Már bizonyára Te is tudod az, alacsony glikémiás indexxel és alacsony tápanyag tartalommal rendelkező élelmiszereket (fehér liszt, fehér kenyér, hagyományos péksütemények, fehér rizs, ) a hormondiéta (mióma diéta) fogyasztásra nem ajánlja.
Ezért az olvasók egyik gyakori kérdése, hogyan helyettesíthető a hagyományos kenyér?
A családban mégis kell hogy legyen kenyérféle. Kipróbáltam barnakenyereket, rozs, répás, búzacsírás, magvas az összes létező teljes kiőrlésű kenyeret, de nem éreztem egyiknél sem hogy ez az igazi. Rájöttem, sajnos szinte minden teljes kiőrlésű kenyérben van adalék, nem tudom milyen minőségű búzából készítik a lisztet, a lisztbe milyen sütőipari állományjavítókat kevernek.
Természetgyógyász ismerősöm hívta fel a figyelmet a tönkölylisztből készült tönkölykenyérre. Vettem, ettem, könnyű, lágynak írnám le, valamiféle kellemes érzésem van tőle. Nyomzásba kezdtem, hogyan készítehtném el én magam tönkölylisztből a hormonbarát házi tönköly kenyeret. Gyüjtésem eredménye a három házi készítésű tönkölykenyér recept. Az egyik kovászos, a másik élesztővel készült, a harmadik korianderrel ízesített.
Kapcsolódó bejegyzések:
Kik élték túl a hirosimai katasztrófát?
Az éhségérzet nyomai után kutatva
A feldolgozott húsokban található mesterséges anyagok miómát okoznak
A miómát okozó káros ösztrogének kitakarítása korianderrel
Tönkölybúza élettani hatása
- A tönkölybúza a hagyományos gabonafélékhez képest kevesebb szénhidrát- és rosttartalommal rendelkezik.
- Alacsony a glikémiás indexe, így sokáig nem leszel éhes.
- Szelén tartalma miatt a daganatos betegségek gyógyításában szerepet kap. A tönkölykenyérrel a mióma, a kismedencei gyulladások kezeléséhez is hozzájárulhatsz.
- A tönköly a csernobili atomkatasztrófa után is bizonyított. A tönkölybúza ellenáll a sugárzásnak, nem veszi fel sugárzó anyagokat, nehézfémeket.
- A szervezet szerotoninszintjét emelő aminosavat tartalmaz, ezért a tönkölyt „BOLDOGÍTÓ” gabonának nevezik.
- A hagyományos kínai orvoslásban a tönkölyt kiváló lép-, hasnyálmirigy- és májerősítőként említik.
- A hormondiéta tönkölykenyér vérszegény hölgyek számára is tökéletes, hiszen jól hasznosuló vasat tartalmaz.
Tönkölybúzából leves is készíthető. (Mióma reggeli.) A vérkeringés-serkentő meleg tönkölylevest azok számára ajánlják, akiknek a keze-lába mindig hideg. A hormondiétában tönkölybúza leves recept található. Így készíts Te magad egészséges tönkölykenyeret.
Kovásszal készített tönkölykenyér
Miért jobb a kovász, mint az élesztő?
A kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a gyomorban is gyorsabban emésztődik. Másrészről az így készült pékáru hosszabb ideig marad friss és az íze is finomabb.
Az emésztés miatt sokkal jobb a kovász mint az élesztő. Márpedig mióma és hormonproblémák esetében (Mi okozza a hormonműködés zavarát?) fő szempont az emésztőrendszer kisebb terhelése, a puffadás elkerülése. Nem kell félni, mert nem lesz nagyon keserű az íze.
Az első adag kovász napokig készül, de utána könnyű feléleszteni és életben tartani. A jó kovász él!
Házi kovászos tönkölykenyér
3 nap munka, saját recept
- 25 dkg+50 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
- Himalaya só
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 5 dl forró víz
- állandó minimum 22-24 fok a konyhában
Üveg vagy kerámiatálba robotgéppel ki kell keverni jó levegősre 25 dkg tönkölylisztet, kb 3,5 dl forró vízzel (70 fok) Kis buborékok lesznek benne. Ezután egy konyharuhával letakarod, 2-3 napig érni hagyod. Közben meg kevered, hogy ne csak a teteje kezdjen el „dolgozni”. Minimum 22-24 fok legyen a konyhában. Ha nagyon meleg van hűvösebbre kell vinni, mert megkérgesedik a kovász.
Mikor kész a kovász, akkor 0,5 kg tönkölylisztbe keversz egy teáskanál sót, 1 teáskanál szódabikarbónát. Itt lehet tenni bele magokat. Ezt összekevered, beleöntöd a kovászt – összegyúrod. Kell még hozzá 3 – 4 dl meleg viz (50 – 60 fokos). Érdemes lassan adagolni, mert függ a liszt minőségétől és a magok mennyiségétől, mennyi vizet vesz fel a tészta. Ezután következik a dagasztás. Lényeg, hogy gyorsan, erős mozdulatokkal csináld. A levegőt ki kell préselni a tésztából.
A tésztát sütőformába (sütőpapírral béleled) helyezed. Hagyod 3-4 órát kelni konyharuhával letakarva. (ha hűvösebb az idő, akkor kell egy nagy lábosban vizet melegíteni – nem forralni! Max 50 fok! – és annak a tetejére kell rakni a formákat és le kel takarni egy konyharuhával) Kelés után fel kell melegíteni a sütőt (légkeverésre ha elektromos) 175 fokra és kb. 45 percig kell sütni a kenyeret. Mielőtt berakod a sütőbe át kell kenni vízzel a veknik tetejét és a sütőbe is alulra kell rakni egy tűzálló edénybe vizet, hogy gőzős legyen a sütő, ne legyen száraz a tészta. 45 perc után kiveszem a kenyeret a formából és visszateszem a kenyeret 5 perce, hogy az alja is megsüljön kicsit (a forma miatt kevesebb hő éri) Onnan lehet tudni hogy megsült a kenyér, hogy ha az alját megkopogtatod, akkor kongó hangot ad ki. Ha tompa marad a kopogtatás, még sütni kell.
Ebből az adagból két kisebb veknit tudsz csinálni! Lehet egy nagyot is de akkor nehezebben sül ki, több idő kell neki és keményebb lesz a héja. Sütés után rácson hűljön ki konyharuhával letakarva.
Élesztős tönkölybúza kenyér
(2 óra munka)
- 0,5 kg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 5-6 dl langyos víz
- fél csomag élesztő
- egy evőkanál tengeri só
- egy teáskanál szódabikarbóna
- igény esetén magok (lenmag, tökmag, napraforgómag, ezekkel kicsit több vizet vesz fel)
A langyos vízbe elkevered az élesztőt. Nem kell tűzön felfuttatni. Külön tálban a liszthez hozzáadod a szódabikarbónát és a sót majd az élesztős vizet és elkezded gyúrni a tésztát. Ha már nincs benne levegő, akkor elrakod kelni. Ha megkelt, akkor felvágod veknikre (3-ra) és egyesével ismét átgyúrod és formázod. A formázás során fontos, hogy a majdani teteje a kenyérnek alul van és oldalról veszed fel a formázás-gyúrás közben a tésztát, hogy a teteje sima legyen majd. Lehet a tetejét bevágni vagy ha csak tepsire rakod a kör alakú cipót akkor az egyik oldalát bevágni – ebből lesz a mosolygós kenyér!
Majd felmelegíted a sütőt 200 fokra. A kis vekniket berakod a formába és hagyod még kelni kicsit, amíg a sütő elérni a 200 fokot. Berakod és 10 percig így sütöd, majd leveszed a hőt 170 fokra. Így kell még sütni 20-30 percig. Onnan lehet tudni, hogy megsült a kenyér, hogy ha az alját megkopogtatod, akkor kongó hangot ad ki. Ha tompa marad a kopogtatás, még sütni kell. Sütőberakás előtt és utána is jó alaposan át kell kenni vízzel – meg kell fürdetni a vekniket; ettől lesz ropogós! Sütés után rácson hűljön konyharuhával letakarva.
