A D-vitamin hiány okai

Több bejegyzésben olvashattál arról, hogy a D-vitamin hiány szerepet játszik a jóindulatú és rosszindulatú daganatok, a mióma kialakulásában. A Semmelweis Figyelő 2013. áprilisi számában megjelent cikk szerint az elegendő D-vitaminnal rendelkezőkben 32 százalékkal alacsonyabb volt a méh jóindulatú izomdaganatának kialakulása, mint a D-vitamin hiányában szenvedőkben. A D3 vitaminnak  hormonháztartás szabályozó, immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatása van. A D3 vitamin hiány tehát legyengíti az immunrendszert, hajlamosít a gyulladásos állapotokra, a  progeszteron hiány és az ösztrogén-dominancia kialakulására. A D vitamint úgy is szokták nevezni mint szuper hormon.  Ennyit összefoglalóan a D vitamin jelentőségéról a mióma kapcsán. Olvasd végig a bejegyzést és meg fogod tudni, miért fontos hogy nyáron

A D vitaminhiány valószínűsíti a mióma kialakulását

feltöltsd a D vitamin raktáraidat? És hogyan tudod ezt megtenni, mire kell figyelni? A bejegyzés fő vázát a Zentrum der Gesundheit, Német Egészségügyi Intézet: „Fünf Störfaktoren für die körpereigene Vitamin-D-Bildung” cikke nyújtja. A D vitamin a nap UV sugárzása hatására a bőrben keletkezik. Sokan azt gondolják hogy elég ha rendszeresen a napon tartózkodnak. De ez a feltétel önmagában nem elég  ahhoz hogy a D vitamin hiányt csökkentsük! Öt gyakori zavaró tényező akadályozza a bőrben az egészséges és kielégítő D vitamin képződést. A jó hír az, hogy a zavaró tényezőket egy kis odafigyeléssel Te magad is képes  vagy kizárni!

Szervezetünk D-vitamin előállítását hátráltató tényezők

Ebben a bejegyzésben öt tényezőt ismertsz meg, amelyek megakadályozzák a szervezetedben a megfelelő D vitamin szint elérését. Ha ezt az öt tényezőt kizárod, akkor már semmi nem állja útját szervezetedben a D vitamin szint optimalizálásának.

1. Az UV-szűrős krémek hátráltatják a szervezet D-vitamin előállítását

A bőrrák megelőző kampányok gondoskodnak arról hogy senki ne merészkedjen a napra fényvédőfaktoros krém nélkül. A Dél-Európában élő embereknél is kialakulhat D vitaminhiány, ha állandóan napvédővel kenik a bőrüket. Ezek nem feltétlenül kell hogy napvédő krémek legyenek. Gyakran már az általánosan használt nappali krémek is magas fényvédőfaktorú UV szűrővel vannak ellátva. A fényvédőfaktoros krémek azonban pont megakadályozzák hogy a D vitamin előállításhoz szükséges UVB sugárzás elérje a bőrünket. Ha ez a sugárzás hiányzik, akkor nem keletkezik a bőrünkben D vitamin. Így a szervezetünk rá lesz kényszerítve, hogy a D vitamint a táplálékból fedezze. És ezzel elérkeztünk a következő problémához! Megszokott ételeinkben ugyanis nagyon alacsony a D vitamin mennyisége. Ez teljes mértékben lehetetlenné teszi, hogy a szükséges mennyiséget fedezzük. Ételeink ugyanis csak 2-4 mikrogramm D vitamint tartalmaznak naponta a szükséges 20 mikrogrammal szemben. Mivel állandóan magas fényvédőfaktorú krémeket használunk, testünk azt érzékeli, mintha állandóan a komor tél közepén tengődnénk.

2. A nap alacsony beesési szöge hátráltatja a D-vitamin termelést

Amennyiben Barcelonától (42. szélességi fok) északra élsz, akkor csak a nyári hónapokban tudsz elegendő D vitamint termelni. Az év hátralévő részében a nap alacsony beesési szögének köszönhetően nem érkezik elegendő napsugárzás a földre. Novembertől márciusig alig érkezik be napfény a föld felszínre. Ha pedig az 52. szélességi foktól Északra élsz akkor az imént említett érték még szélsőségesebb. A napfény nélküli téli időszak októbertől márciusig tart. (Magyarország az Északi szélesség 47. fokán található.) Ebben az esetben olyan településekről van szó mint Berlin, Braunschweig, Osnabrück, Hannover, nem is beszélve a Skandináviában található országokról.

Hogyan állapítható meg, hogy a nap beesési szöge a D-vitamin előállításhoz elegendő napfényt biztosít?

