A mióma természetes úton történő gyógyítása

Mióma esetén milyen kenyeret együnk?

A házi készíatésű tönkölykenéyrnek alacsony a glikémiás indexe, magas a vitamin és enzimtartalma. Nem tartalmaz szennyező és mesterséges anyagokat.
3

Gluténmentes termékek

Köztudott, hogy az egyszerű szénhidrátok (fehér liszt, péksütemények, fehér rizs) fogyasztása nem javasolt.

Ezért sokan kérdezik, akkor mégis mit ehetnek kenyér helyett?

A családban mégis kell hogy legyen valami kenyérféle. Kipróbáltam barna kenyereket, rozs, répás, búzacsírás, magvas az összes létező teljes kiőrlésű kenyeret, de nem éreztem egyiknél sem hogy megtaláltam az igazit. Rájöttem, sajnos szinte minden teljes kiőrlésű kenyérben van adalék, nem tudom milyen minőségű búzából készítik a lisztet, a lisztbe milyen egyéb sütőipari anyagokat, „állományjavítókat” kevertek.

Egyik természetgyógyász ismerősöm hívta fel a figyelmem a tönkölylisztből készült tönkölykenyérre. Vettem, ettem, könnyű, lágy és nagyon jónak tűnik! Lent két házi készítésű tönkölykenyér recepteket (3) találsz, az egyik kovászos a másik élesztővel készült, a harmadik korianderes tönkölykenyér. A mióma diéta egyik elemévé vált a házi tönkölykenyér.

Kapcsolódó bejegyzések:

Kik élték túl a hirosimai katasztrófát? 

Az éhségérzet nyomai után kutatva

A feldolgozott húsokban található mesterséges anyagok miómát okoznak

A miómát okozó káros ösztrogének kitakarítása korianderrel

 

Milyen előnyei vannak a mióma diéta szempontjából a tönkölynek?

Házi tönkölykenyér.
A házi készítésű tönkölykenyérnek alacsony a glikémiás indexe, magas a vitamin és enzimtartalma. Nem tartalmaz szennyező és mesterséges anyagokat.
  • A tönkölybúzának a hagyományos gabonaféléknél kisebb a szénhidrát- és rosttartalma.
  • Kedvező a glikémiás indexe. Ami azt jelenti hogy hosszabb ideig telít, elveszi az étvágyat, anélkül hogy éhségérzet törne rád.
  • Szeléntartalmánál fogva a daganatos megbetegedések megelőzésében és gyógyításában szerepet kap. A tönkölykenyér fogyasztásával a mióma, a kismedencei gyulladások kezeléséhez is hozzájárulhatsz.
  • A tönköly a csernobili atomkatasztrófa után is bizonyított. A tönköly ellenáll a sugárzásnak, nem vesz magába sugárzó anyagokat, szennyeződéseket, nehéz fémeket. A tönköly nem veszi fel környezetéből a nehézfémeket.
  • Egy olyan aminosavat tartalmaz, amely megemeli a szervezet szerotonin szintjét, így a tönkölyt “BOLDOGÍTÓ” gabonának is szokták nevezni.
  • A hagyományos kínai orvoslásban a tönkölyt kiváló lép-, hasnyálmirigy- és májerősítőként ajánlják.
  • A mióma diéta tönkölykenyere vérszegénység esetén is segít.

 

Tönkölyből akár leves is készíthető. Főleg télen ajánlják. (Mióma reggeli.) Vérkeringés serkentő hatása van, a meleg tönkölylevest különösen azoknak ajánlják, akiknek a keze-lába mindig hideg. A hamarosan megjelenő Mióma diéta összefoglalóban tönköly leves recepteket is találni fogsz.

Egészséges tönkölykenyereket Te magad is készíthetsz. Így biztos lehetsz abban, mi kerül a kenyérbe.

A kovásszal készített tönkölykenyér

 Miért jobb a kovász, mint az élesztő?

A kovász természetes erjedési folyamatokat indít be a tésztában, ami a gyomorban gyorsabban emésztődik. Másrészről az így készült pékáru tovább áll el és sokkal finomabb.

A könnyű emésztés szempontjából sokkal jobb a kovász mint az élesztő. Márpedig mióma és hormonproblémák esetében (Mi okozza a hormonműködés zavarát?) fő szempont az emésztőrendszer minél kisebb megterhelése, a könnyű emésztés megteremtése, a puffadás elkerülése. Nem kell félni, mert nem lesz nagyon kesernyés az íze, csak egy picit talán. Én már nem is veszem észre!

Az első adag kovász napokig készül, de utána könnyű feléleszteni és életben tartani. A jó kovász él!

