Íme a hormonrendszer működését zavaró xenoösztrogének

Hormonhatású xenoösztrogének

Minden szakértő egyetért abban hogy a mióma hormonegyensúly problémára vezethető vissza.  Itt többnyire az ösztrogén hormon ciklus alatti túlsúlyára gondolok, ami mint ösztrogén dominancia (progeszteronhiány) vonult be a köztudatba. Biztosan hallottad már, hogy a simaizom alkotta mióma ösztrogén hatására növekszik, tehát az ellensúlyozatlan ösztrogén hatás sejtburjánzást vált ki a méhfalon.

El is érkeztünk a következő nagy kérdéshez ami úgy szól, mi okozza az ösztrogén dominanciát?  Van-e olyan eszköz a kezünkben amellyel csökkenthetjük a mióma növekedésének kockázatát?

Az ösztrogén dominancia okai

Ösztrogén dominanciát nagyon leegyszerűsítve ( a dolog ettől bonyolultabb, de az érthetőség miatt maradjunk háromnál) három tényező válthat ki.  Szervezetünket nap mint nap bombázó észrevehetetlen mesterséges vegyületek sokasága, a xenoösztrogének. A második ok, hogy a változókori átmenettel a hormontermelés csökkenésével elsőként a progeszterontermelés lesz lényegesen gyengébb. Következményként az ösztrogén hatását ellensúlyozó progeszteron mennyiségéből lesz szervezetünkben kevesebb. Harmadik ok pedig a gyenge májműködés, hiszen a hormonháztartás szabályozásában májunk kulcsszerepet tölt be.  Májunk bontja le a szervezetünkbe kerülő mérgeket, ösztrogén hatású vegyületeket. Ezzel ismét elérkeztünk  az idegen ösztrogénekhez, a xenoösztrogénekhez.

Mit neveznek xenoösztrogéneknek?

A xenoösztrogének vagy mesterséges ösztrogének, a szervezetben nehezen lebomló kémiai vegyületek  amelyek ösztrogéndominanciát előidézve a daganatok (mióma) kockázatát emelik.  Kapcsolódó tartalom az OrigoEgészség rovatban olvasható, amelyben arról írnak hogyan borítják fel a hölgyek hormonrendszerét ezek az anyagok.

A xenoösztrogén szó jelentése idegen ösztrogén, ide tartoznak a NEM szervezetünk által előállított ösztrogének.  Az emberi ösztrogénekhez hasonlóan működnek csak durván agresszívek és ami a fő baj velük, hogy egyes típusai  „örök életűek”, akár száz év lebomlási idővel.  A xenoösztrogének egyikét angol kutatók fedezték fel 1938-ban. A DES-t (dietilsztilbesztrol) csodaszerként emlegették, amit a koraszülés megelőzésére terhes kismamáknál használtak. Csaknem negyven év elteltével derültek ki a DES mellékhatásai. Azt is tudjuk, hogy a DES daganatos betegségeket, méhtorzulást, meddőséget idézett elő. Hála az égnek 1980-ban kivonták a forgalomból, de sajnos negyven év alatt sok hölgy szenvedett egészségi károsodást a DES miatt.

A xenoösztrogéneket a II. világháború után a vegyipar, gyógyszeripar virágkorának beköszöntével kezdték el tömegesen gyártani. Az első anyagokat szúnyogirtásra, permetezésre használták. Ebből az időből származik a híres később betiltott DDT permetezőanyag, amelynek pusztító hatását az állatvilágban figyelték meg.  DDT-vel érintkező rovarok, kétéltűek hormonműködését, szaporodását tökéletesen összezavarta. Kapcsolódó bejegyzés: Bizonytalan hatású ösztrogén dominanciát kiváltó vegyszerek   

Xenoösztrogén források

A talaj, az ivővíz és egyes területeken akár a levegő is lehet xenoösztrogénekkel szennyezett.