Korianderes tönkölybúza kenyér
- 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 50 dkg finom tönkölybúzaliszt
- 2 teáskanál őrölt koriander
- 1 kiskanál só
- 1 csomag élesztő
- 15 dkg kovász (bioboltban kapható)
Keverd össze a lisztet a korianderrel és a sóval. Morzsold szét az élesztőt, majd keverd össze 6 dl hideg vízzel, és keverd hozzá a kovászt. Keverd hozzá a lisztet. Dagaszd kézzel kitartóan, amíg egyenletes lesz és puha.
A kész tésztát letakarva kelesszük 1-2 órán át, míg a duplája nem lesz a mérete. Ekkor dagasztod át még egyszer, majd tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és nyomkodd kenyér formájúra. Keleszd még 15 percet, miközben előmelegíted a sütőt 200 fokra. A sütő aljába tégy egy tepsiben vizet, és tedd be a kenyeret a rácsra. Körülbelül 55 perc alatt sül meg.
Javaslat
A mióma ösztrogénfüggő daganat, melynek okai a gyakori peteérési zavar (a tüszőrepedés elmaradása, a progeszteronhiány, az egyoldalú ösztrogénterhelés). Ilyen esetben tehát a kiváltó okot kell megszüntetni. Hogy ez sikerüljön életmódváltással befolyást gyakorolhatsz a mióma növekedés gyorsaságára, vagy a növekedés visszafordítására. Ha kitartó vagy és jól csinálod a miómák akár el is sorvadhatnak. Milyen lépéseket kell tenned ennek érdekében, megtudod itt!
Forrás:
http://www.tonkolybuza.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=65
http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=1248
https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6nk%C3%B6lyb%C3%BAza
http://www.kochbar.de/rezepte/dinkelbrot.html
http://www.chefkoch.de/rs/s0/dinkel+brot+selber+backen/Rezepte.html
Kedves Gabi!
A menüsor és a receptek engem is érdekelnének. Három gyerkőc ellátása mellett nem marad időm a saját étkezésemre, annak az összeállítására.
Köszönöm a lehetőséget!
Isten áldjon meg!
Üdvözlettel: Andrea
Kedves Gabi ! Az tortenetem sajnos nem igazan mondhato szerencsesnek. 2003 ban hasi feltarassal kioperaltak egy 6cm mes miomat plusz laporoszkiopiaval egy 3.5 cm eset.5 ev elteltevel visszafejlodtek a daganatok es egy ujabb mutetet mar nem vallaltam .Ratalaltam az emboliziaciora es 2008 ban a Pecsi radiologian atestem egy ilyen beavatkozason amit ra egy evre ujra kellett ismetelni ugyanis a miomam ujra eledt bennem :(( Kb egy hete voltam vizsgalaton az ultrahang kimutatta hogy tele van a meh falam miomakkal a legnagyobb 10x 7cm es. mellette tobb aprobb es nagyobb . Az orvosom esmya gyogyszeres kezelest javasolt ami 2x 3 honap kura egy honap szuneteltetessel. Nagyon szeretnem a segitsegedet kerni a helyes taplalozassal kapcsolatosan .Megrendeltem toled az organikus gyogyito programot amibol rengeteg hasznos informaciohoz jutottam es nagyon de nagyon szeretnek en is termeszetes uton meggyogyulni ebbol a betegsegbol mint hasonlo sok sorstarsam. Szeretnek helyesen taplalkozni de sajnos teljesen osszezavarodtam mert sok minden van tiltolistan az etrendemben es akkor ha ezeket elhagyom milyen etelekkel potolhatom?? Tudnal ajanlani egy olyan oldalt ahol megfelelo infoormaciohoz jutok? Vagy egy heti menusort ? Rendszeresen uszom es heti 2x edzo terembe jarok emellett rengeteg vitamint is szedek. Valaszodat elore is koszonom.
Szia Gabi!
Nagyon szepen koszonom a gyors valaszodat!Egyben koszonom a lehetoseget amit felajanlottal es szeretnem kiprobalni .Tudnal nekem kuldeni egy ket receptotletet hogy erot es otleteket meritsek belole?
Elore is koszonom asegitsegedet!
Tovabbi szep napot kivanok:
Udvozlettel: Monika