Természetes “vérhígító” élelmiszerek

38+ hölgyek egyik gyakori egészségügyi problémája a mélyvénás trombózis.   Kevesen tudják hogy a trombózis hajlamot egyes élelmiszerek erősítik, más élelmiszerek fogyasztása pedig gyengíti.

Kapcsolódó bejegyzések:Mióma kezelése természetesen Mióma tünetei Menstruációs panaszok, szelíd gyógymódok I. A hagyományos kínai orvoslás és a mióma A mióma gyógyítása természetes módon I. Progeszteron a fiatalító hormon

Mióma műtét utáni természetes vérhígítás

A mioma.hu több olvasója számolt be a miómával párhuzamos trombózisról. Mindkettő egy időben előfordult nálam is.

A mák és mákolaj természetes vérhígító, emellett a csontritkulás megelőzésében is segít.

Mélyvénás trombózis a vér besűrűsödésével jöhet létre, amely következtében a szervezet mélyen futó vénájában vérrög alakulhat ki.

A méh-miómával „megnagyobbodott” méh mellett 41 éves koromban született a gyermekem. A kisfiam  a terhesség 37. hetében született. Öthónaposan lett trombózis a lábamban. Hasfalba szúrt vérhígító injekciót kellett használnom hónapokon keresztül, amit a csípő és hasi zsírpárnába szúrtam . A trombózis előidézésében szerepet játszó vér besűrűsödését táplálkozással el lehetett volna kerülni.

Miért kívántam a mákos rétest?

Amikor a fiamat vártam, állandóan a mákos ételeket kívántam. Nem tudtam elmenni egy pékség előtt úgy, hogy ne vegyek mákos rétest. Előfordult hogy járkáltam oda-vissza a rétes bolt előtt. Próbáltam magam lebeszélni róla. Mindhiába, újra és újra a mákos rétest kínáló boltban kötöttem ki. Leküzdhetetlen vágyat éreztem a mákos ételek iránt. A pár hónap mákfogyasztás mégsem akadályozta meg a vér besűrűsödését, a trombózist.

Mák, mint természetes vérhígító

Trombózis megelőzése céljából fogyassz hetente 2-3 alkalommal mákos ételt. A mák és mákolaj kiváló természetes vérhígító. Fogyasztásával a mélyvénás trombózis kialakulásának esélye csökkenthető. A mák aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, vasban, B6 vitaminban és E-vitaminban gazdag. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését is. Zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető vele a mélyvénás trombózis. A mák növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, fájdalomcsökkentő, nyugtató, altató hatású élelmiszer. A mák csontjaink természetes „védelmezője”, a csontritkulás ellenszere. Mákot mégis ritkán fogyasztunk. Sokan csak a karácsonyi beigli idején találkozik vele.

Mákolaj

Ha nem kedveled a „mákosat”, helyettesítheted naponta 1-2 kanál mákolajjal. A mák és olaja természetes vérhígító, egyben a csontritkulás megelőzésére szolgál.

Tipp

20 dkg darált mákot keverj össze egy kanál eritrittel, mandulatejjel egy két decis üvegben. Tedd a hűtőbe. Reggel és este egyél egy-egy kávéskanállal.

A hormondiéta mákos sütemények  fogyasztása szintén segíthet a természetes vérhígításban.  Hogyan készül a mákpuding és a mákos citromos muffin?

Mákpuding
  • 2 csésze darált mák
  • 1 csésze mazsola, megmosva
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál xilit
  • 4 csésze kukoricapehely-liszt
  • 1 citrom héja és leve

A mákot a mazsolával együtt felteszed főni. Hozzákevered a kukoricapehely lisztet, besűríted. Fahéjjal, két kanál xilittel, citromhéjjal, citromlével ízesíted. Vízzel kiöblített tálkákba öntöd.  Citrom vagy narancskarikával díszíted.

Mákos, citromos muffin
  • 2 citromból nyert citromhéj
  • 6 evőkanál citromlé
  • 5 evőkanál rizstej
  • 15 dkg mák (darált)
  • 1 dl hidegen sajtolt napraforgó olaj
  • 125 g rizsszirup, vagy 2 evőkanál eritrit
  • késhegynyi vanília
  • 5 db fürjtojás
  • 150 dkg tönkölyliszt
  • késhegynyi szódabikarbóna

A rizstejet 2 evőkanál eritrittel megfőzöd. Hozzáadod az olaj 2/3-ad részét. Hozzákevered a mákot, citromlevet, citromhéjat. 5 percig főzöd. Hűlni hagyod. Az olaj másik részét a maradék eritrittel, vaníliával habosra kevered, és egyenként hozzádolgozod a fürjtojásokat. Szódabikarbónával elkevert tönkölylisztet és mákkeveréket a tojásos olajos masszához kavarod. A masszát muffin formába öntöd. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöd.

Természetes vérhígító hatásúak az E- és a B- vitaminok

Az étkezési fehérjék lebontásával Homocystein anyagcsere termék (egyesek szerint ez méreg) keletkezik. A B6, B12 és E vitaminok és a folsav csökkentik a vér Homocystein szintjét. Vérhígító hatásúak, ezzel csökkentik a trombózis kialakulásáért felelős kockázati tényezőket. Az E-vitamin természetes vérhígító, ami megakadályozza a vérlemezkék összecsomósodását. Az „egészséges vér” érdekében kerüld az alkoholt. Sűríti a vért, hiszen „vízet von el”.

Vérhígító hatású élelmiszerek

Kutatók természetes aspirinként emlegetnek egyes élelmiszereket. Képesek megakadályozni a vérrög-képződést, a vér alvadását. Véralvadásgátló, vérhígító, trombózis megelőző, antioxidáns tulajdonságokkal bírnak. Egymással váltogatva folyamatosan szedd őket. Például 4 hétig az egyiket, azután 4 héten át a másikat, azután a harmadikat.

Gránátalma
Gyömbér
Kurkuma
Ligetszépe olaj

Mioma Organic Life 3.0 életmódprogram

A mióma ösztrogénfüggő daganat, melynek okai a gyakori peteérési zavar (a tüszőrepedés elmaradása, a progeszteronhiány, az egyoldalú ösztrogénterhelés). Ilyen esetben tehát a kiváltó okot kell megszüntetni. Hogy ez sikerüljön életmódváltással befolyást gyakorolhatsz a mióma növekedés gyorsaságára, vagy a növekedés visszafordítására. Ha kitartó vagy és jól csinálod a miómák akár el is sorvadhatnak. Milyen lépéseket kell tenned ennek érdekében, megtudod itt!

Forrás

http://www.webbeteg.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/263/a-melyvenas-trombozis-tunetei-es-okai

http://www.gastrolaj.hu/termelo-szemevel/a-makolaj-es-a-csontritkulas/

Comments (1)
Add Comment
  • Benedek Hajnalka

    Koszonom a hasznos tanacsokat,nagyon orvendek hogy ratalaltam erre a cikre, mert szuksegem van a verhigitasra,es nem akarok gyogyszert szedni.Koszonettel;Csikszeredabol