Milyen tünetek utalnak miómára?

A mióma jóindulatú daganat, tehát az első apró jeleknél  nem kell rögtön pánikolni. Jó hír, hogy eredményesen kezelhető. Gyógyszeres, műtéti, radiológiai módszerek és alternatív lehetőségek széles skálájából választhatsz. Hölgyek tapasztalatai alapján állítottam össze a legmarkánsabb tünetek listáját.  

A mióma tünetei a daganat mérete és méhen belüli elhelyezkedése szerint változnak

Már kisebb mióma is panaszt okozhat.  De az biztos, hogy a mióma növekedésével  a panaszok száma és erőssége változik. Többnyire a kisebb 2-3 centiméteres még nem okoz problémát, a négy centi feletti csoportos miómák már igen. Deformálják az eredetileg csúcsára állított körte alakú méhet. Többen „szeder-szerű” vagy „krumplis zsák” alakú méhről számolnak be.

Méhen belüli elhelyezkedés

Sok esetben a méh falában található kisebb nagyobb daganatok következtében a méhfal rugalmatlanná válik, ezért menstruációs problémák jelentkeznek. A nem megfelelő vérellátással rendelkező jóindulatú méhizom daganat (mióma) erős alhasi fájdalmat vált ki.

Másodlagos átalakulás

A mióma tünetei nem csupán a mérettel és elhelyezkedéssel, hanem a másodlagos átalakulással is összefüggésben állnak. A miómák képesek másodlagosan degenerálódni, amit vérellátási zavar vált ki.
Példál lehet cisztikus elfajulású (folyadék halmozódik fel bennük) elmeszesedő (ilyenkor megkeményednek),
vagy lehetnek ödémás nekrotikus elhalt szöveteket felhalmozott szerkezetű miómák is.  Forrás: Dr. Vezér Márton szülész-nőgyógyász klinikai főorvos

8+2 kérdés amely segít eldönteni rendellenes-e a menstruációs vérzésed?    Miómák elhelyezkedése  Miómák mérete és terhességi komplikációk

Az egyik legjellemzőbb tünet a normálistól eltérő menstruáció

Gyakran okoz erős vagy a kelleténél hosszabb menstruációt, alvadt „csirkemáj-szerű” vérdarabok megjelenésével. A daganat nyomhatja a környező szerveket, ezért nyomás-érzés, alhasi, deréktáji, csípő fájdalom jelentkezik. A mióma miatti fájdalom nem csak menzesz idején, hanem középidőben is előfordul. A betegek gyakori vizelési ingerről, „azonnal bepisilek” érzésről számolnak be. A miómat kiváltó hormonegyensúlyvesztés miatt hasi puffadás, hízás, a végtagokban ösztrogénfüggő vízvisszatartás jelentkezhet.

Az ösztrogén dominancia megváltoztatja a menstruációs vér színét

A mióma növekedését kiváltó ösztrogéndominancia megvastagodott mehnyálkahártya következményeként sötét vörös, alvadékos, fekete áfonyalére hasonlít a menstruációs vér színe.

Erős menstruáció következménye a vérszegénység

Az erős menstruációs vérzés következménye a vérszegénység. Mióma betegek körében gyakori a súlyos vérszegényég, amely gyengeséget, fáradékonyságot, indokolatlan fázást, koncentráció zavart, szomorúságot, depressziót vált ki.

Más egészségügyi problémákkal is összefüggésbe hozható.

Ezek további tünetekhez vezetnek. Például, ösztrogén dominancia, progeszteron hiány, anyagcsere problémák, pajzsmirigy alulműködés, inzulinrezisztencia, premenopauza, klimax, változókori tünetek.

A diagnózishoz keress fel mihamarabb nőgyógyász, endokrinológus szakorvost.

Kérhetsz másodvéleményt.

Tíz (10) hölgy meséli el tapasztalatait

Tünde
„Basszus majdnem mindig bepisilek!” Úgy érzem a húgyhólyagom tele van, de a vizelet cseppekben jön.
A mióma rajta fekszik a hólyagon, az éjszakát nem lehet végigaludni, mert fel kell kelni pisilni.

Bea
Nálam sajnos a mióma vizeletelakadást is okozott. A végén már két óránként keltem este is pisilni. Szörnyű volt.
Hátra hajló méhem van. A hátsó falán van egy 8-9 cm mióma, ami pont nyomja a beleimet.  Ez azt jelenti, hogy a hólyagom ahogy telik, azonnal „basszus, bepisilek” érzésem támadt. A beleimet is nyomja. Ezért ha tartalmasabbat eszem, szinte szülési fájdalmaim vannak, amíg a bél ki nem ürül. Görcsök, szúró érzéssel kombinálva.  Az enyhe bélgyulladás sem ritka, akkor már a gyomrom sem az igazi, puffadok mindentől, gyakori a hasmenés is. A vizelési ingerrel nem tudok mit kezdeni, de az étkezésre oda tudok figyelni. Sok zöldséget eszem magában, köretnek, főzeléknek, levesnek. Béltisztításra baromi jó a búzafű kapszula, de sok ételbe teszek lenmagot is. Az íze jó, hurutoldó hatású. Szóval toroktól „kijáratig” karbantart. Kevesebb hús, kevesebb pékárú. Nálam ez a megoldás.

Zita
Nekem mióma miatt megnagyobbodott a méhem és a húgyhólyagot is nyomta. Állandó feszítő nyomást éreztem bent a hasamban.

Ági
Nekem sajnos mar évek óta vizelettartási zavarom van, szinte ez az egyetlen tünetem, de csak erősödik. Már itthon is Tena Lady betét kell.

Zorka
Menstruáció után még kb 1-2 hétig mintha víz folyna a hüvelyemből, ilyenkor betét is kell.  Hat cm-es miómám van es valószinűleg ez valami azzal összefüggó hormonális tünet. Vagy lehet hogy inkább a progeszteron és ösztrogén szinttel függ össze?

Mária
4,5 cm hátsó fali miómám van. A legutóbbi menstruációnál a vérzés nem akart elállni. Eddig öt napig véreztem ebből egy nap volt nagyon húzós és utána egy vízszerű akármi. Az utolsó menstruációm 13 napig tartott és abból három nap volt húzós.

Edit
Nálam a vizes folyás a miómával volt összefüggésben, mióta nincs miómám nem tapasztalom a vizes folyást.

Juli
Nekem már durvának mondható tüneteim vannak, ovuláció környékén késszúrásszerű fájdalmak köldöknél, petevezetéknél. Nagyon erős deréktáji fájdalom. Illetve ami nagyon rossz, hogy kilenc napig tartó extrém erős vérzésem van (kelyhezem, több deci vér elmegy) Eddig a nőgyógyász annyit mondott hogy én ilyen típus vagyok. Ezek miatt vérszegény vagyok, a Hashimotom sem tud gyógyulni. Ezen kìvül még menstruáció előtt nagyon fájnak a melleim, viszketnek is (ez mindig van) és a lábaim is elkezdtek dagadni (ez új tünet).

Márti
Én  négy  centis miómával éveken keresztül egy hónapban minimum 20 napot véreztem. Volt hogy 3-4 hónapig folyamatosan. Kaptam vérzéscsillapítókat.

Gabi

Nekem hányingerem volt a mióma műtétem előtt. Minden napom ezzel kezdődött, aztán napközben többnyire elmúlt. Reflux , émelygés, hányinger…egy nagyobb mióma, és egy jobb oldali petefészek cisztám van.

Felismered a tüneteket? Ne félj, jó hírem van.

Mint minden betegség esetében, mióma esetén is a hajlamosító tényező az életvitel. Változtass életmódot,  alakítsd át szokásaidat. csökkentsd a tünetek erősségét, állítsd meg a mióma növekedését természetes  módon. Ebben segít a Mioma Organic Life 3.0 + Hormondiéta és  Női Egészségtorna hármas.

G.Tünde a Mioma Organic Life-ról

A Mioma Organic Life 2.0 szerint élek már két éve. A miómám mérete fél év alatt 7.5 centiről 2 centire zsugorodott, amely azóta nem változott. A hasam nem puffad, a menstruációs panaszaim megszüntek. Ha tudsz változtatni, megéri kipróbálni. Nekem a gyógyszer nem segített. Barátnőmnek műtét után visszanőtt.

#mioma #mioma tunet  #mioma tunete #mioma panasz #eros menstruacio #eros menstruacios verzes

Hivatkozások

https://de.wikipedia.org/wiki/Uterusmyom

https://en.wikipedia.org/wiki/Uterine_fibroid

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/symptoms-causes/syc-20354288

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/diagnosis-treatment/drc-20354294

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323280