Mióma, ösztrogén dominancia, hormonegyensúly problémák esetén a zamatos magyar szilva két tulajdonsága miatt kerülhet a figyelem középpontjába.
Emésztésserkentő és tisztító hatás
Bizonyára Te is hallottad, a mióma növekedése összefüggésbe hozható anyagcsere problémákkal, az emésztőrendszeri ösztrogén hatású vegyületek felhalmozódásával. Az anyagok hosszú ideig a bélredőbe rekedve hormonrendszer károsító hatást váltanak ki. És itt jön képbe a szilva, hiszen az ösztrogén hatású vegyületeket szervezetünkből eltávolítja. A szilva és szilvakészítmények elősegítik a vastagbéltisztítást. Korábban olvastál a házi aszalt szilva készítésről, lent pedig fűszeres szilvalekvár receptet találsz. Kapcsolódó bejegyzés: Mióma, a jóindulatú daganat természetes kezelése béltisztítással.
A szilva másik kiemelkedő tulajdonsága a nyugtató, hangulatjavító hatás, ami összetett B-vitamin tartalmának köszönhető.
A magyarosan csak „csatninak” nevezett szósz más mint a szokásos szilva receptek. A chutney „csatni” fűszeres zöldséges gyümölcskrém Indiából származik.
Fűszeres szilvakrém a hormondiétában és az ösztrogén kivezetésben
A recept a hormonrendszerre kedvező hatású természetes alapanyagokat tartalmaz. Nincs cukor, nincs mesterséges édesítő, nem tartalmaz mesterséges, ösztrogén hatású vegyületeket, csak friss hazai zamatos szilvát, fűszereket, hagyma-féléket és gyömbért.
Hozzávalók
- egy kg szilva
- két kisebb lilahagyma
- két cikk fokhagyma
- 2 centi gyömbérgyökér
- egy mokkáskanál jamaikai szegfűbors
- rózsabors
- chili
- fahéj
- szegfűszeg
- ánizs
- szűrt hormonmentes víz vagy friss magyar forrásvíz
- néhány csepp citrom
A fűszereket variálhatod. Ha nem szereted a csípős ízt, a chilit helyettesítsd pirospaprikával. Ha a frissességet emelnéd ki, használj több csillagánizst. Ha a fahéj a télre emlékeztet, hagyd ki. Kísérletezhetsz az ízekkel, állítsd össze az egyéniségednek megfelelő csatnit. Jómagam imádom az ánizst, fahéjjal összekeverve készítem. A fűszereket frissen örölöm. Egy kg szilvából két üveg szilvakrém készülhet. Ha már elkezded, érdemes több kg szilvából több üveggel készíteni.
Elkészítés
1. A szilvát kimagozod, félbe vágod, vízzel felöntöd.
2. Fedő alatt, félóráig lassú tűzön főzöd.
3. Közben a gyömbért, hagymát, fokhagymát meghámozod, apró szeletekre vágod.
4. A borsot, csillagánizst, szegfűszeget frissen őrölöd.
5. A fűszereket, hagymát, fokhagymát a szilvához adod.
6. 20 percig tovább főzöd, megkevered, üvegekbe töltöd.
A csatni akkor kész ha a szilva szétesett, állaga lekvárszerű. Ha a darabostól jobban kedveled a krémet botmixerrel pürésítheted. A masszát öntsd sterilizált félliteres csatos üvegekbe. Néhány nap elteltével íze aromásabb lesz. Szerintem érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni.
Felbontás nélkül a csatni több hónapig eláll. Ha ettől hosszabb ideig szeretnéd tárolni, helyezd néhány napra száraz dunsztba. A felbontott üveg hűtőben egy hétig nem romlik meg.
A felesleges lim-lom ajándékok helyett „egészség megszállottaknak” bármely alkalomra, nagyszerű gasztroajándék lehet. A csatni grillezett zöldségek, tofu, sovány, ellenőrzött gazdálkodásból származó tanyasi hús mellé vagy egyszerű szendvicskrémnek is használható. Még több hormonegyensúly, ösztrogén kivezető, mióma zsugorító recept: Hormondiéta
Kapcsolódó bejegyzések:
Miómáról Mióma tünetek Mióma hajlamosító tényezők A mióma feltételezett oka a rossz anyagcsere Haspuffadás, bélrendszeri lerakódás, mióma?
Forrás:
http://indiavarazsa.blogspot.com/2009/10/szilva-csatni.html
https://kaldeneker.hu/kaldeneker/hobbim/140-szilvachutney-az-indiai-izesito.html