 Házi kovászos tönkölykenyér

(3 nap munka, saját recept)

  • 25 dkg+50 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • Himalaya só
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 5 dl forró víz
  • állandó minimum 22-24 fok a konyhában

 

Egy műanyag, üveg, vagy kerámia tálba robotgéppel ki kell keverni jó levegősre 25 dkg tönkölylisztet, kb 3,5 dl forró vízzel (olyan 70 fok körülivel) Látni fogod, hogy kis buborékok lesznek benne. Ezután egy konyharuhával le kell takarni és kb 2-3 napot, azaz 48-72 órát kell érni hagyni. Közben meg lehet kevergetni párszor, hogy ne csak a teteje kezdjen el “dolgozni”. Fontos, hogy minimum 22-24 fok legyen a konyhában. Ha viszont nagyon meleg van – én jártam így – akkor hűvösebbre kell vinni, mert megkérgesedik a kovász.

Mikor kész a kovász, akkor 0,5 kg tönkölylisztbe keverek egy púpozott teáskanál sót illetve 1 teáskanál szódabikarbónát. Itt lehet még tenni bele magokat is. Ezt összekeverem és beleöntöm a kovászt – elkezdem összegyúrni. Kell még hozzáadni kb 3 – 4 dl meleg vizet (kb 50 – 60 fokos). Érdemes lassan adagolni, mert függ a liszt minőségétől és a magok mennyiségétől is, hogy mennyi vizet vesz fel a tészta. Ezután következik a dagasztás. Lényeg, hogy gyorsan és erős mozdulatokkal kell csinálni, arra törekedve, hogy a levegőt kipréseljük a tésztából.

Ezután a tésztát bele kell helyezni a sütőformába (én sütőpapírral bélelem ki) és hagyni kell kb. 3-4 órát kelni konyharuhával letakarva. (ha hűvösebb az idő, akkor kell egy nagy lábosban vizet melegíteni – nem forralni! Max 50 fok! – és annak a tetejére kell rakni a formákat  és le kel takarni egy konyharuhával) Kelés után fel kell melegíteni a sütőt (légkeverésre ha elektromos) 175 fokra és kb. 45 percig kell sütni a kenyeret. Mielőtt berakod a sütőbe át kell kenni vízzel a veknik tetejét és a sütőbe is alulra kell rakni egy tűzálló edénybe vizet, hogy gőzős legyen a sütő, ne legyen száraz a tészta. 45 perc után kiveszem a kenyeret a formából és visszateszem a kenyeret  5 perce, hogy az alja is megsüljön kicsit (a forma miatt kevesebb hő éri) Onnan lehet tudni hogy megsült a kenyér, hogy ha az alját megkopogtatod, akkor kongó hangot ad ki. Ha tompa marad a kopogtatás, még sütni kell.

Ebből az adagból két kisebb veknit tudsz csinálni! Lehet egy nagyot is de akkor nehezebben sül ki, több idő kell neki és keményebb lesz a héja. Sütés után rácson hűljön ki konyharuhával letakarva.

Élesztős tönkölyös kenyér

(2 óra munka)

  • 0,5 kg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 5-6 dl langyos víz
  • fél csomag élesztő
  • egy evőkanál tengeri só
  • teáskanál szódabikarbóna
  • igény esetén magok (lenmag, tökmag, napraforgómag, ezekkel kicsit több vizet vesz fel)

 

A langyos vízbe elkevered az élesztőt. Nem kell tűzön felfuttatni. Külön tálban a liszthez hozzáadod a szódabikarbónát és a sót majd az élesztős vizet  és elkezded gyúrni a tésztát. Ha már nincs benne levegő, akkor elrakod kelni. Ha megkelt, akkor felvágod veknikre (3-ra) és egyesével ismét átgyúrod és formázod. A formázás során fontos, hogy a majdani teteje a kenyérnek alul van és oldalról veszed fel a formázás-gyúrás közben a tésztát, hogy a teteje sima legyen majd. Lehet a tetejét bevágni vagy ha csak tepsire rakod a kör alakú cipót akkor az egyik oldalát bevágni – ebből lesz a mosolygós kenyér!

Majd felmelegíted a sütőt 200 fokra. A kis vekniket berakod a formába és hagyod még kelni kicsit, amíg a sütő elérni a 200 fokot. Berakod és 10 percig így sütöd, majd leveszed a hőt 170 fokra. Így kell még sütni 20-30 percig. Onnan lehet tudni, hogy megsült a kenyér, hogy ha az alját megkopogtatod, akkor kongó hangot ad ki. Ha tompa marad a kopogtatás, még sütni kell. Sütőberakás előtt és utána is jó alaposan át kell kenni vízzel – meg kell fürdetni a vekniket; ettől lesz ropogós!  Sütés után rácson hűljön konyharuhával letakarva.

