Grillezés egészségesen

Mit tudunk a hormonbarát grillezésről és mit nem?

Mióma kockázati és növekedést serkentő tényezők felidézéséhez kapcsolódik, hogy bizonyos hormonidegen és nagyon nem természetes anyagok borzasztóan képesek rongálni hormonháztartásunkat. Közvetett módon járulnak hozzá a nőgyógyászati betegségek (mióma, adenomiózis, endometriózis) kialakulásához. Ide tartozik minden  kémiai, élelmiszeripari, gyógyszeripari laboratóriumban előállított vegyület.  Nem is hiszed, hogy egyes anyagok, például a festékek, egyes gyógyszerek vagy a hosszú ideig csomagolásban „időző” élelmiszerek tömege milyen mértékben károsítja hormonrendszerünket.

Nyáron nem telhet el egy hét sem grillparty nélkül

Nem maradhatnak ki a felsorolásból a hagyományos grillezés közben felszabaduló káros anyagok. Fontos hogy sütögetés előkészítésnél se feledkezz meg a természetes bio alapanyagokról és a faszén előkészítés helyes módjáról.  Tudom sok időt takarítasz meg előre pácolt húsokkal, de azt javaslom – ha van miómád, erős a menzeszed, inzulinrezisztencával, igazolt hormonegyensúly zavarral küzdesz-  egészséged érdekében ne használj se előre pácolt,  se füstölt élelmiszereket.

Miért imádjuk a sütögetést?

Imádjuk a hangulata miatt. Kertben, természetben, kint a szabad ég alatt végzett tevékenységeknek nincs párja. És imádjuk a család, a barátok, a közösség miatt. Hiszen a grillezés mindig egy tök jó közösségi program.

Mi az amit már tudunk és mi az amit még nem tudunk a hormonbarát grillezésről? Vannak-e olyan szabályok, amelyeket ha betartunk megkíméljük szervezetünket a mérgező anyagoktól? Hogyan készítsük elő a faszenet hogy a grillezésnél felszabaduló hormonrendszer károsító anyagok hatását kivédjük?  Lent ezekre a kérdésekre keressük a választ.  Ezeken túl szeretnélek meglepni ÚJ hormonbarát grillezési tippekkel!

Nyolc (8) ismert dolog a grillezésről

  • A grillezés egészségesebb mint a főzés, hiszen több tápanyag marad az élelmiszerekben.
  • Grillezéssel kalóriát spórolunk, hiszen kevesebb hozzáadott olajat használunk.
  • Tudjuk, ha húst, halat, zöldséget magas hőmérsékleten 250 fokon sütünk, és az étel a faszén-parázs füstjével érintkezik hormonrendszer károsító, daganatkeltő anyagok kerülhetnek az ételbe.
  • Felcsapó lángban pörkölődő hús nem egészséges.
  • A sötét barna, feketére sült részeket el kell távolítani.
  • Grillezéskor leggyakrabban bőr nélküli csirke, pulyka, hal, zöldség (paprika, paradicsom, cukkini, padlizsán), ritkán sertéstarja, oldalas kerül a rácsra.
  • Grillezés előtt házi fűszeres pácban érleljük az alapanyagokat. Friss pácot olívaolaj, fokhagyma, citrom,  gyömbér, házi mustár, házi paradicsomszósz felhasználásával készítünk.
  • Sót a grillezés befejezése előtt használunk.

Az egészséges grillezés ismert szabályain túl álljon itt tizenhárom újszerű hormonbarát grillezési javaslat.

Tizenhárom (13) kevébé ismert grillezési tipp

  • Ne használj a tűznél terpentint, benzint, olajat, más égést elősegítő anyagokat.
  • A tűz felélesztése legyezővel, fújtatóval történjen.
  • Sovány, száraz húsok grillezéséhez használj banánlevelet.
  • Parázs és rost között legyen egy tenyérnyi távolság.
  • A grillrácsra helyezett húsból, zöldség-féléből ne csöpögjön a parázsra se páclé, se zsír vagy olaj.
  • Nem szabad előre sózott vagy tartós pácban érlelt húsokat grillezni.
  • A grillételt ne locsold sörrel.
  • Könnyebbé teszi az ételt a sütést megelőző párolás.
  • Ne használj mélyhűtött alapanyagot.
  • Előre elkészített pácolt hús helyett ízesíts, pácolj Te magad.
  • A pácolt húst sütés előtt le kell csepegtetni, véletlenül se csöpögjön pác a faszénre.
  • Sose lobogó füstös tűzben, füst nélküli forró parázson grillezz! Lánggal, füsttel érintkező élelmiszerekben nyolcvanszor magasabb a káros anyag tartalom mint a füstmentes grillételekben.
  • A friss fűszerek megéghetnek, ezért mindig a grillezés befejezése előtt szórjuk az ételre.
  • A húst mindig sütés után sózd, különben a hús kiszárad, a vízben oldódó tápanyagok elvesznek.

