Hogyan vezet a stressz a mióma növekedéséhez?

Bizonyára olvastad a fenti menüben a miómával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Melyek a mióma tünetei? Válhat-e a daganat rosszindulatúvá? Hogyan kezelik a miómát az orvosok? A természetes gyógymódok híveként hogyan változtass életmód-szokásaidon azért hogy ne hatalmasodjanak el a tünetek?

Mióma hajlamosító tényezők egyike a stressz

Méhmióma hajlamosító tényezők egyike a stressz. Számtalan stresszhatás ér bennünket nap mint nap a munkahelyi, családi gondoktól kezdve egészen a környezeti stresszig (szennyezett levegő, szennyezett talaj, szennyezett élelmiszerek, éghajlatváltozás).

Munkahelyi stressz

Nem csupán a munkahelyi időkényszer, a kellemetlen kollégák vagy egy zsarnok főnök stresszforrás. Aki olyan munkával foglalkozik amelyben nem leli örömét, csupán kényszer, miközben másra vágyik, szervezete számára tartós stresszt jelent. Példaként hozom egy jogász társunkat, aki a szülei nyomására került jogi pályára, miközben gyermekkora óta ékszerkészítésről álmodozott.  Ujjai között aranyat, ezüstöt tartva szerette volna átélni alkotóvágyát. Hiába magas presztizsű a jogi pálya. A kényszerből végzett munka miatt harminckét éves korára szilva nagyságú miómát „növesztett”. Évekkel később elhatározta otthagyja a jogi pályát, kitanulja az ötvös mesterséget. Végre azzal foglalkozhatott, amire vágyott. Miómája nem növekedett tovább, elhúzódó fájdalmas menstruációja megszűnt. Ciklusa beállt huszonháromról huszonhét napra.

Kapcsolódó bejegyzés: A mérgező munkahely hatása a miómára  

Érzelmi stressz

Az érzelmi stressz is könnyen vezethet a mióma növekedéséhez. A szexben megélt traumák, a gyermekvállalással kapcsolatos problémák (az egyik fél akar gyereket, a másik nem, vagy később) mind a hormonegyensúly kibillenésén keresztül vezetnek miómához.

Kapcsolódó bejegyzések: A mióma pszichoszexuális háttere I. részII. részIII. rész  A mióma lelki okai

Mellékvese kimerülés

A folyamatos éveken át elhúzódó tartós stresszt nevezik krónikus stressznek, ami a hormonegyensúly egyik legnagyobb ellensége. Húzza le a progeszteron szintet. Ösztrogén dominanciához és mellékvese kimerüléshez vezethet, gyakran a méhben felbukkanó miómával együtt. Kapcsolódó oldal: Íme a mióma kialakulásának feltételezett okai 

Progeszteronhiány

A stressz ösztrogéndominanciát okozhat, mivel az ösztrogén-progeszteron egyensúly felborul. Progeszteronhiány lép fel, ha a  ciklus folyamán az ösztrogén túlsúlyba kerül. Az állapot gyakori, ami mióma mellett további hormonális problémákat mint hüvelyszárazság, csökkent libidó, depresszió, hajhullás hoz magával.

Fotó: Freepik.com

Mióma növekedése

Meggyőződésem a természetgyógyászat holisztikus szemlélete által hirdetett nézet, amely szerint szervezetünkben minden mindennel összefügg.  Nem lehet egy szervet, egy betegséget testünk más szerveitől külön választani. A krónikus stressz a mellékvese által termelt kortizolszintre is hatással van. Ha krónikus stressz hatására hosszú időn át sok kortizol termelődik, a mellékvese kifárad, kortizolhiány lép fel. Ingerlékenyek, türelmetlenek leszünk. Hormonális zavarokkal egy idő után IR, pajzsmirigy alulműködés is társulhat, a mióma növekedésnek indul.

Tornázz, táncolj, zenélj!

Természetesen mi más lenne a fenti problémák megoldása, mint a stressz-levezetés? A stressz mindennapjaink része, kinek több, kinek kevesebb jut belőle. Ezért a megoldás a stressz levezetése. Naponta egy órában foglalkozz valamilyen stressz levezetési formával. Ez lehet szabadtéri gyaloglás, kismedencei torna, jóga, gyógynövényes kádfürdő, zenehallgatás. A lényeg, hogy találj valamilyen stresszűző, teljes kikapcsolódást nyújtó örömforrást.

Forrás:

https://www.endokrinkozpont.hu/hirek/allandoan-faradt-stresszes-tuneteit-kortizol-hiany-is-okozhatja  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mell%C3%A9kvese  

Méhmióma kialakulásának okai

https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/idegrendszeri-betegsegek/stressz-hormonproblema-oka-kovetkezmenye/

https://bodywakes.hu/mellekvese-stressz-okozta-tulmukodes-es-kifaradas 

 

Comments (0)
Add Comment