Melegítő alapanyagokból készül a terápiás leves

belső hideggel szembeni méhvédelem

Ha leülsz a havas padra,  netán két órán át aláöltözet nélkül mínusz öt fokban kint vagy a szabadban könnyen felfázhatsz. Különösen veszélyes a a női nemi szervek (méh és petefészkek) vérellátását és az immunvédekezést lassító kismedencét átjáró hideg. Kapcsolódó bejegyzés: Ezért veszélyes a kismedencei szerveket átjáró hideg  

Hetente háromszor házi leves

A szabadtéri programokat télen sem hagyom ki. A kismedence melegen tartása kétféle módon történik.  Az utcai ruha alá veszek aláöltözetet és hetente háromszor készítek kizárólag melegítő  hatású alapanyagokból álló levest. Akármilyen zsúfolt a hetem vasárnap, szerdán és pénteken összedobok egy levest  Szánkó, korcsolya, túrák előtt forró levest eszem. A forró teához képest kétszer hosszabb ideig tart melegítő hatása. Készíts Te is hetente többször vérkeringés és nyirokkeringés serkentő hormonbarát levest!

Leves mint a prehabilitáció gyógyító étele

Aki mióma, adenomiózis műtétek, méheltávolítás előtt áll, azok számára a leves a prehabilitációs diéta egyike. A prehabilitáció tulajdonképpen felkészülés a műtéti beavatkozásra. Célja hogy a páciens minél felkészültebben, minél jobb fizikai, tápláltsági és mentális állapotban várja a műtétet. A prehabilitációs diéta hozzájárul többek között a gyorsabb felépüléshez és a szövődmények csökkenéséhez.

A leves nem üres folyadék, hiszen a méh egészségét biztosító vitamin és ásványi anyagok, ballaszt anyagok vannak benne. Kapcsolódó bejegyzések: Vitaminok és ásványi anyagok a mióma panaszok csökkentésében / B vitaminok   Vitaminok és ásványi anyagok a mióma panaszok csökkentésében / E vitamin

Melegítő hatású és sebgyógyulást elősegítő alapanyagok

Télen melegítő gabonákból (melegító köles, melegítő hajdina)  gyökérzöldségekből és hüvelyesekből készítek levest. Fontos alapanyag még a hosszú erjesztési idejű savanyú káposzta. Akik mióma műtét előtt, adenomózis, részleges méheltávolítás, vagy akár nőgyógyászati küret előtt állnak, azok számára a sebgyógyulást elősegítő, kollagénben gazdag csontlevest ajánlom. Lassú főzésnél a csontban található tápanyagok, a zöldségek vitamin és ásványi anyag tartalma a lében marad.

Kapcsolódó bejegyzések: Mióma laparoszkópos eltávolítása  11 tudnivaló a mióma hiszteroszkópos eltávolításáról   14 tudnivaló mióma műtét után 

Melegítő hatású, nőgyógyászati prehabilitációs (műtéti felkészülés) hormondiéta leves. Összetevők között található a pirított zabpehely, szezámmagolaj és a daganatellenes hatású shiitaki gomba. Fotó:avogel.ch

A levesfőzés nem nagy „was ist das”. Rutintalan hölgyek is képesek cukor, tartósító és színezőanyag mentes ízletes hormondiéta levest az asztalra tenni. A levesek elkészítése egyszerű. Télen a friss zöldségekből (sütőtök, lencse, borsó, csicsóka, cékla, kelkáposzta, savanyú káposzta) készült levesek tápanyagban gazdag teljes értékű étkezést biztosítanak. Hormondiéta alapelv a biogazdálkodásból származó alapanyag beszerzés, amiből elkészíted az alaplevet. Ebbe bármilyen levesbetétet tehetsz. Ez lehet pirított hagyma, zöldség szeletek, árpagyöngy,  durumtészta. Krémleveshez növényi tejszínt használj.

Nincs energia pocsékolás

Nagymamáink ismerték a titkot, a hosszú ideig lassú tűzön főzött levesek energiával töltenek fel. Találó módon úgy is hívták őket, erőleves. Ma mégis sokan úgy gondolják a hosszú főzési idő energiapazarlás és a vitaminok megsemmisülésével jár. A hagyományos kínai orvoslás másképp vélekedik. A keleti bölcsek szerint (Kínában a kacsalevest 24 óráig főzik) az alapanyagok életenergiája a levesbe kerül. A szétbomló hús és zöldségek intenzív ízüket elveszítik, a kioldott anyagok életenergiává (chi) alakulnak, erővel, energiával látják el a szervezetet.

Bélfal regeneráló és sebgyógyító terápiás kollagén leves

A hosszú ideig főzött csontleves állítólag regenerálja a bélfalat. Sok helyen készítenek 6-12-24 órás csontlevest. Kollagén levesnek is hívják amely egy természetes alternatíva a kollagén por helyett. A bélfal regeneráló terápia fontos alappillére a porcos-csontos állati részekből hosszú ideig főtt leves. Itthon a csirke nyakból és lábból készített levest „becsinált levesnek” hívjuk. A csont nem mindig elég, a kollagén levesbe kellenek  az inas, porcos részek.  Csontlevest talán mindenki tud készíteni. Álljon két hormondiéta recept.

A terápiás levesekben bélfalregeneráló glutamin, prolin, glicin aminosavak koncentráltan találhatók.
Stresszoldó leves kanalazás

A leves főzés segít a stresszoldásban. Szakítasz magadnak egy nyugodt órát a konyhában, amikor nem szükséges az ételt végig kevergetve, forgatva a tűzhely mellett állni. A forró levest nem lehet mohón kapkodva enni. A komótos leves kanalazás kanálról kanálra ellazít, oldja a stresszt. A forró folyadék szétáradva a szervezetben élénkíti a vérkeringést, frissíti a véredényeket.

Pirított zabpehelyleves shiitake gombával

Hozzávalók
  • egy póréhagyma karikákra vágva
  • egy lilahagyma vékony félholdra vágva
  • fél csésze zabpehely szárazon pirítva
  • egy csipet parajdi só
  • 2 evőkanál szezámmagolaj
  • 3 shiitake gomba vékony karikákra vágva
  • 4 csésze víz a gomba áztató vizével együtt

Felmelegített vasserpenyőben kevergetve megpirítod a zabpelyhet. Tálkába öntöd.
Az olajat felmelegíted, a hagymát és gombát kevergetve üvegesre pirítod.
Beleöntöd a zabpelyhet, néhány percig tovább pirítod. Sózod.
Felöntöd a vízzel, felforralod. Öt perc elteltével elzárod.
Snidlinggel, petrezselyemmel tálalod.

Téli hormondiéta zöldségleves
  • 3 liter víz
  • 4 db sárgarépa
  • 1 közepes zellergumó
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 csokor zöld petrezselyem
  • 1 ág rozmaring
  • Himalája só
  • bors

Tisztítsd és aprítsd fel a hozzávalókat, majd olívaolajon a fűszerekkel együtt dinszteld meg. Öntsd fel szűrt vízzel, majd egy órán át lassú tűzön főzd meg. Az alaplevest kisebb adagokban ha úgy tetszik fagyasztóba is teheted.

Mióma, hormonális problémák, változókori panaszok esetén gyógyulj természetesen!

Járj rendszeresen nőgyógyászati vizsgálatra és figyeld a mióma növekedés ütemét. Megfelelő információkkal sokat tehetsz a mióma növekedés megfékezése, a mióma műtét elkerülése érdekében. Ebben nyújt segítséget a Mioma Organic Life 2.0 + Hormondiéta Ha kitartó vagy a mióma akár össze is zsugorodhat. Szeretnél tornázni de “el vagy havazva” ezért lekésed a tornát? Válaszd az online Női Egészségtornát!

Forrás:

https://www.gastro.news/magazin/7-gruende-suppe-zu-essen/   

https://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/26317/kollagen-etrend-kiegeszitok

https://en.wikipedia.org/wiki/Collagen    

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kollag%C3%A9n   

https://www.origo.hu/tafelspicc/20121228-tokeletes-huslevesek.html   

https://en.wikipedia.org/wiki/Chi   

https://hu.wikipedia.org/wiki/Csics%C3%B3ka_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)   

https://semmelweis.hu/hirek/2021/12/29/uj-muteti-felkeszitest-vezet-be-a-semmelweis-egyetem/   

https://gombakiraly.hu/2013/07/10/mire-jo-a-shiitake/   

https://hvg.hu/gasztronomia/20140220_Mire_jo_a_koles__recept   

 

Comments (0)
Add Comment