A változókori átmenet akár 36-38 éves korban is elkezdődhet. Szerencsés hölgyeknél csak 45 év után jelentkezik. Egyeseknél 2-3 év alatt lezajlik, más 10-15 évig szenved tőle. A perimenopauzára utalhatnak nőgyógyászati és pszichés problémák: menstruációs zavarok, a menstruációs ciklus felborulása, rövidülő menstruációs ciklus, mióma, alvászavarok, hangulatingadozás, fáradékonyság és hízás.
Hogyan enyhítsd helyes táplálkozással a perimenopauza tüneteit?
A perimenopauza panaszok vegyszermentes háztartással, válogatott élelmiszer alapanyagokkal, hormondiétával, testmozgással, gyógynövények használatával, új életcélok kitúzésével észrevehetően enyhülhetnek.
Hormonegyensúly hormondiétával változókorban
Ebben az időszakban az arachidonsavakban bővelkedő nagyipari, állati eredetű tejtermékek fogyasztása nem ajánlott. (A kalciumot más forrásból fedezzük.) A Hormondiéta a növényi tejeket, például a kölestej fogyasztását ajánlja. A kölestejet otthon is könnyen elkészítheted. Bár a kölestej semleges ízű, megkedvelhető. A Hormondiéta ajánlása a szuper lúgosító kölesből készült ételek heti fogyasztása. Melyek a köles hormonegyensúly hatásai perimenopauzában?
13 érv a köles heti fogyasztása mellett perimenopauzában
- Földünk ásványi anyagokban egyik leggazdagabb gabonája,
- a köles az egyetlen lúgosító gabona,
- a fehérjék általában savasítanak, a köles ezzel ellentétben lúgosító fehérjeforrás,
- a köles rugalmassá teszi a kötőszöveteket,
- meggátolja a narancsbőr kialakulását és hatásos annak eltüntetésében,
- a köles megerősíti a csontokat,
- a köles gátolja a fogak szuvasodását,
- alacsony a zsír és kalóriatartalma,
- gluténmentes gabona,
- természetes magnéziumforrás,
- természetes B-vitamin komplex forrás,
- triptofánt tartalmaz így javítja a hangulatot,
- természetes kovasav tartalma feszes bőrt, fénylő hajat, egészséges körmöket eredményez.
Köles ellenjavallat
Pajzsmirigy problémával küszködőknek a köles fogyasztása korlátozott mértékben ajánlott!
Házi kölestej készítése
hozzávalók
- 1 csésze hántolt köles (2 dl)
- csipet Himalaya só
- 3 csésze szűrt víz (főzéshez)
- 1 evőkanál természetes édesítő (eritrit, xilit, maltit, stevia, yacon)
- 1 liter szűrt víz
- 1 evőkanál bio kókuszreszelék
A kölest négyszeres mennyiségű sós vízben 20 perc alatt puhára főzöd. Bár háromszoros mennyiségű vízben főzzük a kölest, a kölestejnél nem gond ha hígabb állag keletkezik. Beleöntöd egy edénybe. Hozzáadod az édesítőt, majd a vízzel felöntöd. Turmixolod. Nem kell átszűrni. A végeredmény egy sűrű gabonaital lesz. A kölestej jól illik árpa, maláta, vagy matcha kávéba. Hűtőben 4-5 napig tartható el.
Miért legyen a kölestej házi?
- nem tartalmaz tartósítószert és adalékanyagokat
Forrás, inspiráció:
https://www.mindmegette.hu/fedezd-fel-ujra-az-osi-gabonat-43245/
https://www.bleibgesund.de/medizin/koerper/nahrungsmittelunvertraeglichkeit/
Természetgyógyász magazin 2016. szeptember (9. szám)
http://www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/vitamin_kisokos/beta-glukan
http://tisztanvegan.blogspot.hu/2015/04/hazi-kolestej-gyorsan-olcson-finoman.html
http://www.fittnok.hu/
Sebestyén Szilvia: Makrobiotika
http://napidoktor.hu/dieta/10-ok-amiert-a-koles-jo-nekunk/
https://peakshop.hu/girl/jotekony-koles/ruswell, A. S. Cereal grains and coronary heart disease. Eur J Clin Nutr. 56(1):1-14, 2002.Anderson, J. W. Whole grains and coronary heart disease: the whole kernel of truth. American Journal of Clinical Nutrition. 80(6):1459-1460, 2004.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Arachidonsav