Fűszeres szilvakrém a mióma, ösztrogén dominancia természetes kezelésére
Hormondiéta
Mióma, ösztrogén dominancia, hormonegyensúly problémák esetén a zamatos magyar szilva két tulajdonsága miatt kerül a figyelem középpontjába.
Emésztés-serkentő és tisztító hatás
Bizonyára Te is hallottál róla, hogy a mióma növekedése összefüggésbe hozható anyagcsere problémákkal emésztőrendszeri ösztrogén hatású vegyületek felhalmozódásával. Ezek az anyagok a bélredőkbe rejtőzve fejtik ki hormonrendszer károsító hatásukat.
A szilva és szilvakészítmények elősegítik a vastagbéltisztítást. Korábban írtunk a házi aszalt szilva készítéséről, ha legörgetsz a fűszeres szilvalekvár elkészítésének leírását találod. (Mióma jóindulatú daganat kezelése béltisztítással, beöntéssel)
A többféle B vitamint tartalmazó szilva második előnyös tulajdonsága a nyugtató, hangulatjavító hatás.
A chutney magyarul egyszerűen csak csatni, fűszeres zöldséges gyümölcskrém eredetileg Indiából származik. Készítésekor mennyei illat járja át a konyhát.
Fűszeres szilvakrém mióma, ösztrogén dominancia esetén
Ebben a receptben a szervezet működésére kedvező hatással bíró természetes alapanyagokat találsz. Nincs cukor, sem édesítő, semmi mesterséges ösztrogén hatású vegyület, csak friss hazai zamatos szilva, fűszerek, hagymafélék és gyömbér.
Hozzávalók
- egy kg szilva
- két kisebb lilahagyma
- két cikk fokhagyma
- 2 centi gyömbérgyökér
- egy mokkáskanál jamaikai szegfűbors
- rózsabors
- chili
- fahéj
- pici szegfűszeg
- ánizs
- szűrt hormonmentes víz vagy friss magyar forrásvíz
- néhány csepp citrom
A fűszereket tetszés szerint variálhatod. Ha nem szereted a csípős ízt, a chilit helyettesítsd pirospaprikával. Ha a frissességet emelnéd ki, használj több csillagánizst. Ha a fahéj a télre emlékeztet, hagyd ki. Kísérletezz az ízekkel, állítsd össze az egyéni érzékenységednek megfelelő csatnit. A fűszereket őröld frissen. Egy kiló szilvából két üveg szilvakrém készül. Ha már neki fogsz, érdemes több kiló szilvából több üveggel készíteni. Tízpontos gasztroajándék.

Elkészítés
1. A szilvát kimagozod, félbe vágod, vízzel felöntöd.
2. Fedő alatt, félóráig lassú tűzön főzöd.
3. Közben a gyömbért, hagymát, fokhagymát meghámozod, apró szeletekre vágod.
4. A borsot, csillagánizst, szegfűszeget frissen őrölöd.
5. A fűszereket, hagymát, fokhagymát a szilvához adod.
6. 20 percig tovább főzöd, megkevered, üvegekbe töltöd.
A csatni akkor van kész, ha a szilva szétesett, állaga lekvárszerű. Ha a darabostól jobban kedveled a krémet botmixerrel pürésítheted. A masszát öntsd sterilizált félliteres csatos üvegekbe. Néhány nap elteltével íze aromásabb lesz. Szerintem érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni.
Felbontás nélkül a csatni több hónapig eláll. Ha ettől hosszabb ideig szeretnéd tárolni, helyezd néhány napra száraz dunsztba. A felbontott üveg hűtőben tartva legfeljebb egy hétig nem romlik meg.
A sok felesleges lim-lom ajándék helyett „egészség megszállottaknak” nagyszerű gasztroajándék. Gyerünk próbáld ki!
A csatni grillezett zöldségek, tofu, sovány ellenőrzött gazdálkodásból származó tanyasi hús mellé vagy egyszerűen szendvicskrémnek használható. További a hormonegyensúly helyre állítását elősegítő receptek: Hormondiéta
Kapcsolódó bejegyzések:
Miómáról Mióma tünetek Mióma hajlamosító tényezők A mióma feltételezett oka a rossz anyagcsere Haspuffadás, bélrendszeri lerakódás, mióma?
Forrás:
http://indiavarazsa.blogspot.com/2009/10/szilva-csatni.html
https://kaldeneker.hu/kaldeneker/hobbim/140-szilvachutney-az-indiai-izesito.html