Egy méheltávolító mióma műtét

Egy mióma történetet olvashatsz, amelyben a mióma panaszok megszüntetése céljából a teljes méheltávolítás bizonyult elfogadható megoldásnak.

Ági írása

Egy méheltávolító beavatkozás előzményei

A méheltávolító műtét után 24 órán át nem szabad az ágyból felkelni, a katéter is ott marad ez idő alatt.

Tanácstalan voltam, miután 43 évesen derült ki, hogy a méhem az eredeti duplája. 70 %  arányban több mióma alakult ki méhen belül.

Kapcsolódó bejegyzések:Egy rejtélyes betegség:Az adenomiózis A méh öt gyakori betegsége 38 felett A lélek emésztési zavarai: Egy méheltávolítás története  A miómák elhelyezkedése

Hogyan készülj a mióma eltávolító műtétre?

Az orvos méheltávolító műtétet javasolt. A családunkban mind a testvéremnek, mind édesanyámnak hasonló műtétje volt mióma okozta problémák miatt. Én is már nagyon régóta szenvedek tőle, de ezidáig a mióma panaszaimat még tudtam természetes eszközökkel kezelni. Két gyermekem van és nem szeretnénk többet. Igazából nem vagyok a méheltávolító műtét ellen. Hamarosan megtudjátok miért. Annyit tudtam a méheltávolítás utáni állapotról, hogy utána megszűnik a havi vérzés. Megszűnik az alhasi fájdalom, az alhasi puffadás és nem lesz változás a szerelmi életünkben sem. Az orvosom állítja, esetemben nem kell számolnom a méheltávolítás utáni szövődményekkel. Egészséges, jó kondicióban lévő, túlsúlymentes nő vagyok.

Nem akarom húzni az időt, hiszen később még több probléma fordulhat elő.  A testvéremnek is volt méheltávolítása, amit valamilyen szinten átéltem mellette. Túl erős vérzése volt, így gyermek születés előtt kellett a méhet eltávolítani.

Hogyan jelentkezett nálam a mióma?

Alacsony vasszint, puffadás. Estére 6 hónapos terhes has. Légzési nehézségek. Alhasi fájdalmak. Rövidülő mnetsruációs ciklus.. Dekoncentráltság, hangulatingadozással, pajzsmirigy problémával. Egy év alatt a kis „miómából” egy óriás mióma lett. A kérdés az volt számomra, hogy műtét után mire figyeljek? Nem szeretném hogy megereszkedjen a gátam, és jó lenne elkerülni a fájdalmakat, a későbbi szövődményt a mélyvénás trombózist. Két gyermekem császármetszéssel született,így tudom milyen kellemetlen érzés a katéter. Szörnyű a felhelyezése. Azt mondják, ez a műtét rosszabb mint a császármetszés. Láttam a nővéremet, akinek 33 éves korában távolították el a méhét, mert folyamatosan vérzett. Most 50 évesen fittebb, mint a műtét előtt 30 évesen.

Műtét után

Pár héttel ezelőtt érdeklődtem a mioma.hu oldalon, miután kiderült, hogy olyan nagyméretű a miómám, hogy az orvos a méhem eltávolítását javasolta. Akkor sok hasznos információt kaptam. Így felkészülve vetettem magam alá a méheltávolító műtétnek. A méheltávolítással kapcsolatos tapasztalataimat szeretném megosztani a mioma.hu olvasóival. Ezzel szeretnék segíteni a hasonló problémával küzdőknek. Sok miómával küszködő ismerőssel találkozom és látom mennyire tanácstalanok. A műtét utáni két hétről írok, talán ez is  segíthet.

Mióma miatti méheltávolító műtét

A részleges méheltávolítás után megmarad a méh alsó harmadának egy része.

A műtét altatásban történt. Úgy mentem be a kórházba ahogy javasoltad. Energiadús, nyugtató hatású, könnyű ételeket ettem. Odafigyeltem magamra, a műtét előtti hetekben „feltúrbóztam” magam vitaminokkal. A műtét után közvetlenül rettentően fáj a hasi seb. A fájdalomcsillapító infúziónak és egy hosszú mély alvásnak köszönhetően amikor felébredtem már elviselhető volt a fájdalom. A műtét előtt, alatt és után három napon keresztül nem ettem. Csütörtöki napon délután volt a műtét, pénteken reggel már megpróbáltam felkelni.

Alig vártam, hogy megszabaduljak a katétertől 🙂 Miután kivették a katétert fájdalmam jelentkezett pisilés közben. Szombaton már eszegettem. Hétfőn amikor elhagytam a kórházat már jól tudtam járni. Az oldalra fekvés még nem ment, hiszen a hasam olyan volt mintha egy nagy követ tettek volna bele. Előbbi két panaszt leszámítva (fájdalmas pisilés, puffadt has) jól éreztem magam. A kórházból történő haza utazás után lassan sétáltam és pihentem. Egy apró hibát követtem el, ami egy rossz mozdulat lehetett. Az ágyból rosszul keltem fel, a bal ágyékomban szörnyű szúró fájó hasító fájdalmam támadt.  Azóta is visszatér ez az érzés, és nagyon nehezen kelek fel az ágyból.

