Csipőműtétek és mióma

Zsuzsától a napokban kaptam egy levelet, amelyet hozzájárulásával nyilvánosságra hozok.  A történetből mi a tanulság? Az oldal végén megtalálod!

A miómával foglalkozó honlap nagyon tetszik. A tájékoztatók részletesek és a témával kapcsolatban egy oldalon belül szinte minden kérdésre válasz kaphat az érdeklődő, még akkor is ha nem szakember. A mioma.hu olvasóival szeretném megosztani történetemet, mivel nálam egy teljesen váratlan fordulattal oldódott meg ideiglenesen pár évre a mióma probléma. 45 éves koromban csípő protézis műtétre vállalkoztam (2009.) A műtét előtt teljes kivizsgáláson kellett átesnem. Többek között nőgyógyászati szűrő vizsgálaton is. Ekkor derült ki, hogy férfi ököl nagyságú miómám van. Nem kérdezték meg hogy van-e ezzel kapcsolatos panaszom. A nőgyógyászaton azt sem mondták el, hogy a mióma milyen tünetekkel jár. Én magamban úgy gondoltam akkor teljesen tudatlanul, hogy a mióma nem okoz problémát nekem.

Csípőprotézis műtétre készülve

Így folytattam a felkészülést a csípőműtétre. Később a kórházi beavatkozás előtt pár nappal az orvosom vérhígító készítmény szedését rendelte el. A „vérhígító kúrát” műtét után még pár hónapon keresztül folytatnom kellett. A vérhígító mellékhatásának tulajdonítottam a menstruációmban bekövetkezett változást. Több dolgot furcsáltam, de akkoriban a csípőprotézis műtét sikerére koncentráltam. Főleg ezzel voltam elfoglalva. Kórházi tartózkodásom utáni első menstruáció alatt furcsa dolgokat tapasztaltam. Nagyon erőteljes vérzéssel járó, nagy darabokkal ürülő menstruációs ciklusok következtek.

Hogyan változott a menstruáció a vérhígító miatt?

Bocsánat, hogy részletezem, de csirkemáj nagyságú alvadt vér darabok ürültek minden egyes alkalommal, amíg a vérhígítót kaptam. Extra tamponnal együtt 1-2 óránál tovább nem nagyon tartott tovább a betét. Az éjszakai betétet 2 óránként váltogattam. Így is mire kiértem a WC-be, folyt a padlóra a vér. Fel kellett a padlót mosnom.

Még egyszer elnézést a részletezésért. Mikor vége lett a vérhígító szedésének nem tudatosult még bennem, hogy pontosan mi történt velem.

A mióma eltűnt

A csípőprotézis műtét sikeresen lezajlott. Egy év alatt megszoktam az új csípőprotézist. Gondoltam felkeresem a nőgyógyászt és a mióma problémát is rendezem. Bejelentkeztem nőgyógyászati ultrahangra. Itt legnagyobb megdöbbenésemre közölték, hogy nem hogy férfi ököl nagyságú, de még 2 cm-es nagyságú miómám sincs.

Nagyon megdöbbentem, de mivel már sok idő eltelt az első csípőprotézis műtétemet követően még örültem is. Úgy gondoltam, a mióma valószínűleg „magától felszívódott”. 2 év múlva a másik csípőmet is megműtötték ugyanúgy vérhígítót kaptam. Ismét erőteljes ciklusaim voltak, de már nem volt darabos a mentsruációm.

Ez a műtét is sikerrel zajlott, aminek nagyon örültem. Iparkodtam a hétköznapi dolgoknak megfelelni, így nem is foglalkoztam többet a miómával.

A mióma ismét megjelent

Az utóbbi években ismét diagnosztizálták a méhmiómát. A nőgyógyászom minden alkalommal a következő szöveget mondja el: „A méhmióma egy jóindulatú daganat, tehát ha nem okoz problémát nem kell foglalkozni vele. Nem kell műteni sem.” Az orvos szavait hallván nem kapcsoltam össze a felmerülő kisebb nőgyógyászati problémáimat a miómával.

A napokban viszont elolvastam a mioma.hu-n a mióma tüneteket és megdöbbenve azonosítottam, hogy jó néhány tünet nálam is fennáll. Ezzel a levéllel is szeretném megköszönni a mioma.hu szerkesztőinek a részletes információkat.

Összegzés a miómával kapcsolatos tapasztalatokról

Mióma kapcsán az orvosok csak azt szokták mondogatni: „A mióma egy jóindulatú daganat, nem kell vele foglalkozni, amíg nem okoz problémát.” De még vérvételre sem küldenek el.

Közben egy sima háziorvosi vérvizsgálaton kiderül, hogy súlyosan vérszegény vagyok és vashiányban szenvedek. A körzeti orvos látva a vérvizsgálat eredményét azonnal behívatott a rendelőbe a rossz vérképem miatt.  A nőgyógyásznak is elmondtam mennyire vérszegény vagyok. Erre csak az volt a válasz, hogy szedjek vastablettát. De a nőgyógyász nem tartotta fontosnak összekötni a miómát és vérszegénységet. Nem ismerte fel a mióma tüneteit, nem számít különösebben a súlyos vérszegénység és a nagyon erős menstruációs vérzés.

Mikor elolvastam a mioma.hu-n az információkat akkor döbbentem rá, hogy sok egészségügyi és nőgyógyászati problémám a miómából ered. Arra is most jöttem rá, hogy a mióma az első műtét után nem magától szívódott fel, hanem a vérhígító „hajthatta ki”?

Még egyszer szeretném megköszönni, hogy részletesen leírják a mióma tüneteket, a kiváltó okokat, és a mióma tünetek enyhítéséhez vezető életvezetési tippeket, továbbá (ha más megoldás nincs) a mióma eltávolítás műtéti lehetőségeit is.

Sajnos az orvosok mindig csak egy adott egészségügyi problémára koncentrálnak. Nem „egyben” nézik a beteget és egyáltalán nem tartják fontosnak a betegek tájékoztatását.

Ha nem találom meg az interneten a mioma.hu-t, még mindig ott tartanék amit az orvos mondott:„A mióma egy jó indulatú daganat és nem kell foglalkozni vele, ha nem okoz problémát”, miközben számos mióma tünetet tapasztalok magamon, tetejében mindezt el is mondom az orvosnak, aki a menstruációs panaszaimra küretet ajánl.

??????????

Köszönettel,

Lengyel Zsuzsa

 

Kapcsolódó bejegyzések:

A mióma üzenete: A lelki konfliktusok 5 típusa

A méh 5 gyakori betegsége 38 felett

A mióma lelki oka

A méheltávolítások egyik leggyakoribb oka:mióma

Normális vérzés, rendellenes vérzés

Hová vezet a rendellenes vérzés?

Természetes vérhígítás

Mióma és trombózis

 

 

 

Comments (0)
Add Comment