A végtagi vízvisszatartás étrendi kezelése: két recept
Ezúttal a végtagi vízvisszatartás megszüntetésére alkalmas házi készítmények a petrezselyempesto és szezámsó elkészítéséről olvashatsz. A végtagi vízvisszatartás kezelése akkor lesz igazán eredményes, ha a vízvisszatartást előidéző élelmiszereket tiltólistára teszed.
3 pillér a végtagi vízvisszatartás megszüntetése érdekében
- a “vizesedést” előidéző élelmiszerek mellőzése
- a végtagi vízvisszatartást megszüntető növények napi fogyasztása
- kálcium és magnézium pótlás
Kerüld a sót és az alkoholt!
A túlzó só és alkoholfogyasztás végtagi vízfelhalmozódáshoz és a fájdalomérzés fokozódásához vezet. Só helyett próbáld ki a hormonegyensúly helyreállítását támogató szezámsót. A szezámsó magasabb ásványi anyag tartalommal rendelkezik a hagyományos sóhoz képest..A petrezselyem az egyik leghatásosabb vízhajtó növényünk. Nyersen salátára, levesekbe szórva fogysztható, vagy készíthetsz nagyon finom krémes állagú petrezselyem pestot. A klorofillban gazdag zöld levelek minden formában segítenek a miómát kiváltó magas ösztrogén szint csökkentésében . Kapcsolódó bejegYzés:Mióma “gyógyító” étrend.
Ösztrogénfüggő vízvisszatartás esetén készíts szezámsót és petrezselyem pestot!
Szezámsó készítése
Só, szezámmag arány
1:10 arányban (10 dkg só : 100 dkg szezámmag)
1:16 tengeri só esetében (csak finomítatlan sót használj)
A szezámsó készítéshez mozsár szükséges.
1. Vásárolj fekete és fehér szezámmagot! A szezámmagot.mosd meg csöpögtesd le.
2. A szezámmagot előmelegített öntött vas edényben kevergetve aranysárgára hevíted. Vigyázz, a magok hamar megbarnulnak. Akkor készült el, ha a mag ujjaid között szétnyomható.
3. Tedd mozsárba a pirított szezámmagot.
4. A sót addig melegítsd, amíg víztartalma elpárolog. A só felveszi a tűz energiáját, így könnyen összedolgozható a szezámmag olajával. Dörzsöléssel minden sórészecske szezámolajjal vonódik be.
Őrlésnél a következőkre figyelj:
- Ne őrölj nagy nyomással.
- Elég ha a szezámmagok 2-3 darabra törnek és csupán 80-90 százalék szétmorzsolt.
- Őrölj lassan.
- Az őrlést végezd ölben a mozsár aljáról indulva, oldalán spirálszerűen felfele haladva és vissza.
A jó szezámsó nem sós ízű. Zárható edényben (üveg, kerámia) egy hétig tárolható.
A szezámsó egészségünkre gyakorolt hatásai
- Támogatja a hormontermelő mirigyek működését.
- Kiegyenlíti a sejteken belüli kálium és a sejtközi nátrium egyensúlyt.
- Kiváló kálciumforrás (csontritkulás).
- Semlegesíti a szervezet savasságát.
- Erősíti az idegrendszert.
- Helyreállítja a szervezet jin-jang egyensúlyát.
- Fertőzésgátló hatású.
Petrezselyem pesto
A petrezselyem pesto egy alaprecept. Zöldségkrémet akár sárgarépalevélből is készíthetsz. Használhatod szendvics, rizs vagy tésztafélékhez.
Hozzávalók
- 30 dkg szárazott petrezselyemlevél
- 2 marék dióbél
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl extra szűz olívaolaj
- 1 teáskanál hidegen sajtolt tökmagolaj
- só
- frissen őrölt bors
A megmosott és leszárított petrezselymet durvára vágod, turmixgépbe teszed. Hozzáadod a serpenyőben illatosra pirított dióbelet, a tisztított, szeletelt fokhagymát. Az egészet pépesíted, majd lassan hozzákevered az olívaolajat és tökmagolajat. Szezámsóval, őrölt borssal ízesíted. Kis üvegekbe öntöd, fedő alatt fóliával zárod. (A bontott pestot hűtőszekrényben tárolod.)

Forrás:
https://www.ecofairy.org/blog/moehrengruen-pesto-vegan-paleo-ohne-nuesse
Kedves Gabi!
a szezámsónál leírt arányokat nem igazán értem… hogyan mérjem ki az 1:10 és 1:16 ot? tudnál konkrét mennyiséget írni esetleg?
köszönettel:
Andrea