Jégcsap lábak, elgémberedett ujjak
Indítsd forró levessel a napot!
A mióma természetes úton történő kezelése, a mióma tünetek enyhítése érdekében tett lépések egyike a „mióma tápláló” élelmiszerek elhagyása. Második a mióma zsugorításához vezető táplálkozási szokások bevezetése. Próbáld ki a mióma zsugorítását elősegítő őszi, téli reggeli leveseket.
A Hormondiéta alapja az ázsiai kultúrában gyökerező makrobiotikus étrend. . Ugye már Te is száműzted a konyhádból a virslit, szalámit és édesített joghurtokat? A hagyományostól eltérő, forró reggelivel a lehangoló novemberi napokon is újra jókedvű és energikus lehetsz. A lenti két melegítő reggeli receptet egy természetes „energiabomba” fűszerkeverék követi. Ezt használd vegeta helyett a hormondiéta reggelik, hormondiéta köretek, saláták ízesítéséhez.
A hormonegyensúly táplálkozás nem csak mióma, más nőgyógyászati betegségeknél is mint endometriózis, adenomiózis, adenomióma enyhítheti a tüneteket. Kapcsolódó bejegyzések:Kik élték túl a hirosimai katasztrófát? Reményt adó példák az életmódváltást követő gyógyulásra
Őszi melegítő hormonegyensúly reggeli
Hagyományos kínai gyógyítók ajánlása
A hagyományos kínai gyógyászat téli ajánlása: mióma esetén indítsd a napot meleg levessel. Emésztése könnyű, hiszen nem kell energiát a hideg étel felmelegítésére fordítani. A meleg reggeli energiával tölt fel. A reggeli meleg start párolt gyümölcsös (alma, körte, szilva) főtt gabona-félékből is állhat. Ha szeretsz kísérletezni készítsd el a következő két reggeli levest. Szezámsót vagy fekete szezámmag és gyömbérből készített gomaiso-t használj ízesítőként.
Forró karalábéleves árpagyönggyel
20 perccel korábban kelj fel. Ébredés után tedd fel a tűzhelyre az előző este beáztatott árpagyöngyöt, a felszeletelt karalábét, gyömbért, a zöldséglével együtt. (Az előző napi csontleves maradékot is használhatod, kollagén tartalmával a mióma műtét utáni gyors sebgyógyulást segíti elő.) Öltözés közben elkészül. Vérszegénység, fáradékonyság, anyagcsere lassulásnál a forró leves jól indítja a napot. Térj át ősszel a meleg reggeli levesekre kávéfogyasztás helyett.
hozzávalók
- fél bögre árpagyöngy
- zöldséglé (előző nap készíts 3 sárgarépa, 1 petrezselyem gyökér, 1 karalábéból, de lehet borsó, zöldbab vagy spárgából készített lé is)
- egy fej karalábé
- 2 cm gyömbér
- gyógynövények
elkészítés

Az árpagyöngyöt egy éjszakára áztasd be. Reggel a vizet öntsd le. Finomra aprított gyömbérgyökeret és cayenne borsot szórj a fazékba az árpagyönggyel együtt. Öntsd fel zöldséglével tedd fel főni. A végén szórj bele friss fűszernövényeket. Bizonyára Te is tudod: a cayenne bors nem bors, hanem a csípős chilipaprika őrleménye.
Erősítő zabpehelyleves
A leves ideális télen, hideg, megfázásos, influenzás időszakban. A levest készítsd el este, reggel forrósítsd meg.
hozzávalók
- 1 teáskanál olivaolaj
- 4 evőkanál zabpehely
- 1 hagyma vagy újhagyma
- 1 sárgarépa
- 1 l zöldséglé
- friss petrezselyem
- paprika
- szezámsó
- bors
elkészítés
Melegítsd fel az olajat, az apróra vágott hagymát üvegesre pirítod. Beleszórod a zabpelyhet, a reszelt sárgarépát ráöntöd a zöldséglevet. Öt percig főzöd, rászórod az apróra vágott petrezselymet, szezámsóval fűszerezd.
Gomasio
A gomaiso egy kínai csodaszer. Erősíti, támogatja a máj és vese működését, energiával tölt fel. A gomaiso keverék a miómát előidéző kismedencei energiablokk oldását segíti elő. A hagyományos kínai gyógyítók saláták, levesek egytálételek fűszerezésére használják.
hozzávalók
- 2 cm friss gyömbér
- 200 gr fekete szezámmag
- 50 gramm durvaszemű tengeri só
A gyömbért hámozd, aprítsd, majd törd át. Keverd össze a fekete szezámmaggal, tengeri sóval. Olaj nélkül lassan pirítod (éges nélkül) egy vasedényben. Várd meg amíg kihűl. Mozsárban összetöröd, egy szürkés port kapsz.
Tedd bele egy csavaros üvegbe. Használd úgy ahogy a szezámsót ételek ízesítésére. Egy hónap a felhasználási idő.
Forrás:
https://en.wikipedia.org/wiki/Gomashio
https://realfood.tesco.com/recipes/keep-me-warm-curry-soup.html
Frühstücken nach der TCM von Beate Rossbach Naturmedizin Aktuell 2018/2019
http://www.ichkoche.at/tcm-rezepte/
Kedves Gabi!
A Gomasio elkészítésénél írtad hogy a gyömbért aprítsuk és törjük át, de min? A nyers gyömbér levet ereszt és kemény, esetleg reszelve? Amikor összekeverem a fekete szezámmal majd összetörném mozsárban addigra elpárolog a gyömbér nedvessége, hogy a végeredmény por állagú lesz? kerámia edényben is pörkölhetek, nincsen vasból készült edényem.
Köszönöm segítséged!
üdvözlettel:
Andrea