Megváltozik-e a menstruáció kánikula hatására?

Tapasztalatok szerint a mióma melletti menstruáció már önmagában megterheli a hölgyeket, hiszen a méhfal rugalmatlansága a méhösszehúzódást megnehezíti, nem beszélve a hormonok veszélyes játékáról (ösztrogén dominancia). Hogyan változik ciklusunk a hőség hatására? És mit tehetünk a menstruációs napok megkönnyítése érdekében?

Előttünk áll a nyár két legmelegebb hónapja. Kánikulában minden nehezebb. Menstruációs közérzetünk még elviselhetetlenebb.  Kánikula hatására női ciklusunk megváltozhat. Egy kis felkészüléssel azonban megkönnyíthetjük a menstruációs napokat. Harminc fok feletti napi hőmérsékletnél egész testünk verejtékezik, alhasunkban fájdalmat érzünk, közérzetünk rossz, erőtlenek vagyunk. vérkeringésünk ingadozik.

Kapcsolódó bejegyzések: Milyen tünetekről ismered fel a miómát?  Ilyen a menstruáció színe, ha miómád van

Milyen hatással lehet a hőség ciklusunkra?

Mit tehetünk a panaszok ellen?

A PMS (menstruáció előtti tünet együttes) és a menstruációs panaszok „durvulása” egyénileg változó. Aki fejfájásra (vérszegénység) levertségre hajlamos, azoknál szinte biztos hogy a tünetek kánikulában elviselhetetlenek.  Vérkeringésünket nem a vérvesztés terheli meg.  Öt nap alatt átlagosan 50 milliliter, miómával 70-80 milliliter vért veszítünk. (egy pohár víz 200-400 milliliter)

Sokan mégis vérkeringési panaszokról számolnak be, ami migrén és hasi fájdalom formájában jelentkezik. Erős menstruációval rendelkező vérszegény, vashiányos hölgyeknél a menstruáció akár ájuláshoz is vezethet. A gyengeség, a fejfájás egészen a „jártányi erőm sincs” érzésig fokozódhat.  A hasi puffadás miómával határozottan tetten érhető, ahogy a kéz és lábdagadás, a végtagi ödémák, vízvisszatartás.

Menstruáció kánikulában: ciklusváltozás

Ciklusunk érzékenyen reagál a környezeti hatásokra, stresszre, megfázásra, utazásra, ahogy a tartós 32-35 Celsius fok feletti hőmérsékletre is. Változhat a ciklus kezdete és a peteérés közötti napok száma, viszont a ciklus második szakasza a peteérés és menstruáció közötti időszak kevésbé. A fogamzásgátlásban a peteérést és termékeny napokat jelző testhőmérsékletre épülő naptármódszer kánikulában megbízhatatlan, hiszen ciklusunk a megszokottól hosszabb vagy rövidebb. Ezért a hormonális fogamzásgátlás megbízhatóbb  (tapasz, hüvelygyűrű, spirál vagy tabletta). Kapcsolódó: Mire ügyeljünk a fogamzásgátlás kiválasztásánál? 

A napsütés hatása ciklusunkra

2011-ben 129 (orosz) nő bevonásával a napfény ciklusra gyakorolt hatásáról végeztek vizsgálatot. Bizonyos a ciklus lefolyásáért felelős női hormonok (FSH, LH) szintjét vizsgálták. A téli-nyári időszakot vizsgálva az LH szintje nem változott, az FSH szint viszont nyáron magasabb volt. Peteérés gyakrabban történik, a menstruációs ciklus a nyári hónapokban az átlagostól egy nappal rövidebb.  A jelenség feltételezett oka, hogy az év többi időszakához viszonyítva jóval több napfény éri szervezetünket.  Évszaktól független az a megfigyelés hogy a napfényes napok számának emelkedésével rövidül a 28 napos ciklus.

Úgy érzed menstruációs panaszaid kánikulában súlyosbodnak? Olvasd el, hogyan a hat a hőség menstruációs ciklusunkra. Fotó: https://www.miss.at/

Nyugtalan alvás

Kánikulában romlik az alvásminőség. Sokkal nyugtalanabbul alszunk, ami befolyásolja a testhőmérsékletet. A peteérést nem lehet pontosan jelezni. Kapcsolódó bejegyzés: Házi zabtej a nyugodt alvásért  

Kell-e tampont, betétet gyakrabban cserélni?
Kell-e a kelyhet gyakrabban üríteni?

