Miért ritka az ázsiai nők körében a mióma?

A választ a fitoösztrogének védő hatásában keressük. A nyugati országokhoz viszonyítva az ázsiai országokban (pl. Japán, Kína) jóval kevesebb a mióma és az ösztrogénfüggő daganatok előfordulása. De a 40 év feletti nőket érintő nőgyógyászati panaszokkal, változókori testi-lelki problémával, csontritkulással is ritkábban találkozni.

Miben rejlik az ázsiai nők titka?

Az ázsiai nők körében az ösztrogénfüggő daganatok kialakulása ritkább mint az európai nők körében.

A jelenség magyarázatát részben a fitoösztrogénekben gazdag táplálkozásban kell keresni. A fitoösztrogének két fő típusa az isoflavonok és lignánok.

Isoflavonok

A női szervezet számára hasznos izoflavonok előfutárait a szójabab tartalmazza. A szójafogyasztás a táplálkozástudomány egyik legvitatottabb kérdése. A szója különböző formái, elsősorban a szójából készült adalékanyagokra gondolok, szinte minden élelmiszerben megtalálhatók a felvágottaktól a fagylaltig. Ezek a szójakészítmények az ösztrogénhatást erősítik, míg más készítmények gyengítik. A szójatej, szójaszósz szintén nem tartoznak az ajánlott élelmiszerek körébe. Nem mindegy milyen szójaterméket fogyasztunk. Elsősorban a nem génmódosított vagy fermentált szójatermékek a tempeh, miso, natto fogyasztása javasolt. A szójabab fermentálása során ugyanis a szója káros hatása megszűnik. A fermentálás (erjesztés) az élelmiszerek fitoösztrogén tartalmát és biológiai értékét növeli.

Mely élelmiszerek tartalmaznak izoflavonokat?

Szójabab

Tofu

Miso

Bab

Borsó

Lencse

Az ösztrogénfüggő daganatok (mióma) megelőzése szempontjából a a fitoösztrogének 2. csoportjába tartozó lignánoknak markánsabb a védő szerepe.

Lignánok

A lignánok az ösztrogénfüggő daganatok megelőzésében és kezelésében játszanak szerepet. A lignánok az emésztés során olyan anyagokká alakulnak, amelyek fenntartják a női hormonok egyensúlyát. A lenmag a legmagasabb lignán tartalmú, erős antioxidáns hatású élelmiszer.

Élelmiszerek lignán tartalma:

100 gr lenmag     370.000 mikrogramm

100 gr tökmag       21.400 mikrogramm

100 gr spárga          6.510 mikrogramm

Más gabona és olajos mag félék 50-400 mikrogramm lignánt tartalmaznak. A vörösbor 760-1378 mikrogramm/liter lignánt tartalmaz. E tekintetben óriási a különbség a fehér és vörösbor között.

Az állati eredetű élelmiszerek nem tartalmaznak egészséges lignánokat. A lignánt tartalmazó élelmiszerek 28 és 48 óra alatt lebomlanak, kiürülnek a szervezetből Ezért fontos, hogy naponta fogyassz lignán tartalmú élelmiszereket. A lignánok jelentősége az utóbbi évtizedekben megnőtt. A lignánoknak további 8 csoportja létezik. A lignánok között az arktigenin hatását vizsgálták eddig leggyakrabban.

Több egymástól független kutatás kimutatta, hogy a lignánok gátolják a hormonfüggő daganatok kialakulását, csökkentik a menstruációs panaszokat, gyulladásokat, fájdalmakat. Az emberi táplálékban a lignánok legfőbb forrásai az olajos magvak (lenmag, szezámmag) sötét színű bogyós gyümölcsök, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonafélék. Ezek mindennapos fogyasztása szükséges. (Lampe és munkatársai 2006).

Az ázsiai nők nemcsak a fitoösztrogénekben gazdag táplálkozásnak köszönhetik a mióma és más ösztrogénfüggő daganatok kisebb számát. Az európai étkezési szokásokat a Távol-keleti hagyományokkal összehasonlítva látjuk, hogy az utóbbi jóval kevesebb húst, minimálisnál kevesebb tejterméket és jóval több zöldségfélét, algát, halfélét, ennek következtében jóval több növényi rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

 

Olvasd el a témához kapcsolódó korábbi bejegyzéseket:

Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek a mióma panaszok csökkentésében I. Jód

Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek a mióma panaszok csökkentésében II. Szelén 

Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek a mióma panaszok csökkentésében III. B vitaminok

Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek a mióma panaszok csökkentésében E vitamin

Az ösztrogén szerepe a mióma kialakulásában

Makrobiotikus táplálkozással a mióma gyógyításban

 

 

TERMÉSZETES MEGOLDÁS MIÓMA ÉS ÖSZTROGÉN DOMINANCIA ESETÉN

Ha a természetes megoldásokat kedveled, kitartó vagy és nem gondolod hogy egy hét alatt fogsz meggyógyulni,  ha képes vagy 3-4 hónapon keresztül kitartóan követni az életmód javaslatokat, ha a fizikai fájdalom mentes, de önuralmat, akaraterőt igényló módszerek híve vagy, akkor nézz körül itt: Mioma Organic Life gyógyító program

 

Forrás:

https://www.ugb.de/phytooestrogene/phytooestrogene-in-lebensmittel/

http://www.zentrum-der-gesundheit.de/lignane-ia.html?et_cid=30&et_lid=32&et_sub=ZDG020815&campaign=ZDG020815

http://tudatosvasarlo.hu/category/fobb-hatoanyagok/fitoszterinekfitoszterolok-novenyi-szteroidok/novenyi-fenolok/lignanok

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/tobb-kart-okoz-mint-hasznot-szoja-i

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/tobb-kart-okoz-mint-hasznot-szoja-ii

http://phd.semmelweis.hu/mwp/phd_live/vedes/export/sedlakeva.d.pdf

http://www.doktori.hu/index.php?menuid=195&tk_ID=14061

http://www.drsprout.eu/hu

http://www.ac-sportlernahrung.de/972-phytoostrogene-freund-oder-feind/

http://www.mri.bund.de/

életmódösztrogéntermészetes eszközök a mióma panaszok mérséklésében
Comments (0)
Add Comment