Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek a mióma panaszok enyhítésében II. rész /szelén

A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek a mióma panaszok csökkentésében I. részében a mióma és jód kapcsolatáról olvashattál. Ebben a bejegyzésben egy másik fontos nyomelem a szelén méh működésre és mióma kialakulásában betöltött szerepéről próbálok kideríteni összefüggéseket.

A vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek a mióma panaszok csökkentésében III. részében a B vitaminok szerepéről olvashatsz.

Szelén és állatkísérletek

Paradió, vagy brazildió a legmagasaabb szeléntartalommal rendelkező élelmiszer. (középen a legnagyobb méretű mag)

Állatkísérletek bizonyítják a miómához hasonlóan szintén hormonfüggő méhelváltozás az endometriózis és szelén kapcsolatát. Állítólag az USA-ban a szarvasmarha tenyésztők plusz szelént adnak a tejelő állatoknak. A farmerok tudják, hogy a szelén hiánya a tehenek esetében méhbetegséget például endometriózist idéz elő. Az endometriózis, a mióma egyes esetekben akadálya lehet a megtermékenyülésnek.

Abból a tényből kell kiindulnunk, hogy a tehén vemhesülés nélkül nem ad tejet. Ezért a méh betegségeinek megelőzésére a farmerek nyalósó formájában biztosítják a szelént több más ásványi anyaggal együtt. A tejhasznú szarvasmarha tenyésztésben könnyen vemhesülő, komplikáció nélkül ellő tehenekre van szükség. Az állattenyésztők tehát nem kockáztathatják a mióma, endometriózis és más méh betegségek kialakulását. A farmer gazdasági okok miatt nem engedheti meg magának, hogy tehenei megbetegedjenek. Egy terméketlen mióma-s endometriózisos csorda csődbe vinné a farmereket.

Egy kis kitérő, mi a helyzet az emberek esetében?

A mióma, endometriózissal rendelkező hölgyek több szervezet számára jelentenek gazdasági hasznot. Orvosok, ápolók, asszisztensek, műtősök, kórházak, egészségügyi szervezetek, biztosítók, gyógyszergyártók és forgalmazók munkája épül beteg emberekre. A női méh talán csábítást jelent a pénzvezérelt orvoslás számára. Ha a szükségtelen méheltávolítások számát nézzük, érdemes elgondolni ezen.

A méh-mióma titka

A mióma és endometriózis titka abban rejlik, hogy annak lássuk ami: a nem megfelelő táplálkozás következménye. A farmerek megértették ezt. Az orvosok még nem?

Mióma, szelén, E vitamin

A szelénnek talán azért van jelentős szerepe a mióma, endometriózis megállításában, mert ez a nyomelem tökéletes harmóniában működik együtt az E-vitaminnal. Az E-vitaminról már az 1930-as évek óta tudják hogy az állatok méhszövetének egészségét biztosítja. Kutatási eredmények hosszú sora szól erről. Ezért jó kiindulási pont lehet a nők étrendjének kiegészítésében, a nőgyógyászati betegségek megelőzésében. Állatkísérletek szerint a szelén E-vitamin kombináció segít a hasüregi betegségek, összenövések megelőzésében.

Mióma, pajzsmirigy, szelén

A szelén a pajzsmirigyhormon előállításban is fontos szerepet tölt be. Ismerjük a mióma és pajzsmirigy alulműködés kapcsolatát. Ebből következik hogy a szelénhiány a mióma kialakulásában is rizikó tényező lehet.

Szelén és depresszió

Wales Swansea Egyetem kutatói egy kísérlet során búskomorsággal (depresszió) küzdő embereknek napi 100 mg szelént adtak, egy másik csoportnak pedig placebot.  A napi plusz 100 mg szelént fogyasztó csoporttagok közérzete, hangulata, koncentrációja javult. A búskomorság, félelemérzet szintén enyhült. A szelénben gazdag táplálkozás közérzetjavulást, kiegyensúlyozott hangulatot biztosít.

Az átlagos szelénérték egy liter vérben 90-120 mikrogramm. A kívánatos érték legalább 120-200 mikrogrammnak kellene lennie.

Miben segít még a napi 200 mg szelén?
  • segít a méh egészségének megőrzésében
  • véd a szabadgyököktől
  • serkenti az agyi vérkeringést, ezzel a gondolkodást
  • véd az öregedés ellen
  • gátolja a félelemérzetet

A téli depresszió napi 200 mg szelén fogyasztásával csökkenthető.

Miben van szelén?

A 8 leggazdagabb természetes szelénforrás:

1.    paradió (brazil dió)

2.    tonhal

3.    marhahús

4.    pulyka

5.    avokádó

6.    hagyma

7.    sörélesztő

8.    teljes kiőrlésű gabonafélék (például:árpagyöngy 100 gramm árpa 2000 ug szelént tartalmaz)

9.     szezámmag (100 gramm 800 ug szelén)

A paradió a szelén legjobb forrása, (544 mikrogramm szelén található 28 gramm paradióban) Ezt követi a tonhal. 90 gramm 65 mikrogramm szelént tartalmaz. A szelén bevitel felső határa a National Institutes of Health Office of Dietary Supplements (ODS) szerint 400 mikrogramm. A túlzásba vitt paradió fogyasztás egyébként szelén mérgezést okozhat.

Zöldturmix szelénhiány esetén

  • 10 db mángoldlevél
  • 2 db fokhagymagerezd
  • 2 db padlizsán
  • 1 fej karalábé
  • szűrt víz

A felaprított alapanyagokat gyümölcscentrifugában készítsd el. Naponta 3 x 0,5 dl szelén zöldturmix kúraszerű fogyasztásával 3-4 hét után a vér szelénszintje eléri a szükséges értéket.

 

Javaslat

A mióma ösztrogénfüggő daganat, melynek okai a gyakori peteérési zavar (a tüszőrepedés elmaradása, a progeszteronhiány, az egyoldalú ösztrogénterhelés). Ilyen esetben tehát a kiváltó okot kell megszüntetni. Hogy ez sikerüljön életmódváltással befolyást gyakorolhatsz a mióma növekedés gyorsaságára, vagy a növekedés visszafordítására. Ha kitartó vagy és jól csinálod a miómák akár el is sorvadhatnak. Milyen lépéseket kell tenned ennek érdekében, megtudod itt!

 

Forrás

http://lasaludfamiliar.com/wissensbasis/mein-haus/lebensmittel-die-helfen-myomen.php

http://www.leodufour.com/lebensmittel-die-helfen-myomen/

Öregedés ellen: szelén

http://www.gesundheit.de/ernaehrung/naehrstoffe/mineralstoffe-und-spurenelemente/selen-eigenschaften-und-zufuhr

M.M. Abdelrahman, R.L. Kincaid, Effect of Selenium Supplementation of Cows on Maternal Transfer of Selenium to Fetal and Newborn Calves, Department of Animal Sciences, Washington State University, Pullman 99164-6320

 

Aus dem Wartezimmer <gnl-adw@gnl.fid-newsletter.de/ Hírlevél:Dieses Power-Mineral schützt Sie definitiv vor Krebs und Herbstdepressionen! 2015. 08.28.

életmódtermészetes eszközök a mióma panaszok mérséklésében
Comments (0)
Add Comment