Tampon, betétcsere, kehely gyakoribb ürítése csak erősebb menstruációnál, erős izzadásnál szükséges. Tóban, tengerben strandon fürdőzés, úszás után azonban mindenképpen szükséges a csere. A víz óhatatlanul beáramlik a hüvelybe, a tampon megszívja magát vízzel, így a továbbiakban alkalmatlan lesz a vér felfogására. Ha a kehelybe víz szivárog, nincs jól felhelyezve.

Kánikulai menstruációt könnyítő négy (4) tipp

Folyadékpótlás

Nem lehet eleget ismételni, igyál elegendő vizet.  Biztos vagyok benne, hogy azt gondolod ezt minek elmondani, hiszen  mindenki tudja. Úgy látom, ennek ellenére mégsem iszunk elegendő vizet. Vajon melyik a kánikulában legmegfelelőbb víz egy menstruáló hölgynek? Legjobb ha a víz ásványi anyagokban, különösen magnéziumban gazdag forrásvíz. Lehetőleg ne legyen műanyagpalackos bolti víz. Másik opció a natúr gyógytea. Kánikulai menstruációs gyógyteák: palástfű tea, zsályatea, csalántea, kakukkfű tea, mentatea. Naponta használj két darab citromot. Csak citromlével ízesítsd a teát. Édesítő, cukor csak ront a közérzeten.

Kánikulai hormonbarát étrend

Ha lassan növekvő miómád van, feltehetően ösztrogén dominanciád lehet. Ez pedig szervezetünkben vízvisszatartással jár. Főleg a végtagok, kézfej, lábfej képes a felhalmozott víz miatt „dagadni”. Minimalizáld a sót. Kerüld a felesleges cukrot, sót, tartósítót, glutamátot tartalmazó félkész élelmiszereket. Figyelj a káliumban gazdag élelmiszer bevitelre. Minden egyes nap szerepeljen étlapodon: paradicsom, banán, mély zöld leveles zöldségek (spenót, sóska, mángold, petrezselyem). Kapcsolódó termék: Hormondiéta 250 hormonegynsúly helyreállítását biztosító recept 

Kevesebb kávé, több testmozgás

Fekete kávé, kapucsinó helyett válaszd a zöld teát, vagy a kurkuma alapú aranytejet, hiszen kávé hatására a vérerek összehúzódnak, a vérzésed erősödhet. A nyári hormonbarát kiegyensúlyozott étrend mellett a napi legalább tíz perc kismedencei torna is elviselhetővé teszi a hőség miatti menstruációs panaszokat.  Ideális időpont reggel 7.00-9.00 közötti időszak.

Tusolj langyos vízzel!

Tüszőrepedés napján drasztikusan csökkenhet a testhőmérséklet, utána pedig látványosan megemelkedik. Menstruáció alatt is magasabb a testhőmérséklet. Menstruáció után pedig csökken. A hőség és a testhőmérséklet-emelkedés együtt rossz alváshoz vezet. Szervezetünket megfázás nélkül kell hűteni. Ezért a hideg vízzel tusolás nem használ a női szerveknek. Lefekvés előtt tusolj langyos vízzel! Így a testhőmérséklet felfázás nélkül csökkenhet.

Forrás:

https://www.abendblatt.de/ratgeber/article230170042/Hitzewelle-So-kann-sie-sich-auf-die-Periode-auswirken.html 

https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogamzasgatlas/2986/a-huvelygyuru  

https://www.starke-regelblutung.com/blog/periode-im-sommer-hat-die-sonne-einfluss-auf-den-zyklus

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20937003/#affiliation-1

https://hormonmentes.hu/2015/12/16/mire-jo-a-homerozes-es-mire-nem/ 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/multimedia/vid-20538085  

https://cheyennemountaingynecology.com/the-impact-of-summer-heat-on-menstrual-cycles/ 

https://en.wikipedia.org/wiki/Luteinizing_hormone 

https://www.schweizer-illustrierte.ch/body-health/girl-talk/beeintrachtigt-die-hitzewelle-unsere-periode-259223 

https://www.miss.at/periode-waehrend-der-hitzewelle-mit-diesen-tipps-wird-es-ertraeglicher/

Danilenko KV, Sergeeva OY, Verevkin EG. Menstrual cycles are influenced by sunshine. Gynecol Endocrinol. 2011 Sep; 27 (9): 711-6. doi: 10.3109/09513590.2010.521266. Epub 2010 Oct 12. PMID: 20937003. [cited 2023 June 28]. Available from: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20937003/

Frauenaerzte.de. Monatszyklus. [Internet]. München: Berufsverband der Frauenärzte e.V. (BVF); c2018 [cited 2023 July 3] Available from: www.frauenaerzte-im-netz.de/koerper-sexualitaet/zyklus-hormone/

Comments (1)
Add Comment