A mióma természetes úton történő gyógyítása

Okok között a rossz anyagcsere?

Mely élelmiszerek etetik a miómát?
0

Azt mindenki tudja hogy az étkezés meghatározó fontossággal bír a betegségek kialakulásában. Egyes szakértői vélemények szerint a mióma kialakulásához nem kell feltétlenül rosszul működő hormonrendszer. Az is elég lehet, ha az anyagcsere nem megfelelő. A mióma növekedését a rossz étkezési szokások elősegíthetik.

Olvasd el: Mi okozza a hormonműködés zavarát?

Vannak bizonyos élelmiszerek amelyek az inzulin-kiáramlást fokozva szinte “etetik” a

miómát.

Hormonális diszharmóniát, miómát az inzulin kiáramlás növekedése (is) okozhat. Ha étrendedből kihagyod az egyszerű szénhidrátokat

Mely élelmiszerek etetik a miómát?

(péksütemények, cukrászsütemények, tészták – fehér liszttel készült termékek) vagy minimális mennyiséget fogyasztasz, alacsonyabb lesz az inzulin reakció. Így a vércukorszint és inzulinszint a megfelelő marad, a mióma növekedési üteme lassulhat.

 

Mi az inzulin?

A szervezet sejtjei csak inzulin jelenlétében képesek felvenni a vérből a glükózt.
Az inzulin (a latin insula = sziget szóból ered) a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található béta-sejtek által termelt polipeptid hormon, amely a szénhidrátok, fehérjék és a zsírok anyagcseréjének szabályozásában vesz részt.
Más szavakkal megfogalmazva az inzulin egy anabolikus hormon, azaz az anyagcserét meghatározó hormon. Makrobiotikus szemszögből az inzulin nagyon yang, így az összes yin tipusú élelmiszerre (pl. egyszerű cukor) jelentős mennyiségben aktiválódik.

 

A glükóz és az inzulin szerepe

Az emberi szervezet egyik legfőbb üzemanyaga a glükóz. A glükózhoz kétféleképpen jutunk:

  • A glükózt táplálék (szénhidrátok) útján juttathatjuk a szervezetünkbe.
  • De a máj is jelentős mennyiségű cukor előállítására képes.

 

A glükózt a sejtekbe az inzulin szállítja, tehát az üzemanyag a sejtekbe az inzulin által jut el. A vércukor emelkedése esetén a hasnyálmirigy inzulint bocsát ki, hogy a többlet vércukrot a véráramból a sejtekbe juttassa, ezzel csökkentve a vércukorszintet, üzemanyaggal ellátva a testet, szöveteket.

 

Mi az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia (IR) olyan állapot, melynek során a sejtek(sejtekből felépülő szövetek) érzéketlenné válnak az inzulinra, egyre több inzulinra van szükség ahhoz, hogy ugyanaz a mennyiségű cukor eljusson a sejtekig. Ez egy viszonylag hosszabb, többlépcsős folyamat. Először a máj válik érzéketlenné, aztán az izmok, végül a zsírszövetek. Elsőként tehát a máj az, ami már nem képes ugyanannyi mennyiségű inzulin segítségével felvenni ugyanannyi mennyiségű glükózt. Ekkor következik be, hogy a reggel mért vércukor értékek elkezdenek egyre magasabbak lenni. Az inzulinrezisztencia következtében nem áll le a máj glükóz-előállító folyamata, a máj által termelt glükóz folyamatosan magasabban tartja a vércukorszintet az optimálishoz képest.

 

Milyen a jó anyagcsere?

Az emelkedett inzulinszint számos betegség kialakulásához vezet, a szervezet egészséges működési folyamatait hátrányosan befolyásolja. Az orvostudomány álláspontja szerint az emelkedett inzulinszinttel járó állapot leghatékonyabb kezelése a hármas módszer, amelynek alappillérei:

  •  rendszeres testedzés,
  •  a szénhidrátszegény diéta
  • a Metformin nevű gyógyszer.

 

Az idő előrehaladtával, ha nem teszel radikális életmódbeli változtatásokat, ösztrogéntúlsúly és mióma mellett akár cukorbetegség is kialakulhat nálad.
Köztudott hogy a rendszeres testmozgásnak semmivel össze nem hasonlítható pozitív hatása van. Túl azon hogy a testedzés során egy egészséges szervezetben felgyorsulnak az anyagcsere folyamatok, edzés hatására a mellékvese nagy dózisú kortizolt termel.  A kortizol pedig csökkenti az inzulin szintet.

 

3 szuper tipp a megfelelő anyagcsere érdekében

  •  Figyelj az anyagcsere optimalizáló vas, kalcium és D vitamin bevitelre. A megfelelő anyagcsere érdekében fontos, hogy tested elegendő oxigént szállítson az izmokba, ehhez vasra van szükség. Ha nincs elegendő vas a szervezetedben lényegesen lelassul az anyagcseréd. Hasonló eredményhez vezet a D-vitamin és a kalcium hiánya is.

 

  • Figyelj a napi fehérje bevitelre! A szervezetednek fehérjére van szüksége hogy izmokat működtessen. Fogyassz naponta hüvelyeseket, sovány húst, növényi magvakat, illetve zsírszegény tejtermékeket (csak natur kefir, natur yoghurt, sovány túró). Ha ezt betartod, anyagcseréd sebességét akár 35%-kal is növelheted.

 

  •  Kezd a helyi piacon a napot! A mesterséges adalékanyagokkal, színezékekkel és egyéb mérgekkel szennyezett élelmiszerek az anyagcserét lassítják és eltávolíthatatlan belső lerakódásokat eredményeznek. Próbáld meg elkerülni a gyorsfagyasztott, előre csomagolt termékeket. Válassz helyettük idényzöldségeket, helyben termesztett élelmiszereket.

 

Ha tetszik a cikk nyomj egy like-ot, oszd meg, vagy csatlakozz hozzánk Facebookon!

 

Klikkelj további hasznos mióma információkért:

Mióma tünetei Mióma kialakulásának okai Mióma kezelése természetes úton  Mióma kezelése orvosi segítség  Hasznos tények…, amelyeket érdemes tudnod!  Mióma főoldal  Mióma történetek

 

Iratkozz fel a Mióma Blogértesítőre!

Rendszeresen frissülő információt kapsz a betegség kialakulásának hátteréről. Választ kapsz arra a kérdésedre, milyen lehetőségeid vannak a panaszaid enyhítésére természetes módon? Mit kerülj az életmódodban annak érdekében, hogy visszanyerd a mióma előtti életminőséged? Hogyan tudod elkerülni a mióma műtétet?

Tarts velem!

 

Forrás:

http://rt3-mellekvese.blog.hu/2012/10/30/pco_inzulinrezisztencia_osztrogendominancia_az_osszefuggesek
rt3-mellekvese.blog.hu/2012/12/15/metformin_helyett_low_carb_vagy_paleo_dieta
http://hu.wikipedia.org/wiki/Inzulin
http://hu.wikipedia.org/wiki/Metformin
http://www.femina.hu/fogyokura/anyagcsere_gyorsitas

 

 

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

1 × öt =