Minden nap  érintkezünk hormonműködésünket befolyásoló xenoösztrogén forrásokkal. Nézzünk végig tizennégy gyakori xenoösztrogén forrást:

  1. egyes ételszínezékek
  2. egyes műanyagok
  3. BPA műanyagok (amelyekből hő hatására domináns  ösztrogének szabadulnak fel)
  4. ivóvíz (az állattenyésztésben használt növekedési hormonok, állatgyógyászati szerek, antibiotikumok fogamzásgátló maradványok mutathatók ki az ivóvízben)
  5. műanyag palackos ásványvizek
  6. rovarirtók
  7. gyomirtók
  8. permetezőszerek
  9. körömlakk, körömlakk lemosó (újabban a géllakk)
  10. festékek, hígítók
  11. PVC, laminált parketta
  12. fakonzerváló szerek
  13. hagyományos öblítők, mosószerek
  14. élelmiszeripari avasodásgátló anyagok

Ha az imént említett anyagok egyikét sem használod (egy kivételével, hisz vizet mindenki iszik)  akkor sem tudod kikerülni a xenoösztrogének hormonműködésre gyakorolt negatív hatásait, mivel környezetünkben (ivóvíz, talaj) felhalmozódtak. Ha nem lennének többé vegyipari termékek, csak tisztán a természetes anyagokkal érintkeznénk, akkor is száz évre lenne szükség a xenoösztrogének lebomlásáig.

Lehetetlen küldetés

A vegyipari, gyógyszeripari, élelmiszeripari xenoösztrogének hatását teljes mértékben elkerülni nem tudjuk, de biotermékekre történő átállással mennyiségüket csökkenteni tudjuk. Adaptogén gyógynövényekkel, a felesleges hormonokat kivezető máj és nyirokrendszer állapotának javításával sokat tehetünk a xenoösztrogének egészségkárosító hatása ellen.

Cél a „nulla szennyezés”

A közelmúltban gyártott új, több mint százezer vegyi anyagnak a 99 százaléka alulszabályozott az Európai Bizottság saját bevallása szerint, és a xenoösztrogének is ezek közé tartoznak. Tulajdonképpen anélkül tették ki az anyagok hatásainak az embereket és az állatokat, hogy elegendő információt szereztek volna hosszútávú hatásaikról. Az Európai Bizottság  2020 októberében közzétett stratégiában kifejtett célkitűzése, a jövőbeni úgynevezett „nulla szennyezés” elérése.

Unsplah.com

Ismert xenoösztrogének

Atrazin

Az atrazin az egyik legerősebb ösztrogén hatással bíró vegyület. Itthon néhány éve, egy város ivóvízrendszerében a megengedett értéktől hússzor magasabb hormon hatású növényvédőszer maradványt (atrazin) találtak.

DDT  (dietil-difenil-triklóretánt)

A DDT egy növényvédőszer, amelyet a 60-as évekig használtak, azután betiltották.  Sajnos a DDT a talajban, a felszín alatti vízekben raktározódott. Lebomlási ideje száz év.  Agresszív hatását bizonyítja, hogy  a DDT bomlástermékei a mai napig kimutathatók majdnem minden ember szervezetében.

Dioxin

A dioxin fehérítési eljárások mellékterméke, erős xenoösztrogén. Tampon, betétek, toalett papír, papírzsebkendő, pelenka tartalmazhatja.

PCB

A PCB  a dioxinhoz hasonló vegyület, amely daganatos és endokrin betegségeket, nemi jelleg torzulást, meddőséget, terméketlenséget vált ki.

Ftalátok

Ezek a műanyagokból kioldódó lágyító anyagok is erős hatású xenoösztrogének. Kimutatták hogy a férfiak nemző képességét csökkenti. Minden műanyagflakonban, műanyag tárolóedényben megtalálható.

4-metil-benzilidén-kámfor (4-MBC)

A 4-metil-benzilidén-kámfor főleg naptejekben található xenoösztrogén.

Parabének

A parabének a kozmetikumokban található tartósító anyagok, védelmet nyújtanak a romlási folyamatokat elindító mikroorganizmusok ellen.

Natrium-glutamát

A mesterségesen előállított nátrium-glutamát az élelmiszeripar egyik leggyakrabban használt vegyülete.

Hogyan csökkentsd a xenoösztrogének mennyiségét környezetedben?

