Mióma műtét: gyógyítás vagy testi sértés?

Saját véleményem szerint a magyar orvosok szeretnek operálni. Ezt a módszert csak a gyógyszer ajánlás/felírás előzi meg.

A gyógyszereken és műtéteken kívül léteznek más, szelídebb gyógyító módszerek. Én személy szerint szerettem volna ezekről is tájékoztatást kapni.

A véleményemet támasztja alá egy Németországban megjelent könyv „VIGYÁZZ! MEG AKARNAK OPERÁLNI!” címmel, amelyről a Focus ad hírt. A könyv szerint egyes szakorvosi területeken az indokoltnál gyakrabban nyúlnak szike után, pedig a műtétektől kíméletesebb szelíd gyógymódok is léteznek. Ezekről azonban kevés és hiányos a rendelkezésre álló információ. A csípő és térdprotézis beültetés területén állnak egyedül konkrét számok rendelkezésre a feleslegesen elvégzett operációk számáról.

A bejegyzés további része a következő cikkek alapján készült:

http://www.focus.de/gesundheit/ratgeber/gelenkschmerzen/therapie/ohne-grund-unters-messer-ueberfluessige-operationen-nehmen-sie-sich-in-acht-wenn-ihr-arzt-zu-diesen-eingriffen-raet_id_4916526.html

http://www.focus.de/gesundheit/gesundleben/donna/rettung-oder-koerperverletzung-tausende-gebaermutter-ops-warum-deutsche-aerzte-so-schnell-zum-skalpell-greifen_id_4612379.html

 

A felesleges egészségügyi beavatkozások területén élenjáró ágazat a nőgyógyászat.

Ebben a bejegyzésben a következő kérdésekre keressük a választ:

Mi az oka hogy a gyógyításban a szelíd módszerek helyett a drasztikus beavatkozások gyakoriak és elterjedtek?

Melyek a szükségtelen orvosi beavatkozások típusai?

Miért nyúlnak azonnal szike után a nőgyógyászok?

A mióma méheltávolítás annyi lenne mint egy „ebédszüneti séta”?

Melyek a mióma méheltávolítás hosszú távon jelentkező következményei?

Statisztikai adatok bizonyítják Németországban évente minden 5. embert megoperálják. Ez a tendencia emelkedik. Az operációk egy része nincs szakmai érvekkel alátámasztva. Sőt némelyik operáció inkább árt, mint használ. Sőt, mindezen túlmenően ki lehet jelenteni, bizonyos műtétek teljes mértékben szükségtelenek.

Mi az oka a műtétek magas számának?

A német egészségbiztosítás a sebészeti beavatkozásokat busásan téríti. Több ezer sebészeti beavatkozást végeznek főleg

Vigyázat! Meg fognak operálni! című könyv szerint az elvégzett műtétek egy része felesleges.

sebészeti, bőrgyógyászati, nőgyógyászati területen feleslegesen. A beavatkozások szükségességét senki nem ellenőrzi. Az operációk egy része  fölösleges állítja Meike Hemschemeier tudományos újságíró a Vigyázat! Meg akarnak operálni! Hogyan válunk beteggé és mit tehetsz ellene? című könyvében, aki három éve nyomoz az egészségügyben előforduló hibák után.

A szükségtelen műtétek két típusa:

Gyógyászati előnnyel nem rendelkező operációk

Számos bizonyíték támasztja alá hogy egyes esetekben a pácienseknek komoly egészségügyi panasza vannak/voltak/lesznek, amelyek a műtétek után továbbra is fennállnak,  függetlenül attól hogy megoperálják őket vagy sem.

Egyes betegségek esetén teljesen értelmetlen és hatástalan műtétek

Egy példa német területről, a gyakori térd és csípőprotézis műtét. A kórházak óriási bevételre tesznek szert a műtétek segítségével.

Meike Hemschmeier a „Vigyázz, meg fognak operálni” címmel megjelent könyv szerzője.

