Halfogyasztás advent idején

Sajnos a kelleténél jóval kevesebb halat eszünk egész évben. December az évben talán az egyetlen hónap amikor mindenki fogyaszt halat. A hal egészséges, könnyű, egyes fajtái értékes Omega-3 zsírsavakat tartalmaznak.

Omega-3 zsírsavak

Az Omega-3 esszenciális zsírsavak a hormonegyensúly és a  jóindulatú daganatok megelőzésében is szerepet játszanak.  Inzulin-semlegesítő, helyreállítja az anyagcserét, segíti a méregtelenítést, csökkenti az ösztrogénszintet és semlegesíti a káros savakat. Omega-3 zsírsavat tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával csökkenthetjük  a menstruáció előtti kellemetlen tüneteket.

Halak Omega-3 zsírsav tartalma (100 gramm)

  • hering 2040 mg
  • tonhal 1380 mg
  • lazac 750 mg
  • angolna 260 mg
  • busa 180 mg
  • pisztráng 140 mg
  • egyéb halak 100 mg alatt

A hölgyek többsége mégis ritkán eszik halat. Sokan nem szeretik a szagát, az ízét, nem tudják jól elkészíteni. E Még a legszigorúbb terápiás étrendből sem hiányozhat. Néhány apró fortély ismeretével rövid idő alatt el lehet készíteni. Hogyan vásárolj halat?

A friss hal mennyire friss?

Az éttermek kínálatában gyakran szerepelnek frissen fogott halak az étlapon, de ez csak abban az esetben hihető, ha vízparton élünk. Gyakran a frissnek kikiáltott halat is mélyhűtötték már legalább egyszer. A frissként árult hal, lehet 1 napostól 2 hetesig bármilyen.

Haltenyésztés

A tenyésztett lazac több szennyezőanyagot tartalmazhat, ezért egyes környezetvédelmi szervezetek nem is  javasolják a mesterséges körülmények között tartott lazac vásárlását. Az Amerikai Orvosszövetség folyóiratában megjelent tanulmány szerint viszont a tudósok kiszámították: ha 100 ezer ember 70 éven át heti két alkalommal fogyasztana tenyésztett lazacot, az csupán 24 extra rákos megbetegedést jelentene, viszont 7000 embert mentene meg attól, hogy szívbetegségben haljon meg. A tenyésztett lazac széles körben elérhető, rengeteg Omega-3 zsírsavat tartalmaz. Az ára változó, de talán megfizethető. Ha lazacot vásárolsz, a bőr eltávolításával, a zsíros részek lenyesésével.a szennyeződést minimálisra csökkentheted.

A halak vitamin tartalma

A hal 17-25 százalékban tartalmaz fehérjét, és általában remek B-vitamin  (különösen B12 és B6 vitamin) forrás. A zsíros halak bőven tartalmaznak A és D vitamint. A friss szardínia, a lazac és a konzervhalak apró, lágy, ehető gerince értékes kalciumot tartalmaz. A sós vízi halakban ásványok is találhatók, például vas, jód, foszfor és szelén. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok mind fontosak a daganatos betegségek, a mióma megelőzése szempontjából. A hal koleszterintartalma, még ha picit zsíros is, alacsony (50-90 mg/100 g).

Az Omega-3 zsírsavak egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavak. A koleszterin szint karbantartásával, a vérnyomás csökkentésével javítják a keringési rendszer állapotát is. Az agyi funkciókkal és a lelki egészséggel is kapcsolatba hozzák őket, mivel csökkentik a depressziót és az elbutulást.

  • A sötétebb húsú halak  (a mély nyílt vízben élő tonhal, a hering és a makréla) a húsukban raktározzák a zsírt, ezért magas az Omega-3 zsírsav tartalmuk.
  • A hideg és friss vizekben élő halak – a tavi hering, a tavi pisztráng, lazac és a sneci – szintén sok Omega-3 zsírsavat tartalmaznak.
  • Általánosságban a fehér húsú halak (a tőkehal vagy a lepényhal) zsírszegények. Ezek a halak a májukban tárolják a zsiradékokat.

Higany

A ragadozó halakban több a higany. A zsákmányként elfogyasztott halakból kerül a szervezetükbe. A higany gátolja a magzatok és a kisgyermekek agyának fejlődését. Ezért a Harvard Népegészségügyi Iskola javaslata, hogy terhes és szoptatós anyák, kisgyermekek hetente kétszer fogyasszanak halat. Kerüljétek a következő fajtákat: cápa, kardhal, lágy sugaras halak és királymakréla.

További hasznos információ és három ingyenes tanulmány

Mioma Organic Life 2.0 életmód + Hormondiéta a mióma zsugorítása és a hormonegyensúly érdekében. Kattints!

Klikkelj további hasznos mióma információkért:

Mióma tünetei Mióma kialakulásának okai Mióma kezelése természetes úton  Mióma kezelése orvosi segítség  Hasznos tények…, amelyeket érdemes tudnod!  Mióma főoldal  Mióma történetek

Comments (0)
Add Comment