Egyszerűen. Ha süt a nap, menj ki a szabadba! Állj egyenesen és figyeld meg az árnyékodat! Az árnyékod olyan magas mint amilyen Te vagy, vagy attól még

Árnyékod hossza mutatja meg hogy szervezeted képes-e D-vitamint előállítani.

hosszabb, akkor nem éri a bőrödet a D vitamin előállításához elegendő napfény. Ha az árnyékod rövidebb mint Te magad, akkor elegendő D vitamin előállításához szükséges napfény éri a bőrödet. A zsírszövetek azonban inaktív D vitamint tárolnak, ami szükség esetén aktiválódik. Ezért nagyon fontos, hogy az összes D vitamin raktárt feltöltsük, hogy az a napszegény téli hónapokban gond nélkül rendelkezésre álljon. Az ideális megoldás az lenne, ha a téli szabadságot délen vagy a hegyekben töltenénk, azért hogy újra feltöltsük magunkat a D vitamin előállításához szükséges napfénnyel. Ezzel a nyár elejére kialakuló vészes D vitamin hiány kialakulásának rizikóját csökkenthetnénk.

3. A D-vitamin előállítás bőrünk színétől függ

Minél világosabb a bőröd színe annál gyorsabban tudsz D vitamint előállítani. És minél sötétebb a bőrszíned, annál hosszabb ideig tart míg ugyanazt a D vitamin mennyiséget elő tudod állítani mint egy világos bőrű ember. A bőrtípusod attól függ, hogy az őseid melyik régióban éltek generációk alatt mennyi napsugárzás érte őket? Északon azért világosabb bőrűek az emberek hogy minél rövidebb idő alatt tudjanak D vitamint előállítani. Ezzel ellenkezőleg délen a nap gyakran és sokszor süt, így a bőrnek védekeznie kell a túl sok napsugárzás ellen. Itt a D vitamin előállítás nem is jelentett gondot. A probléma akkor alakul ki, ha egy sötét bőrű ember északon él. Ekkor ugyanis a sötét bőrszín csökkenti a D vitamin előállítást és a napon való hosszabb tartózkodás szükséges ahhoz hogy elegendő D vitamint tudjon előállítani.

4. Alacsony UV-indexnél szervezetünk kevés D-vitamint állít elő

Az UV-Index megmutatja mennyi ideig szabad a napon tartózkodnod.

Ha nyáron a nyugágyban sütteted a hasad, még nem jelenti azt hogy szervezeted D-vitamint termel. Az UV-index kifejezi a napsugárzás erejét. Az UV-index határozza meg szükséges-e a nap elleni védelem, illetve bőröd mennyi D-vitamint termel. Az UV Index 0 és 11 közötti skálán mozog..

UV sugárzás erőssége
  • A 0 és 3 közötti érték gyenge UV sugárzást mutat, (egy órát szabad a napon tartózkodnod)
  • a 3-5 közötti érték már erősebb. Ebben az esetben már napvédelem szükséges! (30 percig szabad a napon tartózkodnod)
  • 6-7 közötti UV értéknél 20-30 percig tartózkodhatsz a napon,
  • 8 fölötti értéknél a szabadban való tartózkodás csak fényvédőkrémmel javasolt. (20 percig szabad a napon tartózkodnod.)

Az évszak, a napszak és a földrajzi fekvés, a felhőzet, a levegő tisztasága, és az ózonréteg vastagsága befolyásolják az UV Indexet. Például szórványos felhőzetnél a nap előbújik és azt hinnénk hogy napsütéssel számolhatunk, mégis a felhők miatt az UV Index alacsony, amely a D vitamin elállítást hátráltatja. Az UV Index függ a környezetedtől. Döntő, hogy hóval vagy fehér homokkal borított strandon tartózkodsz-e? Minél fehérebb a környezet (hó, világos homok) annál több UV sugárzás tud visszatükröződni rád, akár a sugárzás negyvenszeresével is számolhatsz. Csak ha az UV Index értéke 3 feletti, akkor van a D vitamin előállításhoz elegendő UVB sugárzás jelen. Figyelj meg egy internetes időjárásI oldalt, amely a helyi UV sugárzás mértékét mutatja. Így felmérheted hogy a következő napokban elegendő UV sugárzással számolhatsz a D vitamin előállításához. Ugyanezt mobil applikációkon is nyomon követheted.