Négy ÚJ hormonbarát grillezési tipp

Használj a grillezés befejezése előtt rozmaringot

Friss fűszereket a grillezés befejezése előtt 5-10 perccel szórd az ételre. Hohenheimi Egyetem (Stuttgart) kutatói szerint a grillételek egészségkárosító hatását mérsékli a rozmaring. A rozmaringban található antioxidánsok 50-90 százalékban képesek semlegesíteni a grillezéskor keletkező hormonidegen, daganatkeltő anyagok (füst, korom) káros hatását. A rozmaringon kívül antioxidáns hatású fűszerek még a kakukkfű és bazsalikom.

Salátának készíts párolt fenyőmagos csalánt

Grillezés előtt sétálj ki a közeli erdőbe és szedd le a csalán felső friss hajtásait. Nem forró,  nyolcvan (80) fokos vízben (vas, C-vitamin, kálcium a csalánlevelekben marad) 7-10 percig gőzölöd, majd a zsenge csalánlevelet olívaolajban megpárolod. Só, bors, fokhagyma szükséges. Meghinted apróra darált pirított fenyőmaggal. (Ne keveredjen idősebb levél a zsenge hajtások közé mert keserű ízű lesz) A párolt fenyőmagvas csalán grillételek kitűnő körete.  Elősegíti az ösztrogéndominancia csökkentését, a hormonegyensúly elérését.

Emésztésserkentő uborkasaláta

Grillezés előtt készíts friss vegyszermentes uborkából emésztésserkentő uborka salátát. Az uborka fehérjebontó enzimje az erepsin  támogatja az emésztést. Ha a gyomrod nehéz, uborkasalátával könnyítheted az érzést.

Grillezés után ne hagyd ki a fél óra gyaloglást!

Füst nélküli forró parázson grillezz. Lánggal, füsttel érintkező élelmiszerekben nyolcvanszor magasabb a hormonrendszer-károsító anyagok szintje. Fotó: Freepik.com

Faszén előkészítése négy lépésben

  • Jó minőségű faszenet vásárolj.  A faszén legyen vegyszermentes, természetes, csomagolásán találsz erre vonatkozó jelzést. Fa, fahulladék, faforgács, papír, fenyőtoboz ne kerüljön a faszén közé.
  • Akkor izzik át a faszén legjobban, ha piramis formában állítjuk fel.
  • A faszén begyújtása után 30-60 perc elteltével, a füstölés megszűnése, parázson fehér hamuréteg keletkezése után tehetjük a rácsra az alapanyagokat.

Alapanyagok beszerzése

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy friss, vegyszermenetes bio húst, zöldségeket használj. Kerüld a nagyipari pácolt, dobozos húsokat, a sózott, füstölt árukat.

Forrás:

https://www.myhomebook.de/grillen/grillen-holzkohle-briketts  

https://smilu-geschenkideen.de/grillgeschenke-fuer-frauen/  

https://gailantheabrown.com/2018/05/30/the-balance-plan-barbecues-once-upon-a-time-and-the-royal-wedding-littleloves/ 

https://www.ndr.de/ratgeber/kochen/Gesund-grillen-mit-Fleisch-Fisch-und-Gemuese,grillgut100.html

https://www.brigitte.de/rezepte/kochtipps/gesund-grillen-die-besten-tipps-und-rezepte-11593156.html#item-11255508

https://www.eatbetter.de/gesunde-grillrezepte-so-grillst-du-gesund-und-nachhaltig

https://utopia.de/ratgeber/gesund-grillen-so-gehts/  

https://seasons.hy-vee.com/health/foods-that-balance-your-hormones  

Naturmedizin Aktuell: Gesundes Grillen – So vermeiden Sie Gefahren beim Grillen

hormondiétaösztrogéndominancia
Comments (0)
Add Comment