Korianderes tönkölybúza kenyér

  • 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 50 dkg finom tönkölybúzaliszt
  • 2 teáskanál őrölt koriander
  • 1 kiskanál só
  • 1 csomag élesztő
  • 15 dkg kovász (bioboltban kapható)

Keverd össze a lisztet a korianderrel és a sóval. Morzsold szét az élesztőt, majd keverd össze 6 dl hideg vízzel, és keverd hozzá a kovászt. Keverd hozzá a lisztet. Dagaszd kézzel kitartóan, amíg egyenletes lesz és puha.

A kész tésztát letakarva kelesszük 1-2 órán át, míg a duplája nem lesz a mérete. Ekkor dagasztod át még egyszer, majd tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és nyomkodd kenyér formájúra. Keleszd még 15 percet, miközben előmelegíted a sütőt 200 fokra. A sütő aljába tégy egy tepsiben vizet, és tedd be a kenyeret a rácsra. Körülbelül 55 perc alatt sül meg.

 

Javaslat

A mióma ösztrogénfüggő daganat, melynek okai a gyakori peteérési zavar (a tüszőrepedés elmaradása, a progeszteronhiány, az egyoldalú ösztrogénterhelés). Ilyen esetben tehát a kiváltó okot kell megszüntetni. Hogy ez sikerüljön életmódváltással befolyást gyakorolhatsz a mióma növekedés gyorsaságára, vagy a növekedés visszafordítására. Ha kitartó vagy és jól csinálod a miómák akár el is sorvadhatnak. Milyen lépéseket kell tenned ennek érdekében, megtudod itt!

Ha tetszik a cikk nyomj egy like-ot, oszd meg, vagy csatlakozz hozzánk Facebookon!

 

Forrás:

http://www.tonkolybuza.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=65

http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=1248

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6nk%C3%B6lyb%C3%BAza

http://www.kochbar.de/rezepte/dinkelbrot.html

http://www.chefkoch.de/rs/s0/dinkel+brot+selber+backen/Rezepte.html

 

3 hozzászólás
  1. Andrea megjegyzése

    Kedves Gabi!

    A menüsor és a receptek engem is érdekelnének. Három gyerkőc ellátása mellett nem marad időm a saját étkezésemre, annak az összeállítására.

    Köszönöm a lehetőséget!

    Isten áldjon meg!

    Üdvözlettel: Andrea

  2. Monika megjegyzése

    Kedves Gabi ! Az tortenetem sajnos nem igazan mondhato szerencsesnek. 2003 ban hasi feltarassal kioperaltak egy 6cm mes miomat plusz laporoszkiopiaval egy 3.5 cm eset.5 ev elteltevel visszafejlodtek a daganatok es egy ujabb mutetet mar nem vallaltam .Ratalaltam az emboliziaciora es 2008 ban a Pecsi radiologian atestem egy ilyen beavatkozason amit ra egy evre ujra kellett ismetelni ugyanis a miomam ujra eledt bennem :(( Kb egy hete voltam vizsgalaton az ultrahang kimutatta hogy tele van a meh falam miomakkal a legnagyobb 10x 7cm es. mellette tobb aprobb es nagyobb . Az orvosom esmya gyogyszeres kezelest javasolt ami 2x 3 honap kura egy honap szuneteltetessel. Nagyon szeretnem a segitsegedet kerni a helyes taplalozassal kapcsolatosan .Megrendeltem toled az organikus gyogyito programot amibol rengeteg hasznos informaciohoz jutottam es nagyon de nagyon szeretnek en is termeszetes uton meggyogyulni ebbol a betegsegbol mint hasonlo sok sorstarsam. Szeretnek helyesen taplalkozni de sajnos teljesen osszezavarodtam mert sok minden van tiltolistan az etrendemben es akkor ha ezeket elhagyom milyen etelekkel potolhatom?? Tudnal ajanlani egy olyan oldalt ahol megfelelo infoormaciohoz jutok? Vagy egy heti menusort ? Rendszeresen uszom es heti 2x edzo terembe jarok emellett rengeteg vitamint is szedek. Valaszodat elore is koszonom.

    1. Monika megjegyzése

      Szia Gabi!
      Nagyon szepen koszonom a gyors valaszodat!Egyben koszonom a lehetoseget amit felajanlottal es szeretnem kiprobalni .Tudnal nekem kuldeni egy ket receptotletet hogy erot es otleteket meritsek belole?
      Elore is koszonom asegitsegedet!

      Tovabbi szep napot kivanok:

      Udvozlettel: Monika

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

tizenkilenc − 13 =

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás