Ösztrogénfüggő vízvisszatartás kezelése (1. rész)

Ha gyakran tapasztalod hogy megdagadnak az ujjaid, a gyűrűt alig tudod lehúzni, a lábad pedig szinte „beledagad” a szandálba, a panaszok egyik oka lehet az ösztrogén dominancia.

A túl magas ösztrogénszint a végtagokban vízvisszatartást, ödémát idézhet elő. (A végtagi ödémák másik lehetséges oka a szív, vese vagy máj működési zavara.) A két részből álló bejegyzésben az ösztrogén-dominancia miatti vízvisszatartással és természetes kezelési lehetőségeivel foglalkozunk. A végtagi vízvisszatartást életmódbeli hibák fokozhatják. Az ösztrogén-függő vízvisszatartás második részében négy, mellékhatás nélküli vízhajtó gyógynövényről olvashatsz.

Mi az ödéma?

A végtagi ödémák megjelenése a hölgyek túlnyomó részét érinti. A hölgyek lábfeje, bokája, az ujjak puffadnak. A menstruációs ciklus bizonyos napjain minden életkorban tapasztalhatunk végtagi és hasi puffadást. Az életkor emelkedésével a perimenopauza átmeneti időszakában, a hormonális változásoknak köszönhetően a korábbiakhoz képest gyakrabban jelennek meg ödémák.

A végtagi és hasi puffadás a perimenopauza első szakaszában jellemző ösztrogén dominancia miatti vízvisszatartás eredménye

Hormonegyensúly problémák, az ösztradiol hormon progeszteronhoz viszonyított magasabb szintje a ciklus folyamán, vízvisszatartást, ödémák kialakulását eredményezi. A vízvisszatartás a has területén is jelentkezik. Olvasók gyakran számolnak be kellemetlen hasi teltségérzéseről, kitüremkedő hasról. A vizvisszatartás az arcon is megfigyelhető, karikás, ödémás szem jelzi. A hormonegyensúly zavaráról endokrinológiai kivizsgálással, hormonszint méréssel győződhetsz meg.

Az életkor emelkedésével a perimenopauza hormonális változások időszakában gyakran tapasztaljuk a végtagi ödémásodást. Már három egyszerű tippel segítheted a természetes vízhajtást. Fotó: gesundheit.de

Három vízvisszatartást fokozzó életmódhiba

Túlzó állati eredetű fehérje és sófogyasztás

A vízvisszatartást fokozza a túlzott mértékű állati eredetű fehérje és sófogyasztás. A só és fehérje vízmegkötő tulajdonsággal rendelkezik, ezért ösztrogén dominancia esetén csökkenteni kell a mennyiséget. A túlzott állati fehérje és sófogyasztás az egyik leggyakoribb oka a nem szervi eredetű ödémáknak. A magas fehérje és só-fogyasztás esetében a vízhajtó gyógyszerek szedése értelmetlen, hiszen a szervezetben lévő fehérjék vizet kötnek magunkhoz. Mivel helyettesíthető a só? Erről itt olvashatsz.

A vizvisszatartás megszüntetését célzó vízhajtó gyógyszerek helyett az étkezési szokások megváltoztatásával is eredményt lehet elérni. Fogyassz kevesebb sót, csökkentsd az állati eredetű fehérjéket tartalmazó élelmiszerek mennyiségét.

„Savasodás”

A szervezet „savasodása” azt jelenti, hogy a savak jelenléte meghaladja a kívánatos szintet a lúghoz képest. Normális esetben a lúgosító anyagok semlegesítik a savak káros hatását. A túlsavasodás azt jelenti, hogy a szervezeted lúgosító hatású ásványi anyagokban hiányt szenved.

Vizeletből meg lehet mérni a szervezet sav-lúg egyensúlyát. Ha a szervezet savasodást mutat, érdemes több héten keresztül lúgosító kúrát tartani. Ezek a kúrák nemcsak semlegesítik a káros savakat, hanem lúgosító ásványi anyagokkal töltik fel a szervezetet. A lúgosító ásványok nemcsak a megkötött savakat semlegesítik, hanem a savak vesén keresztüli távozását is elősegítik.

Néhány lúgosító kúra magában foglal olyan gyógyvizes fürdőkúrát is, amelyek lehetővé teszik a mérgező anyagok eltávolítását a bőrön keresztül. Bőrünk a vese mellett az egyik legfontosabb méregtelenítő szervünk, így a fürdő segítségével a káros, savasodást okozó méreganyagok a bőrön keresztül távoznak.

Mozgáshiány

Vízvisszatartást nemcsak szervi problémák, hanem a hosszú ülés vagy állás, a mozgáshiány is eredményezhet. A hosszú ideig egy helyben ülés vagy állás megterheli a vénákat, ezáltal a vízvisszatartás esélye növekszik. A rendszeres testmozgás tehát a vízvisszatartás/ödémák megelőzése miatt is szükséges. Mióma, ösztrogén dominancia, perimenopauza esetén, különösen ülőmunka mellett a napi egy óra kímélő, rázkódással nem járó, mozgásformák ajánlottak: gyors-léptű gyaloglás, túrázás, jóga, Női Egészségtorna. 

Vízhajtó gyógyszerek és vízhajtó gyógynövények különbségei

Az ödémák természetes kezelése gyógynövényekkel is lehetséges. A vízhajtó növények vízelvonó hatással rendelkeznek, a vese kiválasztó tevékenységét serkentik, a távozó vizelet mennyiségét növelik. Ezen kívül segítik a testfolyadék áramlását, hatásukra nem  alakul ki ödéma, a már meglévő ödéma megszűnik.

A vízhajtó növények és a vízhajtó gyógyszerek között az a különség, hogy a gyógyszereknél a vízzel együtt az ásványi anyagok is távoznak a szervezetből. A vízhajtó növények viszont azonnal pótolják a hiányzó ásványokat, így a vízhajtó gyógyszereknél kialakuló ásványi anyag hiány gyógynövényekkel nem jön létre.

A szervezet növényi „víztelenítésénél”, ellentétben a gyógyszeres kezeléssel, nem alakul ki ásványi anyag hiány.

A növények további előnye, a hormonrendszerre gyakorolt kedvező hatás. A vízhajtás mellett nyirokrendszer élénkítő, gyulladás-gátló, immunerősítő, vérkeringésserkentő hatással bírnak. 

Az ösztrogénfüggő vízvisszatartás bejegyzés 2. részében megismerheted az ösztrogénfüggő vízvisszatartás megszüntetésének kezelésére használt leghatékonyabb gyógynövényeket és teák elkészítési módjait.

A mióma növekedését hátráltató életmód és táplálkozás

Állati eredetű fehérjék helyett fogyassz növényi fehérjéket! A mióma növekedését serkentő szénhidrátok helyett fogyaszd a mióma zsugorítását elősegítő élelmiszereket. Mit lehet és mit nem? Hogyan hozd újra működésbe szervezeted öngyógyító folyamatait, amely során az oda nem illő felesleges anyagokat bontja le?  Hogyan élénkítsd a méh egészségét helyreállító kismedencei vérkeringést Női Egészségtornával?

Mioma Organic Life 2.0 + Hormondiéta receptgyűjtemény és kismedencei Női Egészségtorna visszatérő olvasóknak kedvezménnyel. Kattints és gyógyulj természetesen!

Forrás:

http://www.zentrum-der-gesundheit.de/wassereinlagerungen-oedeme.html#ixzz3AYUmgaYe

http://www.onmeda.de/krankheiten/brustschmerzen-ursachen-2933-5.html

Comments (0)
Add Comment