Ennek az a következménye hogy bizonyos betegeket újra és újra megoperálnak, pedig a beteg számára a sokkal kíméletesebb és hatékonyabb fizioterápia tökéletesen elegendő megoldás lenne.

Számokkal alátámasztott példák az ortopédia területéről:

A Német Egészségügyi Minőségbiztosítási Intézet szerint (AQUA) megvizsgálta hogy mennyi térd és csípőprotézis operáció volt egy évben felesleges. Bebizonyították, hogy a beavatkozások 4.8 %-ka nem volt indokolt. Ez azt jelenti hogy egy éven belül 9000 beteg kapott csípőprotézist vagy cserélték ki a már meglévőt, holott ezek az operációk az AQUA kritériumai szerint szükségtelenek voltak. Az AQUA szerint térdizületi protézis esetén ez a szám évi 5552. Tehát 5552 esetben a beavatkozás nem volt indokolt.

Mi a helyzet nőgyógyászati területen?

Miért nyúlnak azonnal szike után a nőgyógyászok?

Németországban évente 140.000 nőnek távolítják el a méhét. Sok esetben teljesen szükségtelen a beavatkozás mivel mióma, erős vérzés és más nőgyógyászati panaszok esetén léteznek kíméletesebb alternatívák.

Egyáltalán mi a probléma a mióma méheltávolító műtétekkel?

  • A méhet gyakran túl korán távolítják el!
  • Több orvos ártalmatlannak tünteti fel a méheltávolítást, amit egy „ebédszüneti sétához” hasonlítanak.
  • Léteznek hatásos és szelíd eljárások a mióma panaszok megszüntetése érdekében.
Susanne esete Hamburgban:

A 44 éves Susanne Wörthmann rutin nőgyógyászati vizsgálaton vett részt. Panasza, hogy a menstruációja az utóbbi időben erősebb és fájdalmasabb a megszokottnál. Susanne-nál a nők életében természetes folyamat kezdődött, a változókori évekbe lépett.

Méheltávolítás miómák miatt?

Az ultrahangos vizsgálat során az orvos egy 3 és egy 5 cm-es miómát fedezett fel a méh falában. Ezek a jóindulatú miómák lehetnek az okai a nőgyógyászati panaszoknak, mondta az orvos. Susanne a mióma kezelési lehetőségei iránt érdeklődött. Az azonnali „jó tanács” úgy hangzott, meg kell válni a méhtől.

Méheltávolítás mint „könnyű séta ebédszünetben”

A nőgyógyász így folytatta: „Az ön korában semmi szükség nincs erre a szervre! Köszönet a mai modern sebészeti eljárásoknak, a méheltávolítás nem több mint egy ebédszüneti séta.”

A méheltávolítást ebédszüneti sétának degradálni enyhén szólva a beavatkozás elbagatellizálása. A teljes gyógyulás 6-9 hónapig tart. Méheltávolítás után nem azonnal hanem hosszú távon jelentkeznek más betegségek. 40 %-kal emelkednek a szív és keringési betegségek, az agyvérzés esélye.

Egy másik nőgyógyásza Barbara Ehret-Wagener véleménye szerint a méheltávolítás sokkal inkább súlyos testi sértésnek minősül. Életminőség javító beavatkozásnak állítják be, pedig nem az!

A mióma, méheltávolítás, szelíd nőgyógyászat 38+ területen további friss információk havi több alkalommal a mioma.hu-n. Várlak vissza!