5. A napozás utáni tusolás csökkenti a D-vitamin felvételt

Napozás után általában zuhanyozunk. Ez azonban nem tesz jót a D vitamin előállításnak. Ugyanis a bőrnek 48 óra szükséges ahhoz, hogy a napozás után a külső bőrfelszínen keletkezett D vitamin elő anyagot elnyelje és a véráramba juttassa. Ezért a napozás utáni egy órát követően nem szabadna tusolni -főleg nem szappannal. Máskülönben az újonnan képződött D provitamint a „lefolyóba öntjük”. A tusolás D vitamin szintre gyakorolt csökkentő hatását tekintve egy 2007-ben publikált tanulmány lehet iránymutató. A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 2007 júniusi száma szerint egy kísérletben Hawaii szörfözőket vizsgáltak és megállapították, hogy a gyakori napsütés ellenére (átlagosan hetente 30 napos óra) a szörfözőknek alacsony volt a D vitamin szintje. Azt gondolnánk, hogy a szörfösök bizonyára rendszeresen használtak erős faktorszámú napvédő krémet, de a kutatás alanyai 40 %-ban állították hogy csak ritkán vagy egyáltalán NEM használnak napvédő krémet. Ezzel egy-időben a vízi mentők akik csak ritkán érintkeztek vízzel sokkal magasabb D vitamin szinttel rendelkeztek mint a szörfösök. Ezzel a megfigyeléssel egyezik Helmer und Jansen1937-ben napvilágot látott tanulmánya, amely azt mondja, hogy a D vitamin elő anyaga a bőr zsírrétegében tehát a bőr felső részében, nem pedig a bőrben keletkezik. Ezért azt nagyon könnyen le lehet mosni. A D vitamin szint optimalizálása szempontjából ideális lenne, ha a napozás után legalább két napon keresztül nem mosakodnánk szappannal. Természetesen az intimterületeket meg kell mosni szappannal vagy tusfürdővel, de a bőrfelület nagy részét NEM. Sajnos a D vitamin optimális szintjével kapcsolatban alig állnak rendelkezésre tudományos kutatások. Sok helyen inkább a tehenek, birkák bőréből kivont faggyús anyagokból előállított D3 vitamin táplálék-kiegészítőket részesítik előnyben, amely arra enged következtetni, hogy ez a megoldás még mindig jobb, mint hogy ne mosakodjunk/tusoljunk szappannal. A bőrünknek mindezeknél fogva a szappan, tusfürdő gél és egyéb bőrtisztítók mindennapos használata nem kedvez, ezért  a tisztaságmánia gyakran bőrirritációt és bőrbetegségeket eredményez. Összességében tanácsos lenne hogy bőrünket ne terheljük meg az állandó „tisztító akciókkal”, ezzel támogatva a bőr természetes védekező rendszerét. A bőrünknek egyszerűen időnként nyugalomra lenne szükség.

Klikkelj további hasznos mióma információkért:

Mióma tünetei Mióma kialakulásának okai Mióma kezelése természetes úton  Mióma kezelése orvosi segítség  Hasznos tények…, amelyeket érdemes tudnod!  Mióma főoldal  Mióma történetek

Forrás:

http://www.zentrum-der-gesundheit.de/vitamin-d-bildung-stoerung-ia.html Helmer A. C. and Jansen C. H., “Vitamin D precursors removed from human skin by washing”, Studies Inst. Divi Thomae, 1: 207–16, 1937. (Vitamin D Vorstufen werden von der menschlichen Haut durch Waschen entfernt) (Studie als PDF) Binkley N et al., „Low vitamin D status despite abundant sun exposure“, Journal of Clinical Endocrinology And Metabolism, Juni 2007, (Niedriger Vitamin-D-Status trotz ausgiebiger Sonnenexposition) (Studie als PDF) Bogh, MKB, Schmedes AV et al., “A small suberythemal ultraviolet B dose every second week is sufficient to maintain summer vitamin D levels: a randomized controlled trial”, Februar 2012, British Journal of Dermatology, (Eine kleine suberythemale UVB-Dosis jede zweite Woche ist ausreichend, um sommerliche Vitamin-D-Spiegel aufrecht zu erhalten: Eine randomisierte kontrollierte Studie) (Studie als PDF) Lorenz, T. (2002). „Clinical Trial Indicates Sun Protection from BioAstin Supplement.” Cyanotech Technical Bulletin based on Independent Consumer Testing Company clinical trial (unpublished). On file at Cyanotech Corporation. (Klinische Studie zeigt Sonnenschutz durch BioAstin Nahrungsergänzung.) (Studie als PDF) Weitere Studien und Quellen zu Astaxanthin finden Sie hier: Astaxanthin – Das Super-Antioxidans

életmódmióma kezelés természetesen
Comments (2)
Add Comment
  • Kinga

    Miómám van, vérképet ellenőriztek.
    Decemberben nézett a háziorvos D vitamin szintet is, alacsony volt eléggé.
    Orvosi javaslatra szedek minden nap 1000 NE D vitamint.
    Most kérdeztem, hogy lehetne csinálni egy kontroll mérést. Persze, mennyit szedek, mondom 5000-et.
    (A 10 000-et nem mertem bevallani.)

    Azt mondja az 5000 NE D vitaminra az orvos:
    Hát az naaagyon veszélyes, mert vesekő (asszem ezt mondta) meg még nem tudom mi lesz belőle.
    Mondtam neki, hogy az 1000-rel értem el azt a kórosan alacsony értéket, és az nagyon kevés. de akkor se szedjek többet, mondja.
    Olyan rossz, hogy alig lehet találni olyan orvost, aki ért a vitaminpótlás, mióma, változókori panaszokkal kapcsoatos összefüggésekhez
    D vitamin….ismertek ilyet?

    • Cserháti Gabi

      Létezik holisztikus szemléletű belgyógyász, endokrinológus. Létezik életmód-orvoslás és ortomolekuláris orvoslás szakterületek. Itt olvashatsz róla: https://mioma.hu/vitaminok-e-vitamin/ Mióma, változókori panaszok holisztikus kezelése szakember talán létezik a Budai Endokrin Központban is.