  • Próbálj kicsit fogyni. Az idegen ösztrogének testzsírban tárolódnak, ezért ha alacsonyabb szervezetedben a testzsír aránya, kevesebb ösztrogén raktározódik szervezetedben.
  • Építkezésnél, lakásfelújításnál használj  száz százalékban természetes anyagokat.
  • Használj lebomló biobetéteket, tamponokat, mosható betéteket, intimkelyhet. Irány a fenntartható menstruáció.
  • Ne használj ösztrogén hatású parabénes kozmetikumokat. Nézd meg az összetevők listáját.
  • Használj kevesebb körömlakkot és lemosókat.
  • A géllakkot se vidd túlzásba. A legújabb kutatások szerint bőrdanatok egyes típusaiban szerept játszik.
  • Használj természetes szappanokat, kozmetikumokat.
  • Ne igyál műanyagpalackos italokat.
  • Tárolásra kerámiát, üveget használj műanyag helyett.
  • Ne melegíts ételt műanyag edényben.
  • Vásárolj húsfélét, tejet, zöldséget, gyümölcsöt bio-gazdaságból.
  • Öblítő helyett használj természetes illóolajokat.
  • Használj mosódiót és más organikus mosó és mosogatószereket.
  • Kerüld a teflonedényeket.
  • Ne használj klórtartalmű tisztítószert.

Mit használj vegyszerek helyett a háztartásban?

Mosószóda

Környezetbarát tisztító, zsíroldó és vízlágyító. Mindenféle háztartási tisztításhoz tudod használni.

Mosódió

5-10 szem dió megtisztított héját egy textilzsákba gyűjtsd össze. Kösd össze erősen a textilzsák száját és a ruhákkal együtt tedd a mosógépbe. Mosás után szárítsd meg. 2-3 alkalom után dobd ki és törj fel új diót. Fehérítéshez használj szódabikarbónát a mosáshoz. Mindenféle textíliához és minden hőfokon használhatod.

Mosódió-főzetből sampon

Indiai mosódióból kiváló biosampont készíthetsz. 5-10 db dió héját megfőzöd, majd a főzetet leszűröd és már használhatod is.

Mosószappan

Teljes mértékben és könnyen lebomlik. Reszelékét gyapjúmosásra is használhatod.

Szódabikarbóna

Lúgosító hatású, könnyen oldódik. Vízben feloldva fehérítő és általános tisztító.

Ecet

Környezetbarát vízkőoldó, zsírtalanító, fehérítő, fertőtlenítő anyag. Az utolsó öblítővízhez adva élénkíti a ruhák színét.

Citromlé

Könnyen lebomló természetes sav. Fehérítésre is jó.

Levendula, rozmaring

A szétmorzsolt gyógynövények természetes illatot árasztanak a lakásban. Szinte minden áruházban van külön bio, öko felirattal ellátott pult. Válaszd az itt található termékeket.

Szabadítsd meg szervezetedet a  xenoösztrogénektől!

Ma már szinte mindenki tudja, de a gyakorlatban mégis kevesen csinálják. Amikor csak meg tudod tenni, használj kevesebb vegyi anyagot. Rendszeresen végezz a szervezetet megtisztító böjtöt, amivel kivezeted szervezetedből a xenoösztrogéneket. A testmozgás, úszás, torna, szauna funkciója ugyanez, hiszen anyagcsere serkentő hatásával az izzadás segítségével szabadít meg a hormonrendszer működésébe beavatkozó xenoösztrogénektől.

Forrás:

https://tgy-magazin.hu/uj-a-terapiaban/hormonok-haboruja 

https://www.orvosok.hu/orvosiszotar/dietilstilbosztrol-134/

https://www.informed.hu/betegsegek/ob_gyn/cancer_female?offer_page2310301=12&offer_hasnext=  

https://praxistipps.focus.de/xenooestrogene-das-steckt-hinter-den-synthetisch-hergestellten-verbindungen_110915

https://portal.nebih.gov.hu/e-szam-kereso 

https://de.wikipedia.org/wiki/Xenoestrogene

https://femina.hu/fogyokura/xenootrogen-tartalom/

https://tudatosvasarlo.hu/ezeket-muanyagokat-keruld-ha-nem-akarsz-merget-enni/

https://greenfo.hu/hir/az-eu-betiltotta-az-atrazin-tartalmu-novenyvedo-szereket_1081580475/  

https://nlc.hu/trend/20220206/parabenek-kozmetikumokban/ 

https://en.wikipedia.org/wiki/Estrogen

https://en.wikipedia.org/wiki/Progesterone

https://zoldgondoskodas.hu/karos-hatasok-es-vegyszerek/karos-vegyi-anyagok/veszelyes-karos-hormonkarosito-tartositoszer-paraben 

hormonműködésösztrogénxenoösztrogének (hormonrendszert károsító vegyszerek)
Comments (0)
Add Comment