyhai eljárás az élelmiszerek antioxidáns tartalmának megőrzése érdekében. Mit kell tudni a szuvidálás (Sous-Vide) konyhai eljárásról?
- Miért ne öntsd a burgonya főzővizét a lefolyóba? Hogyan használjuk fel a zöldségek főzővizét?
- A hőálló E vitamin. Mit jelent a mindennapokban?
- Hogyan változik az élelmiszerek antioxidáns tartalma főzés hatására?
- Likopin, a nőgyógyászati daganatok természetes kezelésében szerepet játszó antioxidáns. Miben van likopin? Hogyan segíthetjük hogy a likopin kifejthesse (mióma) daganatellenes hatását?
- Melyik a többi antioxidáns hatékonyságát emelő antioxidáns, amely a vércukor szintet képes akár 50 %-kal csökkenti?
- Mennyi lehet a kalcium, magnézium, vas és kálium főzési vesztesége?
4 tudnivaló a konyhai tápanyagveszteség elkerülése érdekében
1. A C vitamin veszteség zöldségtípus szerint különbözik. Ha például a burgonyát szobahőmérsékleten (20 C fok) tároljuk C-vitamin tartalma havonta 15 %-kal csökkenni fog! Ezért a konyhában sose tárolj több kiló burgonyát. Tedd ki a 10 fokos kamrába, vagy vásárolj hetente a termelői piacról frissen!
.
2. A spenót levelek egy nap eltelte után 56 %-ot veszítenek C-vitamin tartalmukból. A friss zöld leveleket mindig a szedés napján dinsztelve készítsd, hogy minél több folsav és C vitamin maradjon benne.
.
3. A zöldségek főzővizét ne öntsd ki a lefolyóba, hanem fogyaszd el szobahőmérsékletre hűtve vagy használd fel levesek, szószok, lúgosító zöld turmix készítéséhez.
.
4. Az alfa-liponsav kúra az időhiánnyal küzdő nők számára nyújthat segítséget a kismedencei idült gyulladásokat fenntartó vércukorszint ingadozás elkerülése érdekében. Hormondiéta alfa-liponsav kúra esetén -minden antioxidáns esetében érvényes ajánlás szerint- fogyaszd őket C- és E-vitaminnal kombinálva a jobb hasznosulás érdekében.
Tájékozódj, nézz körül alaposan az interneten!
Beszélgess nőgyógyász szakorvossal, endokrinológussal, természetgyógyásszal, táplálkozástudományi szakértőkkel, dietetikussal a közérzeted javítása érdekében. Ők hasznos tanácsokkal látnak el. Derítsd ki a mióma, ösztrogén dominancia és az életmód közötti összefüggéseket, derítsd ki esetedben mi vezethetett a mióma kialakulásához? Vajon mi az igazi oka a mióma növekedésének?
A Mioma Organic Life tanulmányok segítenek neked a mióma, ösztrogén dominancia, 38+ nőgyógyászati panaszok természetes eszközökkel történő kezelésében.
A „Természetes vitaminpótlás a konyhában – Hogyan kerüljük el a tápanyagveszteséget?” 11 oldalas rendszerbe f a magyar tanulmány hamarosan elérhető a Mioma Organic Life és Hormondiéta tudásanyag vásárlói számára. Figyeld a rendszeresen frissülő mioma.hu-t. Olvass, tájékozódj, beszélgess! Segítsünk egymásnak!
Magyar nyelven elérhető források:
http://sousvide.reblog.hu/sous-vide-mit-is-jelent
http://dietless.hu/b1-vitamin-tiamin-az-agyserkento/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Antoci%C3%A1nok
http://preventissimo.hu/tudastar/cikk/245
http://www.biotechusashop.hu/enciklopedia/Quercetin/
http://shop.builder.hu/alfa-liposav-ala-a2734
https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9ta-karotin
https://hu.wikipedia.org/wiki/Likopin
http://www2.pharm.u-szeged.hu/phcogweb/Cikkek/CsF%202006.09.pdf
Idegennyelvű források:
https://www.zentrum-der-gesundheit.de/naehrstoffverluste-beim-kochen-ia.html
http://www.vitalstoffmedizin.com/vitaminoide/alpha-liponsaeure.html
https://www.vimeda.de/magazin/gesundheit/biomarker/lycopin
alaniappan, A. R., et al. Mitochondrial ageing and the beneficial role of alpha-lipoic acid. Neurochem. 2007.
Kim, M. S., et al. Anti-obesity effects of alpha-lipoic acid mediated by suppression of hypothalamic AMP-activated protein kinase. Nat Med. 10(7):727-733, 2004.