Lehet-e busszal utazni méheltávolítás műtét után?

Aki tíz percre lakik a kórháztól annak is necces, még az autózás is. Bár a sofőr nyilván óvatosan vezet, ilyenkor az ember alig várja hogy hazaérjen. Busz csak végző esetben lehet megoldás. Inkább kérj betegszállítást vagy kérj meg ismerőst. Az út fájdalmas lesz a sok rázkódás miatt, és vérzés is előfordulhat. Akit 35 km-ről autóval szállítanak, az is nehezen bírja ki. Aki a közelben lakik, azok számára még a taxi lehet opció.

Laparoszkópos méheltávolításra ugyanez érvényes. Minden apró rázkódás nagyon kellemetlen.
Laparoszkópos műtét után egy nappal autóval utazni szintén kellemetlen.
Utazás közben minden izom megfeszül, így óvja testünk a varratokat a rázkódástól.

Jó tudni hogy a laparoszkópos mütétnél a belsö vágás ugyanakkora mint a hasi vágásnál.
A laparoszkópos mütét  „becsapós” ilyen szempontból.

Elvégzik -e a műtétet (mióma eltávolítás, méheltávolítás) megfázás (orrfolyás, hőemelkedés) esetén?

Klinikától, orvostól függ, mi a helyi protokoll. Van akit megmütenek minden további nélkül úgy, hogy köhög már mütét elött és még mellkasröntgent sem kérnek (Hollandia). Vállat vonnak, ha megfázás szezon van, hiszen mindenki köhög. Gyakran a mütéthez kapott antibiotikumtól elmúlik a köhögés.
Úgy tudjuk Magyarországon ennél óvatosabbak. Akinek van még műtét előtt néhány napja, próbálja magát kúrálni kakukkfű teával, propoliszos mézzel, szegfűszeggel, napi ötször 200 mg C-vitaminnal.

Varrat méheltávolítás után Forrás: mioma.hu közösség

Tapasztalható-e méheltávolítás után peteéréssel összefüggésbe hozható elnyúló (1 hét) fájdalom?

Igen néhány hölgynél tapasztalható méheltávolítás után fájdalom. Fájdalmas peteérésre progreszteron gyógyszert írnak fel általában a szakemberek. Előfordul erős migrénnel kísért peteérés is. Sokan gondolják, hogy a miómával, méheltávolítással megszűnik a fájdalom is, de sajnos nem mindenkinél. Ami biztos hogy változik, az a vérzés elmaradás. Van akinek segítenek a barátcserje készítmények, az életviteli változtatások, vagy egyszerűen a fájdalomcsillapítók.

Kapcsolódó oldalak: Melyek a méheltávolítás veszélyei?  Mikor indokolt a méheltávolítás?   Hogyan változik a szex méheltávolítás után?   Hogyan védjük ki a méheltávolítás szövődményeit?

Forrás:

https://www.healthline.com/health/womens-health/after-a-hysterectomy-what-fills-the-space

https://www.peanut-app.io/blog/menopause-after-hysterectomy

méheltávolításméhmegtartás
Comments (0)
Add Comment