A következő témák:

  • A méh valóban felesleges? Mi az igazság?
  • A méheltávolítás egyedül rosszindulatú daganat esetén szükséges
  • Méheltávolítás! Országok, rendeletek, szabályok
  • A méheltávolítás egyáltalán nem annyi mint egy „ebédszüneti séta”, hanem komoly következményekkel járó, 6-9 hónap gyógyulási ideig tartó drasztikus beavatkozás
  • 6-8 hónapos teljes felépülés
  • A méh elveszítésének gyásza
  • Méheltávolítás után az agyvérzés, a szív és keringési rendellenességek esélye 40 %-kal emelkedik

 

A bejegyzés folytatása itt olvasható Mióma, méheltávolítás:Gyógyítás vagy testi sértés II. rész

 

A mióma műtétek és méheltávolítás témában olvasd el a korábbi bejegyzéseket:

A mióma kezelése orvossal A laparoszkópos mióma eltávolítás Mióma embolizáció méheltávolítás helyett Hogyan készülj a mióma eltávolító műtétre? Méhmegtartó mióma műtét  Egy speciális klinikai kezelés a GnRH Egy sikeres méheltávolító műtét

A mióma korszerű kezelése A méheltávolítások egyik leggyakoribb oka mióma Hormontartalmú spirál mióma panaszokra

Az első személyes tapasztalat a mióma a fókuszált ultrahangos mióma eltávolításról

 

Ne hanyagold el a mióma-t!

Járj rendszeresen nőgyógyászati szűrővizsgálatra és figyeld a növekedés ütemét. Életmódbeli hajlamosító tényezők ismeretével, azok kiküszöbölésével Te magad is sokat tehetsz a mióma növekedésének megfékezése érdekében. Több száz nő sikerrel próbálta és bevált. A Mioma Organic Life 2.0 program segítségével a mióma növekedését fékezheted, ha kitartó vagy és jól csinálod a mióma akár össze is zsugorodhat. A mióma panaszok megszűnnek. A műtét előtt adj magadnak még egy esélyt, semmit nem veszíthetsz! Mioma Organic Life 2.0

Forrás:

mioma.hu olvasói vélemények. 100-ból 70 nő nem szeretne méheltávolítást és a szelíd megoldásokat részesítené előnyben. Feltéve, ha kapnának tájékoztatást ezekről.

http://www.focus.de/gesundheit/ratgeber/gelenkschmerzen/therapie/ohne-grund-unters-messer-ueberfluessige-operationen-nehmen-sie-sich-in-acht-wenn-ihr-arzt-zu-diesen-eingriffen-raet_id_4916526.html

http://www.focus.de/gesundheit/gesundleben/donna/rettung-oder-koerperverletzung-tausende-gebaermutter-ops-warum-deutsche-aerzte-so-schnell-zum-skalpell-greifen_id_4612379.html

http://www.akf-info.de/

http://www.hologic.de/

http://wp12323026.server-he.de/rdg/

http://myomentfernungohneop.de/

http://fus-bottrop.de/home/

Myomembolisation (Gebärmutter erhaltend)

http://www.vorsicht-operation.de/

méhmegtartásmióma műtétnőgyógyászatszervmegtartásszervmegtartó műtétek
Comments (1)
Add Comment
  • Andi

    Teljesen egyetértek.
    Nekem is kivették volna a méhem, ha hagyom. Szó szerint 2perc alatt kellett eldöntenem, hogy írják-e a kórházi beutalót, amit nevetségesnek éreztem, fel is nevettem, mert annyira abszurd volt az egész, hogy ezt komolyan gondolják. Ezután még több nőgyógyász volt hasonló véleményen. Az egyiktől megkérdeztem, hogyha az ő nemiszervéről lenne szó, akkor is ilyen gyorsan döntene. Persze megsértődött.
    A másiknál meg elsírtam magam és akkor előbújt az orvosból az ember. Nagyon résen kell lenni és sajnos felül kell bírálni az orvosokat, mert ők csak a műtéti szervet és nem az embert látják. Tisztelet a kivételnek.
    Ha valaki megkeres téged mióma embolizáció ügyben, szívesen segítek neki, ha gondolod. Nekem ezév májusban volt és csak jót tudok mondani róla. És mivel ezt választottam, még a méhem is megvan, bár több nőgyógyász is hülyének nézett, amire azt mondtam nekik, ha nem sikerül, még mindig kivehetik a méhem, viszont fordítva ez nem megoldható. És az embolizációt többször is el lehet végeztetni.
    Köszönöm.
    Üdvözlettel, K.Andrea