Varratszedés

Varratszedésnél az orvos megvizsgált. Azt mondta a külső és belső sebek szépen gyógyulnak. Sok belső varratom van. Két hét elteltével már egészen jól éreztem magam. A hasam még persze puffadt. Kicsit fáj és a kőszerű nyomó érzés még meg van. Azonban már tudok vezetni, ülni, állni, lassan járkálni. Egy-két könnyű házi munkát elvégzek, de hamar elfáradok. A három hét betegállomány biztosan kell. Utószónak csak azt mondhatom a mióma méheltávolító műtét kapcsán, nem bántam meg hogy belevágtam. Gyorsan javul az állapotom.

Gabi, köszönöm a sok segítséget. Nekem szerencsém van. Jó az orvosom. A kórház (Kistarcsa Flór Ferenc Kórház) kulturált és jól felszerelt, a nővérkék mindenben segítettek és kedvesek. A szobatársaktól sírva vettem búcsút, jó kis közösség lettünk 🙂

A mióma méheltávolító műtét helyes döntésnek bizonyult

A mióma miatti méheltávolító műtét engem lelkileg nem viselt meg, hiszen két egészséges gyermekem van. Úgy érzem, a méheltávolító műtét melletti döntésemmel csak jót tettem magamnak. A továbbiakban jobban oda figyelek a helyes életmódra. Betegség esetén ébredünk rá, mi emberek milyen esendőek vagyunk. Akkor ébredünk rá, mennyire nem vigyázunk erre a kincsre, erre a sérülékeny testre, amiben élünk. Rajtunk múlik, betegen vagy egészségesen éljük életünket.

További sok sikert kívánok ennek a kis oldalnak a vezetéséhez, ami nagyon sok nőnek nyújt segítséget hogy megértsék a mióma kialakulásának hátterét,  milyen orvosi és alternatív módszerek állnak rendelkezésükre, és  mit tehetnek a nők maguk a helyes életmód kialakításával a mióma panaszok csökkentése érdekében.

Üdvözlettel, Ági

 

 

mióma tüneteknőgyógyászat
Comments (7)
Add Comment
  • Kriszti

    49 évesen estem át sürgős mèheltávolító műtéten.
    A műtétől borzasztóan féltem.
    A műtét napján hétfőn nagyon erős fájdalmaim voltak, utána napról napra enyhült.
    Étvágyam nem volt előtte sem utána sem napokig. Kedden reggel fel kellett kelnem és a mosdóig elsétálni, hogy kivehessék a katétert, ami nekem semmi kellemetlenséget nem okozott.
    Aznap már többször fel keltem kicsit sétálni. A hasam fájt de ez normális lassan gyógyul.
    A tisztító csövet szerdán vették ki minimális kellemetlen érzés.
    5 nap után hazamehettem és otthon tudtam igazán pihenniAz orvosom azzal engedett haza, hogy óvatosab duhajkodjak 🙂
    Fontos a pihenés és a kevés séta otthon, 10 nap elteltével kiszedték a varratokat ami egyáltalán nem okozott fájdalmakat.
    Napról napra érezhetően kevesebb fájdalom és egyre könnyebb minden mozdulat.
    Kb 1 hónap elteltével éreztem, hogy már sokkal jobban vagyok!
    Nem szabad nekiugrani a mindennapoknak csak fokozatosan, és megfontoltan.
    Megváltás, hogy már a menstruációm soha többé nem okoz sem fájdalmat sem kellemetlenséget!
    A vérszegénység az lassan fog helyreállni, még sokáig szednem a vaspótló tablettákat. Már most úgy érzem sokkal könnyebb lesz így az életem.

  • Edit

    Nekem (42évesen) 1.5év alatt a semmiből lett egy 8 centis mioma , nagyon rossz állapotba kerültem.. Azonnal méh eltávolítást javasolt az orvosom. A mioma műtét utáni állapotról , gyógyulásról , esetleges szövődményekről szeretnék érdeklődni azoktól akik már átestek a ,,nagyműtéten”. hogyan zajlik? mire számíthatok , leszek -e újra olyan erős mint korábban?

    • Magdi

      ekem volt két 4 cm körüli miomagöb és rengeteg apró, az egész méh felszínén.
      Megnagyobbodott a méhem, folyamatosan véreztem, fájt a hasam és minden gyógyszer, spirál fordítva hatott rám.
      Májusban még csak egy kicsi volt, szeptemberben pedig a fentiekben leírtak voltak.
      Mivel volt a családban rosszindulatú mell és petefészek daganat, ezért én nem akartam, hogy bármi rosszabbra forduljon. Hasi mutetem volt. Az ébredés után nagyon fáj, de a következő naptól egyre jobb volt. Most 6 hét után úgy érzem, jó döntés volt. Semmi negatív tapasztalat! Sőt!!!! Nagyon jól érzem magam.

  • Timi

    Ezt jó olvasni,mert én most készülök méheltávolítós mióma műtétre.

    • Cserháti Gabi

      Judit, szervmegtartó műtét specialista orvost, miómát laparoszkópos eljárással eltávolító orvosra javaslatot privát üzenetben írok.

      • Móni

        Kedves Gabi! Csecsemőfejnyi több mióma-gócos a méhem. Teljes méheltávolítást javasoltak hasi műtéttel. Szeretném a laparoszkópos specialista elérhetőségét elkérni e-mail-ben. Köszönöm és köszönöm a munkád!