Mióma műtét 20 évvel ezelőtt

Katalin gyakran látja a televízióban a szomorú szemű hölgyekkel bemutatott mióma reklámot. A mióma reklám idézte fel benne a 20 évvel ezelőtti mióma műtétet.

2017

Megjelentek a korszerű nőgyógyászati sebészeti módszerek. Ma már csak súlyos mióma panaszok (erős hét napon túli alvadékos menstruációs vérzés, alhasi fájdalom) gyors mióma növekedés vagy extrém nagyságú mióma esetén végeznek méheltávolító „nagyműtétet”.

A korszerű mióma műtéti eljárások mint laparoszkópos mióma eltávolítás vagy mióma embolizáció a has vágása nélkül történnek.

Az orvostudomány fejlődésével párhuzamosan egyre több belföldi és külföldi természetgyógyászati és alternatív terápiás lehetőséget ismerhetünk meg.

2010-től az orvostudományon belül egy új terület az Életmód Orvoslás is megjelent.

Katalin története

A mióma kezelése 20 éve

Az operációt csak a legvégső esetben javaslom, mert a méheltávolítás egy nagy műtét. Lehetnek nem várt mellékhatásai mint összenövések a hasüregben, nem beszélve a műtét kockázatáról, esetleges hibákról, mint átvágják véletlenül a húgycsövet vagy megvágják a húgyhólyagot.

Fontos!  A miómának semmi köze a rosszindulatú daganathoz, változó korban összezsugorodik, esetleg eltűnik.Jobb ha inkább elviselik a nők a különböző panaszokat, esetleg próbálkoznak alternatív módszerekkel, mert egyáltalán nem biztos, hogy egy méheltávolítás után nem lesz panaszuk. Az is lehet, hogy a panaszaiknak lelki okai vannak. Nekem elég furcsa az a „TV reklám” is. Ki fizeti? Pár nőgyógyász aki operálni akar? Mert az jó pénz és jó hálapénz? Nem tehetek róla, ha ez jut eszembe. A szombathelyi kórházban hallottam szinte „ölre menő” nőgyógyászokat arról, hogy ki mennyit operált! Ez 1987-ben volt.

Fotó: myom.at

Butaságom története

Nem volt „nőgyógyászom ” mert panaszom sem volt soha. Két gyermeket szültem természetes úton és éltük az életünket. 45 éves lehettem, amikor egy TV-ben megjelent figyelmeztetés után hogy milyen fontos a rákszűréseken való részvétel főleg negyven éves kor után a férjem kérdezte, nem kellene nekem is egy ilyen szűrésen részt venni? (biztos, ami biztos) Gondoltam 20 éve a szülésekkor látott utoljára nőgyógyász elmegyek egy vizsgálatra.

Az SZTK-ban egy fiatal orvos vizsgált meg tapogatós benyúlós módszerrel. Panaszom nem volt, azt hiszem kenetet vett (eredmény negatív) és megállapította hogy miómám van. Mivel panaszom nem volt, nem kellett semmit csinálni, de évente nézessem meg, hogy növekszik-e. Sokáig nagyon jó alakom volt, de 40 év felett már a hasam nem volt olyan szép lapos, ezért azt gondoltam hátha a mióma miatt van. A legközelebbi vizsgálaton azt mondta a mióma növekszik és bajokat okozhat. Talán legjobb lenne a méhemet kivenni arra már úgysincs szükség. Panaszom nem volt.

Hogy mért döntöttem a „méhkiirtás” mellett, nem is tudom. Talán hiúságból, butaságból? Azt sem tudtam hogy ez milyen nagy operáció.Szerencsémre felgyógyultam a műtétből. Nem lett semmi bajom, sem összenövés sem egyéb. Panaszom azóta sincs de hát előtte sem volt, holott a beleegyező nyilatkozatban ilyenfélét írtam alá.

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy megúsztam, csak azt nem tudom, miért kellett ezt engednem, és ha én már ilyen buta voltam, az orvosok miért engedték. Egyébként miómám nem is volt, mint később kiderült.

Operáció közben bejött az aneszteziológus húgom

Szerinte tíz évvel fiatalabb állapotú volt a méhem és nem volt rajta mióma. Persze az „operálók” nem tudták, hogy az „anasztezes” a húgom. Nem mondtam meg nekik. A húgom kérdésére, hogy miért kellett kivenni a méhem azt hazudták panaszaim voltak. Amikor megmondta hogy ő a húgom és tudja nem voltak panaszaim akkor csend lett és nem szólt senki többet. A húgom mesélte el utólag. Mára elfelejtettem az egészet. Műtét után a hasam még hájasabb lett. Most vagyok 67 éves. Persze hálapénzt nem adtam. Sőt írtam az akkori egészségbiztosítónak hogy szerintem sok felesleges műtétet végeznek és szerintem a pénz a motiváló ok. Vizsgálatot végeztek de végül nem történt semmi. Nem hallgatom el saját felelősségemet: buta és tudatlan voltam.

Az orvosok felelőssége: nem lett volna szabad ajánlani a méheltávolítást

Tehát én megúsztam a méheltávolítást szövődmények nélkül. De a „szomorú szemű hölgyes” reklám hatására nem hagy nyugodni a gondolat, hogy esetleg más nőket tesznek tönkre, mert már hallottam olyat, akinek műtét után több panasza lett. Egy ismerősöm idősebb nőgyógyásza mondta a 80-as években:„Ezek a taknyosok legszívesebben minden nő méhét kivennék.” Lehet hogy ez kicsit erős, mert az orvosok sem egyformák, de beszéltek egy időszakról Amerikában amikor nagyon sok nő méhét kioperálták ok nélkül.

Még valami.

A húgom azt mondta egy nőgyógyász feleségről sem tud, sőt más orvos feleségről sem Szombathelyen akinek kioperálták volna a méhét hasonló indokkal. Tehát kimondhatjuk: az orvosfeleségek nem miómásak!?

Tudom ezek nehéz mondatok, de ezt gondolom. Egészen pontosan azt hogy sok ilyen operációt végeznek el fölöslegesen a hálapénz miatt és hát az osztály is az elvégzett műtétek száma alapján kapja a pénzt az egészségbiztosítótól.

Hogyan és hol lehetne nőtársaimat figyelmeztetni hogy ne csak a reklámot hallják?

Katalin neve, e-mail címe a szerkesztőségben megtalálható. Ha szeretnéd Katalinnal felvenni a kapcsolatot kérlek írj az info kukac mioma pont hu e-mail címre.

Tölts kevesebb időt orvosi várótermekben, rendelőkben!

Fordítsd több időt egészségszervezésre:

táplálkozási alapanyagok válogatására

bio termék beszerzésre

otthoni kismedencei tornára

napsütéses gyaloglásra

meditálásra!

Tornázz Velünk otthon!

Női Egészségtorna Kattints az online tornáért!

Hormonegyensúly táplálkozással!

Kattints a HORMONDIÉTÁÉRT!

Életmód a hormonegyensúly érdekében!

Mioma Organic Life 2.0 Kattints a programért!

 

méheltávolításmióma műtét
Comments (0)
Add Comment